Όσοι πέρασαν COVID-19 έχουν κάποια ανοσία αλλά χρειάζονται και το εμβόλιο: Δείτε γιατί

Date:

Έχουν περάσει πάνω από 11 μήνες από τότε που μάθαμε ότι ένας νέος και θανατηφόρος κορονοιός προσέβαλε ανθρώπους στην επαρχία Wuhan της Κίνας.

Έκτοτε, η προκύπτουσα νόσος COVID-19 έχει προσβάλλει περισσότερα από 63 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν πεθάνει.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εάν εκατομμύρια επιζώντες της COVID-19 έχουν τουλάχιστον αναπτύξει ανοσία. Υπάρχουν νέα στοιχεία ότι σημαντικοί δείκτες ανοσίας παραμένουν ισχυροί μήνες μετά την μόλυνση.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιζώντες δεν μπορούν να αρρωστήσουν ξανά ή να εξαπλώσουν τον κορονοϊό ακούσια ενώ δεν έχουν συμπτώματα, εξ ου και η συνεχιζόμενη συμβουλή να φοράνε όλοι μάσκες και να διατηρούν την κοινωνική απόσταση μετά την ανάρρωση.

«Δεν γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτό το σενάριο», δήλωσε ο δρ. John Wherry, ανοσολόγος και διευθυντής του Penn Institute of Immunology. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς βάσει προηγούμενης λοίμωξης”.

Το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας της ανοσίας σε αυτόν τον κορονοϊό είναι αυξανόμενης σημασίας. Ο δρ. Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, και επιστημονικός επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι επιζώντες του COVID-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Επειδή αυτά τα εμβόλια είναι ολοκαίνουργια, δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και η ανοσία που παρέχουν.

Ο δρ. John Zurlo, ειδικός επί μολυσματικών ασθενειών στο Jefferson Health, είπε ότι δεν είναι τεράστιο πρόβλημα εάν τα εμβόλια COVID-19 διαρκούν μόνο, ας πούμε, ένα χρόνο. Έχουμε ήδη συνηθίσει να κάνουμε κάποια εμβόλια ετησίως.

Ένας λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες φοβούνται ότι η φυσική προστασία από την COVID-19 μπορεί να είναι βραχύβια είναι ότι η ανοσία έναντι ήπιων κορονοϊών που προκαλούν κρυολογήματα φεύγει. Από την άλλη πλευρά, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των επιζώντων του SARS, ενός πολύ πιο σοβαρού τύπου κορονοϊού, είχε ακόμη ανοσοκύτταρα έτοιμα να τον καταπολεμήσουν 17 χρόνια αργότερα.

Νωρίς στην πανδημία του νέου κορονοϊού, υπήρχαν ενδείξεις ότι τα μολυσμένα άτομα παρήγαγαν μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, πρωτεΐνες που θα αναγνωρίσουν μια νέα εισβολή του κορονοϊού και θα αποτρέψουν τη μόλυνση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των αντισωμάτων μειώθηκε μετά από μερικούς μήνες.

Έκτοτε, η έρευνα επικεντρώθηκε στα Β-κύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα, και δύο τύπους Τ-κυττάρων που είτε σκοτώνουν μολυσμένα κύτταρα, είτε βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσοαπόκρισης. Τα Τ-κύτταρα αρχίζουν να λειτουργούν μετά την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να είναι ενεργός ακόμη και όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και μπορεί να είναι μεταδοτικό.

Μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της La Jolla, η οποία δεν έχει ελεγχθεί ακόμη από ιατρικό περιοδικό, βρήκε λόγο να ελπίζει ότι οι επιζώντες θα έχουν διαρκή ανοσία.

Εξέτασε όλα αυτά τα συστατικά της ανοσίας έως και οκτώ μήνες μετά την μόλυνση και διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά τα κύτταρα «μνήμης» ανταποκρίθηκαν στον κορονοϊό ή σε τμήματα αυτού, σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, δήλωσε η δρ. Daniela Weiskopf, μια ανοσολόγος που συμμετείχε στην μελέτη. «Αυτά είναι καλά νέα», είπε. Η μείωση της απόκρισης ήταν αργή, σημάδι ότι η ανοσία θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ. Ωστόσο, η δρ. Weiskopf τόνισε ότι “κανείς δεν ξέρει πώς θα φαίνονται τα πράγματα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες”.

Ωστόσο, είπε, οι ερευνητές έψαχναν μόνο για τα συστατικά μιας ανοσολογικής αντίδρασης σε εργαστηριακό τεστ. Δεν ξέρουν αν αυτά τα κύτταρα μνήμης πραγματικά εμποδίζουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν, αν και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουν ότι θα το κάνουν.

