Εμβόλιο COVID-19: Πόσο αποτελεσματικό είναι μετά από 3 μήνες απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού

Date:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Όμως αυτή η έμμεση προστασία για τους τρίτους φαίνεται να μειώνεται σημαντικά περίπου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά την ανάρρωση, αλλά τι ισχύει για τη μετάλλαξη Δέλτα

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει άμεσα πόσο καλά τα εμβόλια αποτρέπουν την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντέηβιντ Άιρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία από 139.164 στενές επαφές 95.716 ανθρώπων, που είχαν μολυνθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021. Το 37% των επαφών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια – πέρα από την προστασία των ίδιων των εμβολιασμένων – παρέχουν κάποια προστασία και έναντι της μετάδοσης του ιού σε άλλους. Όμως στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα, αυτή η έμμεση προστασία των τρίτων είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον εξασθενεί με το χρόνο.

Ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος που στη συνέχεια μολύνεται από τον κορονοϊό (οι λεγόμενες μολύνσεις breakthrough) και ειδικότερα από τη Δέλτα («ινδική» παραλλαγή), έχει σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, σε σχέση με κάποιον που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Άλφα («βρετανική»). Και θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί στη συνέχεια από τη Δέλτα από ό,τι από την Άλφα.

Σύμφωνα με την μελέτη:

  • Για τους ανθρώπους που μολύνονται με Δέλτα δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με AstraZeneca, η πιθανότητα να μολύνουν μια στενή επαφή τους που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι 57%. Αλλά μετά από τρεις μήνες αυξάνει στο 67%, δηλαδή υπάρχουν πλέον δύο στις τρεις πιθανότητες οι πλήρως εμβολιασμένοι με το συγκεκριμένο εμβόλιο – που είναι ταυτόχρονα μολυσμένοι με Δέλτα – να μολύνουν άλλους γύρω τους.
  • Οι πιθανότητες είναι κάπως μικρότερες στην περίπτωση εμβολιασμού με Pfizer/BioNTech. Ο κίνδυνος μετάδοσης της Δέλτα σε τρίτους από έναν πλήρως εμβολιασμένο που μολύνεται μετά από την εν λόγω παραλλαγή, είναι αρχικά (λίγο μετά τη δεύτερη δόση) 42%, αλλά αυξάνεται στο 58% μετά από λίγους μήνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με Δέλτα, έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα γενετικού υλικού του κορονοϊού στη μύτη τους, είτε έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί είτε όχι. Κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι δυνητικά οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι έχουν παρόμοιες πιθανότητες – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να μολύνουν άλλους. Από την άλλη, άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, αν οι ίδιοι μολυνθούν παρά τον εμβολιασμό τους, καθώς τα επίπεδα του ιικού φορτίου στη μύτη τους μειώνονται ταχύτερα από ό,τι εκείνα των ανεμβολίαστων.

Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές της νέας μελέτης, «αν και ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης, τα παρόμοια ιικά φορτία στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους που έχουν μολυνθεί με Δέλτα, εγείρουν το ερώτημα σε ποιό βαθμό ο εμβολιασμός αποτρέπει την μετάδοση του ιού». Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρ Άιρ, δείχνουν ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Άλφα και στη Δέλτα, καθώς επίσης με το πέρασμα του χρόνου, εξηγώντας έτσι πιθανώς γιατί έχουμε δει τόσο συνεχιζόμενη μεγάλη μετάδοση της Δέλτα παρά τους εκτεταμένους εμβολιασμούς».

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «ο εμβολιασμός μειώνει την μετάδοση της Δέλτα, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα. Επίσης η θετική επίπτωση του εμβολιασμού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου». Εκτιμούν επίσης ότι «ο ενισχυτικός εμβολιασμός (έξτρα δόση) μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης και στην αποτροπή νέων λοιμώξεων».

