Στυτική δυσλειτουργία: 10 σημαντικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απόρροια της ηλικίας, αλλά έχει υποκείμενα σωματικά ή/και ψυχολογικά αίτια. Τι πρέπει να γνωρίζουν άνδρες και γυναίκες γι’ αυτήν και για την στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συχνό και σοβαρό πρόβλημα, αλλά δυστυχώς τη συνοδεύουν πολλοί μύθοι και λανθασμένες αντιλήψεις.

Ο ουρολόγος Dr Daniel Shoskes, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, παραθέτει 10 σημαντικά δεδομένα γι’ αυτήν, που αφορούν τον τρόπο ζωής, την υγεία και την ηλικία.

Είναι πάρα πολύ συχνή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 52% των ανδρών, ηλικίας 40-70 ετών, εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία.

Μπορεί να προκληθεί από συνταγογραφούμενα φάρμακα

Περισσότερα από 200 συνταγογραφούμενα φάρμακα σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, μυοχαλαρωτικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και πολλά άλλα.

Μπορεί να είναι απόρροια ψυχολογικών δυσκολιών

Οι ψυχολογικοί παράγοντες αποτελούν συχνά μέρος του προβλήματος ή είναι η αιτία της, ιδίως στους νεότερους άνδρες. Το άγχος απόδοσης, λ.χ., είναι μία από τις συχνότερες αιτίες στους νεαρούς άνδρες.

Τα στενά εσώρουχα δεν προκαλούν στυτική δυσλειτουργία

Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οργανικές ή/και ψυχολογικές. Ωστόσο σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα στενά εσώρουχα. Μπορεί, όμως, τα στενά εσώρουχα να είναι ένας παράγοντας στην ανδρική υπογονιμότητα, καθώς σχετίζονται με παραγωγή χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αναπόφευκτη απόρροια της γήρανσης

Τα προβλήματα στύσης δεν θεωρούνται φυσιολογικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Ούτε είναι φυσιολογικό να χάνει εντελώς ένας άνδρας την στυτική λειτουργία του επειδή γέρασε. Τα προβλήματα στύσεις είναι πιθανότερα στις μεγάλες ηλικίες εξαιτίας άλλων παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Αγγειακά προβλήματα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Προσωπικές συνήθειες όπως το κάπνισμα

Οι άνδρες δεν έχουν στύση όποτε θέλουν

Μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι οι άνδρες μπορούν να έχουν στύση όποτε θέλουν, αλλά αυτό ίσως ισχύει για την εφηβική ηλικία. Από κει και πέρα, καθώς μεγαλώνει ο άνδρας, η στύση δεν επιτυγχάνεται τόσο συχνά. Υπαίτιες γι’ αυτό είναι οι ανδρικές ορμόνες του φύλου και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο διέγερσης του άνδρα. Έτσι, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει μία στύση, καθώς και περισσότερη διέγερση.

Η χρήση ουσιών μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία ή/και να περιορίσουν την ροή αίματος στο πέος. Το επακόλουθο αυτών των επιδράσεων είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην επίτευξη στύσης, χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση

Η αδυναμία επίτευξης στύσης για μία φορά δεν θεωρείται ότι συνιστά πρόβλημα. Όταν όμως το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και διαπιστώσει ο άνδρας πως επιτυγχάνει στύση μόνο τις μισές φορές που προσπαθεί, τότε πρέπει να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Η ποδηλασία δεν επηρεάζει πάντοτε τη στυτική ικανότητα

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που κάνουν πολύ ποδήλατο συμπιέζουν το κύριο νεύρο της περιοχής (αιδοιϊκό ή γεννητικό νεύρο), οδηγώντας σε προβλήματα στύσης. Ωστόσο η ποδηλασία με μέτρο, δεν έχει αυτή τη συνέπεια. Συνιστάται στους άνδρες που χρησιμοποιούν ποδήλατο κατά τις μετακινήσεις τους, να κάνουν συχνά διαλείμματα εάν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιούν ποδήλατο και σέλα εργονομικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει στον σωματότυπό τους.

Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει και την/τον ερωτικό σύντροφο

Εάν η διαταραχή της στύσης παραμείνει χωρίς θεραπεία, θα έχει συνέπειες και στους δύο συντρόφους. Επιπλέον, εάν δεν συζητούν το θέμα μεταξύ τους ή/και αρνούνται την ύπαρξή του, οι δυνητικές συνέπειες μπορεί να είναι άγχος, κατάθλιψη και απώλεια αυτοεκτίμησης και για τους δύο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .