Θυρεοειδής: Μύθοι και αλήθειες για τη λειτουργία και τις παθήσεις του

Date:

Τι σχέση έχει ο θυρεοειδής με την απώλεια βάρους; Πόσο εύκολο είναι να αντιληφθεί κάποιος τη δυσλειτουργία του; Και πότε είναι απαραίτητο το ιώδιο στους πάσχοντες;

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ενδοκρινικές διαταραχές, μετά από τον σακχαρώδη διαβήτη. Νοσήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος Graves, οι όζοι και η νόσος Hashimoto προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως γυναίκες.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 2% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, ενώ περισσότερο από το 1% έχει υποθυρεοειδισμό. Οι γυναίκες ασθενείς εκτιμάται ότι είναι δεκαπλάσιες από τους άνδρες. Επιπλέον, το σχεδόν 1% των ανδρών και το 5% των γυναικών έχουν όζους στον θυρεοειδή αδένα.

Παρότι, όμως, οι ασθένειες του θυρεοειδούς είναι τόσο συχνές, πολλοί αγνοούν βασικές πληροφορίες για τον αδένα αυτό, ίσως επειδή λαμβάνουν ανακριβείς πληροφορίες από αναξιόπιστες πηγές.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Λινός, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Υγεία, ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στη βάση του λαιμού. Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη και τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του σώματος. Στις λειτουργίες αυτές συμπεριλαμβάνονται ο καρδιακός ρυθμός, ο μεταβολισμός και η σωματική θερμοκρασία.

«Δυστυχώς, αν και η έρευνα για τον αδένα και τις νόσους του είναι εκτεταμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τους πιστεύουν και να αντιδρούν λανθασμένα, ακόμα και να πανικοβάλλονται», λέει ο κ. Λινός.

Μερικοί από τους σημαντικότερους μύθους παρατίθενται στη συνέχεια:

Μύθος: Αν πάσχεις από θυρεοειδή, το καταλαβαίνεις.

Η αλήθεια: Αν το πρόβλημα είναι η παρουσία όζων, ο ασθενής δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στη λειτουργία του θυρεοειδούς, μπορεί να το αντιληφθεί ή και να μην το αντιληφθεί. Και αυτό, διότι τα συμπτώματα που προκαλούνται, αποδίδονται συχνά σε άλλες νόσους.

Η κόπωση, λ.χ., που αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ασθενών με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παραβλεφθεί απ’ όσους είναι εν γένει δραστήριοι. Αντίστοιχα, η ευαισθησία στο κρύο μπορεί να ερμηνευθεί ότι είναι συνέπεια της κούρασης. Η διακύμανση του σωματικού βάρους μπορεί να αποδοθεί σε αύξηση ή μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων.

Η διάγνωση της εκάστοτε διαταραχής του θυρεοειδούς γίνεται μόνο με διαγνωστικές εξετάσεις. Όσοι έχουν συγγενείς με προβλήματα θυρεοειδούς (νόσο Graves ή νόσο Hashimoto), καλό είναι να υποβάλλονται προληπτικά σε εξέταση για την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Μύθος: Ο θυρεοειδής φταίει που δεν χάνω βάρος.

Η αλήθεια: Οι συνηθέστερες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η υπερκατανάλωση τροφής λόγω λαιμαργίας και η καθιστική ζωή. Η δικαιολογία για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, ο περιοδικός έλεγχος για την πιθανότητα διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδούς (όπως του υποθυρεοειδισμού) φέρνει τον ασθενή αντιμέτωπο με την αλήθεια και μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής του για να αδυνατίσει.

Μύθος: Οι διαταραχές του θυρεοειδή προκαλούν διόγκωση των ματιών.

Η αλήθεια: Μόνο μία μορφή υπερθυρεοειδισμού που λέγεται νόσος Graves μπορεί να προκαλέσει εξόφθαλμο. Η νόσος αυτή είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Προκαλείται από αντισώματα που στρέφονται εναντίον υποδοχέων, οι οποίοι υπάρχουν στα θυρεοειδή κύτταρα και στην επιφάνεια των κυττάρων πίσω από τα μάτια.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των ασθενών με νόσο Graves αναπτύσσουν οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμο). Το κάπνισμα έχει διαπιστωθεί ότι υποδαυλίζει τη θεραπεία και την πορεία της νόσου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου του Graves είναι η καλύτερη και μονιμότερη θεραπεία διότι σταματάει την εξέλιξη της οφθαλμοπάθειας, αν ήδη υπάρχει, ή προλαμβάνει την εμφάνιση της.

Μύθος: Τα συμπληρώματα ιωδίου είναι απαραίτητα στους ασθενείς.

Η αλήθεια: Ο θυρεοειδής παράγει διάφορες ορμόνες, μία από τις οποίες είναι η θυροξίνη. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αυτής της ορμόνης, επομένως η πρόσληψή του από άτομα με λειτουργικό θυρεοειδή είναι σημαντική.

Εν τούτοις, στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό οι οποίοι λαμβάνουν ως θεραπεία την ουσία λεβοθυροξίνη, το ιώδιο δεν είναι απαραίτητο. Και αυτό, διότι ο  θυρεοειδής τους δεν λειτουργεί σωστά για να το απορροφήσει ο οργανισμός τους.

Αντίστοιχα, εάν λάβουν συμπλήρωμα ιωδίου οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ορισμένα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, όπως τα φύκια. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα φύκια μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας ή να ενισχύσουν την απώλεια βάρους, όπως ισχυρίζονται οι πωλητές τους.

Μύθος:  Τα οζίδια του θυρεοειδούς είναι κακοήθη.

