Θυρεοειδής: Τα 10 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Πως εκδηλώνεται ο υπερ- και ο-υποθυρεοειδισμός. Πόσες ορμόνες παράγει ο θυρεοειδής. Τι ρόλο παίζει το ιώδιο. Ποιες είναι οι επιπλοκές των αδιάγνωστων παθήσεών του. Κάθε πότε χρειαζόμαστε προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ).

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που έχει ζωτική σημασία για την υγεία, καθώς παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σώματος και επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες του.

Οι παθήσεις σε αυτόν είναι πολύ συχνές. Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από κάποια από αυτές και ξέρουμε καλά πόσο σημαντική είναι για την υγεία τους η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν. Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για τον θυρεοειδή και τις παθήσεις του.

Η ενδοκρινολόγος Γεωργία Κάσση, ειδική γραμματέας στην Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, παραθέτει τα δέκα κυριότερα δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

1. Παράγει δύο βασικές ορμόνες

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο πρόσθιο τμήμα του λαιμού. Το μέγεθός του είναι μικρό (4-6 εκατοστά). Παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4, οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του ανθρώπινου σώματος. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν πολλές ζωτικές λειτουργίες όπως:

  • Οι καύσεις θερμίδων
  • Ο καρδιακός παλμός
  • Η σωματική θερμοκρασία
  • Η λειτουργία των μυών, του ήπατος, του εγκεφάλου κ.λπ.

2. Χρειάζεται ιώδιο

Για να λειτουργεί ομαλά και να παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4, ο θυρεοειδής χρειάζεται μικροσκοπικές ποσότητες ιωδίου. Έχει υπολογιστεί ότι συνολικά στη διάρκεια της ζωής του μέσου ανθρώπου χρειάζεται περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ιώδιο.

Ωστόσο η τροφοδοσία του θυρεοειδούς με αλάτι πρέπει να είναι σταδιακή και καθημερινή και όχι απότομη. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να επιτελέσει το έργο του και να αναπτυχθεί:

  • Υποθυρεοειδισμός εξαιτίας ιωδοπενίας (έλλειψης ιωδίου)
  • Υπερθυρεοειδισμός εξαιτίας υπερπαραγωγής των ορμονών Τ3 και Τ4

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποθυρεοειδισμός εξαιτίας ιωδοπενίας είναι σπάνιος έως μηδαμινός στη χώρα μας, διότι εδώ και δεκαετίες καθιέρωσε η ελληνική κυβέρνηση να είναι το αλάτι των τροφίμων ιωδιούχο.

3. Οι παθήσεις του είναι συχνότερες στις γυναίκες

Οι γυναίκες ασθενείς είναι πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες απ’ ό,τι οι άνδρες πάσχοντες. Συνολικά, μία στις οκτώ γυναίκες εκδηλώνει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, κυρίως μετά την εγκυμοσύνη και κατά την εμμηνόπαυση.

4. Η λειτουργία του ελέγχεται από τον εγκέφαλο

Ο θυρεοειδής παράγει μεν βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν τον οργανισμό, αλλά την δική του λειτουργία ρυθμίζει ο εγκέφαλος. Ειδικότερα, την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζει η θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH). Η ορμόνη αυτή παράγεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Εάν η υπόφυση αντιληφθεί πως στο αίμα κυκλοφορούν μειωμένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, παράγει περισσότερη TSH για να διεγείρει την παραγωγή τους. Αντιθέτως, αν αντιληφθεί πως υπάρχουν αυξημένες θυρεοειδικές ορμόνες, μειώνει την TSH για να ελαττωθεί η παραγωγή τους.

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών Τ3 και Τ4, επιφέρουν αλλαγή στα επίπεδα της TSH.

5. Η πιο συχνή πάθησή του είναι ο υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4. Εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως:

  • Κόπωση
  • Αίσθημα ψύχους
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους

Δεύτερη σε συχνότητα θυρεοειδοπάθεια είναι ο υπερθυρεοειδισμός που προκαλεί:

  • Νευρικότητα και οξυθυμία
  • Δυσκολίες στη συγκέντρωση
  • Αίσθημα ζέστης όταν οι άλλοι κρυώνουν
  • Ταχυπαλμία και διάρροια
  • Δυσκολίες στον ύπνο και ανεξήγητη απώλεια βάρους

6. Οι περισσότερες παθήσεις του δεν μπορούν να προληφθούν

Σε πολλές περιπτώσεις οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αυτοάνοσες. Αυτό σημαίνει πως είναι απόρροια της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Απ’ όσες όμως δεν είναι, η ακριβής αιτία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Επομένως, είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, τρόπος πρόληψης δεν υπάρχει.

Ωστόσο οι ασθενείς μπορούν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να διατηρούν την πάθησή τους υπό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουν τις επιπτώσεις της στο σώμα και στη ζωή τους.

7. Αν δεν ρυθμιστεί εγκαίρως, υπάρχουν επιπλοκές

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί ομαλά εξαιτίας κάποια πάθησης, ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι αδιάγνωστες θυρεοειδοπάθειες αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η οστεοπόρωση
  • Η υπογονιμότητα κ.λπ.

Ειδικά οι έγκυοι με αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Αποβολής
  • Πρόωρου τοκετού
  • Σοβαρών αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά τους

8. Μπορεί να αναπτύξει καρκίνο

Όπως όλα τα συμπαγή όργανα, έτσι και ο θυρεοειδής μπορεί να αναπτύξει καρκίνο. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ιάσιμος. Υπάρχει πάντως μια σπάνια μορφή (αποτελεί το 1-2% του συνόλου των περιστατικών στον αδένα) που μπορεί να είναι πολύ επιθετική. Ο καρκίνος αυτός λέγεται αναπλαστικός ή μη διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς.

9. Μπορεί να αφαιρεθεί

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση σε περίπτωση καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής παίρνει θυρεοειδικές ορμόνες σε μορφή δισκίων, οι οποίες υποκαθιστούν τις φυσικές που δεν παράγει πια ο οργανισμός του. Έτσι συνεχίζει κανονικά τη ζωή του.

10. Χρειάζεται τακτικό τσεκάπ

Αν ένα άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό οποιασδήποτε θυρεοειδοπάθειας, πρέπει να υποβάλλεται από την παιδική ηλικία σε ψηλάφηση από τον ενδοκρινολόγο ιατρό και αιματολογικό έλεγχο. Ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 2 χρόνια.

Στους υγιείς ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας συνιστάται ψηλάφηση από τον ενδοκρινολόγο ιατρό και αιματολογικές εξετάσεις κάθε 2 χρόνια μετά την ενηλικίωση.

Αναλόγως με τα ευρήματα, καθορίζεται ο τυχόν περαιτέρω έλεγχος που θα χρειαστεί και η ακριβής συχνότητα των επανελέγχων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάνος Μουζουράκης: «Έφυγα από το σπίτι μου και από την πόλη μου στα 17 μου, ψάχνοντας»

Ο πάντα χειμαρρώδης Πάνος Μουζουράκης, που παρουσίασε τον νέο του δίσκο με τίτλο «Μεγαλώνω», αναφέρεται στην επαγγελματική του οικογένεια και όχι μόνο. Ο Πάνος Μουζουράκης μεγαλώνει ωραία. Αυτή την περίοδο ωριμάζει καλλιτεχνικά, έχει βρει τον τρόπο να πραγματοποιεί τα όνειρά του και μια όμορφη προσωπική ζωή συμπληρώνει την επαγγελματική του «άνοιξη», καθώς έχει δίπλα του

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών & κυκλοφόρησε ένα νέο καθηλωτικό τραγούδι!

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών και να συνεχίζει να λάμπει σαν άστρο στον χώρο της τέχνης!

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο – Θα λείπει ο Ουίλιαμ

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Τι αναφέρουν τα βρετανικά μέσα Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συναντηθεί με τον

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του

Η αναγγελία του γάμου του 

Οι επώνυμοι γονείς που θα περάσουν το πρώτο Πάσχα με τα μωρά τους

Έγιναν γονείς μέσα στο 2023 ή αρχές του 2024 και αυτό το Πάσχα φέτος θα είναι ξεχωριστό για κάποιους celebrities της εγχώριας showbiz.

Ράνια Τζίμα: Όπως δεν την έχεις ξαναδεί! Με κολάν και αθλητικά στο γυμναστήριο

Μπορεί καθημερινά μέσα από το κεντρικό δελτίο να απολαμβάνουμε τη Ράνια Τζίμα με το «αυστηρό» της look όμως λατρεύει τόσο το casual όσο και το πιο σπορ! Και μας χάρισε ένα τέτοιο φωτογραφικό στιγμιότυπο και την είδαμε όπως ποτέ άλλοτε. Ράνια Τζίμα: Η κόρη της στο πλατό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega Την καλλίγραμμη

Η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά

Η Ελένη Φουρέιρα επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά, καθώς θα παρουσιάσει ένα «εκρηκτικό» act στο Μάλμε. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, η κορυφαία pop star της Ελλάδας, που έχει μπει στο πάνθεον της Ευρώπης με το «Fuego», θα εμφανιστεί στο interval act του α’ ημιτελικού, την Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το

Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου – Το μήνυμα αγάπης

Καίτη Γαρμπή - Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου - Το μήνυμα αγάπης GALA Καίτη Γαρμπή Διονύσης Σχοινάς Επέτειος Γάμου «Διονύση μου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μας χαρίζει ο Θεός υγεία και να μας αξιώσει να γιορτάσουμε και 37 και 47 και 57 χρόνια μαζί», γράφει η τραγουδίστρια 04.05.2024, 11:43 6 ΣΧΟΛΙΑ

Χριστός Ανέστη! Καλό Πάσχα!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!Η ομάδα του zappIT σας εύχεται καλό Πάσχα!

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: “Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα”

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: «Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα» "Είμαι κάθετα αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθεί η ΕΡΤ για τη Eurovision. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, ο κόσμος πρέπει να επιλέγει το τραγούδι". Τη Σάννυ Μπαλτζή συνάντησαν η κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» και η Νάνσυ Παραδεισανού.

Σάννυ Μπαλτζή για Χρήστο Δάντη: «Του ζητώ συγνώμη, ήταν παρορμητικό αυτό που έγινε και τον στεναχώρησα»

Τη Σάννυ Μπαλτζή συνάντησαν η κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» και η Νάνσυ Παραδεισανού. Η γνωστή συνθέτρια των μεγάλων επιτυχιών ρωτήθηκε για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision, τις δηλώσεις της που κατά καιρούς συζητιούνται στα Μέσα και στα social media. «Δεν μπορώ να κρίνω το τραγούδι της Μαρίνας, γιατί δεν έχω καταλάβει και ακριβώς τι

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media – Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media - Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν Το 2020 πέθανε η τηλεοπτική της κόρη στο «Dolce Vita» - Τα συγκινητικά μηνύματα στα social media για τον θάνατο της αείμνηστης ηθοποιού στα 76 της χρόνια Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω της μια