Κορωνοϊός: Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ποιοι θα εκδηλώσουν σοβαρή Covid

Date:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών με σοβαρή νόσο με εκείνες των ασυμπτωματικών ατόμων και των ασθενών με ήπια νόσο. Οι διαφορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προβλέπεται ποιος ασθενής θα αρρωστήσει βαριά και ποιος θα περάσει ελαφριά τη λοίμωξη Covid.

Ο κίνδυνος να εκδηλώσει ένας άνθρωπος σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 «αποτυπώνεται» στο αίμα του νωρίς στην πορεία της νόσου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προγνωστικούς σκοπούς, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ.

Αναλύοντας δείγματα αίματος από δεκάδες εθελοντές, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πολύ πρώιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να αποκαλύπτουν ποιοι θα αρρωστήσουν βαριά.

Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει νωρίς στην πανδημία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αποδιοργανώσει το ανοσοποιητικό. Η αποδιοργάνωση αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος. Επομένως ήταν σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος να αναγνωρίζονται νωρίς όσοι κινδυνεύουν να την παρουσιάσουν.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 207 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και 45 υγιείς συνομηλίκους τους. Σε διάστημα 90 ημερών οι εθελοντές αυτοί έδωσαν συνολικά 605 δείγματα αίματος. Οι ερευνητές τα ανέλυαν, καταγράφοντας διάφορους δείκτες (ουσίες) του ανοσοποιητικού.

Στο τέλος της μελέτης, συνέκριναν τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 με εκείνες:

  • Των ασθενών που είχαν μέτριας βαρύτητας νόσο
  • Των ατόμων που ήσαν ασυμπτωματικοί

Οι ασθενείς με βαριά νόσο

Η σύγκριση έδειξε ότι νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, το ανοσοποιητικό των ασθενών που τελικά εκδήλωσαν βαριά Covid παρήγαγε περισσότερες κυτταροκίνες. «Οι κυτταροκίνες είναι πρωτεΐνες που ενορχηστρώνουν την ανοσοποιητική αντίδραση», - στην ιστοσελίδα The Conversation η Dr. Rebecca Aicheler, λέκτορας Ανοσολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Μία από τις κυτταροκίνες που ήταν μειωμένη στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19 ήταν η TNF-άλφα.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης λιγότερα κύτταρα που επιτίθενται στον ιό. Ειδικότερα είχαν χαμηλότερα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων και Β-λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για να εξουδετερωθεί ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά σημαίνουν πως οι ασθενείς οι οποίοι τελικά παρουσίασαν σοβαρή νόσο, είχαν από τις αρχές της:

  • Υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής
  • Χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση για να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό

Οι διαφορές αυτές παρατηρήθηκαν περίπου την εποχή που πρωτοάρχισαν τα συμπτώματά τους, επομένως πολύ πριν μπουν στο νοσοκομείο. Επιπλέον, από τα περισσότερα από 30 είδη ανοσολογικών κυττάρων που εξέτασαν οι ερευνητές, υπήρχαν διαφορές στα 13.

Πολλές, δε, από τις διαφορές αυτές επέμεναν ακόμα και 60 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς με ήπια νόσο

Αντίστοιχα, στους ασθενείς με ήπια νόσο και σε όσους δεν είχαν συμπτώματα διαπιστώθηκε ότι η ανοσολογική αντίδραση ήταν πρώιμη και ισχυρή. Στην πραγματικότητα, παρήγαγαν όσα Τ- και Β- λεμφοκύτταρα και όσα αντισώματα χρειάζονταν για να εξουδετερωθεί ο κορωνοϊός.

Αυτή η ανοσολογική αντίδραση παρατηρήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης. Τα επίπεδα των προαναφερθέντων κυττάρων και αντισωμάτων ήταν πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι στους ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Όταν εξ άλλου πέρασε η λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τα επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων επέστρεψαν σύντομα στο φυσιολογικό. Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ενδείξεις συστηματικής φλεγμονής, που θα μπορούσε να προκαλέσει οργανικές βλάβες.

«Οι άνθρωποι με σοβαρή νόσο τείνουν να έχουν πιο αργή ανοσολογική απόκριση στον κορωνοϊό. Η αντίδραση αυτή είναι εμφανώς διαφορετική από εκείνη των ασθενών με ήπια νόσο. Επομένως, οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέπεται η έκβαση της νόσου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημών Υγείας medRxiv.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπάμπης Στόκας: Ο στίχος στην τραπ είναι χυδαίος και ελαφρύς

Ενώ τοποθετήθηκε και για τη στάση της εκκλησίας στον γάμο των οµόφυλων ζευγαριών

Μπάμπης Στόκας: «Δεν θα συνεργαζόμουν με τράπερ, οι στίχοι τους είναι χυδαίοι»

Συνέντευξη στο Secret των Παραπολιτικών παραχώρησε ο Μπάμπης Στόκας. Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε εξήγησε μεταξύ άλλων τον λόγο που δεν θα συνεργαζόταν με κάποιον καλλιτέχνη της τραπ μουσικής. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλοί τραγουδιστές κάνουν διαφημίσεις, είναι influencers δηλαδή; Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και είτε παίρνει τα εύσημα είτε όχι. Επανεκτελεί τραγούδι του

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Στη θάλασσα με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο και τον δυο μηνών γιο τους

Η πρωταγωνίστρια της σειράς Η γη της Ελιάς, Αντιγόνη Κουλουκάκου, ζει τις ομορφότερες στιγμές της ζωής της. Η ίδια έγινε μανούλα για πρώτη φορά πριν από λίγο καιρό και μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο, είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον ερχομό του παιδιού της είπε: «Κάθε

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Το βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram Η Κατερίνα Διδασκάλου ανέβασε ένα βίντεο με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 3  Μαΐου, η ηθοποιός, καλημέρισε τους ακολούθους της στο Instagram και στην πορεία, τους απήγγειλε το ποίημα

Κωνσταντίνος Βασάλος: Ποζάρει σε εξωτική παραλία

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε από τις διακοπές του

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

"Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης.

Κώστας Αποστολάκης: “Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό”

"Έτσι φτιάχνεται αυτή η φωνή! Όλα τα πράγματα στη ζωή φτιάχνονται με κόπο" παραδέχεται ο Κώστας Αποστολάκης.

Πέτρος Γαϊτάνος για Στέφανο Κασσελάκη: Πολύς θόρυβος για το τίποτα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη παραχώρησε ο Πέτρος Γαϊτάνος. Ο γνωστός τραγουδιστής άνοιξε την καρδιά του με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα, μιλώντας για την ενασχόλησή του με τη μουσική και τις Τέχνες γενικότερα, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και σε ερώτηση για τον Στέφανο Κασσελάκη. «Λυπηρή είναι η εικόνα στα πολιτικά

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα