Πάρκινσον: Κάντε εξετάσεις αν έχετε ασυνήθιστη εφίδρωση – Τι μπορεί να σας συμβαίνει

Date:

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική κινητική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν τα πάντα, από τη συμπεριφορά μέχρι την ομιλία.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με τα κινητικά συμπτώματά της, όπως ο τρόμος (τρέμουλο) και η δυσκαμψία, υπάρχουν πολλά λιγότερο γνωστά μη κινητικά συμπτώματα που τείνουν να περνούν απαρατήρητα.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε, ότι υπάρχει ένα φαινομενικά άσχετο δερματικό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει στη νόσο του Parkinson και οι ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τη σύνδεσή του με τη νόσο.

Εάν αισθάνεστε υπερβολική εφίδρωση, είναι σώφρον να κάνετε εξέταση για Πάρκινσον

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική εφίδρωση -γνωστή και ως υπεριδρωσία- μπορεί να έχει πολλές υποκείμενες αιτίες που δεν σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για Parkinson, εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα μαζί με οποιαδήποτε άλλα σημάδια της ασθένειας.

“Η υπερβολική εφίδρωση είναι ένα σχετικά κοινό σημάδι της νόσου του Parkinson, ιδιαίτερα εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται με κάποια θεραπεία”, σύμφωνα με το American Parkinson Disease Foundation (APDA). Μάλιστα, αυτό το σύμπτωμα συνήθως επηρεάζει το άνω μέρος του σώματος.

Οι ειδικοί λένε, ότι αυτό συμβαίνει, επειδή όσοι πάσχουν από Πάρκινσον υφίστανται σημαντικές αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την εφίδρωση. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς με Parkinson, οι οποίοι μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν χωρίς την κατάλληλη ρύθμιση του συστήματος εφίδρωσης του οργανισμού.

“Επειδή μερικοί ασθενείς με Πάρκινσον μπορεί να έχουν μειωμένη όσφρηση, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τις σωματικές οσμές που προκαλούνται από την υπερβολική εφίδρωση”, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson’s UK.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να συνδέεται με το θεραπευτικό πλάνο

Για ορισμένους ασθενείς με Parkinson, η υπερβολική εφίδρωση έρχεται και φεύγει σε έναν κύκλο που συνδέεται με το σχέδιο θεραπείας τους. Σύμφωνα με το Parkinson’s UK, η υπερβολική εφίδρωση συμβαίνει τις περισσότερες φορές εάν τα φάρμακα για το Parkinson “εξαντληθούν”. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλες περιόδους του κύκλου «on-off» ενός διαρκούς πλάνου θεραπείας με λεβοντόπα, ειδικά εάν έχετε δυσκινησία (μη ελεγχόμενες μυϊκές κινήσεις ή σπασμούς).

Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την φαρμακευτική αγωγή για το Πάρκινσον. “Η ανακατανομή της δόσης της λεβοντόπα, που μπορεί να σημαίνει μικρότερες, συχνότερες δόσεις ή λιγότερο συχνές αυξήσεις, μπορεί να είναι χρήσιμη στον έλεγχο των συμπτωμάτων σε ορισμένους ασθενείς”, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια αύξηση άλλων συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την υπερβολική εφίδρωση, χάρη στο ίδιο φαινόμενο “κύκλου on-off”.

«Σε μερικούς ασθενείς, τα κινητικά συμπτώματα όπως ο τρόμος μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι, ενώ για άλλους μπορεί να είναι η δυσκαμψία και η δυσκολία στην έναρξη της κίνησης. Αλλά η εξάντληση των συμπτωμάτων μπορεί να μην σχετίζεται καθόλου με την κίνηση και μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή αυξημένου άγχους , κόπωσης, αλλαγής στη διάθεση, δυσκολίας στην σκέψη, ανησυχίας και εφίδρωσης”, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Νόσο του Πάρκινσον (EPDA).

Πιο σπάνια οι ασθενείς με Πάρκινσον μπορεί να έχουν το αντίθετο: μειωμένη εφίδρωση

Αν και λιγότερο συχνά από την υπερβολική εφίδρωση, ορισμένοι ασθενείς Πάρκινσον αναφέρουν ότι δεν ιδρώνουν αρκετά. Αυτή η πάθηση, γνωστή ως υποϊδρωσία, συνδέεται συχνά με την χρήση αντιχολινεργικών, μιας κατηγορίας φαρμάκων για το Parkinson.

