Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για το εμβόλιο σε ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα

Date:

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και όσοι έχουν ιστορικό ορισμένων νευρολογικών παθήσεων.

Αναθεωρημένες οδηγίες για τον εμβολιασμό εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 στους ενήλικες με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, εξέδωσε το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, γι’ αυτό το εμβόλιο τους είναι απαραίτητο.

Οι οδηγίες αφορούν τα εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν έως στιγμής εγκριθεί στις ΗΠΑ. Αυτά είναι δύο, των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Το εμβόλιο της Moderna δεν έχει ακόμα εγκριθεί για διάθεση στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), εμβόλιο mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός  δεν πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή όχι.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν περαιτέρω τι συνιστούν τα CDC για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ασθενείς με HIV και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω άλλων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως, παρότι στις μελέτες για το εμβόλιο συμμετείχαν άτομα με HIV, δεν έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά δεδομένα γι’ αυτούς.

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να παρουσιάσουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Είναι επίσης απαραίτητο να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να κάνουν εμβόλιο mRNA,, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις κλινικές μελέτες.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barré

Οι ασθενείς που είχαν εκδηλώσει το σύνδρομο Guillain-Barré μπορούν να κάνουν εμβόλιο mRNA. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά του συνδρόμου μεταξύ των συμμετεχόντων στις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης Bell

Υπήρξαν κάποια περιστατικά παράλυσης τύπου Bell σε εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες για εμβόλιο mRNA εναντίον του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο ο αριθμός τους ήταν ανάλογος με τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν έκρινε πως προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Επομένως, τα CDC δεν εκτιμούν ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Τα CDC υπενθυμίζουν στις οδηγίες τους ότι και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Χρήσης προστατευτικής μάσκας προσώπου
  • Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλων άτομα
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού
  • Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη
  • Τήρηση εξειδικευμένων μέτρων στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η νοσηλεία του Γιάννη Ρίτσου στο σανατόριο του «Σωτηρία»,το πιάνο & η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Η εκπομπή Φάσμα ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.  Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη. Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες

Eurovision 2024: Σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, μετά την δεύτερη πρόβα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, έκανε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα.

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά» Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:07

Άσθμα: Συμπτώματα, θεραπεία και η σημασία της αυτοφροντίδας

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο και περισσότεροι από 800.000 στην Ελλάδα πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά αποτελεί την πιο κοινή χρόνια νόσο. Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή και στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό και