Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης διπλασιάζει την επιθετικότητα στους εφήβους

Date:

Ο πιο φυσικός τρόπος πρόσληψης της απαραίτητης για τον οργανισμό βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, πράγμα που μπορεί να συμβεί πολύ άμεσα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια άλλη πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D είναι, επίσης, τα συμπληρώματα, ωστόσο έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύει ότι λίγες είναι οι παιδικές πολυβιταμίνες που πράγματι προσφέρουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης D.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική; Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο και να κάνει τα οστά πιο γερά όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιθανόν να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά στους εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan δηλώνουν πως βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D στα μικρά παιδιά και της επιθετικότητας στους εφήβους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παιδιά σχολικής ηλικίας στην Μπογκοτά της Κολομβίας και διαπίστωσαν ότι όσα είχαν χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικότητα καθώς μεγάλωναν.

«Τα παιδιά που είχαν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του δημοτικού φαίνεται να είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ που αξιολογούσαν τα προβλήματα συμπεριφοράς καθώς έφταναν στην εφηβεία», σημειώνει ο Eduardo Villamor, καθηγητής επιδημιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί, επίσης, με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια στην εφηβεία, με τους ερευνητές πάντως να παραδέχονται ότι η μελέτη τους έχει μεν περιορισμούς, αλλά «τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα περιλαμβάνουν νευροσυμπεριφορικά αποτελέσματα σε άλλους πληθυσμούς, όπου η έλλειψη βιταμίνης D ενδεχομένως να αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η νοσηλεία του Γιάννη Ρίτσου στο σανατόριο του «Σωτηρία»,το πιάνο & η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Η εκπομπή Φάσμα ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.  Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη. Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες

Eurovision 2024: Σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, μετά την δεύτερη πρόβα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, έκανε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα.

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά» Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:07

Άσθμα: Συμπτώματα, θεραπεία και η σημασία της αυτοφροντίδας

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο και περισσότεροι από 800.000 στην Ελλάδα πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά αποτελεί την πιο κοινή χρόνια νόσο. Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή και στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό και