Κορωνοϊός: Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων από δότη με γνωστή Covid-19

Date:

Ο δότης ήταν ηλικιωμένη γυναίκα που είχε νοσήσει από τον κορωνοϊό 3 μήνες πριν χάσει τη ζωή της από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μεταμοσχεύθηκε επίσης το ήπαρ της.

Την πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων από δότη τον οποίο είχε μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Βέλγιο.

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leuven (UZ Leuven), η δότρια ήταν μία 72χρονη γυναίκα που είχε εκδηλώσει ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός τρεις μήνες πριν από τον θάνατό της. Η γυναίκα ήταν εγκεφαλικά νεκρή έπειτα από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Δέκτης των πνευμόνων της ήταν μία γυναίκα ηλικίας 61 ετών, η οποία έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η γυναίκα αυτή βρισκόταν 7 μήνες στη λίστα για διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η δότρια των πνευμόνων δεν έπασχε από προβλήματα υγείας. Δεν είχε υπάρξει επίσης ποτέ καπνίστρια. Ο κορωνοϊός την είχε μολύνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας στο Βέλγιο.

Είχε αντισώματα

Η γυναίκα δεν είχε τότε ελεγχθεί για τον ιό, αλλά είχε όλα τα ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, αδυναμία και πόνους στους μυς). Επιπλέον, ο σύζυγός της νόσησε βαριά από τον κορωνοϊό και τελικά έχασε τη ζωή του.

Η γυναίκα ανάρρωσε στο σπίτι της, αλλά τον Ιούλιο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ενδοκρανιακή αιμορραγία. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε αντισώματα του κορωνοϊού στον οργανισμό της. Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν είχε αφήσει εμφανείς βλάβες στους πνεύμονές της.

Εκτός από τους πνεύμονες, οι γιατροί έλαβαν και το ήπαρ της για να μεταμοσχευθεί σε άλλο ασθενή.

Η 61 ετών ασθενής που έλαβε τους πνεύμονες, παρέμεινε στην εντατική 6 ημέρες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε απλό θάλαμο και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 35 ημέρες μετά την μεταμόσχευση.

Ο μοριακός έλεγχος που της έγινε την 15η, 34η και 90η μετεγχειρητική ημέρα δεν βρήκε ίχνη του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό της. Επιπλέον, οι αξονικές τομογραφίες πνευμόνων που έκανε την 14η, 24η και 90η μετεγχειρητική ημέρα δεν είχαν ενδείξεις βλάβης. Τέλος, η σπιρομέτρηση την 90η ημέρα ήταν φυσιολογική.

Εν γνώσει του ιστορικού

Οι γιατροί από το UZ Leuven γράφουν στο άρθρο τους πως είναι γενικώς αποδεκτό να μην γίνονται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από δότες που καταλήγουν από ενεργό μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ωστόσο από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, οι ισχύουσες οδηγίες είναι να λαμβάνεται απόφαση κατά περίπτωση. Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων (ISHLT), οι πνεύμονες μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλοι για μεταμόσχευση εφ’ όσον:

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός
  • Βγουν αρνητικά δύο μοριακά τεστ με τη μέθοδο PCR, με χρονική διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους
  • Δεν ανιχνευθούν μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες εξαιτίας του κορωνοϊού

Οι Βέλγοι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι στη διάρκεια της πανδημίας έχουν γίνει δύο αθέλητες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από ασυμπτωματικούς δότες. Η δική τους ωστόσο είναι η πρώτη όπου η δότρια εν γνώσει των επιστημόνων είχε υπάρξει ασθενής του κορωνοϊού.

