Ολοένα συχνότερες οι επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό μέσα σε μερικούς μόνο μήνες από μια πρώτη λοίμωξη

Date:

Το μέλλον της Covid-19 μπορεί να είναι ένας ιός που δεν λέει να εξαφανιστεί, ο οποίος “γεννά” αφενός νέες παραλλαγές ικανές να διαφεύγουν εν μέρει από τις άμυνες του οργανισμού και αφετέρου διαδοχικά κύματα επαναλοιμώξεων δύο ή και τρεις φορές μέσα στον χρόνο. Αυτός είναι ο φόβος ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι επαναλοιμώξεις του ίδιου ατόμου τείνουν να γίνουν ρουτίνα.

Το κεντρικό πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να μολυνθούν για τρίτη ή και για τέταρτη φορά, ακόμη και φέτος, σύμφωνα με επιστήμονες. Μάλιστα ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς – ευτυχώς όχι μεγάλο – αναμένεται να έχει επίμονα συμπτώματα επί μήνες ή και χρόνια (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»).

«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους», εκτίμησε η επιδημιολόγος Τζούλιετ Πούλιαμ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Στέλενμπος.

Είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα πόσο εκτεταμένο είναι ήδη το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων, επειδή πολλές από αυτές περνάνε απαρατήρητες ως ασυμπτωματικές ή δεν αναφέρονται από τους ασθενείς στις υγειονομικές αρχές.

Είναι πάντως σίγουρο ότι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες μετά την επικράτηση της Όμικρον, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό δεν είναι κάτι που περίμεναν πολλοί επιστήμονες, καθώς προ Όμικρον επικρατούσε στην επιστημονική κοινότητα η προσδοκία ότι ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης θα απέτρεπαν τις περισσότερες επαναλοιμώξεις. Μια ελπίδα που έχει διαψευστεί εξαιτίας της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της που καταφέρνουν να διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι πάντες, εμβολιασμένοι και μη, να είναι λίγο-πολύ ευάλωτοι σε πολλαπλές λοιμώξεις (αν και ο εμβολιασμός συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου).

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολύνονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο. Θα εκπλησσόμουν πολύ αν τελικά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια.

Οι ενισχυτικές δόσεις – τρίτη ή τέταρτη – των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης, αλλά όχι πολύ. Αυξάνουν όμως την ανοσιακή προστασία, σε σχέση με τις δύο δόσεις, όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς Covid-19.

Η αρχική επιστημονική εκτίμηση ήταν, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, ο κορονοϊός θα προκαλούσε ένα μεγάλο εποχικό κύμα κάθε χρόνο, πιθανώς το φθινόπωρο, και άρα η καλύτερη λύση θα ήταν ο επαναληπτικός εμβολιασμός λίγο πριν την εκδήλωση αυτού του κύματος. Αντίθετα, ο κορονοϊός φαίνεται να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τα «ξαδερφάκια» του, τους κορονοϊούς του κρυολογήματος, που κυκλοφορούν και προκαλούν μολύνσεις καθ’ όλο σχεδόν το έτος.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζέφρι Σάμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, «αν η επαναλοίμωξη γίνει ρουτίνα, ο κορονοϊός δεν πρόκειται να είναι απλώς αυτό το πράγμα που εμφανίζεται μια φορά το χρόνο στη διάρκεια του χειμώνα. Ούτε πρόκειται να είναι απλώς μια ήπια ενόχληση, από την άποψη θανάτων που θα προκαλεί».

Οι επαναλοιμώξεις με προηγούμενη παραλλαγή, όπως η Δέλτα, συμβαίνουν, αλλά είναι σχετικά σπάνιες. Όταν συμβαίνει επαναλοίμωξη, είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για μια διαφορετική Όμικρον. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή κάθε νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει νέους «άσους στο μανίκι της», αλλά επίσης επειδή η αρχική λοίμωξη με Όμικρον παράγει μια ασθενέστερη ανοσιακή αντίδραση (από ό,τι π.χ. συνέβαινε όταν κανείς μολυνόταν για πρώτη φορά από τη Δέλτα), με αποτέλεσμα και η προστασία του να εξασθενεί πιο γρήγορα, άρα να είναι πιο ευάλωτος σε επαναλοίμωξη από μια νεότερη Όμικρον. Οι νεότερες υποπαραλλαγές έχουν στενή συγγένεια, αλλά και αρκετές διαφορές, ικανές για να καθιστούν δυνατή μια επαναλοίμωξη σε μερικούς μήνες.

Το καλό νέο είναι ότι οι περισσότεροι από όσους επαναμολυνθούν, δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά, ιδίως αν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με ενισχυτικές δόσεις. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο κορονοϊός δεν έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει πλήρως τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Ο μεγάλος κίνδυνος», σύμφωνα με τον ιολόγο Άλεξ Σίγκαλ του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στη Νότια Αφρική, «μπορεί να έλθει, όταν θα εμφανιστεί μια παραλλαγή που θα είναι τελείως διαφορετική».

Πέραν αυτού πάντως, υπάρχει πάντα το φάσμα της «μακράς Covid-19». Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πουν οι επιστήμονες πόσο συχνά μια λοίμωξη (ή επαναλοίμωξη) λόγω Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στο μκακροχρόνιο αυτό σύνδρομο των επίμονων συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως κάθε χρόνο τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα πρέπει να ανανεώνονται πιο γρήγορα από ό,τι τα αντιγριπικά, έτσι ώστε να «παρακολουθούν» τις μεταβολές του ιού. Ακόμη κι ένα ατελές «ταίριασμα» ενός νέου εμβολίου με μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού θα προσφέρει καλύτερη ανοσία.

