Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

Η μέθοδος συνίσταται σε μία ένεση με αναισθητικό και κορτιζόνη που γίνεται σε ένα σημείο στο κεφάλι. Αποτρέπει τις ημικρανίες για σχεδόν 30 ημέρες. Για ποιους ασθενείς συνιστάται.

Η ημικρανία είναι μια παθολογική κατάσταση που έρχεται και επανέρχεται και, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, αφορά σχεδόν εξίσου γυναίκες και άντρες. Ακόμα και η αναφορά της νοσηρής αυτής κατάστασης είναι ικανή να φέρει πόνο στα άτομα που την έχουν γνωρίσει.

Χρόνια αναμετριέται μαζί της η Ιατρική με θετικά αποτελέσματα αλλά όχι με εφάπαξ θεραπεία. Σήμερα, μια νέα, απλή θεραπευτική μέθοδος υπόσχεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη κρίση ημικρανίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με πολλά υποσχόμενη επιτυχία στο Ιατρείο Πόνου του Metropolitan Hospital, αναφέρει η διευθύντρια του Ιατρείου κυρία Ζηναΐς Κοντούλη.

Η ημικρανία είναι ένα είδος κεφαλαλγίας το οποίο, στην Ελλάδα, ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα 15 άτομα. Τα αίτιά της  είναι ποικίλα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης και δεν αποτελεί εκδήλωση κάποιας παθολογικής κατάστασης στον εγκέφαλο.

Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το στρες, από τη λήψη τροφών όπως η σοκολάτα ή ποτών όπως το κόκκινο κρασί και, πιθανόν, από τον γυναικείο κύκλο. Η συσχέτιση με τον γυναικείο κύκλο είχε οδηγήσει στην αντίληψη ότι αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Η κλασική αντιμετώπιση της ημικρανίας

Η ημικρανία αντιμετωπίζεται πρωτίστως με φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να συνδυαστούν διαφορετικά είδη φαρμάκων, τα οποία συνήθως αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζεται το επώδυνο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Μπορεί να είναι αντιεπιληπτικά φάρμακα, καθώς και άλλα φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Αν οι κρίσεις ημικρανίας είναι λίγες μέσα σε ένα μήνα (έως δέκα), τότε αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή η οποία τις καταστέλλει. Αν, όμως, οι κρίσεις ημικρανίας ξεπερνούν τις δέκα το μήνα, πρέπει να χορηγηθεί και προφυλακτική αγωγή, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους.

Έγχυση φαρμάκων

Τα τελευταία χρόνια η Ιατρική έχει εξελιχθεί σημαντικά, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και πρακτικές που αντιμετωπίζουν καλύτερα παλιά προβλήματα. Μία από αυτές αφορά την ημικρανία που δεν έχει αθροιστικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για μια νέα, επεμβατικού τύπου μέθοδο πρόληψης και καταστολής, μια μικρή ένεση. Είναι μια ένεση-μπλοκ των νεύρων στο πίσω μέρος του κρανίου, που, τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνα για τον πόνο που αισθάνονται η πάσχουσα ή ο πάσχων. Ουσιαστικά γίνεται μπλοκ με αναισθητικό και κορτιζόνη στο μείζον και στο έλασσον ινιακό νεύρο. Η μέθοδος έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι άκρως ασφαλής
  • Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το ιατρείο μετά από μισή ώρα
  • Δεν έχει σχεδόν ποτέ επιπλοκές
  • Επιφέρει ανακούφιση του πόνου την ίδια στιγμή, καθώς και πρόληψη για ημικρανίες για σχεδόν 30 ημέρες
  • Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτή τη μέθοδο συνήθως δεν χρειάζεται να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή

Το Ιατρείο Πόνου είναι ένα εξειδικευμένο ιατρείο όπου πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία και το είδος του χρόνιου πόνου (σωματικός, νευροπαθητικός ή μικτός χρόνιος πόνος). Στη συνέχεια, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η απαραίτητη αγωγή, είτε φαρμακευτική, είτε επεμβατική, με θεαματικά αποτελέσματα.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κωνσταντίνα για Μάριο Τόκα: Μέσα από τα τραγούδια του συνεχίζει να μιλάει δυνατά στις καρδιές μας

Δείτε την ανάρτηση της τραγουδίστριας για τα 16 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το Liar

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το Liar Δείτε τα στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν από την εκπρόσωπο της Κύπρου Η Silia Kapsis ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή της Eurovision 2024 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Απριλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη τεχνική πρόβα. Η εκπρόσωπος της Κύπρου θα τραγουδήσει το

Κώστας Τσουρός για χωρισμό Οικονομάκου – Μιχόπουλου: «Δεν χρειάζεται να βγάλεις δελτίο Τύπου – Δεν είμαστε το Μπάκινγχαμ»

Το δικό του σχόλιο έκανε ο Κώστας Τσουρός αναφορικά με τον χωρισμό της Αθηνάς Οικονομάκου και του Φίλιππου Μιχόπουλου. Το ζευγάρι έβγαλε ανακοίνωση προκειμένου να γνωστοποιήσει το διαζύγιό του. «Η ανακοίνωση ήρθε χθες. Ξέρατε πολύ καλά και το είχαμε συζητήσει ότι υπήρχε η φημολογία και είχε ακουστεί πριν πάρα πολλούς μήνες όταν είχε πάει στο

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά

Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Έλεν Ντε Τζενέρις: Εκδιώχθηκα από τη σόου μπιζ επειδή ήμουν κακιά Η πρώην παρουσιάστρια μίλησε για τον τρόπο που τέλειωσε το talk show της μετά από τους ισχυρισμούς για τοξικό εργασιακό περιβάλλον Η Έλεν Ντε Τζενέρις μίλησε για τους ισχυρισμούς περί τοξικότητας στον χώρο

Πιρς Μπρόσναν: Αγνώριστος στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο ηθοποιός υποδύεται έναν προπονητή πυγμαχίας στο Giant

J2US – Ο Ηλίας Ψινάκης “πάγωσε” με το καλησπέρα τον Νίκο Κοκλώνη: “Ψάχνουμε να δούμε αν είναι από σ…ξ ή γυμναστική”

Σάββατο, 27.4.2024, 21:32 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Μία φορά τον χρόνο κάνω γυμναστική... και το άλλο". Ο Ηλίας Ψινάκης αντικατέστησε απόψε εκτάκτως την Δέσποινα Βανδή στο J2US, καθώς η τραγουδίστρια λείπει για επαγγελματικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Ο Νίκος Κοκλώνης υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Ηλία Ψινάκη, ωστόσο μία ατάκα του τελευταίου για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”

Σάββατο, 27.4.2024, 19:22 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό μπορεί να συμβεί πια και για κάτι πολύ ανούσιο" δήλωσε ο Γιώργος Μπένος. Ο Γιώργος Μπένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο «Maestro», βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό του «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου αναφέρθηκε για τον ρόλο του και τις συγκλονιστικές εξελίξεις στον B’ κύκλο της σειράς. Αρχικά

Ο Γιώργος Αμούτζας επιβεβαίωσε έμμεσα την σχέση του με την Τάνια Μπρεάζου στον «αέρα» του Just2Us

Κέφια είχε απόψε ο Ηλίας Ψινάκης ο οποίος βρέθηκε στο πλατό του Just2Us στη θέση του κριτή και δεν άφησε τους παίκτες σε… χλωρό κλαρί. Ένα από τα «θύματά» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας και η προσωπική του ζωή. Εξάλλου οι φήμες πως ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου είναι ζευγάρι είναι πολλές. Και