Υπήρχε μεγάλη διακύμανση στο πόσα από τα διάφορα κύτταρα ή πρωτεΐνες είχαν τα άτομα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς μπορεί να συσχετιστεί αυτό με τον βαθμό προστασίας.

Η δρ. Weiskopf δήλωσε ότι η μελέτη La Jolla δεν ανέλυσε τις διαφορές του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ συγκεκριμένων δημογραφικών ομάδων. Υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καλά οι ομάδες που έχουν υποφέρει περισσότερο από τον κορονοϊό (άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με παχυσαρκία και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας) αναπτύσσουν ανοσία. Αυτές οι ομάδες τείνουν να έχουν ασθενέστερα ανοσοποιητικά συστήματα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται το ίδιο στα εμβόλια, ή και στον ίδιο τον ιό. Αν και οι ηλικιωμένοι τείνουν να επωφελούνται λιγότερο από τα εμβόλια γρίπης σε σχέση με τους νέους, οι εμπειρογνώμονες εμβολίων ενθουσιάστηκαν όταν είδαν ότι ανταποκρίνονται καλά στο πιο πρόσφατο εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα, το Shingrix.

Η μελέτη επίσης δεν εξέτασε εάν ο βαθμός μεταγενέστερης ετοιμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίστηκε με το πόσο βαριά είχε χτυπήσει εξαρχής ο ιός το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Είναι σαφές ότι δεν προστατεύονται όλοι, είτε από τα εμβόλια, είτε επειδή θα περάσουν την COVID-19. Τα δύο πρώτα υποψήφια εμβόλια, εκείνα των Pfizer και Moderna, προστατεύουν το 94-95% των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα αρρωστήσουν ακόμη και αφότου τα κάνουν. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν καταγραφεί λιγότερες από 30 περιπτώσεις γνωστής επανεμφάνισης του ιού μεταξύ των επιζώντων της COVID-19, αν και υπάρχουν υποψίες ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι αριθμοί θα ήταν πιθανώς πολύ υψηλότεροι, εάν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει ανοσία.

«Νομίζω ότι αυτό μας λέει ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο ανοσίας μετά την ανάρρωση από την πρωτογενή λοίμωξη», δήλωσε ο δρ. Wherry. «Δεν ξέρουμε όμως πόσο διαρκεί αυτή».

Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν η φυσική ανοσία είναι καλύτερη ή διαφορετική από την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια.

Ο δρ. Zurlo είπε ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μια δοκιμή φυσικής ανοσίας. Περιμένει να δει αν υπάρχει μεγάλη αύξηση στις επαναμολύνσεις.

«Στο τέλος, η απόδειξη είναι πάντα στα κλινικά αποτελέσματα», είπε. «Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να επιταχύνουμε αυτή τη γνώση για να είμαι ειλικρινής».

Ο δρ. Thomas Fekete, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple, παρακολουθεί επίσης τις εκ νέου μολύνσεις. Ο μικρός αριθμός, είπε, “είναι ελαφρώς καθησυχαστικός. Όσο περισσότερο δεν έχουμε επαναμολύνσεις, τόσο καλύτερα θα νιώσω».

Είπε ότι λέει στους ασθενείς που πέρασαν COVID-19 ότι πιθανώς έχουν κάποια ανοσία, αλλά ότι πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις επί των μεταλλάξεων του κορονοϊού, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοσία τους.

-: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στιγμή που 19χρονη συνειδητοποιεί ότι έχασε την αίσθηση της γεύσης: Το βίντεο και η διάγνωση με COVID-19

COVID-19: Η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη ΔΕΝ είναι πιο ασφαλής από ό,τι ένα εμβόλιο

COVID-19: Φάρμακο από το στόμα μπλοκάρει την μετάδοση του κορονοϊού!

Γίνεται να έχεις COVID-19 χωρίς να κάνεις πυρετό;

Έχεις γρίπη ή COVID-19; Πώς να εντοπίσεις τις διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία: «Με φλερτάρουν με μηνύματα. Από κοντά με σέβονται περισσότερο»

Η Αναστασία παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό HELLO και μίλησε για όλους και για όλα!

