Κορονοϊός: Γιατί η μολνουπιραβίρη χαρακτηρίζεται ελπιδοφόρο φάρμακο

Μέχρι στιγμής οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο COVID-19 συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως το αντιϊκό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να δοθούν είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση.

Η χορήγησή τους συνεπώς είναι σχετικά δύσκολη καθότι απαιτεί την συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη χορήγησή τους στα πρώιμα στάδια της νόσου, δηλαδή πριν να είναι αναγκαία η νοσηλεία των ασθενών. Για αυτόν τον λόγο η Gilead προσπαθεί να αναπτύξει μία μορφή της ρεμντεσιβίρης που θα μπορούσε να δοθεί από το στόμα.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την ανάπτυξη της μολνουπιραβίρης από την εταιρεία Merck (MSD), ενός αντιϊκού φαρμάκου που μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα και συνεπώς η χορήγησή του μπορεί να γίνεται εύκολα στο σπίτι των ασθενών.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν πρόσφατη δημοσίευση από περιοδικό Nature σχετικά με το φάρμακο αυτό.

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιϊκό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιϊκά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες.

Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιϊκές RNA πολυμεράσες.

Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από κριτές, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία τα αποτελέσματα ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά για την αδειοδότηση του φαρμάκου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά

1.7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνουπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη. Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της.

-

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Κίνδυνος θρόμβωσης και σε ασθενείς με μέτρια COVID-19, όχι μόνο βαριά

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη της: Για τρεις ημέρες δεν θεωρήθηκε οριακά πρόωρη

Σήμερα Πρωτομαγιά είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί σαν σήμερα γεννήθηκε η κόρη μου, δήλωσε η παρουσιάστρια

Η Σοφία Χατζηπαντελή φωτογραφήθηκε με δαντελωτά εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη

Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ τώρα Νέο παράθυρο Η στιγμή που θες οπωσδήποτε να σε έχει καταγράψει η κάμερα LIFESTYLE 7 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Σοφία Χατζηπαντελή φωτογραφήθηκε με δαντελωτά εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη ΟΜΟΡΦΙΑ 12 λ. πριν Νέο παράθυρο Glazed toes: Το πεντικιούρ της σεζόν είναι ένα και μοναδικό και το έδειξε πρώτη η Hailey

H 58χρονη Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της -Mε μαύρο μπικίνι στις Μαλδίβες

Η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ απολαμβάνει τις διακοπές της στις Μαλδίβες. Η 58χρονη ηθοποιός ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram, στο οποίο φοράει ένα μαύρο μπικίνι από τη δική της εταιρία με μαγιό και κάνει βόλτα στην παραλία. «Γεια σου Μαλδίβες», έγραψε στη λεζάντα και οι followers εντυπωσιάστηκαν με τις αναλογίες της. Η διάσημη ηθοποιός

Όταν δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα: Τι είναι, πότε ξεκινάει και πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή του αποθησαυρισμού

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετάξουν αντικείμενα και διαρκώς τα συλλέγουν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τη διαταραχή του αποθησαυρισμού. Όταν ο ρυθμός της συσσώρευσης αρχίζει να υπερβαίνει κατά πολύ τον ρυθμό της απόρριψης, τότε η διαταραχή, που έχει ένα ευρύ φάσμα έκφρασης, σταδιακά εισέρχεται σε σοβαρή κλίμακα και συνήθως με τον καιρό χειροτερεύει. Σε σοβαρές περιπτώσεις

Τι κερδίζει το παιδί που κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη – Πόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται

Τι κερδίζει το παιδί που κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη – Πόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται ΠΑΙΔΙ Νέα μελέτη ρίχνει φως στον ρόλο της αφής κατά τα πρώτα στάδια αυτο-αναγνώρισης των νηπίων YGEIAMOU.GR TEAM 01/05/2024 09:22:47 Η αναγνώριση του ειδώλου του στον καθρέφτη αποτελεί για το παιδί ορόσημο για τη γνωστική ανάπτυξη. Αν και συνήθως

Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι μαζί 1,5 χρόνο…»

Η Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε στο podcast της Μαρίας Σολωμού, Μαρία τη νύχτα και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως ο μεγαλύτερος γιος της έχει κοπέλα. Ποια είναι η σχέση της παρουσιάστριας με τη σύντροφο του γιου της; Η Σίσσυ ανέφερε: «Ο γιος μου έχει φέρει κορίτσι στο σπίτι, έχουν σχέση, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για αυτό

Μαρία Παπαγεωργίου: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Κωνσταντίνου Βασάλου;

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος πήγε στο Παρίσι με τη νέα του σύντροφο, Μαρία Παπαγεωργίου και δεν σταμάτησαν να ποστάρουν φωτογραφίες. Και μπορεί τον τελευταίο καιρό οι φήμες να ήθελαν τον πρώην παίκτη του Survivor και συνεργάτη της Σίσσυς Χρηστίδου να είναι ζευγάρι με την όμορφη influencer, το ταξίδι τους αυτό στη Γαλλία, τις φούντωσε ακόμα περισσότερο.