Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα, όταν δεν την φορούν όλοι

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την προστασία που παρέχει κάθε τύπος μάσκας. Ο ρόλος της προσαρμογής στο πρόσωπο και της πολυκοσμίας.

Η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία μας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανεξάρτητα από το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι. Πόση προστασία όμως μπορεί να παρέχει, όταν δεν την φορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε έναν χώρο;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχουν δώσει αρκετές μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι δεν χάνουν την προστατευτική ισχύ τους. Ωστόσο το πόσο θα μας προστατεύσουν εξαρτάται από την ποιότητά τους και το πόσο καλά ταιριάζουν στο πρόσωπό μας.

Στην Ελβετία, λ.χ., υπήρξε συρροή κρουσμάτων σε ένα ξενοδοχείο. Πολλοί υπάλληλοι και ένας επισκέπτης βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά φορούσαν ασπίδα προσώπου χωρίς μάσκα. Η ασπίδα αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο απ’ όλες τις πλευρές, με εξαίρεση την πλευρά στήριξης.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όσοι υπάλληλοι και επισκέπτες κυκλοφορούσαν με μάσκες, δεν μολύνθηκαν.

Πολλές εργαστηριακές μελέτες, εξ άλλου, έχουν τεκμηριώσει ότι ο κορωνοϊός μολύνει πολύ πιο δύσκολα όποιον φορά μάσκα. Ωστόσο ο βαθμός της προστασίας παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως:

  • Με τον τύπο της μάσκας
  • Το υλικό κατασκευής της
  • Τις συνθήκες
  • Το είδος των σωματιδίων

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Σε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι μια χαλαρή χειρουργική μάσκα δεσμεύει μόνο το 7,5% των σταγονιδίων του βήχα. Όταν όμως κάποιος προσαρμόζει τους βραχίονές της ώστε να καλύπτει σφικτά το πρόσωπο, χωρίς κενά στα πλάγια, η προστασία της αυξάνεται στο σχεδόν 65%.  Επιπλέον, όταν η χειρουργική μάσκα καλυφθεί από μία υφασμάτινη, η προστασία φθάνει στο 83%.

Άλλη μελέτη, στο Τόκυο αυτή τη φορά, εξέτασε την προστασία που παρέχουν διαφορετικοί τύποι μάσκας. Όπως έδειξε, η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια μειώνεται κατά:

  • 17-27% με μια απλή υφασμάτινη μάσκα
  • 47-50% με μια απλή χειρουργική μάσκα
  • 57-86% με μια χαλαρή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95
  • 79-90% με μια σφικτή μάσκα Ν95

Ο ρόλος της πολυκοσμίας

Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικό και εξαπλώνεται ραγδαία. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν από αυτό. Ωστόσο χάρη στα εμβόλια έχουν συντριπτικές πιθανότητες να μείνουν ασυμπτωματικοί ή να αρρωστήσουν ελαφρά, αποφεύγοντας τη βαριά νόσο.

Όταν όμως κάποιος βρίσκεται σε χώρο με πολλά άτομα ή όταν οι άλλοι γύρω του δεν φορούν μάσκα, μια ποιοτική, προστατευτική μάσκα είναι απαραίτητη, κατά την Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech και κορυφαία ειδικό στην μετάδοση των ιών.

«Αν βρισκόμουν σε μία κατάσταση όπου θα βασιζόμουν μόνο στη μάσκα για να μην κολλήσω, θα φορούσα την καλύτερη, δηλαδή την Ν95», δήλωσε στους New York Times. «Αυτή ακριβώς είναι η συνθήκη όταν βρίσκεται κάποιος σε έναν χώρο με ανεμβολίαστα άτομα και πολυκοσμία».

Και συνέχισε: «Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και από τους εμβολιασμένους. Επομένως πρέπει να φοράμε την καλύτερη δυνατή μάσκα όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες υψηλού κινδύνου».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συλλεκτικό: Όταν η Χατζηβασιλείου «πάγωσε» τη Βουγιουκλάκη on air: «H πρόγιαγιά μου σας θαύμαζε…»

Στο μακρινό 1994 σας ταξιδεύουμε σήμερα και συγκεκριμένα σε μία σπάνια εκπομπή του ΑΝΤ1, το Καλημέρα Ελλάδα όταν βρέθηκε καλεσμένη η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη

Θάνος Κιούσης: Oι στιγμές μελαγχολίας & το «αυτοάνοσο» – «Έχω ένα σύστημα που μου λέει «μην πέφτεις»

Καλεσμένος στην εκπομπή Καλύτερα Δε Γίνεται με την Ναταλία Γερμανού βρέθηκε ο Θάνος Κιούσης το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Ο 26χρονος influencer Χάρι Τζόουσι διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος – «Φορέστε αντηλιακό»

Ο influencer Χάρι Τζόουσι προέτρεψε τον κόσμο να «φοράει αντηλιακό» αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. Ο 26χρονος, ο οποίος στο παρελθόν εμφανίστηκε στο Dancing With The Stars του ABC και στο Too Hot To Handle του Netflix, δήλωσε ότι ήταν στον ώμο του για ένα ή δύο χρόνια, αλλά «δεν είχε ιδέα». «Θέλω απλώς

Eurovision 2024: Έβαλε φωτιά στη σκηνή του Μάλμε η Silia Kapsis – Το βίντεο από την πρώτη πρόβα!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Silia Kapsis στην Eurovision 2024. Η τραγουδίστρια θα εκπροσωπήσει την Κύπρο από τις 7 έως τις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι πρώτες αποστολές των χωρών έχουν φτάσει στο Μάλμε, καθώς σήμερα, Σάββατο 27/4 ξεκίνησαν οι τεχνικές πρόβες των αποστολών που θα πάρουν μέρος στον Α΄ ημιτελικό. Πρώτη πρόβα

Τσουρός: «Με κυνηγούσε για μήνες, εμφανίστηκε μπροστά μου και μου είπε θέλω να μου δώσεις χρήματα»

Μία απίστευτη ιστορία μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό ο Κώστας Τσουρός στην εκπομπή του το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή Από τον Τζέικομπ Ελόρντι στον Πολ Μέσκαλ, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι νεαροί σταρ που κυριαρχούν στον κινηματογράφο Αντιγόνη Κούτση 27.04.2024, 21:14 Οι παρακάτω ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη σκηνή του Χόλιγουντ και εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνισή τους και την αίσθηση του στυλ τους, όσο και με

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Η ηθοποιός είχε αποκαλύψει στο talk show του παρουσιαστή ότι κάποια στιγμή είχαν βγει ραντεβού Ο Τζίμι Φάλον μίλησε για το φλερτ που είχε κάποτε με τη Νικόλ Κίντμαν. Ο 49χρονος

Στέφανος Κωνσταντινίδης: “Έκανα σωστά που έφυγα από την Κατερίνα Καινούργιου”

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης μίλησε στην κάμερα του «Καλύτερα Δε Γίνεται» και στον Σπύρο Ραφαήλ Κεραμίδα για το πρόωρο τέλος