Μυοπερικαρδίτιδα μετά από εμβόλια COVID-19: Σπάνια επιπλοκή σε νέους άνδρες

Date:

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη λοίμωξη COVID-19, η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και η έγκριση τους στα τέλη του 2020 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της μετάδοσης και της βαρύτητας της λοίμωξης μεταξύ εμβολιασμένων ασθενών.

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 με τις ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες.

Η μυοπερικαρδίτιδα είναι μία από τις σπάνιες επιπλοκές και πιθανώς σχετίζεται με την υπέρμετρη ανοσολογική απόκριση στο mRNA των εμβολίων BNTb162b (Pfizer vaccine) και mRNA-1273 (Moderna vaccine) με επακόλουθο τη μυοκαρδιακή φλεγμονή.

Η μυοπερικαρδίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν μετά από άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα μετά τον εμβολιασμό έναντι του ιού της ευλογιάς (smallpox). Πρόσφατα αρκετές αναφορές περιστατικών αλλά και δεδομένα από βάσεις δεδομένων όπως του Ισραήλ, ανέδειξαν αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ειδικά σε νεαρούς άνδρες 16 έως 39 ετών μετά από χορήγηση εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2.

Μια πιθανή ερμηνεία του φαινομένου αυτού περιλαμβάνει και την αυξημένη εγρήγορση της ιατρικής κοινότητας αλλά και του κοινού στις πιθανές επιπλοκές των νέων εμβολίων με αποτέλεσμα τη διάγνωση αρκετών περιπτώσεων με νεώτερα διαγνωστικά μέσα κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα μετά από εμβολιασμό έναντι άλλων ιών πλην του SARS-CoV-2.

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση 22 μελετών με θέμα την επίπτωση μυοπερικαρδίτιδας μετά από διάφορες κατηγορίες εμβολίων έναντι διαφόρων ιών επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα άν τα περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας μετά από εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 αποδίδονται στο ίδιο το εμβόλιο ή στην αυξημένη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επ. καθηγητής Καρδιολογίας), Κωνσταντίνος Τούτουζας (Καθηγητής Καρδιολογίας), Γεράσιμος Φιλιππάτος (Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μελέτες που είχαν συμπεριλάβει 260 εκατομμύρια εμβολιασθέντες που έλαβαν περίπου 405 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι διαφόρων ιών από το 1947 έως και το 2021.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η επίπτωση της μυοπερικαρδίτιδας κατόπιν του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 ήταν 18 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου και δεν ηταν συχνότερη από τη συνολική επίπτωση μυοπερικαρδίτιδας μετά από άλλα εμβόλια έναντι διαφορετικών ιών, ενώ δε διέφερε σημαντικά συγκριτικά με την επίπτωση μυοπερικαρδίτιδας στο γενικό πληθυσμό πριν την έναρξη της πανδημίας.

Μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν έναντι του SARS-CoV-2 ο κίνδυνος μυοπεριδκαρδίτιδας ήταν σημαντικά αυξημένος σε νεαρούς άνδρες κάτω των 30 ετών που έλαβαν 2η δόση εμβολίου mRNA. Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε πολλαπλά συμπεράσματα. Ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας σχετιζόμενης με τον εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αφορά συγκεκριμένη κατηγορία εμβολίων και ομάδα ασθενών, ενώ παραμένει σημαντικά μικρότερος του κινδύνου μυοπερικαρδίτιδας ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τον κίνδυνο μυοπερικαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA σε μια φάση της πανδημίας κατά την οποία η μεταδοτικότητα και η βαρύτητα της νόσου έχουν μειωθεί σημαντικά, η χρήση διαφορετικών τύπων εμβολίων σε αυτή την υποομάδα πληθυσμού με σχετικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοπερικαρδίτιδας χρήζει ενδεχομένως επανεξέτασης και περαιτέρω μελέτης.

Τέλος, η συνεχής φαρμακοεπαγρύπνηση και μελέτη των δεδομένων που προκύπτουν από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού πρέπει να συνεχιστεί καθώς η συγκέντρωση επιστημονικής γνώσης και η εφαρμογή της στη δημόσια υγεία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να οικοδομηθεί στέρεα η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στον εμβολιασμό και να περιοριστούν οι επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19.

