Γιατί έχει τικ το παιδί – Πότε χειροτερεύουν – Πώς θα τα ξεπεράσει

Date:

*Γράφει η κυρία Άρτεμις Γκίκα Παιδονευρολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδας Τμήματος Παιδονευρολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Τα τικς είναι απότομες, επαναλαμβανόμενες, άρρυθμες, στερεότυπες κινήσεις ή/και ήχοι. Τα τικς διακρίνονται σε κινητικά και φωνητικά, απλά και σύνθετα. Τα απλά τικς είναι σύντομα σε διάρκεια και συνήθως περιλαμβάνουν μία μόνο ομάδα μυών. Τα σύνθετα τικς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και περιλαμβάνουν συνδυασμό κινήσεων, οι οποίες συχνά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τικς, κάποια παραδείγματα είναι τα εξής:

Απλά κινητικά τικς


• Ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων


• Ανασήκωμα των φρυδιών


• Τίναγμα του κεφαλιού


• Τέντωμα του λαιμού


• Ανασήκωμα των ώμων


• Σούφρωμα των χειλιών


• Διάφορες γκριμάτσες

Σύνθετα κινητικά τικς


• Αναπήδημα


• Αγγίγματα ή μικρά χτυπηματάκια σε αντικείμενα ή άλλα άτομα


• Τράβηγμα των ρούχων

Απλά φωνητικά τικς


• Οποιοσδήποτε ήχος (ξερόβηχας, ρούφηγμα της μύτης, καθάρισμα του λαιμού, αναστεναγμός)

Σύνθετα φωνητικά τικς


• Ήχοι ζώων


• Φωνές


• Ηχολαλία (άμεση επανάληψη λέξεων που έχει πει κάποιος άλλος)


• Παλιλαλία (άμεση επανάληψη λέξεων που έχει πει το ίδιο το άτομο)


• Κοπρολαλία (μη κοινωνικά αποδεκτές λέξεις ή φράσεις που εκφράζονται αυτόματα και χωρίς εκλυτικό παράγοντα).

Τα τικς είναι ακούσια. Πολλές φορές και κυρίως όσον αφορά στα σύνθετα τικς, ακόμα και άτομα πολύ οικεία στο παιδί, όπως είναι οι γονείς, οι παιδίατροι και οι δάσκαλοι, έχουν δυσκολία να πιστέψουν ότι γίνονται παρά τη θέλησή του. Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να καταστείλουν τα τικς για μικρό χρονικό διάστημα εάν τους ζητηθεί, μετά το τέλος του διαστήματος αυτού, όμως, τα τικς επανέρχονται.

Άλλα χαρακτηριστικά των τικς είναι τα εξής:

Η συχνότητά των τικς ποικίλλει στο ίδιο παιδί (δηλαδή είναι πιο συχνά κάποιες ώρες της ημέρας ή και για ολόκληρες χρονικές περιόδους εβδομάδων ή μηνών, οι οποίες μπορεί να ακολουθηθούν από περίοδο πλήρους ύφεσης, περίοδο επανεμφάνισης των τικς κ.ο.κ). Το είδος των τικς ποικίλλει στο ίδιο παιδί (δηλαδή το παιδί μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά τικς για μια περίοδο ή ένα τικ που στην πορεία αντικαθίσταται από κάποιο άλλο).

Τα τικς είναι σε κάποιο βαθμό προκλητά. Ένα συνηθισμένο σενάριο, δηλαδή, είναι να επισκεφθούν οι γονείς με το παιδί κάποιον ειδικό γιατί το παιδί εμφανίζει κάποιο τικ στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το παιδί μπορεί να μην εμφανίσει το τικ γιατί, όπως αναφέρθηκε, έχει τη δυνατότητα να το καταστείλει. Εάν ο γιατρός συζητήσει για το συγκεκριμένο τικ μπροστά στο παιδί, το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί, θα αρχίσει να το κάνει.

Αμέσως πριν την εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τικ, τα παιδιά έχουν συχνά κάποιο πρόδρομο συναίσθημα. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως το περιγράφουν, ενδέχεται, δηλαδή, να πουν ότι «ανοιγοκλείνω τα μάτια γιατί με τσούζουν» ή «τεντώνω τον αυχένα μου γιατί πιάνεται» ή «βήχω γιατί ξεραίνεται ο λαιμός μου». Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους παιδιάτρους να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές τα παιδιά δε λένε ψέματα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν ότι πρόκειται για πρόδρομα συμπτώματα των τικς και όχι για συμπτώματα άλλων νοσημάτων όπως αλλεργίες, οφθαλμολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα κλπ.

Τα τικς επιδεινώνονται σε γενικότερες περιόδους stress και άγχους. Όσον αφορά τη διακύμανση της συχνότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένοι γονείς παρατηρούν ότι τα τικς μειώνονται όταν το παιδί συγκεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επίσης, κάποιοι γονείς αναφέρουν ότι τα τικς γίνονται πολύ έντονα τις απογευματινές ώρες όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Αυτό κάνει πάντα εντύπωση στους γονείς γιατί η ώρα αυτή είναι συνήθως ώρα χαλάρωσης για τα παιδιά. Η εξήγηση είναι ότι επειδή, όπως αναφέρθηκε, τα παιδιά μπορούν να καταστείλουν τα τικς για μικρά χρονικά διαστήματα, συνήθως «κρατιούνται» περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν βρίσκονται στο σχολείο ή με φίλους. Κατά τις ώρες χαλάρωσης στο σπίτι, όμως, αφήνονται ελεύθερα και τα τικς επανέρχονται.

Σύνδρομο Tourette


Το σύνδρομο Tourette είναι κληρονομική νευρολογική διαταραχή, κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι τα τικς. Στο σύνδρομο Tourette, τα τικς είναι χρόνια. Συγκεκριμένα, για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου Tourette, θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι, στο διάστημα αυτό, το παιδί δεν παρέμεινε χωρίς τικς για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζει σύνδρομο Tourette.

Τα απλά, μεμονωμένα, παροδικά τικς, αυτά, δηλαδή, που ξεκινούν, σταματούν και ενδεχομένως επανεμφανίζονται, χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση συνδρόμου Tourette είναι πολύ πιο συχνά και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται τουλάχιστον στο 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Το σύνδρομο Tourette είναι συχνότερο στα αγόρια. Τα πρώτα τικς εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 5-7 χρόνων ενώ οι ηλικίες στις οποίες παρατηρούνται συνήθως με τη μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα είναι μεταξύ 10 και 12 χρόνων.

Η πρόγνωση για τα παιδιά με τικς και σύνδρομο Tourette είναι καλή. Σε 1/3 των παιδιών τα τικς εξαφανίζονται πλήρως μετά την εφηβεία, σε 1/3 μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνο 1/3 των παιδιών συνεχίζει να έχει σημαντικά τικς μετά την ηλικία των 15-18 χρόνων. Σε ορισμένα παιδιά το σύνδρομο Tourette συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές, όπως είναι οι εμμονές και η υπερκινητικότητα/ διάσπαση προσοχής, οι οποίες συχνά αποτελούν σημαντικότερο πρόβλημα για το παιδί και το περιβάλλον του απ’ ότι τα ίδια τα τικς.

Ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός που οδηγεί στην ανάπτυξη των τικς και του συνδρόμου Tourette δεν είναι γνωστός. Είναι, όμως, σήμερα γνωστό ότι, αντίθετα με τις θεωρίες που επικρατούσαν στο παρελθόν, τα τικς δεν είναι ψυχολογική/ψυχιατρική αλλά αμιγώς νευρολογική διαταραχή. Παρόλο, δηλαδή που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνονται από καταστάσεις όπως το άγχος, η βάση τους είναι οργανική και συγκεκριμένα σχετίζεται με διαταραχές νευρομεταβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ουσιών, δηλαδή, που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι περιοχές του εγκεφάλου που φαίνεται ότι ενέχονται στην ανάπτυξη των τικς είναι τα βασικά γάγγλια και ο μετωπιαίος λοβός. Όπως, ήδη, αναφέρθηκε τα τικς και το σύνδρομο Tourette είναι κληρονομικές διαταραχές. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί γονείς παιδιών με τικς αναφέρουν ότι και αυτοί παρουσίαζαν τικς όταν ήταν παιδιά. Περιβαλλοντικά αίτια ενδέχεται, επίσης, να παίζουν ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πιο γνωστή θεωρία που συνδέει περιβαλλοντικά αίτια με την ανάπτυξη τικς είναι αυτή που αφορά στο ρόλο των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

Διάγνωση των τικς


Η διάγνωση των τικς είναι κλινική. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα τικς στα παιδιά είναι ιδιοπαθή, δεν οφείλονται δηλαδή σε κάποιο άλλο υποκείμενο νευρολογικό νόσημα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η νευρολογική εξέταση του παιδιού είναι τελείως φυσιολογική. Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαταραχής σε κάθε παιδί, είναι απαραίτητο να γίνουν εξετάσεις για να αποκλειστεί η μικρή πιθανότητα κάποιου υποκείμενου νοσήματος ή η πιθανότητα να μην πρόκειται για τικς αλλά για άλλη κινητική διατατραχή (μυοκλονία, τρόμο, χορεία κλπ). Οι εξετάσεις αυτές, όπου χρειάζονται, είναι συνήθως αιματολογικές και πιο σπάνια απεικονιστικές (μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) ή ηλεκτροφυσιολογικές (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα).

Αντιμετώπιση των τικς και του συνδρόμου Tourette


Η αντιμετώπιση των τικς και του συνδρόμου Tourette είναι πολυπαραγοντική. Πρώτο βήμα, το οποίο είναι και αρκετό σε περιπτώσεις απλών, παροδικών τικς, είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση των γονιών, του ίδιου του παιδιού αλλά και ατόμων του περιβάλλοντός του (εκπαιδευτικών, φίλων κλπ.) για τη φύση της διαταραχής, την καλή πρόγνωση αλλά και την αντιμετώπιση της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συζήτησης με ειδικούς (παιδιάτρους, παιδονευρολόγους κλπ.) αλλά και μέσω του διαδικτύου (www.tourettes-action.org.uk). Ως γενική αρχή, οι γονείς δεν πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά για τα τικς ούτε να τους τα σχολιάζουν. Σε περιπτώσεις που τα τικς επιμένουν, η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και η συμβουλευτική γονέων με τη βοήθεια ειδικών παιδοψυχολόγων έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ψυχολογική υποστήριξη έχει ως στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και την εύρεση τρόπων χαλάρωσης του stress. Με τη βοήθεια συμπεριφορικού τύπου παρέμβασης, τα παιδιά μαθαίνουν να αντικαθιστούν τα τικς με περισσότερο κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και επιβραβεύονται για τις συμπεριφορές αυτές όταν τις επιτυγχάνουν. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν “διαλείμματα” (time-outs) κατά τα οποία τους επιτρέπεται να εκδηλώνουν τα τικς. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών ελέγχονται καλά με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων. Παρόλαυτα σε κάποιες περιπτώσεις τα τικς επιμένουν και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατή η φαρμακευτική καταστολή των τικς. Φάρμακα πρώτης γραμμής είναι η κλονιδίνη και η κλοναζεπάμη ενώ εάν και αυτά δεν ελέγξουν τα τικς, χρησιμοποιούνται σε δεύτερη φάση νευροληπτικά φάρμακα, όπως η ρισπεριδόνη.

*Η κυρία Άρτεμις Γκίκα είναι Παιδονευρολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις Τμήματος Παιδονευρολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρέβη – Τότσικας: Επέτειος γάμου – Το κρυφό τατουάζ του Αποστόλη & η ζωγραφιά των παιδιών τους

Επέτειος γάμου για τη Ρούλα Ρέβη και τον Αποστόλη Τότσικα .

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ένα σπίτι γεμάτο κούτες – Η μετακόμιση & η ευχάριστη έκπληξη από τα 90s!

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου μετακομίζει και δε διστάζει να μοιραστεί με το κοινό της τις όμορφες εκπλήξεις που συνάντησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας!

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο, δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα νέας, πολυετούς μελέτης. Από ποιες μορφές της νόσου προστατεύει το αδυνάτισμα. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ωστόσο χρειάζεται να περάσουν λίγα χρόνια για να αρχίσει η μείωση αυτή. Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως τουλάχιστον 13 μορφών καρκίνου, λένε

Τομ Χανκς – Ρόμπιν Ράιτ: Εμφανίζονται πολύ νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες της ταινίας, Here

Τομ Χανκς - Ρόμπιν Ράιτ: Εμφανίζονται πολύ νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες της ταινίας, Here Οι δύο ηθοποιοί επανενώνονται με τον σκηνοθέτη του Forrest Gump, Ρόμπερτ Ζεμέκις Ο Τομ Χανκς και η Ρόμπιν Ράιτ φαίνονται δεκαετίες νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες από το «Here», την πολυαναμενόμενη επανένωσή τους με τον σκηνοθέτη του «Forrest Gump» Ρόμπερτ Ζεμέκις. Την

Κριστίνα Άπλγκεϊτ: Η 13χρονη κόρη της διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Κριστίνα Άπλγκεϊτ: Η 13χρονη κόρη της διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας Το μισώ αυτό για σένα, αγάπη μου, είπε η ηθοποιός στην κόρη της Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ διανύει μία από τις δυσκολότερες χρονιές της ζωής της, με τα προβολήματα που αντιμετωπίζει λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ένα ακόμη πρόβλημα υγείας ήρθε να προστεθεί στην

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί

Αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ολοένα περισσότερες ζωές κοστίζει στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή, καθώς βαθαίνει τις ανισότητες στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση τσιμπουριών και άλλων εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική έκθεση. Διεθνής ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε εκατοντάδες μελέτες για τις συνέπειες που

Νάνσυ Ζαμπέτογλου σε Μαρία Χατζηστεφανή: Αχ, αν μπορείς μην το λες τόσες πολλές φορές, το καταλάβαμε

Η Μαρία Χατζηστεφανή πήγε καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» το μεσημέρι της Τρίτης και μίλησε για όλα με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Η επιχειρηματίας που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της ως Dragon στο «Dragons’ Den» του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της καριέρας της και τη γνωστή

«Η βελτίωση στην ομιλία του είναι πιο πίσω σε ρυθμό», λέει η σύντροφος του Σταρόβα

Η σύντροφος του Δημήτρη Σταρόβα, Άννα Σταθάκη μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την κατάσταση της υγείας του, λίγη ώρα αφότου ανέβηκε το βίντεο όπου τον βλέπουμε να παίζει κιθάρα Η Άννα Σταθάκη σχολίασε το πρόσφατο βίντεο που ανέβασε ο Δημήτρης Σταρόβας στο Instagram, στο οποίο κατέγραψε τον εαυτό του να παίζει κιθάρα, λίγο καιρό μετά το εγκεφαλικό που

Ο ΠΟΥ «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου: 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως δεν ασκείται αρκετά

Για τη διατήρηση της καλής υγείας, ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» μετά τη δημοσίευση έρευνας που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται, δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που απειλεί τη

O Έιντριεν Μπρόντι κάνει το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Έιντριεν Μπρόντι θα κάνει το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου στο θέατρο Donmar. Ο Νεοϋορκέζος ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «The Fear of 13», την ιστορία του Νικ Γιάρις που πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος σε θάνατο προτού αθωωθεί. Ο Μπρόντι δήλωσε στον Guardian: «Λατρεύω το θέατρο

Δημήτρης Παπανώτας: Δεν τήρησαν τη δεοντολογία της τηλεόρασης απέναντί μου – Σε ποιους αναφέρθηκε

Ιδιαίτερα κουρασμένος από τη φετινή τηλεοπτική σεζόν εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Σουσού» ο Δημήτρης Παπανώτας. «Σας ζηλεύω που τελειώνετε την Παρασκευή, δεν αντέχω άλλο. Ελένη πάρε με μαζί σου», είπε αρχικά ο δημοσιογράφος και συνέχισε: «Ήταν δύσκολη χρονιά, όχι για το “Happy Day”, για εμένα. Πολλά μπιφ και φασαρία και δεν μπορώ

Μπόμπα – Τανιμανίδης: Πάρτι υπερπαραγωγή για τα 3α γενέθλια των διδύμων- Το παραμυθένιο σκηνικό

Οι κόρες της Χριστίνας Μπόμπα και του Σάκη Τανιμανίδη , η Αριάνα και η Φιλίππα έγιναν τριών χρονών.