Η περίπτωσή της αποδεικνύει ότι «καλά επιλεγμένοι πνεύμονες μπορούν να μεταμοσχευθούν με ασφάλεια μετά τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Laurens Ceulemans, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο UZ Leuven. «Είναι επίσης ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι πνεύμονες μπορούν να αναρρώσουν αρκετά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ώστε να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ηθοποιός διασκεδάζει με τους φίλους της - Η ζωή είναι φευγαλέα γι' αυτό άδραξε τη στιγμή όσο μπορείς, γράφει σε ανάρτησή της Η Αθηνά Οικονομάκου περνάει το πρώτο της Πάσχα χωρίς

Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Απολαμβάνει το πρωινό της σε πισίνα

Το βίντεο της ηθοποιού από τις διακοπές της στις Μαλδίβες

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εξομολογείται: “17 χρόνια έπαιζα θέατρο με τη μητέρα μου”

"Δεν αγάπησα ποτέ τα λεφτά. Με ενδιέφερε να έχω μία καλή ζωή αλλά συνειδητοποίησα ότι σημασία έχει ο άνθρωπος". Για την απώλεια της μητέρας του μία ημέρα μετά τον γάμο του με τη Δήμητρα Βαμβακούση μιλά ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Τον νικητή του Survivor 2017, συγγραφέα και ηθοποιό υποδέχθηκε ο Τάσος Ιορδανίδης στους «Μπαμπάδες» της ΕΡΤ

Συγκλονισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Γνώριζα την κατάσταση, είμαι σοκαρισμένος”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο.

Πάνος Μουζουράκης: «Έφυγα από το σπίτι μου και από την πόλη μου στα 17 μου, ψάχνοντας»

Ο πάντα χειμαρρώδης Πάνος Μουζουράκης, που παρουσίασε τον νέο του δίσκο με τίτλο «Μεγαλώνω», αναφέρεται στην επαγγελματική του οικογένεια και όχι μόνο. Ο Πάνος Μουζουράκης μεγαλώνει ωραία. Αυτή την περίοδο ωριμάζει καλλιτεχνικά, έχει βρει τον τρόπο να πραγματοποιεί τα όνειρά του και μια όμορφη προσωπική ζωή συμπληρώνει την επαγγελματική του «άνοιξη», καθώς έχει δίπλα του

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών & κυκλοφόρησε ένα νέο καθηλωτικό τραγούδι!

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών και να συνεχίζει να λάμπει σαν άστρο στον χώρο της τέχνης!

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο – Θα λείπει ο Ουίλιαμ

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Τι αναφέρουν τα βρετανικά μέσα Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συναντηθεί με τον

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του

Η αναγγελία του γάμου του 

Οι επώνυμοι γονείς που θα περάσουν το πρώτο Πάσχα με τα μωρά τους

Έγιναν γονείς μέσα στο 2023 ή αρχές του 2024 και αυτό το Πάσχα φέτος θα είναι ξεχωριστό για κάποιους celebrities της εγχώριας showbiz.

Ράνια Τζίμα: Όπως δεν την έχεις ξαναδεί! Με κολάν και αθλητικά στο γυμναστήριο

Μπορεί καθημερινά μέσα από το κεντρικό δελτίο να απολαμβάνουμε τη Ράνια Τζίμα με το «αυστηρό» της look όμως λατρεύει τόσο το casual όσο και το πιο σπορ! Και μας χάρισε ένα τέτοιο φωτογραφικό στιγμιότυπο και την είδαμε όπως ποτέ άλλοτε. Ράνια Τζίμα: Η κόρη της στο πλατό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega Την καλλίγραμμη

Η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά

Η Ελένη Φουρέιρα επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά, καθώς θα παρουσιάσει ένα «εκρηκτικό» act στο Μάλμε. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, η κορυφαία pop star της Ελλάδας, που έχει μπει στο πάνθεον της Ευρώπης με το «Fuego», θα εμφανιστεί στο interval act του α’ ημιτελικού, την Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το

Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου – Το μήνυμα αγάπης

Καίτη Γαρμπή - Διονύσης Σχοινάς: Γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου - Το μήνυμα αγάπης GALA Καίτη Γαρμπή Διονύσης Σχοινάς Επέτειος Γάμου «Διονύση μου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μας χαρίζει ο Θεός υγεία και να μας αξιώσει να γιορτάσουμε και 37 και 47 και 57 χρόνια μαζί», γράφει η τραγουδίστρια 04.05.2024, 11:43 6 ΣΧΟΛΙΑ