Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μπορεί να δημιουργήσει τριχοφυϊα, ακμή και να επηρεάσει τον μεταβολισμό

Date:

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στον κύκλο σου, τριχοφυϊα, τριχόπτωση, ακμή, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σου. Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, - για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις πολυκυστικές ωοθήκες και μας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να αμελούμε το ραντεβού μας με τον γυναικολόγο μας…

Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ

– Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ) και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Δηλαδή, πότε μια γυναίκα μπορεί να υποψιαστεί ή να σκεφτεί ότι ίσως πάσχει από το σύνδρομο αυτό;

Υπάρχει πολλές φορές μία σύγχυση στις γυναίκες γύρω από το τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες.

  • Οι «κύστεις» στις πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι πραγματικές κύστεις, αλλά τα ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια και τα οποία υπάρχουν στις ωοθήκες όλων των γυναικών. Η διαφορά στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ότι ο αριθμός αυτών των ωοθυλακίων είναι μεγαλύτερος από ότι συνήθως (10-12), όπως μεγαλύτερο είναι συνήθως και το μέγεθος των ωοθηκών.
  • Μια δεύτερη σύγχυση υπάρχει μεταξύ των πολυκυστικών ωοθηκών και του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ο όρος «πολυκυστικές ωοθήκες», είναι τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω και τα βλέπουμε υπερηχογραφικά. Αντίθετα το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή που παρατηρείται συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το όνομα προέρχεται από την χαρακτηριστική εικόνα που περιγράψαμε, δηλαδή διογκωμένες ωοθήκες με πολλαπλές μικρές κύστεις που βρίσκονται περιφερικά.

Ωστόσο, για να πούμε ότι μια γυναίκα πάσχει από ΣΠΟ, θα πρέπει να έχουν παρατηρηθεί δύο τουλάχιστον από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:

α. Τουλάχιστον 10-12 κύστεις στην κάθε ωοθήκη.

β. Συνύπαρξη ορμονικών διαταραχών, όπως πιθανή αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, τριχόπτωση, έντονη ακμή στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής τεστοστερόνης.

γ. Διαταραχές του κύκλου, με κύκλο που μπορεί να υπερβαίνει τις 35 ημέρες ή ακόμα και μήνες, και απουσία ωορρηξίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, επειδή τα ωοθυλάκια, αν και πολλά, δεν ωριμάζουν τελείως.

Διάβασε επίσης: Αντισύλληψη: Ποια μέθοδος σου ταιριάζει;

Τι προκαλεί το Σύνδρομο;

Η αιτιολογία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ), είναι σε μεγάλο βαθμό γενετική. Πρώτου βαθμού συγγενείς γυναικών με ΣΠΟ εμφανίζουν και αυτές την ίδια πάθηση σε ποσοστό έως και 50%. Εκτός της γενετικής προδιάθεσης υπάρχουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών, καθώς επίσης και μεταβολικές διαταραχές, όπως αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, πράγμα το οποίο αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα, καταστάσεις που συνυπάρχουν και στον τύπου 2 διαβήτη. Γυναίκες με ΣΠΟ εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη στην εγκυμοσύνη ή στη μετέπειτα ζωή τους.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Άλλες εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τα αυξημένα ανδρογόνα, όπως ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα (ιδιαίτερα σε πρόσωπο, στήθος, πλάτη, κοιλιά, άκρα), αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα ή τα μαλλιά, διαταραχές του κύκλου (αραιοί κύκλοι ή και πλήρης έλλειψη περιόδου) και υπογονιμότητα. Συχνά παρατηρείται παχυσαρκία, έντονη επιθυμία για γλυκό, αίσθημα πείνας, κόπωση ή νύστα μετά το φαγητό.

Αν το Σύνδρομο δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό να προκαλέσει πιθανά προβλήματα μακροχρόνια;

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να αμελούμε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση του ΣΠΟ, τα προβλήματα που ενδεχομένως προκληθούν είναι μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή διάφορες μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (π.χ. εμφράγματος του μυοκαρδίου), καθώς και με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νεφροπάθειας και διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζεται όταν υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:

  • Περίμετρος μέσης (αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση) πάνω από 102cm στον άνδρα ή 88cm στη γυναίκα.
  • Επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος πάνω από 150mg/dl.
  • Επίπεδα ‘καλής χοληστερίνης’ HDL κάτω από 40mg/dl στον άνδρα και κάτω από 50 mg/dl στην γυναίκα.
  • Αρτηριακή πίεση αίματος τουλάχιστον 130mmHg (συστολική) και 85 mmHg (διαστολική).
  • Γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος νηστείας τουλάχιστον 110mg/dl.

Άλλα πιθανά μελλοντικά προβλήματα είναι, λιπώδες ήπαρ, άπνοια στον ύπνο, μητρορραγία, διαβήτης ή υπέρταση στην εγκυμοσύνη, ακόμα και αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου λόγω της επιπλέον έκθεσης σε οιστρογόνα.

Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα που υποψιάζεται ότι πάσχει από το Σύνδρομο ή έχει παρατηρήσει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα;

Πρωτίστως να επισκεφτεί το συντομότερο την ή τον ιατρό της. Μετά την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού που αφορούν στη διάρκεια του κύκλου, τις αυξομειώσεις του βάρους και των άλλων συμπτωμάτων, θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση και φυσικά ο κολπικός υπέρηχος, εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, καθώς και των επιπέδων γλυκόζης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, εφόσον χρειαστεί και σύμφωνα με την κρίση της ή του ιατρού.

