Μπλεκ: O ήρωας που έδερνε τους Άγγλους και φορούσε γούνινο καπέλο και γιλέκο χειμώνα καλοκαίρι

Date:

Μπλεκ: O ήρωας που έδερνε τους Άγγλους και φορούσε γούνινο καπέλο και γιλέκο χειμώνα καλοκαίρι







Στις 3 Οκτωβρίου του 1954, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα κόμικ, με την ονομασία Il Grande Blek Magigno.

Ήταν δημιουργία τριών νεαρών σκιτσογράφων της καλλιτεχνικής ομάδας EsseGesse, που την αποτελούσαν οι Ιταλοί Τζον Σινκέτο (1925-1989), Ντάριο Γκουτσόν (1926-2000) και Πιέτρο Σαρτόρι (1926-1989). O Μπλεκ ήταν ο ήρωας του κόμικ, που έδρασε στα τέλη του 18ου αιώνα, στις ΗΠΑ.







Νεαρός, περίπου 25 ετών, ύψος 1.88, μυώδης, που έδερνε αλύπητα τους κακούς Άγγλους αποικιοκράτες ή τους ινδιάνους, για την απελευθέρωση της χώρας του.Οπλισμένος με μαχαίρι, πιστόλι, καραμπίνα αλλά και τις ατσάλινες γροθιές του, σάρωνε όπου μπλεκόταν και έσωζε την πατρίδα του από μια μεγάλη καταστροφή.

Χειμώνα – καλοκαίρι ο ξανθομάλλης Μπλεκ φορούσε ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο από ζώο, γούνινο γιλέκο χωρίς να φοράει τίποτα από μέσα, στενό κόκκινο παντελόνι και καστόρινες μπότες.

Η εικονογράφηση είχε συνήθως φόντο τις πόλεις, τα δάση του αμερικανικού βορρά, τις ινδιάνικες φυλές, τους παράνομους της εποχής και πολλά καπηλειά. Το κόμικ πουλούσε κοντά στα 500.000 τεύχη εβδομαδιαίως και οι περιπέτειες του «ξανθού γίγαντα», γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Οι άνθρωποι του Μπλεκ

Σε όλες του τις περιπέτειες ο Μπλεκ, είχε μαζί δύο πολύ αγαπημένα του πρόσωπα.

Τον μεσήλικα καθηγητή Μυστήριο και τον μικρό Ρόντυ που το πρόσωπό ήταν γεμάτο φακίδες.

Τους ανέθετε αποστολές και αυτοί με πονηριά και κάθε μέσο, βοηθούσαν καθοριστικά τον Μπλεκ, να εξολοθρεύσει μόνος του μερικές δεκάδες Άγγλων στρατιωτών.

Ο καθηγητής Μυστήριος ήταν το μεγάλο μυαλό, πίσω από τον δυνατό επαναστάτη. Γνώριζε μαθηματικά, αστρονομία, νομική, ζωολογία, κλπ, αν και ποτέ δεν προσδιορίστηκε τι είδους καθηγητής ήταν.

Ατσίδα στα τεχνάσματα, τις ευρεσιτεχνίες και την παραπλάνηση, προκειμένου να συνδράμει το έργο των επαναστατών κυνηγών ή για να γλυτώσει τους δυο φίλους, από επικίνδυνες καταστάσεις.

Μονίμως πεινούσε και έτρωγε πολύ, έκανε αισθητή την παρουσία του και ήταν πνευματώδης. Διατεθειμένος να δώσει ακόμη και την ζωή του για τον Μπλεκ και το νεαρό αγόρι.

Συνήθως έλεγε εκφράσεις όπως, «Μα τον αλλήθωρο ήλιο», «Μα τους χίλιους πλανήτες», «Μα τα χίλια ελάφια», «Μα τους χίλιους κάστορες» κ.α., όταν αιφνιδιαζόταν ή του «ερχόταν» μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ο μικρός Ρόντι σώθηκε τελευταία στιγμή όταν ήταν μικρός από τον Μπλεκ

Ήταν ημιθανής δίπλα στον νεκρό πατέρα του. Το σπίτι τους είχε καεί από τους Άγγλους.

Ο μικρός οδηγήθηκε στην κατασκήνωση των κυνηγών, όπου τον υιοθέτησαν.

