Οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο εάν μολυνθούν, σε περίπτωση που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα στα ούλα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίορ Σαπίρα της Οδοντιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κλινικής Περιοδοντολογίας «Journal of Clinical Periodontology» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP), ανέλυσαν στοιχεία για 568 ασθενείς με COVID-19 στο Κατάρ, εκ των οποίων οι 40 είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ οι 258 (το 45%) είχαν περιοδοντίτιδα.
Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα COVID-19 με σοβαρές περιπλοκές ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερη για τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος 3,5 φορές, για διασωλήνωση 4,6 φορές και για θάνατο σχεδόν εννέα φορές.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο να γίνει ο κορονοϊός πιο βίαιος. Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων υγιεινής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής COVID-19», δήλωσε ο δρ Σαπίρα, που είναι και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της EFP.
Η περιοδοντίτιδα, μία σοβαρή νόσος των ούλων, πλήττει σχεδόν τους μισούς ενήλικες παγκοσμίως. Προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή στα ούλα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί, εκτός από την απώλεια δοντιών, να εξαπλωθεί στο σώμα.
Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Μαριάνο Σαντζ του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, τα βακτήρια του στόματος στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδίως στην περίπτωση διασωλήνωσης. Αυτό, σημείωσε, «μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των ασθενών με COVID-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου τους. Το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία πρέπει να εντοπίζει τους ασθενείς COVID-19 με περιοδοντίτιδα και να τους δίνει στοματικά αντισηπτικά για να μειώσει τη μετάδοση των βακτηρίων».
-
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: 4 απλές μέθοδοι για να κάνετε την μάσκα πιο αποτελεσματική χωρίς να την αλλάξετε
Κορονοϊός: Κάποιοι βγάζουν εξόγκωμα στην μασχάλη μετά το εμβόλιο! Τι λένε οι ειδικοί
Κορονοϊός: Δείτε ποια ηλικιακή ομάδα ευθύνεται κυρίως για το δεύτερο και το τρίτο κύμα
Κορονοϊός: Τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9
Κορονοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]