Μάνα δύο αυτιστικών αγοριών: «Τα παιδιά μου, είναι μικρά θαύματα», λέει η Μαρία Παπαδοπούλου

Date:

Μάνα δύο αυτιστικών αγοριών: «Τα παιδιά μου, είναι μικρά θαύματα», λέει η Μαρία Παπαδοπούλου







Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ τι είναι ο αυτισμός; Πως μπορεί να είναι ο «κόσμος» ενός αυτιστικού παιδιού; Πόσα ταλέντα και πόσα «χρώματα» μπορεί να διαθέτει;

Η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου, μένει στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο αυτιστικών αγοριών και σήμερα μέσα από την ιστοσελίδα μας, ξετυλίγει την ιστορία της. Αποκαλύπτει τις ομορφιές των παιδιών της αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν..

«– Θα σε αγαπώ μέχρι το μαύρο – άσπρο διάστημα! Μαζί θα ταξιδέψουμε παντού! Θα παίζουμε κάθε λογής παιχνίδι! Θα έχεις τα όμορφα μάτια του μπαμπά σου, το χιούμορ του! Θα είμαι εκεί για να σε στηρίζω όποτε το χρειάζεσαι!







Χάιδευα την κοιλιά μου και σας σιγοτραγουδούσα, κάθε μου λέξη ντυμένη με ευλογημένη αγάπη!

Όνειρα μελένια, προσδοκίες, αγάπη γυμνή που δεν έβρισκε χώρο να απλωθεί μέσα μου», αφηγείται η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου.

Και συνεχίζει:

« Όταν κράτησα στα χέρια μου τη διάγνωση του Αλέξανδρου ένιωσα τον κόσμο να γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια μου…”Μια λέξη τόση δα και δεν είχα πού να την κρύψω μέσα μου!” Αυτισμός! Μου είπαν ότι το παιδί μου δεν καταλάβαινε καμιά μου λέξη. Μου είπαν πως ποτέ δεν θα είναι σαν τα άλλα παιδιά! Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, κοιτούσα τα κλειστά του μάτια και έπνιγα τα δάκρυα μου για να μην τον ξυπνήσω. “Όχι δεν είναι δυνατόν!” Ο πόνος είναι βουβός, είναι σαν μέγγενη που συνθλίβει το κορμί και το μυαλό. Δεν κοιμήθηκα ποτέ ξανά χωρίς να σκέφτομαι, χωρίς να φοβάμαι. ¨’Αραγε θα μιλήσει ποτέ; Θα με κοιτάξει ποτέ στα μάτια; Θα με πει μαμά; Θα μου δείχνει πού πονάει;”

Πριν προλάβω να βρω τη δύναμη να κλάψω, η αγαπημένη μας γιατρός παρέδωσε στα τρεμάμενα χέρια μου τη διάγνωση και του δεύτερου παιδιού μου. Τα μάτια του Χρήστου ήταν το ίδιο απόμακρα, το γνώριζα καλά αυτό το βλέμμα. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις δυο παιδιά που σε τίποτα δεν μοιάζουνε με τα άλλα. Όμως αν κάποιος με ρωτούσε εάν με δυσκολεύουν τα παιδιά μου θα απαντούσα με ένα βροντερό όχι!»

Συμπληρώνει:

«Τα παιδιά μου είναι μικρά θαύματα και δεν έχουν μόνο δυσκολίες! Ο αυτισμός είναι ένας κόσμος μαγικός! Μια άλλη μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης που εάν την αγαπήσεις θα δεις ταλέντα απίστευτα, χρώματα καθαρά ακριβώς όπως και η ψυχή τους. Καταλαβαίνεις πως υπάρχει και μια άλλη πορεία ανάπτυξης από αυτήν της τυπικής. Εκπληκτική μνήμη, μουσικά ταλέντα, οι λέξεις τους έρχονται σιγά – σιγά για να σε κάνουν να γιορτάσεις νίκες αμέτρητες! Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλη μάνα που έχει γιορτάσει όσο εγώ!