-

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πράσινο φως στην Ευρώπη για τρίτη δόση από τα εμβόλια, αλλά εν μέρει

Ανοσολογική απόκριση στις παραλλαγές του κορονοϊού: Τι ισχύει μετά από εμβολιασμό και τι μετά από φυσική νόσηση

Κορονοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη στους ασθενείς – Πολύ σημαντική έρευνα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Η ιστορία της διοργανώτριας Σουηδίας στον διαγωνισμό – Από τους Abba στη Loreen

Eurovision 2024: Η Loreen πέρυσι κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του διαγωνισμού και πήρε στις αποσκευές της το εισιτήριο για να διεξαχθεί φέτος η μεγάλη βραδιά στην πατρίδα της, τη Σουηδία.  Φέτος, είναι η τρίτη φορά που το Μάλμο θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό μετά το 1992 και το 2013. Επίσης, η Σουηδία είχε φιλοξενήσει τη

Τζέλλα Φίνου: Ποια ήταν η σπουδαία γυναίκα που κρύβεται πίσω από τη Finos Films;

Ποια είναι η Τζέλλα Φίνου, η γυναίκα που στάθηκε για χρόνια στο πλευρό του «Πατέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου», Φιλοποίμενα Φίνου;

Μαρία Μπακοδήμου: “Όλο αυτό είναι και τοξικό και ανούσιο, δεν έχει περιεχόμενο”

"Όταν σου την πέφτουν στο δρόμο με κάμερα, εσύ έρχεσαι σε δύσκολη θέση και αυτό πάει καλά, μετά το κάνουν όλοι" εξηγεί η Μαρία Μπακοδήμου.

Tv Queen: Αναβάλλεται το δεύτερο live με την Ιωάννα Μαλέσκου

"Το μόνο βέβαιo είναι ότι εμείς θα τα λέμε κάθε Κυριακή εδώ, ζωντανά, στο OPEN" είχε πει η παρουσιάστρια του Tv Queen αλλά άλλαξαν τα πλάνα.

Στην Κέρκυρα η Άντζελα Γκερέκου για το Πάσχα: Το βάψιμο των αβγών και το απέραντο γαλάζιο

Για άλλη μια χρονιά η Αντζελα Γκερέκου βρίσκεται στην Κέρκυρα μαζί με την κόρη της Μαρία για τις γιορτές του Πάσχα. Η Αντζελα Γκερέκου δεν κρύβει την λατρεία της για τον τόπο καταγωγής της και από τη στιγμή που έχουν σταματήσει τα γυρίσματα της σειράς Η Γη της Ελιάς δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί

Μαγειρίτσα κοκκινιστή: Μια άλλη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μεγάλο Σάββατο και σε (σχεδόν) όλα τα σπίτια, έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για το αρνί, το κοκορέτσι και φυσικά τη μαγειρίτσα. Μαγειρίτσα: σούπα με χορταρικά, σκυκωταριά, εντεράκια και αυγολέμονο. Αρέσει σε όλους; Όχι. Γι’ αυτό, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πέρα από τη συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα ή τη μαγειρίτσα vegan με μανιτάρια, έχει ακόμη μια:

15 αποτελεσματικά προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Εάν δουλεύετε από το σπίτι, δεν έχετε χρόνο για άσκηση σε κάποιο γυμναστήριο ή απλά προτιμάτε τις προπονήσεις στον χώρο σας, υπάρχουν πλέον χιλιάδες παραλλαγές στο διαδίκτυο για όλα τα επίπεδα, τα ενδιαφέροντα και τη διάρκεια. Ακολουθούν 15 από τους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης στο σπίτι, όπως τους επέλεξε το Lintmit. 1. Αερόβια (cardio) άσκηση

Δανάη Λιβιεράτου: Έτσι διέψευσε τις φήμες χωρισμού με τον κούκλο Pablo Miller

Η Δανάη Λιβιεράτου και ο Pablo Miller ζουν έναν πολύ τρυφερό έρωτα όμως οι φήμες τους ήθελαν να έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Πάσχα 2024: Δείτε τη Μελίνα Νικολαΐδη, ετοιμάζει πάβλοβα για το Πασχαλινό τραπέζι!

Δεν λένε ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει; Σίγουρα αυτό συμβαίνει για τη Μελίνα Νικολαΐδη, κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι

«Όταν γύρω μας συμβαίνουν τόσο τραγικά γεγονότα, η διαφήμιση της τυχόν δικής σου ευτυχίας και ευδαιμονίας δεν έχει θέση», λέει η παρουσιάστρια ειδήσεων του Mega

Φάνης Μουρατίδης για Maestro: “Συνέβη μία φορά στα 34 χρόνια της καριέρας μου”

"Ο Παπακαλιάτης είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά", δηλώνει ο Φάνης Μουρατίδης λίγο πριν την πρεμιέρα.