“Η έλλειψη εφίδρωσης μπορεί να επηρεάσει μέρη ή ολόκληρο το σώμα”, εξηγούν ειδικοί του Parkinson στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνιστούν να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία, εάν διαπιστώσετε ότι δεν ιδρώνετε πολύ, ή καθόλου, όταν κάνει ζέστη έξω, ή αν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει. Όπως η υπερβολική εφίδρωση, έτσι και η έλλειψη ιδρώτα μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Πηγές: https://www.epda.eu.com, https://www.parkinsons.org.uk, https://www.apdaparkinson.org, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημάδι για Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο αν κάνετε ασυναίσθητα αυτό με τα δάχτυλά σας

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν προσέξετε να συμβαίνει αυτό στο στόμα σας

Πιθανό σύμπτωμα Πάρκινσον εμφανίζεται 20 χρόνια πριν τη διάγνωση! Είναι αυτή η καθημερινή ενόχληση

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν παρατηρήσετε να κάνουν αυτό τα μάτια σας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάνος Μουζουράκης: «Έφυγα από το σπίτι μου και από την πόλη μου στα 17 μου, ψάχνοντας»

Ο πάντα χειμαρρώδης Πάνος Μουζουράκης, που παρουσίασε τον νέο του δίσκο με τίτλο «Μεγαλώνω», αναφέρεται στην επαγγελματική του οικογένεια και όχι μόνο. Ο Πάνος Μουζουράκης μεγαλώνει ωραία. Αυτή την περίοδο ωριμάζει καλλιτεχνικά, έχει βρει τον τρόπο να πραγματοποιεί τα όνειρά του και μια όμορφη προσωπική ζωή συμπληρώνει την επαγγελματική του «άνοιξη», καθώς έχει δίπλα του

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών & κυκλοφόρησε ένα νέο καθηλωτικό τραγούδι!

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών και να συνεχίζει να λάμπει σαν άστρο στον χώρο της τέχνης!

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο – Θα λείπει ο Ουίλιαμ

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Τι αναφέρουν τα βρετανικά μέσα Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συναντηθεί με τον

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του

Η αναγγελία του γάμου του 

Οι επώνυμοι γονείς που θα περάσουν το πρώτο Πάσχα με τα μωρά τους

Έγιναν γονείς μέσα στο 2023 ή αρχές του 2024 και αυτό το Πάσχα φέτος θα είναι ξεχωριστό για κάποιους celebrities της εγχώριας showbiz.

Ράνια Τζίμα: Όπως δεν την έχεις ξαναδεί! Με κολάν και αθλητικά στο γυμναστήριο

Μπορεί καθημερινά μέσα από το κεντρικό δελτίο να απολαμβάνουμε τη Ράνια Τζίμα με το «αυστηρό» της look όμως λατρεύει τόσο το casual όσο και το πιο σπορ! Και μας χάρισε ένα τέτοιο φωτογραφικό στιγμιότυπο και την είδαμε όπως ποτέ άλλοτε. Ράνια Τζίμα: Η κόρη της στο πλατό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega Την καλλίγραμμη

Η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά

Η Ελένη Φουρέιρα επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά, καθώς θα παρουσιάσει ένα «εκρηκτικό» act στο Μάλμε. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, η κορυφαία pop star της Ελλάδας, που έχει μπει στο πάνθεον της Ευρώπης με το «Fuego», θα εμφανιστεί στο interval act του α’ ημιτελικού, την Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το

Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου – Το μήνυμα αγάπης

Καίτη Γαρμπή - Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου - Το μήνυμα αγάπης GALA Καίτη Γαρμπή Διονύσης Σχοινάς Επέτειος Γάμου «Διονύση μου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μας χαρίζει ο Θεός υγεία και να μας αξιώσει να γιορτάσουμε και 37 και 47 και 57 χρόνια μαζί», γράφει η τραγουδίστρια 04.05.2024, 11:43 6 ΣΧΟΛΙΑ

Χριστός Ανέστη! Καλό Πάσχα!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!Η ομάδα του zappIT σας εύχεται καλό Πάσχα!

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: “Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα”

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: «Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα» "Είμαι κάθετα αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθεί η ΕΡΤ για τη Eurovision. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, ο κόσμος πρέπει να επιλέγει το τραγούδι". Τη Σάννυ Μπαλτζή συνάντησαν η κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» και η Νάνσυ Παραδεισανού.

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: «Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα»

Τη Σάννυ Μπαλτζή συνάντησαν η κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» και η Νάνσυ Παραδεισανού. Η γνωστή συνθέτρια των μεγάλων επιτυχιών ρωτήθηκε για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision, τις δηλώσεις της που κατά καιρούς συζητιούνται στα Μέσα και στα social media. «Δεν μπορώ να κρίνω το τραγούδι της Μαρίνας, γιατί δεν έχω καταλάβει και ακριβώς τι

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media – Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media - Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν Το 2020 πέθανε η τηλεοπτική της κόρη στο «Dolce Vita» - Τα συγκινητικά μηνύματα στα social media για τον θάνατο της αείμνηστης ηθοποιού στα 76 της χρόνια Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω της μια