Η καθημερινότητά μας δεν είναι εύκολη φυσικά. Ο πατέρας τους δουλεύει πάρα πολλές ώρες έτσι εγώ επωμίζομαι τα πάντα. Δεν είναι εύκολο να διαβάζεις δυο παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, να τρέχεις από κέντρο σε κέντρο, στις δραστηριότητές τους. Η ιδιατερότητά τους όλα τα κάνει ακόμη πιο δύσκολα. Ο δρόμος μέχρι να μπεις στον κόσμο τους μακρύς και γεμάτος αγκάθια και πέτρες.

Η μητέρα έχει να παλέψει με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που δεν μπορούν να καταλάβουν και να σταθούν πλάι της. Έχω κλάψει πολύ γι αυτό μέχρι να καταλάβω πως δεν φταίνε που δεν καταλαβαίνουν. Απλά έτσι είναι…είναι μοναχικός αυτός ο δρόμος. Κατά τη γνώμη μου έτσι θα έπρεπε, από το να ακούω κριτικές και δήθεν συμβουλές καλύτερα μόνη. Τα εμπόδια στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση σχεδόν ανυπέρβλητα.

Πόσους δασκάλους να πείσεις ότι το παιδί σου δεν είναι κακομαθημένο…πόσοι γονείς θα σε κρίνουν και θα θέλουν να απομακρύνουν αυτόν που καθυστερεί την τάξη…πόσες φορές αντέχεις να βλέπεις το παιδί σου να κλαίει γιατί συγκρίνει τον εαυτό του με τα άλλα παιδιά…πόσες φορές θα αντέξεις να νιώσεις ότι όσο δυνατά κι αν παλεύεις δεν φτάνει ποτέ…αυτό το καλύτερο μου ποτέ δεν είναι αρκετό!»

Τονίζει:

«Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι τελικά με υπομονή και συνεργασία μπορείς να πείσεις και να εκπαιδεύσεις πάρα πολλούς δασκάλους. Τα μάτια των γονιών θα έρθει η στιγμή που δεν θα σε κοιτούν επικριτικά αλλά με καλοσύνη κι έγνοια. Θα σε δεχτούν μέσα στην τάξη όταν αργεί η παράλληλη στήριξη και θα αγαπήσουν τα παιδιά σου πολύ γιατί φρόντισες να τους πείσεις να δουν πέρα από αυτά που φαίνονται μόνο.

  • Δεν μπορώ να εργαστώ, δεν δικαιούμαι κανένα βοήθημα γι αυτό και δεν θα έχω δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις οικογένειες αυτιστικών παιδιών, σου δίνουν ένα χαρτί στο χέρι και ψάχνεις μόνος να βρεις τρόπους, απαντήσεις και διεξόδους. Τα ποσά για τις συνεδρίες υπέρογκα και τα πληρωνόμαστε πίσω μετά από μήνες.
  • Τα ειδικά σχολεία υποστελεχωμένα, οι παράλληλες στηρίξεις αν έρθουν έρχονται στα μέσα της χρονιάς και μόνο για κάποιες ώρες την εβδομάδα. Ό,τι έχει την ταμπέλα της ειδικής αγωγής είναι πανάκριβο, από τη γυμναστική μέχρι τα αγγλικά και από τη φύλαξη μέχρι την μελέτη. Είναι σκληρό να μην μπορείς να ζήσεις, να μην έχεις κάποιον να κρατήσει το παιδί σου για να πας σε ένα γιατρό, να πιεις ένα καφέ, να δεις το ηλιοβασίλεμα στην ταράτσα του σπιτιού σου.

Το ελληνικό κράτος πρόνοιας φτάνει μέχρι το επίδομα αναπηρίας που δεν φτάνει ούτε για να καλύψουμε τις συνεδρίες μέχρι να πληρωθούμε από τον εοπυυ. Ευχαρίστως, τους το χαρίζω πίσω! Αρκεί να μου δώσουν τα όπλα να πολεμήσω για τα παιδιά μου! Κι εγώ υπόσχομαι να μεγαλώσω ανθρώπους όμορφους, σημαντικούς! Όσο σημαντικοί είναι όλοι οι άνθρωποι στη ζωή αυτή! Μόνο που εμείς είμαστε αόρατοι ακόμη! Είμαστε μόνο αριθμοί σε καταστάσεις και μηχανογραφικά συστήματα».

