Επιστήμονες: Οι ανεμβολίαστοι είστε «εργοστάσια μεταλλάξεων»

Date:

Οι ανεμβολίαστοι δεν “παίζουν” μόνο με τη δική τους υγεία, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν από κορονοϊό. Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις.

Κι αυτό διότι οι ανεμβολίαστοι δεν διακινδυνεύουν απλώς τη δική τους υγεία αλλά αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόνη πηγή νέων παραλλαγών κορονοϊού είναι το σώμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.

“Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανά εργοστάσια μεταλλάξεων”, δήλωσε στο CNN ο Δρ William Schaffner, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

“Όσο περισσότερα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν συμβαίνει αυτό, μεταλλάσσεται και μπορεί να προκύψει μια παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο σοβαρή στην πορεία της” πρόσθεσε.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και ενώ ο κοροναϊός δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μετάλλαξη, αλλάζει και εξελίσσεται.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ιό, και μερικές μπορούν να τον αποδυναμώσουν. Αλλά μερικές φορές, ένας ιός αναπτύσσει μια τυχαία μετάλλαξη που του δίνει ένα πλεονέκτημα – καλύτερη μεταδοτικότητα, για παράδειγμα, ή πιο αποτελεσματική αναπαραγωγή ή ικανότητα να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία ξενιστών.

Οι ιοί με πλεονέκτημα θα “νικήσουν” άλλους ιούς και τελικά θα αποτελούν την πλειονότητα των σωματιδίων του ιού που μολύνουν κάποιον. Εάν το μολυσμένο άτομο μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον, θα μεταδώσει τη μεταλλαγμένη έκδοση.

Εάν μια μεταλλαγμένη έκδοση είναι αρκετά επιτυχής, γίνεται μια παραλλαγή. Αλλά πρέπει να πολλαπλασιαστεί για να γίνει αυτό. Ένα μη εμβολιασμένο άτομο παρέχει αυτή την ευκαιρία.

Χωρίς διασπορά δεν υπάρχει μετάλλαξη

“Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτές που παραμένουν είναι αυτές που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Andrew Pekosz, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο CNN.

“Κάθε φορά που αλλάζουν οι ιοί, αυτό δίνει στον ιό μια διαφορετική πλατφόρμα για να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις. Τώρα έχουμε ιούς που διαδίδονται πιο αποτελεσματικά”.

Οι ιοί που δεν εξαπλώνονται δεν μπορούν να μεταλλαχθούν.

Παραλλαγές έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο – η παραλλαγή B.1.1.7 ή Alpha εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Η παραλλαγή B.1.351 ή Beta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Η παραλλαγή Delta, που ονομάζεται επίσης B.1.617.2, εμφανίστηκε πρώτη στην Ινδία. Και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει πολλές δικές τους παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της B.1.427 ή Epsilon για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και της παραλλαγής B.1.526 ή Eta για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν καλά από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θέλουν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

“Κάθε φορά που βλέπουμε τον ιό να κυκλοφορεί στον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε έναν πληθυσμό που έχει θύλακες ανοσοποιημένων ατόμων, εμβολιασμένων ατόμων και θύλακες μη εμβολιασμένων ατόμων, έχετε μια κατάσταση όπου ο ιός μπορεί να δοκιμαστεί”, δήλωσε ο Pekosz.

Εάν ένας ιός προσπαθεί να μολύνει κάποιον με ανοσία, μπορεί να αποτύχει ή μπορεί να επιτύχει και να προκαλέσει ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πολλαπλασιαστεί ως απάντηση στην πίεση από ένα αρχικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός που θα πετύχει. θα είναι ο ιός που κάνει μια τυχαία αλλαγή που θα τον κάνει να είναι λιγότερο ορατός στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πληθυσμοί μη εμβολιασμένων ανθρώπων δίνουν στον ιό την δυνατότητα όχι μόνο να εξαπλωθεί, αλλά και για να αλλάξει.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μετάλλαξη σε ένα άτομο”, δήλωσε ο Δρ Philip Landrigan, παιδίατρος και ανοσολόγος στο Boston College.

- : news247.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει

Άννα Κουρή: Με τον σύζυγό μου είμαστε 30 χρόνια μαζί! Τέλειο για μας, βαρετό για τον κόσμο

Για την προσωπική της ζωή και πώς έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνν

Χρήστος Μάστορας: Η ανάρτηση για την Σοφία Πετρούνια-Ευχές & αδημοσίευτα βίντεο με τη βαφτιστήρα του

Μία πάρα πολύ τρυφερή ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας για τη βαφτιστήρα του, Σοφία Πετρούνια. Ο frontman των Μελισσών, έχει βαφτίσει την κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση και θέλησε να της ευχηθεί και δημόσια για τα γενέθλιά της - αν και καθυστερημένα. Ο Χρήστος Μάστορας πόσταρε

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια – Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια - Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία Ο ηθοποιός και συχνός συνεργάτης του Κουέντιν Ταραντίνο είχε πρόσφατα συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία Ο Μάικλ Μάντσεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του, ΝτεΆννα Μάντσεν, μετά από 28 χρόνια γάμου. Ο πρωταγωνιστής του

Μελ Γκίμπσον: Ψάχνει τοποθεσίες στην Ευρώπη για να γυρίσει το σίκουελ του Passion of the Christ

Ο Μελ Γκίμπσον βρίσκεται στην Ευρώπη και αναζητά τοποθεσίες για τη συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ταινίας του 2004, «Passion of the Christ», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σίκουελ θα γίνει πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Γκίμπσον φέρεται να περιηγήθηκε στη Μάλτα με μια ομάδα παραγωγής και στη συνέχεια έφτασε στη νότια

Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΕΥΖΩΝΑΣ Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα στο «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου από την Προεδρική Φρουρά Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 00:19 Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η χώρα από το «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου

Survivor: «Άρχισαν τα όργανα» στους πράσινους – «Στήνει αυτί και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου»

«Άναψαν τα αίματα» στην ομάδα των πράσινων στο Survivor με τον Απόστολο Μιχαήλ να ξεσπά κατά της Αγγελικής λέγοντας ότι «κρυφακούει για να έχει το προβάδισμα». «Μετά από περίπου μία εβδομάδα μπορώ να διακρίνω με ποια άτομα είμαι εντελώς άσπρο μαύρο κι ένα από αυτά είναι η Αγγελική. Δεν ταιριάζουμε καθόλου γιατί συνεχώς πετά κακίες

Δανάη Παππά: Εντυπωσιακή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ντόρο για τον χωρισμό

Στην avant premiere της σειράς Άγιος Έρωτας βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, το βράδυ της Πέμπτης 19/9 και το gossip-tv δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέα βραδινή έξοδος – Ποζάρει ερωτευμένη στην αγκαλιά του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μία νέα βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Κατερίνα Καινούργιου, το βράδυ της Πέμπτης 19/9, ενώ νωρίτερα είχε πάει και στο Ζάππειο.

Survivor: Απόστολος για Αγγελική – Πιστεύει στα ζώδια, για εκείνη οι πλανήτες φταίνε για όλα

Survivor: Απόστολος για Αγγελική - Πιστεύει στα ζώδια, για εκείνη οι πλανήτες φταίνε για όλα Δεν ταιριάζουμε καθόλου, πετάει συνεχώς κακίες, πρόσθεσε Στο σημερινό επεισόδιο του «Survivor», ο Απόστολος εξέφρασε το παράπονό του για την Αγγελική, με την οποία όπως είπε δεν ταιριάζουν καθόλου. Αρχικά, είπε: «Μετά από περίπου μια βδομάδα μπορώ να διακρίνω με

Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά – Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε

Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά - Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά - Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε Η 28χρονη ηθοποιός αποφάσισε να αξιοποιήσει αυτό το καλοκαίρι