Eurovision 2024: Στους ρυθμούς της και το twitter! H ξαδέρφη του Ρίμπακ και το κουνούπι τίγρης

Eurovision 2024: Στους ρυθμούς του διαγωνισμού και το twitter και τα σχόλια είναι απολαυστικά!  Ωραίες εμφανίσεις, ιδιαίτερες παρουσιάσεις, τραβηγμένες μεταμφιέσεις αλλά και μερικές παραφωνίες… σχολιάστηκαν δίχως αύριο στο twitter. Eurovision 2024 Κροατία: Σείστηκε το στάδιο με το μεγάλο φαβορί! Υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) και του οικοδεσπότη ραδιοτηλεοπτικού φορέα Sveriges Television (SVT), ο

Survivor 2024: Οι επιλογές ήταν περιορισμένες και τον έριξαν στον τάκο – Δείτε βίντεο

Ο Σταμάτης Ταλαδιανός είναι ο τρίτος μονομάχος όπως προέκυψε από την ψηφοφορία των Μπλε μετά την ήττα τους στο αγώνισμα για την 3η ασυλία και την Τετάρτη το βράδυ θα γίνει γνωστός και ο 4ος που θα συμπληρώσει το καρέ του τάκου της 18ης εβδομάδας του Survivor 2024 μαζί με τις Σταυρούλα Χρυσαειδή και Ασημίνα

Eurovision 2024: Η Κύπρος πέρασε στον τελικό – Ποιες άλλες χώρες προκρίθηκαν

Eurovision 2024: Η Κύπρος πέρασε στον τελικό - Ποιες άλλες χώρες προκρίθηκαν 10 χώρες εξασφάλισαν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου - Δείτε βίντεο με τις εμφανίσεις τους O πρώτος ημιτελικός της 68ης Eurovision ολοκληρώθηκε, με την Κύπρο να προκρίνεται στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Η Silia Kapsis εντυπωσίασε στη σκηνή με το τραγούδι

Eurovision 2024: Α’ Ημιτελικός: Αυτές οι χώρες πέρασαν στον μεγάλο τελικό!

Eurovision 2024: Α’ Ημιτελικός: Η φαντασμαγορική βραδιά του πρώτου ημιτελικού της φετινής Eurovision έφτασε στο τέλος της και ψηφοφορία ολοκληρώθηκε.

Eurovision 2024: Η Κύπρος πέρασε στον τελικό – Όνειρο ζωής για τη Silia Kapsis

Eurovision 2024: Η 17χρονη Silia Kapsis ήταν η πρώτη διαγωνιζόμενη που ανέβηκε στη σκηνή του Malmο Arena με μεγάλη αυτοπεποίθηση και δυναμισμό προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό το ερχόμενο Σάββατο (11/5) και τα κατάφερε!  Η Ελληνοαυστραλή ταλαντούχα κοπέλα που ερμήνευσε το Liar που «υπέγραφε» ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο οποίος έχει πάρα

Eurovision 2024: Ο Σουηδός καλλιτέχνης ανέβηκε στη σκηνή με παλαιστινιακό μαντήλι – Η αντίδραση της ΕBU

Eurovision και πολιτική πηγαίνουν μαζί κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι πρώτη φορά που καλλιτέχνης χρησιμοποιεί

Eurovision 2024 – Η Κύπρος πήρε το εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό

Η Silia Kapsis θα διαγωνιστεί και στον τελικό της Eurovision. Μία από τις θέσεις του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2024 κατοχύρωσε η Κύπρος με την Silia Kapsis και το Liar. Η 17χρονη τραγουδίστρια πραγματοποίησε μία πολύ επαγγελματική εμφάνιση και κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις με τη δυναμική χορογραφία που εκτέλεσε μαζί με τους 4 Δανούς

Ο Τζόνι Λόγκαν τραγούδησε στη Eurovision το «Euphoria» της Loreen

Πρόκειται για τον πρώτο καλλιτέχνη που κατάφερε να κερδίσει δύο φορές τον μουσικό διαγωνισμό

Eurovision: Ποια είναι τα φαβορί του αποψινού ημιτελικού

Eurovision: Ποια είναι τα φαβορί του αποψινού ημιτελικού Ο πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού θα ξεκινήσει στις 22:00 Λίγες ώρες απομένουν από τον πρώτο ημιτελικό της φετινής Eurovision, που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας. Ο ημιτελικός θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ στις 22:00 και από τις 15 χώρες που συμμετέχουν, θα περάσουν στον μεγάλο τελικό οι

Eurovision 2024 – Απίστευτη γκάφα από τον Θανάση Αλευρά: “Πήγαμε στην Γερμανία;”

Σε ένα σημαντικό λάθος υπέπεσε ο Θανάσης Αλευράς κατά τη μετάδοση της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, ο σχολιαστής της ΕΡΤ προλόγιζε

Eurovision 2024 – Χαμός με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας: “Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο”

Μετά από πολλά χρόνια η Ιρλανδία φιγουράρει πολύ υψηλά στα στοιχήματα και ο λόγος είναι η αμφιλεγόμενη στιγμή της. Το Bambie Thug με το