Γιατί αρρωσταίνουμε πιο εύκολα τον χειμώνα. Η αιτία δεν είναι αυτή που νομίζετε

  • Ρούλα Τσουλέα

ιώσεις

Καθώς μειώνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνονται οι ιώσεις, αλλά η αιτία δεν είναι το κρύο καθαυτό. Μία ειδικός από τις ΗΠΑ εξηγεί τι συμβαίνει και πως μπορούμε να προστατευθούμε.

Κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο. Μόλις περάσει το φθινόπωρο και μπει ο χειμώνας, αρχίζει το φτάρνισμα κι ο βήχας. Άλλοτε πιο έντονα, άλλοτε πιο ήπια, γεγονός παραμένει ότι μαζί με το κρύο, έρχονται στη ζωή μας και οι ιώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν και οι καιρικές συνθήκες προφανώς παίζουν ρόλο, ο κύριος υπαίτιος δεν είναι το κρύο, απαντά η Dr. Neha Vyas, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλήβελαντ.

«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, δεν μας αρρωσταίνει το κρύο καθεαυτό», λέει. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μάς προδιαθέτουν να αρρωστήσουμε». Όπως εξηγεί, υπάρχουν τρεις παράγοντες που τροφοδοτούν τις ιώσεις της εποχής:

  • Ο ξηρός αέρας. Τον χειμώνα ο αέρας είναι πιο ψυχρός και πιο ξηρός. Αυτό έχει ως συνέπεια να ξεραίνονται οι βλεννογόνοι που επιστρώνουν την εσωτερική κοιλότητα της μύτης, την στοματική κοιλότητα και τα μάτια. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η είσοδος των ιών στον οργανισμό. «Δημιουργούνται «ρωγμές» στους βλεννογόνους που επιτρέπουν στους ιούς να εγκατασταθούν σε αυτούς και να αποκτήσουν πρόσβαση στο σώμα», εξηγεί η Dr. Vyas.
  • Το κρύο. Όταν ο αέρας γίνει ψυχρός, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, γινόμαστε ευάλωτοι στις ιώσεις.
  • Η αυξημένη έκθεση στους ιούς. Τον χειμώνα δεν είναι αυξημένη μόνο η έκθεσή μας στο κρύο, αλλά και σε άλλα, άρρωστα άτομα. Η παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να περάσουν οι ιοί από τον ένα στον άλλο.

Ο χειμώνας είναι επίσης η εποχή του χρόνου που κορυφώνεται η κυκλοφορία ορισμένων ιών, όπως αυτοί της γρίπης. Οι ιοί αυτοί δεν επιβιώνουν καλά όταν έχει ζέστη. Όσον αφορά τον… σταρ της εποχής, τον κορωνοϊό, αυτός επιβιώνει όλες τις εποχές, αλλά επίσης κορυφώνεται τον χειμώνα, όπως διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι.

Πώς να προστατευθείτε

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να θωρακιστεί κάποιος εντελώς από τις ιώσεις. Όλοι όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μολυνθούμε, είτε από ιούς κοινού κρυολογήματος, είτε από ιούς γρίπης ή από τον κορωνοϊό. Η Dr. Vyas συνιστά τα εξής:

  • Να φοράτε μάσκα. Είναι μία συνήθεια που αποκτήσαμε λόγω της πανδημίας, αλλά κάνει θαύματα εναντίον όλων των ιώσεων. Η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, όταν βρισκόμαστε μαζί με άτομα που δεν ξέρουμε αν είναι υγιή και εμβολιασμένα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.
  • Να ντύνεστε ζεστά. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν εκτίθεστε στο κρύο. «Ο οργανισμός έχει μεγάλη απώλεια θερμότητας από το κεφάλι, τα δάκτυλα, τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα. Φροντίστε να τα καλύπτετε όταν π.χ. περπατάτε στο δρόμο, για να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας», συνιστά η ειδικός.
  • Να κοιμάστε καλά. Ο κουρασμένος οργανισμός είναι ευάλωτος στις ιώσεις.
  • Να πίνετε άφθονα υγρά. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μειώνει την ξηρότητα των βλεννογόνων. Μην περιμένετε όμως να διψάσετε για να πιείτε νερό. Φροντίστε να πίνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες, χωρίς να διψάσετε. Συνήθως διψάμε όταν έχει αρχίσει η αφυδάτωση.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Φρούτα, λαχανικά και γενικά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό.
  • Εμβολισθείτε. Τα εμβόλια για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό είναι σωτήρια.
  • Να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Οι ιώσεις διασπείρονται από τους ασθενείς οι οποίοι κυκλοφορούν. Αν γίνει σε όλους μας συνήθεια η παραμονή στο σπίτι έως την ανάρρωση, η κυκλοφορία των ιών θα μειωθεί αισθητά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Η πρώην παρουσιάστρια μίλησε για τον τρόπο που τέλειωσε το talk show της μετά από τους ισχυρισμούς για τοξικό εργασιακό περιβάλλον Η Έλεν Ντε Τζενέρις μίλησε για τους ισχυρισμούς περί τοξικότητας στον χώρο

