Κορωνοϊός: Πώς να προστατευθείτε από την παραπληροφόρηση. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Date:

  • -

παραπληροφόρηση

Ο ανηλεής βομβαρδισμός με ειδήσεις για την πανδημία μπορεί να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση και το άγχος. Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να προστατευθούμε.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός «γονατίζει» ψυχικά ολοένα περισσότερους ανθρώπους και η συνεχής πληροφόρηση και παραπληροφόρηση έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτό.

Σε μία έρευνα του, το βρετανικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπολόγισε ότι, στην μετά COVID-19 εποχή, μόνο στην Αγγλία περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζητήσουν νέα ή πρόσθετη ψυχολογική υποστήριξη. Από αυτούς:

  • Περίπου 1,3 εκατομμύρια θα ζητήσουν βοήθεια για αγχώδεις διαταραχές
  • Περίπου 1,8 εκατομμύρια είναι πιθανό να απευθυνθούν για θεραπεία της κατάθλιψης
  • Περίπου 1,5 εκατομμύριο θα είναι παιδιά

Χαρακτηριστικά το CMH αναφέρει πως όταν τελειώσει η πανδημία, τα ψυχικά νοσήματα θα έχουν την μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βομβαρδισμός με μη επιστημονικά δεδομένα, κυρίως στο Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλει σε αυτά τα προβλήματα, καθώς οδηγεί σε παραπληροφόρηση και υπέρμετρο άγχος.

Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται infodemic. Στην τρίτη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε και η οποία συμπίπτει χρονικά με τους εμβολιασμούς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που ακούμε.

Τι να κάνετε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μερικές συμβουλές για να προστατευτούμε από την παραπληροφόρηση για την πανδημία και τον κορωνοϊό. Να ποιες είναι:

  • Μην διαβάζετε μόνο τους τίτλους. Οι τίτλοι συχνά είναι εντυπωσιακοί, αλλά πρέπει να διαβάζετε και την ουσία. Καλό είναι επίσης να μην περιορίζεστε στην πληροφορία όπως υπάρχει στα social media. Αναζητήστε την και σε ενημερωτικές και ιατρικές ιστοσελίδες.
  • Να ελέγχετε την ημερομηνία. Οι σοβαρές ειδήσεις έχουν ημερομηνία δημοσίευσης.
  • Να ελέγχετε τον υπογράφοντα. Εάν είναι ένα άγνωστο σε εσάς όνομα, να το ελέγχετε online.
  • Να αξιολογείτε την πηγή της πληροφόρησης. Αν είναι ιστοσελίδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγξτε πόσο παλιά είναι. Αν είναι website, ελέγξτε το About us και το Contact us για βασικές πληροφορίες και νόμιμα στοιχεία επικοινωνίας. Να ελέγχετε επίσης στο διαδίκτυο αν οι αναφερόμενοι επιστήμονες/κέντρα είναι υπαρκτά. Άλλες ενδείξεις για πιθανή παραπληροφόρηση είναι ο ερασιτεχνικός σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας, τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, η υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων και θαυμαστικών.
  • Να ελέγχετε τις παραπομπές. Τα αξιόπιστα άρθρα στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους με σχόλια ειδικών επιστημόνων και links σε στατιστικές ή μελέτες. Να επαληθεύετε τα links και τους ειδικούς με μια αναζήτηση online.
  • Να αξιολογείτε και τις πεποιθήσεις σας. Όλοι έχουμε πεποιθήσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα στον τρόπο με τον οποίο δεχόμαστε ή απορρίπτουμε όσα διαβάζουμε. Γιατί σας προσέλκυσε ένα θέμα; Μήπως - τα πράγματα όπως θα θέλατε να είναι; Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί.
  • Διασταυρώστε την πληροφορία. Εάν αμφιβάλλετε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ελέγχετε αξιόπιστους οργανισμούς όπως το International Fact-Checking Network. Εναλλακτικά προτείνει παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία που εστιάζουν στην αποτροπή της παραπληροφόρησης, όπως το Associated Press και το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο: Το νέο τρυφερό καρέ – ύμνος στην «αγάπη»

Στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα της πρόσωπα περνάει η Ελένη Μενεγάκη λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η παρουσιάστρια έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media καθώς μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5) η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο

Σταμάτης Φασουλής: Λύγισε on air για την Άννα Παναγιωτοπούλου–«Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Σταμάτης Φασουλής το μεσημέρι της Δευτέρας (6/5)

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει GALA Ντάνη Γιαννακοπούλου Εγκυμοσύνη Φωτογραφίες Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει Δείτε την ανάρτηση 06.05.2024, 13:26 Λίγες ημέρες πριν υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η Ντάνη Γιαννακοπούλου έκανε μια νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο Παντζόπουλος: Ποζάρουν αγκαλιά και “ρίχνουν” το Instagram

Η παρουσιάστρια περνά στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Είτε πρόκειται για backstage από την εκπομπή της, είτε δικές της προσωπικές φωτογραφίες από

Συγκινεί η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τον γιο της: “Θεέ μου, σε παρακαλώ να τον έχεις πάντα γερό”

Η ιδιαίτερη φωτογραφία της ηθοποιού από την ημέρα της γέννησης του μονάκριβου γιου της.

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει με τον Ματέο Πανταζόπουλο, αναρτά τη λέξη «Αγάπη» και ρίχνει το Instagram

Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5), και ενώ απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στα πλατό, η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία κοινή της

Μέγκαν Φοξ: Νέα αλλαγή στα μαλλιά της – Με καστανό καρέ αυτή τη φορά

Η ηθοποιός άφησε πίσω τη γαλάζια απόχρωση που είχε υιοθετήσει τελευταία

Eurovision 2024: Ο Α’ Ημιτελικός απευθείας από την ΕΡΤ1

Η Κύπρος με τη Silia Kapsis διεκδικούν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό. Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α’ Ημιτελικού.

Σταμάτης Φασουλής: Φορτισμένος στον αέρα για την Άννα Παναγιωτοπούλου – “Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα”

"Είναι λίγο άγριο όταν το συνειδητοποιείς. Δεν υπάρχει έλλειψη από τη στιγμή που ζει μέσα σου", ανέφερε συγκινημένος ο Σταμάτης Φασουλής.

Φορτισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο συνάντησε ο Σταμάτης Φασουλής το απόγευμα της Δευτέρας (6/5). Τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη υποδέχθηκε το δίδυμο της ΕΡΤ στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4», μιλώντας μεταξύ άλλων για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που «έφυγε» από τη ζωή το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. «Με την Άννα γνωριστήκαμε στη Δραματική Σχολή. Από