Σας παίρνει ο ύπνος αμέσως μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Τι μπορεί να συμβαίνει

Date:

Πόση ώρα χρειάζεται για να αποκοιμηθεί ένας άνθρωπος που κοιμάται καλά και επαρκώς κάθε βράδυ. Τι μπορεί να συμβαίνει όταν κάποιος αποκοιμιέται πολύ γρήγορα. Τι λένε ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Αν λαχταράτε τη νύχτα που θα αποκοιμηθείτε αμέσως μόλις ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι, ξανασκεφθείτε το. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο ύπνος που έρχεται υπερβολικά γρήγορα, δεν αποτελεί ένδειξη υγείας. Αντιθέτως, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρά προβλήματα.

«Ο ύπνος δεν είναι μία κατάσταση που επέρχεται ακαριαία», λέει η Dr. Rebecca Robbins, ειδική σε θέματα ύπνου από το Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Ένας άνθρωπος που κοιμάται κάθε βράδυ ήσυχα και επαρκώς, χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να αποκοιμηθεί από τη στιγμή που μπαίνει στο κρεβάτι του. Όταν κάποιος κοιμάται πριν καλά-καλά ακουμπήσει στο μαξιλάρι του, πιθανώς έχει συσσωρευμένη κούραση».

Έλλειψη ύπνου

Η κούραση αυτή πολύ συχνά οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, συνεχίζει. «Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας 9-12 και οι έφηβοι 8-10. Όταν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο κάθε βράδυ, ο οργανισμός σιγά-σιγά καταπονείται διότι συσσωρεύει σημαντικό χρέος ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου είναι μία κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ψυχοσωματική υγεία, τονίζει η Dr. Robbins. Όταν είναι οξεία, προκαλεί υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων.

Όταν η έλλειψη ύπνου είναι χρονία κατάσταση, μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό)
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Οι ορμονικές διαταραχές
  • Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ο πόνος
  • Η κατάθλιψη
  • Οι αγχώδεις διαταραχές

Κακής ποιότητας ύπνος

Τι μπορεί να συμβαίνει, όμως, όταν ένας άνθρωπος κοιμάται αρκετές ώρες κάθε βράδυ αλλά πάλι αποκοιμιέται αμέσως; Αν ταυτοχρόνως νιώθει κούραση στη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα πιθανώς είναι ο κακής ποιότητας ύπνος, λέει στο CNN o Dr. Raj Dasgupta, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός όταν δεν είναι ήσυχος και κάποιος ξυπνά συχνά στη διάρκειά του», εξηγεί. «Οι συχνές αφυπνίσεις επηρεάζουν τους κύκλους του ύπνου και εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιό τους στο επόμενο. Ωστόσο κάθε υπνικός κύκλος πρέπει να είναι πλήρης για να ξεκουραστεί ο οργανισμός».

Εκείνος που επηρεάζεται περισσότερο από τις συχνές αφυπνίσεις είναι ο βαθύς ύπνος, συνεχίζει. Αυτός συμβαίνει στα στάδια δέλτα και REM του ύπνου. Στο στάδιο REM βλέπουμε όνειρα, εδραιώνονται στον εγκέφαλο οι νέες πληροφορίες και δημιουργούνται οι αναμνήσεις της προηγούμενης ημέρας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσο λιγότερο διαρκεί το στάδιο REM του ύπνου, τόσο εντονότερα είναι οι νοητικές συνέπειες. Επιπλέον, τόσο αυξάνεται μακροπρόθεσμα η θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Αντίστοιχα, στο στάδιο Δέλτα (ή στάδιο των βραδέων κυμάτων) ο εγκέφαλος ξεκουράζεται και απαλλάσσεται από τις τοξίνες. Είναι το στάδιο που επιτρέπει στο σώμα να επουλωθεί και να ανανεωθεί.

Οι πιθανές αιτίες

Ο κακής ποιότητας ύπνος πολύ συχνά οφείλεται στην αποφρακτική υπνική άπνοια. Είναι μία διαταραχή κατά την οποία διακόπτεται παροδικά η αναπνοή, με συνέπεια να μην οξυγονώνεται ο οργανισμός. Ο πάσχων μισοξυπνάει, καθώς πασχίζει να ανακτήσει την αναπνοή του.

Διαβάστε ακόμα Ύπνος: Ποιο σύνδρομο συνδέεται με τροχαία, εγκεφαλικά. Πάσχουν 1 στους 2 Έλληνες

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της υπνικής άπνοιας είναι το δυνατό ροχαλητό που διακόπτεται αιφνιδίως και ύστερα ξαναρχίζει. Υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτήν ένας στους δύο ενήλικες στη χώρα μας.

Ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να έχει και άλλες αιτίες, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι χρόνιοι πόνοι, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.λπ.

Επομένως, αν αποκοιμιέστε αμέσως μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι, παρότι κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό σε θέματα ύπνου, συνιστά ο Dr. Dasgupta.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρούλα Πατεράκη: Ο χώρος με καταδίκασε ολοσχερώς όταν σκηνοθέτησα την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ παραχώρησε η Ρούλα Πατεράκη η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της στο θέατρο και την περίοδο που συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Δεν έχω γίνει σταρ. Έχω μείνει μάλλον μία αντι-σταρ, με την έννοια την καλλιτεχνική. Για μένα το Θέατρο έχει πάψει να είναι

Πόνος στα πόδια: Λαμβάνουμε τα μέτρα μας και ενόψει Πάσχα

Μπορεί η περίοδος των γιορτών να μην είναι η πλέον κατάλληλη για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά καλό είναι να έχουμε κατά νου κάποιες βασικές συμβουλές Αν αισθάνεστε πόνο στα πόδια ή στα γόνατα, πρέπει να γνωρίζετε πως το επιπλέον βάρος μπορεί να αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις σας. Ταυτόχρονα και τον πόνο. Ευτυχώς

«Κάπου έλεος…» – Ξεσπά η Ντάνη Γιαννακοπούλου για ερώτηση που δέχτηκε στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης

Η Ντάνη Γιαννακοπούλου δέχεται συνεχώς μια ερώτηση στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της και έχει εξοργιστεί. Η γνωστή ηθοποιός, ξέσπασε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με αφορμή τις ερωτήσεις που δέχεται για τα κιλά της και πόσο ζυγίζει τώρα που κουβαλάει ένα μωράκι μέσα στην κοιλίτσα της. Ντάνη Γιαννακοπούλου: Μας δείχνει τη

Δύσκολες ώρες για τη Μαρία Αντωνά – «Είναι πολύ άδικο ό, τι ζω…»

Πάρα πολύ δύσκολες οι τελευταίες ώρες και μέρες για τη Μαρία Αντωνά καθώς όλα όσα της συμβαίνουν είναι πολύ άσχημα. Μετά τον χωρισμό της από τον Άρη Σοϊλέδη, ήρθε και το χακάρισμα του προφίλ της στο Instagram, με απανωτές fake αναρτήσεις. Η ανάρτηση που ανέβασε στα Instastories της νωρίτερα έγραφε: «Αρούλη μου όπως έστρωσες κοιμήσου!