Πιρς Μπρόσναν: Αγνώριστος στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο ηθοποιός υποδύεται έναν προπονητή πυγμαχίας στο Giant

J2US – Ο Ηλίας Ψινάκης “πάγωσε” με το καλησπέρα τον Νίκο Κοκλώνη: “Ψάχνουμε να δούμε αν είναι από σ…ξ ή γυμναστική”

Σάββατο, 27.4.2024, 21:32 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Μία φορά τον χρόνο κάνω γυμναστική... και το άλλο". Ο Ηλίας Ψινάκης αντικατέστησε απόψε εκτάκτως την Δέσποινα Βανδή στο J2US, καθώς η τραγουδίστρια λείπει για επαγγελματικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Ο Νίκος Κοκλώνης υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Ηλία Ψινάκη, ωστόσο μία ατάκα του τελευταίου για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”

Σάββατο, 27.4.2024, 19:22 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό μπορεί να συμβεί πια και για κάτι πολύ ανούσιο" δήλωσε ο Γιώργος Μπένος. Ο Γιώργος Μπένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο «Maestro», βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό του «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου αναφέρθηκε για τον ρόλο του και τις συγκλονιστικές εξελίξεις στον B’ κύκλο της σειράς. Αρχικά

Ο Γιώργος Αμούτζας επιβεβαίωσε έμμεσα την σχέση του με την Τάνια Μπρεάζου στον «αέρα» του Just2Us

Κέφια είχε απόψε ο Ηλίας Ψινάκης ο οποίος βρέθηκε στο πλατό του Just2Us στη θέση του κριτή και δεν άφησε τους παίκτες σε… χλωρό κλαρί. Ένα από τα «θύματά» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας και η προσωπική του ζωή. Εξάλλου οι φήμες πως ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου είναι ζευγάρι είναι πολλές. Και

Eurovision 2024 – Φινλανδία: Πώς ο Windows95man κατέληξε στην κορυφή της Ευρώπης;

Eurovision 2024:Ο Windows95man είναι ένας πολύ γνωστός διασκεδαστής, χορευτής και μοντέλο, με αμέτρητους fans στη Φινλανδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν γλυκό και ευχάριστο άνθρωπο, λίγο ντροπαλό. Όταν φοράει τη στολή του όμως, το περίφημο μπλουζάκι και τα "hotpants", μεταμορφώνεται σε υπεράνθρωπο! Ελπίδα: «Η ΕΡΤ δεν βοήθησε τότε στη Eurovision, πλήρωσε

Νίκος Μπάρκουλης – Όταν βρέθηκε μπροστά στην απιστία με σοκαριστικό τρόπο: «Έπαθα υπαρξιακό σοκ»

Με νέο βίντεο στο Tik Tok επανήλθε ο Νίκος Μπάρκουλης ο οποίος μίλησε στο διαδικτυακό του κοινό για την απιστία. Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα Μπάρκουλη, αποκάλυψε ότι έχει βιώσει απιστία σε μία από τις σχέσεις του και μάλιστα βρέθηκε μπροστά στην αλήθεια με τον πιο σοκαριστικό τρόπο. «Αυτή η ιστορία είναι από το 2019-2020

J2US – Σε αμηχανία ο Γιώργος Αμούτζας: “Παίζει στα αλήθεια το ειδύλλιο;”

Σάββατο, 27.4.2024, 23:59 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Αν είναι marketing, θα σας βάλω μεγαλύτερο βαθμό" Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει απόψε ο Ηλίας Ψινάκης τους συμμετέχοντες του J2US και με κάθε ευκαιρία βρίσκει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί με ατάκες. Αυτήν τη φορά «θύμα» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας, ο οποίος ήρθε σε άβολη θέση όταν ρωτήθηκε για