Από μικρός έγινε προστατευόμενος του Μπλεκ, που του έμαθε όλα τα κόλπα. Η ηλικία υπολογίζεται 10-12 χρόνων και σε πολλές περιπέτειες, μάχεται στην πρώτη γραμμή.

Σε όλα τα τεύχη πειράζει τον Καθηγητή, που εκνευρισμένος τον αποκαλούσε «Αμαθέστατον» ή «Αφελέστατον Παιδάριον». Παρά το όμορφο παρουσιαστικό του πάντως, ο Μπλεκ δεν έχει σχέση με γυναίκες. Επίσης πολύ λίγα είναι γνωστά για την προηγούμενη ζωή του. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας του.

Ο Μπλεκ στην Ελλάδα

Το περιοδικό εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 1969, από τις εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργό του «Μικρού Ήρωα». Στην πραγματικότητα, ο Μπλεκ ήταν κάτι σαν υποκατάστατο του «Μικρού Ήρωα», ο οποίος απαγορεύτηκε στην δικτατορία, λόγω του επαναστατικού του χαρακτήρα.

Τότε ο Ανεμοδουράς άρχισε τη νέα εκδοτική του δραστηριότητα. Αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα, δημιουργώντας το θρυλικό ομώνυμο έντυπο.

Αμέτρητες χιλιάδες πιτσιρίκια, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έτρεχαν κάθε βδομάδα στα περίπτερα για να αγοράσουν και να διαβάσουν, τις νέες περιπέτειες του Μπλεκ. Η κυκλοφορία του στην Ελλάδα έφτασε πολλές φορές και τα 130.000 αντίτυπα.Μέχρι το Δεκέμβριο του 1975, το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση.

Τα τεύχη της πρώτης εξαετούς περιόδου είναι δυσεύρετα. Η θρυλική σειρά, έφτασε τα 428 τεύχη στην πρώτη της κυκλοφορία. Περιελάμβανε, εκτός της κύριας ιστορίας του Μπλεκ και της παρέας του, τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το Παιδί – Φάντασμα. Τα επόμενα χρόνια ωστόσο, η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Για 25 χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 1994, ο ξανθός γίγαντας μεγάλωσε γενιές πιτσιρικάδων.

Η κυκλοφορία του διακόπηκε και όταν επανεκδόθηκε, εμφανίστηκε με την ονομασία «Νέος Δυναμικός Μπλεκ».

Το περιοδικό κυκλοφόρησε επίσης, στη Γιουγκοσλαβία, την Τουρκία και στη Γαλλία, όπου ο πατριώτης Μπλεκ αγαπήθηκε, όσο λίγοι ήρωες κόμικ.

- : dinfo.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αφέλια με Πουργούρι: Κάτι ολόδικό μας!

Καλώς ή κακώς, η Κυπριακή κουζίνα, όπως και πολλές άλλες, είναι εμπνευσμένη και επηρεασμένη από κατακτητές, γείτονες, μοντέρνες και σύγχρονες παρεμβάσεις. Έτσι, πολύ λίγα φαγητά μπορούν να ταυτοποιηθούν και να χαρακτηριστούν ως απόλυτα «δικά μας»! Ένα τέτοιο που πιστεύω πως φέρει τη σφραγίδα είναι τα «Αφέλια με Πουργούρι». Κύβοι χοιρινού, μεθυσμένοι με ντόπιο, κόκκινο, στερκό

Γαρίδες «σαγανάκι» με κριθαράκι

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 20 μέτριες γαρίδες ολόκληρες με κεφάλη και κελυφος 80 ml ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 500 γρ κριθαράκι 80 ml Ουζο 400 γρ ψιλοκομμένες  ντοματες, συσκευασμένες 200 γρ περαστη ντομάτα, συσκευασμένη (passata) ½ φλυτζ. μαιντανό συν έξτρα για γαρνιρισμα ½ κουταλάκι πάπρικα ¼ κουταλάκι νηφάδες τσίλι  ή

Κώστας Τσουρός: Ο Μικρούτσικος, η ευγενής άμιλλα με τη Γερμανού & η μεγάλη πρεμιέρα!

Λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας εκπομπής του, «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ο Κώστας Τσουρός μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι».