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπέρναρντ Χιλ: Έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια ο κινηματογραφικός καπετάνιος του Τιτανικού

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ ο οποίος το 1997 υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού στη Μεγάλη οθόνη.

Πάσχα 2024: Η «εορτών εορτή» με οβελία, γλέντι και έθιμα – Έτσι περνούν οι Έλληνες celebrities

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος όμως η διάθεση ήταν ανεβασμένη και την ημέρα του Πάσχα για το 2024. Πολλοί Έλληνες celebrities επέλεξαν για άλλη μια φορά να κάνουν μικρές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να γιορτάσουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Stars θέλησαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις

Ατύχημα για τον Γιώργο Μαζωνάκη

Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τον Γιώργο Μαζωνάκη. Ο τραγουδιστής δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία σειρά από φωτογραφίες, στις οποίες είναι ο ίδιος αραχτός στον καναπέ του σπιτιού του. Ωστόσο, εντύπωση έκανε στους διαδικτυακούς του φίλους πως το πόδι του ήταν δεμένο με επιδέσμους. Όπως φάνηκε και στις φωτογραφίες, ο Γιώργος

Κατερίνα Στανίση: Επειδή ακούγονται διάφορα, κανένας δεν είναι ικανός να με στείλει εμένα σπίτι μου

Η Κατερίνα Στανίση παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Δύο στις 10» και την Έρη Βαρδάκη. Η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στις μεγάλες της συνεργασίες, ενώ τόνισε πως έζησε και πολλές τραυματικές εμπειρίες. «Ήταν πολύ επικίνδυνη η νύχτα για ένα μικρό κορίτσι, έχεις να κάνεις με τόσους χαρακτήρες, δύσκολος δρόμος… Επειδή ακούγονται διάφορα, εμένα δεν είναι ικανός κανείς να

Σταμάτης Κραουνάκης: Η νέα ανάρτηση για τον θάνατο της Παναγιωτοπούλου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης επέστρεψε μέσω facebook, με μία νέα ανάρτηση για την Άννα Παναγιωτοπούλου.

Άννα Παναγιωτοπούλου – Η σοκαριστική εξομολόγηση: «Είμαι καταθλιπτική. Φοβάμαι να ζήσω χωρίς χάπια»

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο ηθοποιός Bernard Hill, ο οποίος υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους, όπως τον καπετάνιο στη ταινία για τον Τιτανικό αλλά έπαιξε και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο ατζέντης του Lou

Μαρία Μπακοδήμου: Έκανα δύο σχέσεις μετά τον Δημήτρη, η μία έφτασε πολύ κοντά στο γάμο

Ενώ τόνισε, ότι το σέξι δεν είναι μόνο το ντεκολτέ και τα πόδια αλλά και η αίσθηση που σου αφήνει ο άλλος

Το διαφορετικό Πάσχα του Πύρρου Δήμα και της Αφροδίτη Σκαφίδα: Η τρυφερή φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη τους

Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τον Πύρρο Δήμα και την Αφροδίτη Σκαφίδα καθώς κρατάνε στην αγκαλιά τους το παιδί τους. Το ζευγάρι, πριν λίγες εβδομάδες απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη να γίνεται πατέρας για πέμπτη φορά. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (5/5) ο Πύρρος Δήμας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο

«Και τώρα σιωπή ή πιο σωστά σιλάνς! Η Μαντάμ Σουσού δεν μένει πια εδώ» – Το X αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

«Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί ζουν μέσα από όλους όσοι τους αγάπησαν πολύ». Αυτή είναι μόνο μια από τις φράσεις που κατέκλυσαν τον κόσμο του X απ’ όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου. Οι ατάκες της στις κωμικές σειρές, το σπουδαίο υποκριτικό της ταλέντ και το έργο το οποίο άφησε πίσω της

Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα: Τίτλοι τέλους για το ζευγάρι – Η ανακοίνωση του χωρισμού

Να τραβήξουν χωριστούς δρόμους αποφάσισαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Πάουλα Μπαντόσα. Η ανακοίνωση του χωρισμού έγινε από την Πάουλα Μπαντόσα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της ‑ Από τι έπασχε η ηθοποιός;

H Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου 4/5. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.  Σύμφωνα με πληροφορίες η σπουδαία κυρία του θεάτρου και της τηλεόρασης, έπασχε από Αλτσχάιμερ που οδήγησε σταδιακά στον θάνατο της. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε στις