-

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού: «Θα δούμε αλλαγές του χρόνου στην εκπομπή»

Για την επομένη τηλεοπτική σεζόν και τις αλλαγές που ιδανικά η ίδια θα ήθελε να κάνει, μίλησε η Ναταλία Γερμανού, σε συνέντευξη που...

Βέφα Αλεξιάδου: «Έμεινα 13 χρόνια στον ΑΝΤ1 και δεν πληρώθηκα ποτέ»

Η Βέφα Αλεξιάδου έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τον Βαγγέλη Καράλη. Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε, μεταξύ άλλων, και...

Τι αποκαλύπτουν τα πόδια για την υγεία μας

Ποιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και τα δάκτυλα των κάτω άκρων μας. Τα πόδια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μας, καθώς διάφορες ασθένειες τα επηρεάζουν, είτε είναι τοπικές στο δέρμα ή στα νύχια, είτε συστηματικές. «Οι ασθενείς με πρήξιμο στο δέρμα των ποδιών μερικές φορές έχουν καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο, λεμφικό οίδημα

Υπνολαλία: Γιατί πολλοί άνθρωποι μιλάνε στον ύπνο τους

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διαταραχής και πότε να συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Αν σας έχει ξυπνήσει ποτέ κάποιος ο οποίος μιλάει στον ύπνο του, δεν είστε οι μόνοι. Το παραμιλητό στον ύπνο (ή υπνολαλία, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι πολύ συνηθισμένο. Δύο στους τρεις ανθρώπους (το 67%) έχουν μιλήσει κάποια στιγμή στον ύπνο τους, είτε

Εντοπίζοντας τα σημάδια διατροφικών διαταραχών στους νέους: Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία αλλά και άλλου τύπου διαταραχές πρόσληψης τροφής, είναι σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα ποσοστά αυξάνονται διαρκώς μεταξύ των νέων, με την έρευνα να δείχνει ότι οι ιατρικές επισκέψεις για διατροφικές διαταραχές διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε σύγκριση με πριν

Αιμιλία Υψηλάντη για Δημήτρη Παπανώτα: “Δεν είναι λογικό να ψάξεις τι έχει πει και πώς έχει φερθεί;”

Αιμιλία Υψηλάντη για Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν είναι λογικό να ψάξεις τι έχει πει και πώς έχει φερθεί;» "Πέρασα μία μικρή αλλά επώδυνη ασθένεια φέτος και καλούσα τη μητέρα μου. Και όταν πεθαίνουμε, ξέρετε, τη μάνα μας καλούμε. Είναι αναντικατάστατη". Συνέντευξη στην κάμερα του «Γεια Σου» και τον δημοσιογράφο Ισίδωρο Φίκαρη παραχώρησε η Αιμιλία Υψηλάντη. Η

Tempting Fortune: Αυτό είναι το νέο reality της Acun για τον ΣΚΑΙ

Το Tempting Fortune έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2023 στο Channel 4 με παρουσιαστή τον Άγγλο κωμικό και παρουσιαστή Paddy McGuinness.

Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό – Τα λάθη που κάνουμε και η σωστή εφαρμογή

Ξεκινάτε από τα πόδια και ανεβαίνετε προς τα πάνω; Κάνετε βιαστικές κινήσεις με ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι; Εάν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην καθημερινή χρήση του αντηλιακού, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη μέθοδος για το πώς πρέπει να εφαρμόζεται σωστά. Η μέθοδος από πάνω προς τα κάτω είναι η προτιμώμενη μέθοδος

Μενεγάκη: Το διαφορετικό Πάσχα: Το τέλος από το Mega, η μεγάλη απόφαση & η Λάουρα στο Λονδίνο

Αλλιώτικο είναι το φετινό Πάσχα για την Ελένη Μενεγάκη! Η Ελένη Μενεγάκη λατρεύει το Πάσχα μιας και κάθε χρόνο επιλέγει έναν διαφορετικό προορισμό, γι’ αυτές τις μέρες των διακοπών. Αυτές οι διακοπές όμως θα είναι διαφορετικές για την παρουσιάστρια, αφού πήρε την μεγάλη απόφαση μετά από τρία χρόνια να αποχωρήσει από το Mega μιας και

Ιωάννα Μαλέσκου: «Θα ήθελα δεύτερο παιδί, µια δεύτερη ευκαιρία, µήπως και µου µοιάζει»

Η Ιωάννα Μαλέσκου µιλάει σε γνωστή εφημερίδα για την επιστροφή της στην τηλεόραση και αποκαλύπτει ποιες είναι οι αγαπηµένες της παρουσιάστριες. Η παρουσιάστρια του Open πλέον, αποκαλύπτει στη Σάσα Σταμάτη πώς συνδυάζει τα επαγγελματικά της με την προσωπική ζωή. Καριέρα και προσωπική ζωή… Πόσο δύσκολο είναι τα συνδυάσεις; Είναι και τα δύο απαιτητικά σπορ. Ακόµα

Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την εβδομάδα 6 έως 12 Μαΐου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για την εβδοιμάδα 6 Μαϊου 2024 έως 12 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η εβδομάδα μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο περιττό άγχος στο μυαλό σου. Προσπάθησε να διαμορφώσεις τις συναισθηματικές αντιδράσεις σου και σκέψου προτού ενεργήσεις

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ηθοποιός διασκεδάζει με τους φίλους της - Η ζωή είναι φευγαλέα γι' αυτό άδραξε τη στιγμή όσο μπορείς, γράφει σε ανάρτησή της Η Αθηνά Οικονομάκου περνάει το πρώτο της Πάσχα χωρίς