Αποκαλυπτική η Μαρία Σολωμού: «Τον Mente Fuerte τον αγαπώ και με αγαπάει»

Η Μαρία Σολωμού ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Γιώργος Κατσαρός: “Είμαι 90 χρονών, αν νομίζετε ότι πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι”

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη

Τηλεθέαση: Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τη Φαίη Σκορδά στην κορυφή

Δείτε αναλυτικά τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Η δεύτερη εβδομάδα προβολής των πρωινών ψυχαγωγικών εκπομπών ολοκληρώθηκε με το δυναμικό κοινό να συνεχίζει να παραμένει στα χέρια της Φαίης Σκορδά. Η παρουσιάστρια ξεκίνησε από την αρχή στο Mega με υψηλή τηλεθέαση και κρατήθηκε στην κορυφή και στο κλείσιμο της δεύτερης εβδομάδας. Στο

Λιώνει από έρωτα η Φαίη Μαυραγάνη: «Τον ερωτεύθnκα γιατί είδα μέσα του έναν άνθρωπο ακέραıο και τίμıο»

Ενδιαφεροντα ΝΙΚΟΣΜΑΝΕΣΗΣ ΦΑΙΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ Λιώνει από έρωτα η Φαίη Μαυραγάνη: «Τον ερωτεύθnκα γιατί είδα μέσα του έναν άνθρωπο ακέραıο και τίμıο» Η Φαίη Μαυραγάννη είναι δημοσιογράφος με πρωινή εκπομπή και σπάνια κάνει λόγο αναφορικά με την προσωπική της ζωή. Η Φαίη Μαυραγάνη είναι παντρεμένη με τον Νίκο Μάνεση Τζωρτζίνα Φράγκου 28.09.2024 | 14:09 Η Φαίη

Μαρινέλλα: Τα λόγια αγάπης του Χρήστου Μάστορα και της Έλενας Παπαρίζου – «Είναι μια γυναικεία επανάσταση από μόνη της»

Η μάχη που εξακολουθεί και δίνει η Μαρινέλλα, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ενώ τραγουδούσε στο Ηρώδειο το βράδυ της Τετάρτης (25.09.2024), έχει συγκλονίσει τη παλαιότερη και νεότερη γενιά καλλιτεχνών- όπως είναι η Έλενα Παπαρίζου και ο Χρήστος Μάστορας. Έλενα Παπαρίζου και Χρήστος Μάστορας, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί κατά το παρελθόν με την Μαρινέλλα

Αυτός είναι λόγος που δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Τα τσόφλια των αυγών μπορούν να αποτελέσουν μια φθηνή επιλογή λιπάσματος για τον κήπο σας, όσο και τα φυτά εσωτερικού χώρου. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε κάδο κομποστοποίησης, περιμένοντας την αποσύνθεση τους μαζί με τα άλλα οργανικά υλικά (χαρτιά, εφημερίδες, φλούδες), καθώς υπάρχουν τρόποι ώστε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα τσόφλια από τα αυγά με σκοπό να

Ελευθερία Ελευθερίου: Η επαγγελματική φωτογράφιση της τραγουδίστριας που ξεσήκωσε το Ιnstagram

Πώς οι ισραηλινοί έφτασαν στα ίχνη του Νασράλα – Χρειάστηκε να ισοπεδώσουν επτά κτίρια στην περιοχή που κρυβόταν Απαγορεύτηκε η είσοδος ιρανικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο έπειτα από ισραηλινές απειλές Πάλι καλά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,8%, είπε ο Μπάρκας Ελευθερία Ελευθερίου: Η επαγγελματική φωτογράφιση της τραγουδίστριας που ξεσήκωσε το Ιnstagram Στον

Μαρινέλλα: «Δεν είναι διασωληνωμένη, ξεπέρασε την επιπλοκή… Καταφέρνει να ψελλίσει κάποιες λέξεις»

Όσο πάει και γίνεται πιο έντονη η αισιοδοξία για τη Μαρινέλλα και οι θεράποντες γιατροί της χαμογελούν όπως μεταδόθηκε σήμερα (28/9) στην εκπομπή Χαμογέλα και π

Μαρινέλλα: «Ακόμα & την ώρα που κατέρρεε σκεφτόταν τον κόσμο» – Η αποκάλυψη του Συρίγου

Η θρυλική Μαρινέλλα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.