Τσουρέκι: Συνταγή για το αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα

Το τσουρέκι είναι ένα απο τα παραδοσιακά γλυκίσματα που την άνοιξη έχει την τιμητική του.

Μετά την άνθιση της βιολέτας με τη χαρακτηριστική της μυρωδιά που διακοσμεί μέχρι και τον επιτάφιο, το τσουρέκι με την γνώριμη μυρωδιά του είναι το πιο κλασικό γλύκισμα μαζί με τα Πασχαλινά κουλούρια που μας θυμίζουν την εορτή του Πάσχα.

Διακοσμημένο με ενα Πασχαλινό αυγό ή γεμιστό με σοκολάτα, είναι οι πιο κλασικές παραλλαγές στις οποίες το βρίσκουμε. Η συνταγή που ακολουθεί το παρακάτω τσουρέκι είναι σύμφωνα με τις λεπτομερείς περιγραφικες οδηγίες μιας Ελληνίδας παραδοσιακής μαμάς που φτιάχνει πετυχημένα  τσουρέκια χρόνια τώρα και μοσχοβαλάει το σπιτικό της όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υλικά για 6 μεγάλα τσουρέκια

  • 2 κιλά αλεύρι Super (αλεύρι για τσουρέκια)
  • 2 ½ μεσαία ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 330 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 1 ½ ποτήρι νερού γάλα
  • 175 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • 12 αυγά και 1 αυγού
  • λιγο αμύγδαλο φιλέ

Πώς να φτιάξετε το τσουρέκι

Σε μια μπολ βάζουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, το μισό βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη μαγιά και το γάλα που το έχουμε θερμάνει χλιαρά.

Προσοχή, η μαγιά χάνει τις ιδιότητές της πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου και σταματά το φούσκωμα γι’αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τη θερμοκρασία των υλικών. Έξυπνη λύση: Θερμαίνουμε το φούρνο στους 45 βαθμούς και τον κλείνουμε. Βάζουμε το μπολ με τα παραπάνω υλικά μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Υπολογίστε περίπου 30-40 λεπτά.

Σε μια άλλη πολύ μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κρατώντας 2 ποτήρια στην άκρη (ίσως να μην χρειαστούν γιατί ο σκοπός μας είναι να γίνει μια μαλακή ζύμη και όχι πολύ σφιχτή) ρίχνετε τα υλικά του μπολ που έχουν φουσκώσει.

Ώρα να ζυμώσουμε το τσουρέκι!

Με τα χέρια σας αρχίζετε το ζύμωμα. Μόλις ζυμωθεί λίγο, ρίχτε και το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία. Ξαναζυμώστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι από αυτό που εχετε κρατήσει. Ο στόχος μας είναι η ζύμη να είναι μαλακή.  

Σκεπάζουμε την λεκάνη μας με ένα πανί και την βάζουμε σε σβηστό προθερμασμένο φούρνο στους 45 βαθμούς. Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη έως 1 ½ ωρα για να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη αυτή, την τμηματοποιούμε σε μικρότερα κομμάτια και για φτιάξουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.

Για να ξεκολλάει πιο εύκολα το τσουρέκι από το ταψί, αλείψτε το ταψί με λίγο βούτυρο. Στρώστε από πάνω ένα λαδόχαρτο και τοποθετείστε τις πλεξούδες- τσουρέκια πάνω του. Αφού βάλετε τα τσουρέκια στο ταψί αλείψτε τα με ένα πινελάκι με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλίτσα νερό. Προσθέστε επίσης από επάνω λίγο φιλέ αμυγδάλου.

Αν θέλετε να φτιάξετε τσουρέκι με σοκολάτα, ρίξτε στο ζύμωμα σταγόνες σοκολάτας. Αφήστε πάλι τα τσουρέκια να φουσκώσουν μισή ώρα και έπειτα ξεκινήστε το ψήσιμο.

