Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί αν φοράτε γυαλιά για τη μυωπία

Ενδιαφέροντα ευρήματα από νέα μελέτη. Τι έδειξε για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Που αποδίδουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους. Τι άλλο γνωρίζουμε για το θέμα.

Ενθαρρυντικά ευρήματα για όσους φορούν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, έχει μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι φορούν γυαλιά μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να τους μολύνει ο επικίνδυνος ιός. Πόσο μειωμένο; Τουλάχιστον δύο φορές μικρότερο, σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία ώστε να φορούν γυαλιά.

Η νέα μελέτη δίνει επίσης μία πιθανή εξήγηση για την προστατευτική δράση των γυαλιών. Όπως είναι γνωστό, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπουν οι πάσχοντες από αυτόν.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους φοράνε γυαλιά καθημερινά

Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τα μάτια

Τα σταγονίδια αυτά απελευθερώνονται γύρω μας με την ομιλία, τον βήχα, το φτάρνισμα, το τραγούδι, τις φωνές. Όταν τα εισπνεύσουμε, μολυνόμαστε και εμείς. Το ίδιο και όταν μολύνουμε τα χέρια μας πιάνοντας μολυσμένα αντικείμενα και ύστερα φέρνοντάς τα στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

Τον κύκλο αυτό θα μπορούσαν να σπάνε τα γυαλιά, καθώς οι χρήστες τους ίσως αγγίζουν λιγότερο συχνά το πρόσωπό τους, αναφέρει ο Independent.

Παλαιότερα ευρήματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την συνεχή χρήση διορθωτικών γυαλιών με μειωμένο κίνδυνο μολύνσεως από τον νέο κορωνοϊό. Ανάλογα ευρήματα είχε και παλαιότερη μελέτη στην Κίνα.

Η μελέτη εκείνη είχε δείξει πως γυαλιά λόγω μυωπίας φορούσε μόλις το 6% των 276 ασθενών που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Suizhou Zengdu. Ωστόσο το ποσοστό των χρηστών γυαλιών στην επαρχία Hubei της Κίνας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, είναι 32%.

Επιπλέον, επιστήμονες από τις ΗΠΑ είχαν προτείνει στον κόσμο να φορά περισσότερο γυαλιά και λιγότερο φακούς επαφής, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η επαφή των χεριών με τα μάτια.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 304 ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω του κορωνοϊού σε νοσοκομείο της Βόρειας Ινδίας. Οι 223 από αυτούς ήσαν άνδρες, ενώ η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 10 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την όραση και τη χρήση διορθωτικών γυαλιών. Συνολικά το 19% ανέφεραν ότι φορούσαν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό των Ινδών που φορούν διορθωτικά γυαλιά ανέρχεται σε 40%.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος συνηθίζει:

  • Να αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσον όρο 23 φορές την ώρα
  • Να αγγίζει τα μάτια του κατά μέσον όρο 3 φορές την ώρα

Ίσως λοιπόν τα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον κορωνοϊό, επειδή μας εμποδίζουν να αγγίζουμε τόσο συχνά τα μάτια μας, λένε. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα μέτρα που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε, είτε φοράμε γυαλιά είτε όχι, είναι να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας αν πρώτα δεν σαπουνίσουμε/απολυμάνουμε τα χέρια μας.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημών Υγείας medRxiv.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Ο παρουσιαστής διοργάνωσε ένα πάρτι για τα 43α χρόνια του Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι των γαστρονομικών εθίμων

Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών

Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Ποιες εκπομπές προτίμησαν οι τηλεθεατές - Ποια δελτία ειδήσεων επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την Τρίτη 30.04.2024 * τελικά νούμερα Δείτε αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης των καναλιών την Τρίτη 30.04.2024 Δυναμικά κοινά (ηλικίες 18-54) (%) Γενικό σύνολο τηλεθέασης (%) Mega 11,2

Cash or Trash: Συλλέγει… πρωτιές στην τηλεθέαση

Το επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι του Star ξεχώρισε και τον μήνα Απρίλιο στους πίνακες της Nielsen.

Ετεοκλής Παύλου: Η συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα – “Δεν χτυπούσε το κινητό μου από φίλους”

Ετεοκλής Παύλου: Η συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα – «Δεν χτυπούσε το κινητό μου από φίλους» "Πήρα τηλέφωνο στην εταιρεία να ρωτήσω εάν έχει πρόβλημα το κινητό μου. Μου λένε: όχι, λειτουργεί κανονικά. Νόμιζα ότι είχε χαλάσει". Σε μία προσωπική εξομολόγηση από την περίοδο του ατυχήματος που του στέρησε το ένα του πόδι προχώρησε ο

Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία – Γυμνασμένος και γεμάτος τατουάζ

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τον Πάρι Κασιδόκωστα να απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα στη Βουλιαγμένη. Γυμνασμένος και με πολλά τατουάζ, ο γνωστός επιχειρηματίας εμφανίστηκε στην παραλία με Versace μαγιό. Οπως θα δείτε κι εσείς στις παρακάτω φωτογραφίες, ο Πάρις Κασιδόκωστας έχει ένα μεγάλο τατουάζ στο στήθος του με τη χρονολογία της γέννησής του (1982). Ο

H Ελένη Ράντου σε μια σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Μια γλυκιά φωτογραφία μαζί με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Facebook. Στο στιγμιότυπο, η ηθοποιός έχει ακουμπήσει πάνω στον ώμο της μητέρας της και χαμογελά στον φακό. «Αγκαλίτσα μου. Aυτές τις μέρες μάς έχουν περισσότερη ανάγκη. Και τους έχουμε κι εμείς!», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας τους. Ελένη Ράντου:

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι εξελίξεις στη θεραπεία

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα, αλλά ακόμη και την έκθεση στον καπνό με οποιαδήποτε μορφή. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου, ύστερα από τον προστάτη στους άντρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, κατέχει και την πρωτιά ως ο πιο θανατηφόρος καρκίνος και για

Πασχαλινό οφτό με γέμιση

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA • 2 1/2κ αρνί (ολόκληρo κομμάτι)• 500 γρ. κιμά χοιρινό• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο• 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο• 500 γρ. ντομάτες τριμμένες• 200 γρ. ρύζι καρολίνα• 1 γεμάτη κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό• ½ κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη• Αλάτι και πιπέρι• Μαϊντανό ψιλοκομμένο• ½ λεμόνι (χυμό)• 500 γρ. νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε το αρνί