Στις μάνες που δεν γέννησαν ποτέ

Στις μάνες που δεν γέννησαν ποτέ

Μια πολύ συγκινητική ιστορία που θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας

Η θεία Μαρίκα δεν γέννησε ποτέ ούτε καν κυοφόρησε.

Στα δώδεκα της, λίγο μετά την ταφή της δικής της μητέρας, ο πατέρας της ο Μιχαήλος, της ανακοίνωσε πως “από αύριο δεν ξαναπάει στο σχολειό γιατί πρέπει να αναθρέψει τα δυο μικρότερα αδέλφια της , τη Γιωργία και τον Λευτέρη” , κι εκείνη έγινε “μάνα” πρόωρα και μέσα σε μια νύχτα.

Ο πόνος για τη χαμένη δική της μητέρα και η πίκρα για τις σπουδές που δεν θα’κανε ποτέ ,την έκαναν δυστυχισμένη μα εκείνη φρόντιζε τα αδέρφια της με χαρά ,σαν μάνα, γιατί “αυτή ήταν η πάστα της..”

Στα εικοσιπέντε την πάντρεψαν με τον στρατιωτικό Μιχάλη μα ούτε γέννησε ούτε καν κυοφόρησε ποτέ. ”Μάνα” όμως εξακολούθησε να είναι για την ασθενική Γιωργία και τον αντάρτη-αριστερό Λευτέρη ,προσπαθώντας με χαμόγελο να ισορροπήσει τις αντιθέσεις (δεξιός σύζυγος ,αριστερός με δράση αδελφός ) που η μοίρα της έριξε μέσα στη φαμελιά της , γιατί… “αυτή ήταν η πάστα της…”

Κι όταν αργότερα ,γυρνώντας από τις εξορίες, ο Λευτέρης έκανε τα δικά του παιδιά ,τρία κοpίτσια ,εκείνη ξανάγινε για άλλη μια φορά μάνα…γιατι “αυτή ήταν η πάστα της…” Η θεία Μαρίκα ήταν η ΜΑΝΑ του δικού μας σπιτιού…κι ας μη γέννησε ποτέ…

Ηταν εκείνη που μας διηγήθηκε παλαιινές ιστορίες ,ήταν εκείνη που, με μια ζακέτα στο χέρι, μας κυνηγούσε στο σοκάκι επιμένοντας να τη φορέσουμε “μη μας κρυγιοπεράσει το κίρι μπαίρι* , ήταν εκείνη που εφεύρισκε τρόπους να πίνουμε το δύσοσμο ορεκτικό μας….

Η θεία Μαρίκα μας μαγείρευε τα φαγητά που αγαπούσαμε, νοιαζόταν για το τι θα φορέσουμε ,και σε κείνες τις εποχές που οι γιορτές γενεθλίων ήταν άγνωστες , μας έφτιαχνε το γλυκό της ημέρας…Εκείνη ύφανε στον αργαλειό και κέντησε όλη μας την προίκα…εκείνη φρόντιζε τα δέματα με τα τρόφιμα , που μας έστελναν τα χρόνια των σπουδών….Εκείνη πονούσε στον πόνο μας.

Η θεία Μαρίκα πέθανε σχετικά νέα νικημένη απ’ τον καρκίνο ( γιατί ,δεν ξέρω αν υπάρχει θεός , αν όμως υπάρχει είναι πολύ άδικος..)..χωρίς να τη φωνάξει ποτέ ,κανείς ΜΑΝΑ…κι ούτε κανείς της πρόσφερε λουλούδια τη 2η Κυριακή του Μάη.

Μα αν σήμερα η μέρα ήταν αφιερωμένη στα <<Μητρικά αισθήματα >> κι όχι στη <<Μάνα>> δεν θα΄φταναν όλα τα λουλούδια του κάμπου της Βιάννου να στολίσουν τη φωτογραφία της….

stis-manes-poy-gennisan-pote

- : citypatras.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Μαλέσκου: Δεν περιμένω από τους ανθρώπους να μου χαϊδέψουν τα αυτιά, δεν θέλω κόλακες δίπλα μου

Θέλω ανθρώπους που θα μου επισημάνουν κάτι που μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπλήρωσε η παρουσιάστρια

Σίντνεϊ Σουίνι: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τις διακοπές της

Εντάξει, πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά τώρα, αυτό ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό, έγραψε στην ανάρτησή της η ηθοποιός

Σαλμονέλα: Τι είναι και πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται πιο συχνά μέσω του μολυσμένου νερού ή της μολυσμένης τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα

Η Πενέλοπε Κρουζ γίνεται 50 ετών! Γενέθλια για την οσκαρική ηθοποιό με το αστείρευτο ταλέντο και τη μεσογειακή ομορφιά

Πανέμορφη και απέραντα ταλαντούχα παραμένει η Πενέλοπε Κρουζ που έκλεισε σήμερα (28.04.2024) τα 50 της χρόνια. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ έχοντας κάνει μία αξιοθαύμαστη καριέρα. Γεννημένη στο Αλκομπέντας της Κοινότητας της Μαδρίτης στην Ισπανία, η Πενέλοπε Κρουζ έφερε έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με τη μεσογειακή ομορφιά της, τον πύρινο ερωτισμό της

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml

Γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι με παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα Ψήστε γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι στο στάχυ, με παρμεζάνα. Προσθέστε εντυπωσιακές γεύσεις σε οποιοδήποτε μενού BBQ. Ψιλοκόψτε φρέσκα μυρωδικά, ανακατέψτε με αλμυρά μπαχαρικά και στέψτε το πικάντικο καλαμπόκι σας με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και του μαλακού βουτύρου. Λίγη επάλειψη με βούτυρο και ένα πασπάλισμα παρμεζάνας, ανεβάζει σε νέα ύψη αυτό

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour