Αυτά είναι τα 5 πιο πιθανά συμπτώματα αν έχεις COVID-19 μακράς διαρκείας

Date:

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19, την ξεπερνούν χωρίς μεγάλα προβλήματα. Αυτό μας λέει κάθε διαθέσιμη στατιστική μέχρι σήμερα για τον κορονοϊό.

Οι γιατροί σώζουν περισσότερες ζωές από ό,τι μπορούσαν στις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός, επειδή το τρέχον κύμα σπάει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, τόσο περισσότεροι αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές της προκύπτουσας νόσου COVID-19.

Πολλοί συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού για εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες αφότου τον έχουν ξεπεράσει. Εξακολουθεί να μην είναι σαφές γιατί εμφανίζεται σε κάποιους η λεγόμενη «COVID-19 μακράς διαρκείας» (long COVID-19) ή πώς μπορεί να σταματήσει. Ο μοναδικός τρόπος για να είναι κανείς σίγουρος δεν θα αντιμετωπίσει τα παρατεταμένης διάρκειας συμπτώματα της COVID-19 είναι να αποφύγει εξαρχής να κολλήσει.

Τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν αυτό το τεράστιο μυστήριο της COVID-19. Μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία υπολόγισε το πόσοι ασθενείς με COVID-19 θα συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα για πολύ καιρό και το ποσοστό είναι εκπληκτικά υψηλό.

Ένας στους τρεις ασθενείς COVID-19 εκδηλώνει συμπτώματα μακράς διαρκείας

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης (HUG) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πολιτείας της Γενεύης παρακολούθησαν 669 ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Διαπίστωσαν ότι το 33% εξ αυτών ανέφερε συμπτώματα έως και έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Το δείγμα είναι μικρό και απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά εάν ένας στους τρεις επιζώντες της COVID-19 εμφανίζει συμπτώματα για περισσότερο από ένα μήνα, τότε υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή που εξακολουθούν να πάσχουν από συμπτώματα κορονοϊού. Σχεδόν 69 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από την ασθένεια μέχρι στιγμής. Αυτά είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, οπότε ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν, αν λάβουμε υπόψη μας τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις και άλλες που δεν διαγνώστηκαν επίσημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης τα πιο πιθανά συμπτώματα της COVID-19 μακράς διαρκείας για έως και έξι εβδομάδες από τη διάγνωση:

  1. Κόπωση – 14%
  2. Δύσπνοια – 9%
  3. Απώλεια γεύσης (αγευσία) ή μυρωδιάς (ανοσμία) – 12%
  4. Επίμονος βήχας – 6% και
  5. Πονοκέφαλος – 3%

Αυτά ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς στην έρευνα. Οι Ελβετοί ασθενείς στην μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών, το 60% ήταν γυναίκες και το 25% ήταν επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, το 69% από αυτούς δεν είχε υποκείμενους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να συνδεθούν με επιπλοκές του κορονοϊού. Σε μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν και διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ακοής, δερματολογικά προβλήματα, ακόμη και δόντια που πέφτουν.

Αν και οι Ελβετοί ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τι προκαλεί την COVID-19 μακράς διαρκείας, αυτό το είδος δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς στη δημόσια υγεία να αναπτύξουν νέα προγράμματα και πρωτόκολλα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης και να παρέχουν συνεχή θεραπεία σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα μετά από δύο εβδομάδες.

Το συμπέρασμα των ερευνητών

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η επιμονή των συμπτωμάτων πρέπει να αναγνωριστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά. “Αυτό απαιτεί μια ενημερωτική εκστρατεία προς το ευρύ κοινό και τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και, ευρύτερα, μεταξύ των εργοδοτών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της κοινωνίας γενικότερα. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι προηγουμένως υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον κορονοϊό επί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Η πρόληψη είναι επομένως υψίστης σημασίας”, ανέφεραν.

Οι Ελβετοί ερευνητές σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ίδια ομάδα εθελοντών για 3 μήνες, 7 μήνες και 12 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Τα δεδομένα στις έξι εβδομάδες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

-: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ασκήσεις να κάνετε στο σπίτι μετά την COVID-19: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο για την COVID-19: Αυτός είναι ο λόγος

Έχεις γρίπη ή COVID-19; Πώς να εντοπίσεις τις διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων

Το εμβόλιο για τη γρίπη επηρεάζει τις πιθανότητές μου να κολλήσω COVID-19;

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Λιβιεράτου: Έτσι διέψευσε τις φήμες χωρισμού με τον κούκλο Pablo Miller

Η Δανάη Λιβιεράτου και ο Pablo Miller ζουν έναν πολύ τρυφερό έρωτα όμως οι φήμες τους ήθελαν να έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Πάσχα 2024: Δείτε τη Μελίνα Νικολαΐδη, ετοιμάζει πάβλοβα για το Πασχαλινό τραπέζι!

Δεν λένε ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει; Σίγουρα αυτό συμβαίνει για τη Μελίνα Νικολαΐδη, κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι

«Όταν γύρω μας συμβαίνουν τόσο τραγικά γεγονότα, η διαφήμιση της τυχόν δικής σου ευτυχίας και ευδαιμονίας δεν έχει θέση», λέει η παρουσιάστρια ειδήσεων του Mega

Φάνης Μουρατίδης για Maestro: “Συνέβη μία φορά στα 34 χρόνια της καριέρας μου”

"Ο Παπακαλιάτης είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά", δηλώνει ο Φάνης Μουρατίδης λίγο πριν την πρεμιέρα.

Eurovision: Οι πρόβες των Big5 ανέτρεψαν τα δεδομένα – Ποιος θρύλος του διαγωνισμού επιστρέφει στη σκηνή;

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λαμπερή 68η διοργάνωση της Eurovision έχει ήδη ξεκινήσει στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συμβουλές από ειδικούς για καλύτερη γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη, συχνά αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να διευκολύνουν τη σύλληψη. Και αυτά τα ερωτήματα ενισχύονται εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία να αποκτήσει ένα παιδί. Υπάρχουν ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν τη γονιμότητα και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης. Όμως, σύμφωνα με την

Eurovision 2024: Malin Akerman & Petra Mede οι παρουσιάστριες του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού

Eurovision 2024 : H Malin Akerman και η Petra Mede είναι οι δυο παρουσιάστριες του φετινού μουσικού διαγωνισμού.

Το Zari της Σάττι σαρώνει – Στη λίστα με τα πιο πολλά views στο επίσημο κανάλι της Eurovision

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι σαρώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το Ζάρι της είναι στα πιο επιτυχημένα με βάση τα views, όλο τον Απρίλιο. Η Μαρίνα Σάττι, έκανε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα. Η όμορφη τραγουδίστρια τα πήγε εξαιρετικά όμως έπεσε στα στοιχήματα. Μετά την δεύτερη πρόβα της

Κατερίνα Καινούργιου: Πάσχα στη Μύκονο για την παρουσιάστρια – Η έκπληξη που την περίμενε

Τη Μύκονο επέλεξε να περάσει φέτος το Πάσχα η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha θα φιλοξενηθεί από τον φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Πουλόπουλο. Μετά το πάρτι γενεθλίων της, τη Μεγάλη Πέμπτη (02.05.2024), η Κατερίνα Καινούργιου ανέβηκε στο αεροπλάνο και πέταξε για τη Μύκονο για τις διακοπές του Πάσχα. Η παρουσιάστρια αποκάλυψε μέσα από

Πώς η Τέιλορ Σουίφτ κατέρριψε νέο ρεκόρ με πάνω από 1 δις streams στο Spotify!

Φαινόμενο θεωρείται πλέον η Τέιλορ Σουίφτ η οποία καταρρίπτει ένα προς ένα τα ρεκόρ στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία!  Το άλμπουμ της διάσημης τραγουδίστριας και performer κατάφερε να καταρρίψει νέο ρεκόρ με πάνω ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify έως τις 22 Απριλίου. Μπλεξίματα για την Τέιλορ Σουίφτ - Ο πατέρας της κατηγορείται για επίθεση σε φωτογράφο

Χριστίνα Κοντοβά: Ο Τζώνη βοήθησε πάρα πολύ & έγινε μπαμπάς ενός υιοθετημένου παιδιού από την Αφρική

Για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο πρώην -πλέον- σύντροφός της, Τζώνη Καλημέρης στην υιοθεσία της μικρής Έιντα μιλάει η Χριστίνα Κοντοβά σε συνέντευξή της.