Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που θήλασαν έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις ως μαθητές

Date:

Ο θηλασμός βελτιώνει τις γνωστικές-νοητικές επιδόσεις ενός παιδιού, όπως επιβεβαιώνει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες, εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερες επιδόσεις στα διαδοχικά τεστ που κάνουν έως την ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που ποτέ δεν θήλασαν οι μητέρες τους όταν ήταν μωρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρενέ Περέιρα-Ελίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, μελέτησαν στοιχεία για 7.855 βρέφη, που παρακολουθήθηκαν έως τα 14 τους. Το 23% είχαν θηλάσει για ένα εξάμηνο ή περισσότερο, ενώ το 34% δεν είχαν θηλάσει καθόλου. Τα παιδιά έκαναν διάφορα τεστ (λεκτικά, χωρικά κ.ά.) στις ηλικίες των 5, 7, 11 και 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι γενικά υψηλότερες επιδόσεις είχαν τα παιδιά που ως μωρά είχαν θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας ή το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας.

Ο Περέιρα-Ελίας δήλωσε ότι «σε μερικές χώρες οι μητέρες με πιο πλεονεκτικό κοινωνικό υπόβαθρο και όσες έχουν οι ίδιες υψηλότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ είναι πιθανότερο να θηλάσουν τα μωρά τους για περισσότερο χρόνο. Έχει υποστηριχθεί ότι η σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και στη γνωστική ανάπτυξη οφείλεται στις ανωτέρω διαφορές. Όμως, η νέα μελέτη μας, που έλαβε υπόψη τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και τη μητρική γνωστική ικανότητα, δείχνει ότι η διάρκεια του θηλασμού, όντως, σχετίζεται με υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις στα παιδιά, ακόμη και έως τα 14 τους».

Το γάλα του θηλασμού περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το μητρικό γάλα περιέχει microRNA, δηλαδή τμήματα του γενετικού κώδικα υπεύθυνα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου, προκειμένου να αναπτύσσεται και να λειτουργεί σωστά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια, για ακόμη ένα έτος, τον θηλασμό παράλληλα με άλλες τροφές. Όσο πιο μακρόχρονος είναι ο θηλασμός τόσο μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και άλλων ασθενειών για το παιδί. Δεν μπορούν, πάντως, όλες οι γυναίκες να θηλάσουν.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα δυνητικά κέρδη στη γνωστική ικανότητα των παιδιών που έχουν θηλάσει για αρκετούς μήνες ισοδυναμούν με μόνο 2 έως 3 μονάδες του δείκτη νοημοσύνης, όπου ο μέσος όρος είναι το 100», ανέφερε ο Περέιρα-Ελίας«Βέβαια, αν ένας ολόκληρος πληθυσμός κατά μέσο όρο αυξήσει τον δείκτη νοημοσύνης κατά 2-3 μονάδες, θα δούμε σημαντικές διαφορές», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΠΥ: Ηπιότερα συμπτώματα με την κατάλληλη διατροφή – Έρευνες αποκαλύπτουν

Το ξύλο (δεν) βγήκε από τον Παράδεισο – Οι επιπτώσεις του στα παιδιά

Καισαρική τομή: Αθώα ή ένοχη για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η Νίκη Κάρτσωνα δίνει συμβουλές για το κατάλληλο ντύσιμο

Η αλήθεια είναι πως με δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με το μαγιό στους δρόμους της Αθήνας, λύσεις όμως υπάρχουν και μας τις προτείνει η Νίκη Κάρτσωνα.

Η εξομολόγηση του Κόκλα: «Είχα τον χρόνο να γλείψω τις πληγές μου… Θεράπευσα ψυχικά μου κομμάτια»

Ο Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή The 2Night Show και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του με ειλικρίνεια και θάρρος.  Ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς μέσα σου και να νιώθεις καλά. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ξέρεις τι σου αρέσει και σου

Survivor: Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και η κάλπη τον “πρόδωσε”

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε συγκινημένος το κοινό του: “Κρατήστε τα τραγούδια κι εμένα ξεχάστε με!”

"Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο", είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ανδρέας Γεωργίου: Πίστευα ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ξινός άνθρωπος

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη στην τελευταία για τη φετινή σεζόν «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, Ανδρέας Γεωργίου συνάντησε τη Νίκη Λυμπεράκη και με φόντο την Ακρόπολη μίλησε για τα επόμενα προσωπικά και επαγγελματικά του σχέδια. «Με έναν μαγικό τρόπο έδεσε η ομάδα μας με τον Κούλη

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια