ΙΟΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ-COVID-19 -Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Η αυτοανοσία ορίζεται σαν το φαινόμενο κατά το οποίο τα αντισώματα ή τα Τ-κύτταρα αντιδρούν με αυτοαντιγόνα με κατάληξη την εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος. Από χρόνια η δημιουργία αυτοανοσίας περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, όπως λοιμώξεις, κληρονομικότητα, περιβάλλον.

-sars-cov-2

Επίσης, ορισμένοι ιοί έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν στα αυτοάνοσα νοσήματα, είτε στην αιτιοπαθογένειά τους, είτε στην εξέλιξή τους, όπως συμβαίνει με :

  1. ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
  2. ΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  3. ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
  4. ΤΟ Σύνδρομο SJONGREN
  5. ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
  6. ΤΗΝ ΕΡΠΗΤΙΚΗ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ.

Επίσης, ευρήματα έχουν αποδείξει ότι οι λοιμώξεις από εντεροϊούς (Coxcakie) – ροταϊούς – ιός γρίππης Α – ερπητοϊούς (ιός Ebstein Barr), επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιδράσεις των ιογενών λοιμώξεων εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων (άλλες αντιδράσεις μειώνουν τις αυτοανοσοπαθολογικές εκδηλώσεις και άλλες ενισχύουν αυτές).

Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες:

α) από το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου.

β) από τον τύπο του ιού που μολύνει τον οργανισμό.

γ) το ιϊκό φορτίο που φέρει ο ιός.

δ) την έναρξη και τη διάρκεια της λοίμωξης από τον ιό.

ε) από την ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΙΣΤΗ.

Για την ερμηνεία και δράση των ιών για την εμφάνιση και ανάπτυξη της αυτοανοσίας έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.

  1. ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΙΜΗΣΗ

Στην περίπτωση μίας λοίμωξης τα κύτταρα του οργανισμού που έχουν πληγεί από τη λοίμωξη αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα σαν ξένα. Αυτό αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα της αντιμετώπισης της λοίμωξης που συμβαίνει.

Μερικές φορές όμως το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα κύτταρα του λοιμογόνου παράγοντα τα οποία «μοιάζουν» με πρωτεΐνες των δικών του όγκου κύτταρα.

Αυτή η ουσιαστικά ακούσια διασταυρωμένη αντίδραση η λανθασμένη αυτή ταυτοποίηση του «εισβολέα» αποτελεί το «έναυσμα» εμφάνισης της «ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑΣ».

Έτσι, οι διάφορες λοιμώξεις με αυτό τον τρόπο «ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ» προκαλούν τις αυτοάνοσες αντιδράσεις.

  1. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΤΟΠΟΥ*

Στην περίπτωση της αυτοανοσίας κάθε αντιγόνο διαθέτει πολλούς επίτοπους «ΑΥΤΟΑΝΤΙΓΟΝΟ» οι οποίοι στην επιφάνεια του αντιγόνου επικαλύπτονται μεταξύ τους και  τους οποίους τα αντισώματα μπορεί να «ξεχωρίσουν σαν ειδικούς για αυτά επίτοπους».

Η αδόκιμη παρουσίαση αντιγόνων από τους «ιστούς-στόχους» θεωρείται από τους πιο πιθανούς μηχανισμούς δημιουργίας αυτοανοσίας.

*ΕΠΙΤΟΠΟΣ: Τμήμα του μορίου του αντιγόνου που λειτουργεί σαν αντιγονικός καθοριστής επιτρέποντας τη σύνδεση με ειδικά  αντισώματα.

  1. ΧΡΟΝΟΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Β ΚΥΤΤΑΡΩΝ
  1. ΕΙΔΙΚΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ Τ ΚΑΙ Β ΚΥΤΤΑΡΩΝ στους ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΤΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΨΙΜΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αντίθετα οι «προστατευτικοί» μηχανισμοί επιτυγχάνονται από «ρυθμιστικές» ανοσολογικές απαντήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση εμφάνισης των αυτοάνοσων φαινομένων.

Η αυτοανοσία θεωρείται ότι σαν αποτέλεσμα εκτροπής της συνολικής ανοσολογικής απάντησης που καθορίζεται από την αναγνώριση «ξένου» ή «μη ξένου» αντιγόνου.

Σήμερα αναφέρονται 80 αυτοάνοσα νοσήματα. 

Οι ιοί σήμερα θεωρούνται σαν μέγιστοι παράγοντες του περιβάλλοντος οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία αυτοάνοσων αντιδράσεων σε γενετικώς ευαίσθητα άτομα.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ αυτά είναι :

  • ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ : ιός Ebstein-Barr, ιός ιλαράς.
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 1 : ιός Coxsackie, ιός παρωτίτιδας, ιός ανεμοβλογιάς.
  • ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ : Ebstein-Barr, ιός Esh. Coli, μυκοβακτηρίδια
  • ΛΥΚΟΣ : Ebstein-Barr.
  • ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ : Chlamydia.
  • MYOASTHENIA GRAVIS (ΒΑΡΕΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ) : ιός απλού έρπητα.
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ GUILLAIN BARRE : Ebstein-Barr, κυτταρομεγαλοιός – ελικοβακτηρίδια πυλωρού.

Ακόμα και οι επιπλοκές της γρίπης θεωρούνται σαν  αποτέλεσμα της οξείας λοίμωξης αλλά αποδίδονται στις ανοσολογικές αντιδράσεις κατά του ιού.

COV-19 – ΛΟΙΜΩΞΗ – ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ 

Η λοίμωξη από COV-19 εμφανίζει ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων – εξέλιξης της λοίμωξης από COV-19.

Ένα φάσμα κλινικών και εργαστηριακών εκδηλώσεων το οποίο δημιουργεί άλλα ερωτηματικά, όπως :

  • Γιατί μερικοί ασθενείς εμφανίζουν βαρειά νόσο και άλλοι ήπια ή πολύ ήπια νόσηση;
  • Γιατί η νόσος που χαρακτηριστικά εντοπίζεται στους πνεύμονες εμφανίζει επιδείνωση στην φάση της έντονης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΥΤΤΟΚΙΝΩΝ»; Μήπως η αυτοανοσία συμμετέχει στην συνολική αντίδραση και εξέλιξη του οργανισμού κατά την νόσηση από COV-19?

Στην λοίμωξη από COV-19 έχει εξακριβωθεί η παρουσία πολλών αυτοαντισωμάτων, όπως :

α) κατά της ιντερφερόνης IF1 (INF-a2, IFN Na).

β) στο προσωπικό των Νοσοκομείων που έχουν νοσηλεύσει λοιμώξεις από COV-19.

γ) ανοσοαντισώματα κατά καρδιολιπίνης (τα οποία συμβαδίζουν με την ανάπτυξη των εξουδερωτικών αντισωμάτων (Neutralizing Antibodies κατά COV-19 που παραλληλίζονται με την έκβαση της λοίμωξης).

δ) αυτοαντισώματα κατά της ΑΝΕΞΙΝΗΣ (Βασικό δομικό προστασίας κυττάρων).

Φαίνεται ότι η αυτοανοσία συμμετέχει ενεργά στη λοίμωξη από COV-19 σε όψιμο στάδιο (στάδιο εντόπισης σε όργανα όπως καρδιάς, εγκέφαλο). Μένει να αποδειχτεί ο ακριβής λόγος της αυτοανοσίας που δημιουργείται στη λοίμωξη από COV-19, στο οξύ αλλά και στο χρόνιο στάδιο που εμφανίζει η λοίμωξη από COV-19.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: – Βικιπαίδεια

  • Nat.res.
  • Nature

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Η πρώην παρουσιάστρια μίλησε για τον τρόπο που τέλειωσε το talk show της μετά από τους ισχυρισμούς για τοξικό εργασιακό περιβάλλον Η Έλεν Ντε Τζενέρις μίλησε για τους ισχυρισμούς περί τοξικότητας στον χώρο

Πιρς Μπρόσναν: Αγνώριστος στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο ηθοποιός υποδύεται έναν προπονητή πυγμαχίας στο Giant

J2US – Ο Ηλίας Ψινάκης “πάγωσε” με το καλησπέρα τον Νίκο Κοκλώνη: “Ψάχνουμε να δούμε αν είναι από σ…ξ ή γυμναστική”

Σάββατο, 27.4.2024, 21:32 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Μία φορά τον χρόνο κάνω γυμναστική... και το άλλο". Ο Ηλίας Ψινάκης αντικατέστησε απόψε εκτάκτως την Δέσποινα Βανδή στο J2US, καθώς η τραγουδίστρια λείπει για επαγγελματικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Ο Νίκος Κοκλώνης υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Ηλία Ψινάκη, ωστόσο μία ατάκα του τελευταίου για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”

Σάββατο, 27.4.2024, 19:22 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό μπορεί να συμβεί πια και για κάτι πολύ ανούσιο" δήλωσε ο Γιώργος Μπένος. Ο Γιώργος Μπένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο «Maestro», βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό του «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου αναφέρθηκε για τον ρόλο του και τις συγκλονιστικές εξελίξεις στον B’ κύκλο της σειράς. Αρχικά

Ο Γιώργος Αμούτζας επιβεβαίωσε έμμεσα την σχέση του με την Τάνια Μπρεάζου στον «αέρα» του Just2Us

Κέφια είχε απόψε ο Ηλίας Ψινάκης ο οποίος βρέθηκε στο πλατό του Just2Us στη θέση του κριτή και δεν άφησε τους παίκτες σε… χλωρό κλαρί. Ένα από τα «θύματά» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας και η προσωπική του ζωή. Εξάλλου οι φήμες πως ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου είναι ζευγάρι είναι πολλές. Και

Eurovision 2024 – Φινλανδία: Πώς ο Windows95man κατέληξε στην κορυφή της Ευρώπης;

Eurovision 2024:Ο Windows95man είναι ένας πολύ γνωστός διασκεδαστής, χορευτής και μοντέλο, με αμέτρητους fans στη Φινλανδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν γλυκό και ευχάριστο άνθρωπο, λίγο ντροπαλό. Όταν φοράει τη στολή του όμως, το περίφημο μπλουζάκι και τα "hotpants", μεταμορφώνεται σε υπεράνθρωπο! Ελπίδα: «Η ΕΡΤ δεν βοήθησε τότε στη Eurovision, πλήρωσε

Νίκος Μπάρκουλης – Όταν βρέθηκε μπροστά στην απιστία με σοκαριστικό τρόπο: «Έπαθα υπαρξιακό σοκ»

Με νέο βίντεο στο Tik Tok επανήλθε ο Νίκος Μπάρκουλης ο οποίος μίλησε στο διαδικτυακό του κοινό για την απιστία. Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα Μπάρκουλη, αποκάλυψε ότι έχει βιώσει απιστία σε μία από τις σχέσεις του και μάλιστα βρέθηκε μπροστά στην αλήθεια με τον πιο σοκαριστικό τρόπο. «Αυτή η ιστορία είναι από το 2019-2020

J2US – Σε αμηχανία ο Γιώργος Αμούτζας: “Παίζει στα αλήθεια το ειδύλλιο;”

Σάββατο, 27.4.2024, 23:59 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Αν είναι marketing, θα σας βάλω μεγαλύτερο βαθμό" Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει απόψε ο Ηλίας Ψινάκης τους συμμετέχοντες του J2US και με κάθε ευκαιρία βρίσκει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί με ατάκες. Αυτήν τη φορά «θύμα» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας, ο οποίος ήρθε σε άβολη θέση όταν ρωτήθηκε για