Προσθέτει:

  • «Ο Αλέξανδρος είναι στα δεκατέσσερα και ο Χρήστος στα έντεκα. Έχουν διαψεύσει κάθε μου φόβο, έχουν παλέψει δίχως όπλα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν χωράει κανένα παιδί, πόσο μάλλον αυτά τα παιδιά. Κάθε τους λέξη έχει μέσα την ψυχή μου, γεννήθηκαν μια με κόπο και μαγική αγάπη!
  • Με έχουν μάθει να κοιτώ τους ανθρώπους με άλλα μάτια χωρίς να κρίνω. Με έχουν μάθει να πέφτω και να σηκώνομαι πιο δυνατή από πριν αν και πολύ πολύ κουρασμένη. Όταν κοιτάζουμε τα σύννεφα δεν ονειρευόμαστε ταξίδια μόνο ζωγραφίζουμε μαγικά φτερά και μικροσκοπικά αεροπλάνα γιατί ξέρουμε ότι θα έρθει η στιγμή που θα ταξιδέψουμε και αυτό δεν είναι όνειρο.

Ήρθαν δίπλα μας πολλές κουρασμένες γενναίες μητέρες που έκαναν τα μοναχικά βράδια λίγο πιο υποφερτά. Είναι σπουδαίο να ξέρεις πως κάπου κάποια ζει ότι εσύ. Σε νιώθει και σου μιλάει δίχως λέξεις γιατί ξέρει. Δεν χρειάζεται να εξηγείς. Αυτές τις γυναίκες τις ευχαριστώ ολόψυχα. Τις ευχαριστώ που είναι εκεί στα δύσκολα αλλά και στα όμορφα! Κι όταν κάποια ρωτάει με πόνο…

“Γιατί σε εμένα; Γιατί θέε μου; ”

Τις τραγουδάμε όλες μαζί …Γιατί μπορώ! Γιατί κι όταν δεν μπορώ θα ρίξω στις πληγές μου δάκρυα η δύναμη από εκεί να ανθίσει.

Σκληρές σαν ατσάλι και εύπλαστες σαν ζυμάρι οι ψυχές αυτών των μανάδων. ´Αυπνες, κουρασμένες, τσακισμένες, μόνες και μπορούμε θαύματα να μαγειρεύουμε! Σε αυτόν τον δρόμο που δεν τελειώνει ποτέ ζητάμε από το ελληνικό κράτος τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών μας στην παιδεία και στην υγεία.

Ζηταμε να μπορέσουμε να κλείσουμε τα μάτια και να υπάρχουν δομές που θα δεχτούν τα παιδιά μας με αγάπη ανθρωπινή! Ζητάμε να μας βλέπει! Είμαστε εδώ! Ο δρόμος μας δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος! Θα ήταν σπουδαίο αν μας δίνατε το χέρι! Θα ήταν έργο Θεού!»

Της ΈΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

πηγή : hellasjournal

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

H επιστροφή της Άντζελας στη νυχτερινή Αθήνα, η πρεμιέρα Αργυρού-Ζευγαρά & η έξοδος Τούνη-Αλεξάνδρου

Δυναμικές επιστροφές και φαντασμαγορικές πρεμιέρες είχαμε σε γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Ποιοι ήταν οι celebrities που θέλησαν να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας;  Η Λαίδη του ελληνικού τραγουδιού Άντζελα Δημητρίου επέστρεψε για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας. Συγκλονίζει η Άντζελα Δημητρίου: «Έπρεπε να βρω το κουράγιο

Η Παγώνη αποκάλυψε την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας Σταρόβα & Κόκοτα: «Χρειάζονται χρόνο»

Η Ματίνα Παγώνη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και μίλησε για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα μετά το εγκεφαλικό που υπέστη αλλά και για εκείνη του Δημήτρη Κόκοτα που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.  Η Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στον Δημήτρη Σταρόβα ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστική λέγοντας πως η συνολική του εικόνα βελτιώνεται και

Σταυρούλα Χρυσαειδή για Survivor: Είχα ζητήσει να μην είμαι στην ίδια ομάδα με την Ασημίνα Χατζηανδρέου