Η αντιμετώπιση είναι κάτι απλό που μπορεί να μπει εύκολα στην καθημερινότητα μιας γυναίκας;

Η αντιμετώπιση αφορά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απώλεια περιττού βάρους, ώστε να μειωθεί η ινσουλινοαντοχή και κατά συνέπεια να επιτευχθεί και η εξομάλυνση των διαταραχών του κύκλου. Συστήνεται να μπει στη ζωή της ασθενούς και η άσκηση που θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης. Η φαρμακευτική αγωγή που θα συνοδεύει τις παραπάνω αλλαγές στην καθημερινότητα, θα βοηθήσει τόσο στη μείωση της αντοχής στην ινσουλίνης όσο και στη ρύθμιση του κύκλου.

Διάβασε επίσης: Γυναικολογικός έλεγχος: Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο;

Υπάρχει κάτι άλλο που θα συστήνατε στις ασθενείς σας που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Αρχικά να μην φοβίζει καθόλου τις νέες γυναίκες, διότι στις μέρες μας υπάρχουν λύσεις για τα πάντα. Οι συμβουλές για την αντιμετώπιση του ΣΠΟ και για τη διατήρηση της καλής υγείας και της γονιμότητας, αφορά:

α. Νεαρές γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, οι οποίες πρέπει να υιοθετήσουν έναν μόνιμο τρόπο υγιεινής ζωής. Να ασκούνται καθημερινά (κυρίως αερόβια γυμναστική, κολύμπι, περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κ.ά.). Να φροντίζουν για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα, να μειώσουν την ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή τους, οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν από προϊόντα αναποφλοίωτα ή ολικής άλεσης (σε ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, κ.ά.). Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα ζωικά λιπαρά και να βάλουν στη ζωή τους το μη μαγειρεμένο ελαιόλαδο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούν την τακτική επίσκεψη στην ή στον γυναικολόγο, για την επιμελή παρακολούθηση, έγκυρη κατεύθυνση, συμβουλή και λύση όλων των προβλημάτων υγείας.

β. Γυναίκες που είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Οι γυναίκες αυτές, πρέπει να χαλαρώσουν, να ξεκινήσουν ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Η πλειοψηφία θα καταφέρει αυτόματη σύλληψη, αν και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, λόγω της «ακατάστατης» ωορρηξίας. Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για την επίτευξη της ωορρηξίας και της εγκυμοσύνης, οπότε χρειάζεται καλή συνεργασία με την ή τον γυναικολόγο, για το ενδεδειγμένο, για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, θεραπευτικό πλάνο.

Περισσότερα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας

www.syllas.grwww.facebook.com/syllas.gr/

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη – «Σε ευχαριστώ από καρδιάς»

Θανάσης Ευθυμιάδης - Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε τη θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη σπουδαία κυρία του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε το 1995 στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Ντόλτσε Βίτα μαζί

Βέφα Αλεξιάδου για Μενεγάκη: «Δεν έχουμε επικοινωνία… Με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή…»

Η Βέφα Αλεξιάδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις σχέσεις της σήμερα με την Ελένη Μενεγάκη που όπως παραδέχεται, είναι ανύπαρκτες.  Η γνωστή τηλεμαγείρισσα δεν έκρυψε και την πικρία που της έχει μείνει από την παρουσιάστρια αποκαλύπτοντας και τον λόγο... Βέφα Αλεξιάδου: Είναι δυνατόν να μην πονάω που πέθαναν οι κόρες μου; Μεγάλο λάθος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της – «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες»

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης, έγραψε στην ανάρτησή της Η Μαρία Καβογιάννη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, λίγο αφότου έγινε

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη – Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα τηλεοπτικά ζευγάρια - Η φωτογραφία τους 29 χρόνια πριν Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Με μια φωτογραφία

Το MEGA αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου με ένα συγκινητικό βίντεο

Η δημοφιλής ηθοποιός "έφυγε" το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε νωρίτερα σήμερα (4/5) η Άννα Παναγιωτοπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το θέμα αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα με μεγάλη διακριτικότητα. Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε πρώτος ο στενός της φίλος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα Πόσα έπαιρνε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο Ντόλτσε Βίτα; Η Άννα Παναγιωτοπούλου, που σήμερα έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια, υπήρξε κάποτε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες της τηλεόρασης. Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2019 στο Πρωινό και τη Μαίρη Αρώνη

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι»

Ενδιαφεροντα ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι» Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 04.05.2024 | 15:35 Από την ώρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός. Το γιατί δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Μεγάλωσα σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το

Άννα Παναγιωτοπούλου – Συντετριμμένος ο Θανάσης Ευθυμιάδης: «Καλό της ταξίδι»

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό και θεατρικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης...

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ήταν ιδιαίτερος...

Κλιματική αλλαγή: Τι επιπτώσεις έχει στο αναπνευστικό σύστημα

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για τις νέες κλιματικές συνθήκες της ζωής μας.   Δυσβάσταχτη είναι η κλιματική αλλαγή για το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο υποφέρει από  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, τις διακυμάνσεις της υγρασίας και την αλλόκοτη κυκλοφορία των αλλεργιογόνων στον αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι έως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη Μαντάμ Σου Σου στο Ντόλτσε Βίτα και από την Ελβετία στο σανίδι

Το ελληνικό θέατρο και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.  Τη δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφοντας: «Έφυγε η Άννα» και ακριβώς από κάτω έβαλε μία ηλεκτρονική διεύθυνση

Γαρμπή-Σχοινάς: Το τρυφερό φιλί & το μήνυμα για την επέτειό τους: «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που…»

Σήμερα, ο Διονύσης Σχοινάς και η Καίτη Γαρμπή γιορτάζουν την ευτυχία τους, η οποία κρατάει εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.