Πώς να ψήσετε το τσουρέκι

Ψήστε στο πρόγραμμα πάνω-κάτω έως να ροδίσουν στους 170 βαθμούς.

Υπολογίστε αναλόγως το φούρνο σας, θέλουμε μέτρια θερμοκρασία όχι πολύ υψηλή (χρόνος ψησίματος τσουρεκιού περίπου 15-20 λεπτά). Μόλις βγούν από τον φούρνο, τα αφήνουμε πάνω σε πάνινη πετσέτα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς, τυλίξτε τα ξεχωριστά με μεμβράνη για να διατηρηθούν όσο το δυνατον φρεσκότερα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

- Τσουρέκι: Συνταγή για το αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα - διατροφή.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συλλεκτικό: Όταν η Χατζηβασιλείου «πάγωσε» τη Βουγιουκλάκη on air: «H πρόγιαγιά μου σας θαύμαζε…»

Στο μακρινό 1994 σας ταξιδεύουμε σήμερα και συγκεκριμένα σε μία σπάνια εκπομπή του ΑΝΤ1, το Καλημέρα Ελλάδα όταν βρέθηκε καλεσμένη η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη

Θάνος Κιούσης: Oι στιγμές μελαγχολίας & το «αυτοάνοσο» – «Έχω ένα σύστημα που μου λέει «μην πέφτεις»

Καλεσμένος στην εκπομπή Καλύτερα Δε Γίνεται με την Ναταλία Γερμανού βρέθηκε ο Θάνος Κιούσης το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Ο 26χρονος influencer Χάρι Τζόουσι διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος – «Φορέστε αντηλιακό»

Ο influencer Χάρι Τζόουσι προέτρεψε τον κόσμο να «φοράει αντηλιακό» αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. Ο 26χρονος, ο οποίος στο παρελθόν εμφανίστηκε στο Dancing With The Stars του ABC και στο Too Hot To Handle του Netflix, δήλωσε ότι ήταν στον ώμο του για ένα ή δύο χρόνια, αλλά «δεν είχε ιδέα». «Θέλω απλώς

Eurovision 2024: Έβαλε φωτιά στη σκηνή του Μάλμε η Silia Kapsis – Το βίντεο από την πρώτη πρόβα!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Silia Kapsis στην Eurovision 2024. Η τραγουδίστρια θα εκπροσωπήσει την Κύπρο από τις 7 έως τις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι πρώτες αποστολές των χωρών έχουν φτάσει στο Μάλμε, καθώς σήμερα, Σάββατο 27/4 ξεκίνησαν οι τεχνικές πρόβες των αποστολών που θα πάρουν μέρος στον Α΄ ημιτελικό. Πρώτη πρόβα

Τσουρός: «Με κυνηγούσε για μήνες, εμφανίστηκε μπροστά μου και μου είπε θέλω να μου δώσεις χρήματα»

Μία απίστευτη ιστορία μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό ο Κώστας Τσουρός στην εκπομπή του το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή Από τον Τζέικομπ Ελόρντι στον Πολ Μέσκαλ, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι νεαροί σταρ που κυριαρχούν στον κινηματογράφο Αντιγόνη Κούτση 27.04.2024, 21:14 Οι παρακάτω ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη σκηνή του Χόλιγουντ και εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνισή τους και την αίσθηση του στυλ τους, όσο και με

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Η ηθοποιός είχε αποκαλύψει στο talk show του παρουσιαστή ότι κάποια στιγμή είχαν βγει ραντεβού Ο Τζίμι Φάλον μίλησε για το φλερτ που είχε κάποτε με τη Νικόλ Κίντμαν. Ο 49χρονος

Στέφανος Κωνσταντινίδης: “Έκανα σωστά που έφυγα από την Κατερίνα Καινούργιου”

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης μίλησε στην κάμερα του «Καλύτερα Δε Γίνεται» και στον Σπύρο Ραφαήλ Κεραμίδα για το πρόωρο τέλος