Η Σταυρούλα Χρυσαειδή μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου», λίγες μέρες μετά την αποχώρησή της από το Survivor. Η πρώην παίκτρια, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην Ασημίνα Χατζηανδρέου, στις ερωτικές φήμες που υπήρξαν με τον Γιάννη Περπατάρη και στην Κατερίνα Δαλάκα. Δείτε το βίντεο Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d1djflnmkiht) Αρχικά, δήλωσε: «Μπήκα, το χάρηκα, πέρασα υπέροχα και γνώρισα

Famagusta: Ο Μάικλ ζητά εξηγήσεις από τη θετή του μητέρα

Ο Αντρέας και η Χριστίνα μαθαίνουν για την εγκυμοσύνη της Μαριάννας

Πανθέοι: Οι μάχες ξεσπούν και είναι αδυσώπητες

Πανθέοι, σήμερα στις 18.40 στον ΣΚΑΙ.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος για Παπαδάκη – Αναστασοπούλου: “Στενοχωρήθηκα, τελικά ήταν πιο βαθύ το πράγμα”

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Ακόμα δεν είδες τίποτα με τον Κώστα Τσουρό. Ο επιτυχημένος δημοσιογράφος του Mega

HPV: 1 στους 3 άνδρες άνω των 15 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα

Σημαντική αύξηση εντοπίζεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στον ιό HPV στη χώρα μας.  Ανησυχητικά είναι τα νέα σχετικά με την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο

Το Τζέισον Αντιγόνη έγινε… Ιάσων Δούσης – «Ήθελα να με ξαναψάξω»

Το άτομο που έγινε γνωστό ως Τζέισον Αντιγόνη και ένα από τα πρώτα άφυλα άτομα στην Ελλάδα, δήλωσε ότι πλέον επαναπροσδιορίζεται ως άντρας, αναφέροντας πως ήθελε χρόνο να ψάξει τον εαυτό του. Μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» δήλωσε ότι πλέον ονομάζεται Ιάσων Δούσης, σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιώ την αρσενική αντωνυμία τώρα. Δεν σημαίνει ότι

Το Sports Illustrated γιορτάζει τα 60 του χρόνια – Kate Upton και Chrissy Teigen στο iconic εξώφυλλο  

Martha Stewart. Christie Brinkley. Tyra Banks. Αυτά είναι μόνο τρία από τα μοντέλα που έχουν κοσμήσει το εξώφυλλο του διάσημου – και κατά πολλούς αμφιλεγόμενου – περιοδικού Sports Illustrated. Φέτος το περιοδικό Sports Illustrated συμπληρώνει τα 60 του χρόνια και παρουσίασε επτά νέα εξώφυλλα με 27 γυναίκες- μοντέλα ενώ φέρνει ξανά πίσω παλίες γνώριμες του

Ασημίνα Χατζηανδρέου: «Δεν μπορεί να μιλάει για χυδαιότητα ο Άρης Σοϊλέδης ενώ με έβριζε και με έκραζε»

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Γεια σου" με τη Μαρία Μπακοδήμου και απάντησε για την κόντρα της με τον Άρη

Κώστας Τσουρός για Αλευρά: “Πρόβλημά του αν θεωρεί ισάξιο ότι δεν του αρέσουν οι μπάμιες με την παρουσίαση της Eurovision”

Κυριακή, 19.5.2024, 15:43 Zappit@ZAPPIT_ "Νομίζω ότι όλος ο κόσμος ήταν σύμφωνος πως ήταν χάλια στην παρουσίαση" σημείωσε ο Κώστας Τσουρός. Έντονο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε ο Θανάσης Αλευράς στη Real L!fe με φόντο τον σχολιασμό της φετινής Eurovision. Ο Κώστας Τσουρός τόνισε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη και δεν υπήρξε ούτε ένα

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Στενοχωρήθηκα για τη «Μουρμούρα», ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος στην Μπέττυ Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ενώ αρχικά όλα έδειχναν ότι θα πάρει το πράσινο φως και για τη νέα σεζόν. «Ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις και θα σταματήσει η Μουρμούρα. Ομολογώ ότι στενοχωρήθηκα γιατί είναι 11 χρόνια από τη ζωή