Η αλήθεια: Όπως προαναφέρθηκε, ο θυρεοειδής σε πολλούς ανθρώπους έχει όζους. Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων με οζίδια στον θυρεοειδή, δεν πάσχουν από καρκίνο. Περισσότερο από το 95% αυτών είναι καλοήθη και δεν εμπνέουν κανέναν λόγο ανησυχίας.

Είτε είναι συμπαγή είτε γεμάτα από υγρό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι σοβαρά και δεν προκαλούν συμπτώματα. Ο εντοπισμός τους συνήθως γίνεται τυχαία στη διάρκεια κάποιου υπερήχου για άλλον ιατρικό λόγο ή είτε σε εξέταση ρουτίνας (ψηλάφηση), οπότε επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι ευμεγέθεις όζοι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή. Ο καθορισμός εάν ένας όζος είναι καλοήθης ή όχι γίνεται με παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Το υλικό που συλλέγεται ελέγχεται ύστερα με βιοψία.

Όταν οι όζοι του θυρεοειδούς είναι κακοήθεις, συνήθως συνιστάται χειρουργική αφαίρεση. Η ολική θυρεοειδεκτομή (near total thyroidectomy) επιτυγχάνει την ίαση των περισσότερων περιπτώσεων, μερικές φορές με καθαρισμό των λεμφαδένων της γύρω περιοχής. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική MINET (minimally invasive non-endoscopic surgery), την οποία καθιέρωσε διεθνώς ο κ. Λινός, εξασφαλίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (αφού η τομή είναι σχεδόν αόρατη). Επιπλέον, περιορίζει στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και κυρίως τις επιπλοκές, ειδικά όταν πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς.

Μύθος: Η θυρεοειδεκτομή προκαλεί μόνιμες διαταραχές του μεταβολισμού.

Η αλήθεια: Μετά την επέμβαση στον θυρεοειδή είτε για πιθανή κακοήθεια είτε για υπερθυρεοειδισμό, ο μεταβολισμός του ασθενή επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την χορήγηση θυροξίνης από το στόμα.

Επειδή ο χρόνος υποδιπλασιασμού της θυροξίνης είναι μεγάλος (2 εβδομάδες), δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ο ασθενής ξεχάσει να πάρει το χάπι του μία ή περισσότερες ημέρες, έτσι ώστε η μετεγχειρητική πορεία του να είναι εύκολη. Η μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) επιβεβαιώνει τα φυσιολογικά επίπεδα θυροξίνης στο αίμα και τον φυσιολογικό μεταβολισμό.

«Η θυρεοειδεκτομή είναι μια λεπτή επέμβαση που απαιτεί έμπειρο, ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ώστε οι πιθανότητες για επιπλοκές να παραμένουν ελάχιστες. Μετά την επιτυχή θυρεοειδεκτομή, ο μεταβολισμός παραμένει φυσιολογικός με την εύκολη θεραπεία υποκαταστάσεως», καταλήγει ο καθηγητής Λινός, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέος χωρισμός στην ελληνική showbiz και ανακοινώθηκε στο Instagram

Νέος χωρισμός στην ελληνική showbiz και ανακοινώθηκε στο Instagram

Eurovision 2024: Οι πρώτες δηλώσεις της Silia Kapsis μετά την πρόκρισή της στον τελικό

Eurovision 2024: Η 17χρονη Silia Kapsis ήταν η πρώτη διαγωνιζόμενη που ανέβηκε στη σκηνή του Malmο Arena και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό το ερχόμενο Σάββατο (11/5)!  Η 17χρονη ερμήνευσε το Liar του Δημήτρη Κοντόπουλου και καταχειροκροτήθηκε. Eurovision 2024 Κύπρος: H εντυπωσιακή Silia Kapsis άνοιξε τον Α’ Ημιτελικό και καταχειροκροτήθηκε! Λίγη ώρα μετά

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Αλευρά – Καλούτα: Όταν λες Τζένη Μελιτά λείπεις, είναι σαν να βρήκαμε χειρότερους

Όταν έκανε την παρουσίαση η Τζένη Μελιτά, θεωρήθηκε από τις πιο αποτυχημένες, ανέφερε

Οργή Λιάγκα κατά Βελόπουλου για Eurovision: “Πάμε σε μια νέα χούντα”

Με αφορμή τις νέες δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος για την Eurovision αλλά και για τις πρωινές εκπομπές, ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε.

Γιώργος Λιάγκας: “Δεν θα ρωτούσα τον Μικρούτσικο ποια είναι η γνώμη σου για την κα Καινούργιου”

Απάντηση έδωσε ο Γιώργος Λιάγκας για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μικρούτσικος δεν εμφανίστηκε στο Πρωινό, όπως ήταν προγραμματισμένο.

ECDC: Κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη

Οι χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν τεράστια αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη το 2023 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, με δεκαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συνολικά σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024

Ματαιώθηκε η εμφάνιση του Ανδρέα Μικρούτσικου στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα – Τι συνέβη

 Ο Ανδρέας Μικρούτσικος και ο Γιώργος Λιάγκας συμφώνησαν να συναντηθούν τηλεοπτικά στην εκπομπή «Το Πρωινό» σήμερα, Τετάρτη 8 Μαΐου, όμως αυτή η εμφάνιση ματαιώθηκε. Τι συνέβη; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Μικρούτσικος συμφώνησε να πάει στο πλατό του Γιώργου Λιάγκα χωρίς να ενημερώσει τόσο από την εταιρία παραγωγής του Νίκου Κοκλώνη, «Barking Well Media», ούτε το OPEN στο οποίο εργάζεται τις

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο – Την έψαχναν για ένα μήνα

Αγωνία επικρατούσε εδώ και ένα μήνα για τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, καθώς η ηθοποιός δεν είχε δώσει σημεία ζωής σε φίλους και σε γείτονες. «Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, αλλά το τηλέφωνό της εδώ και πολλές μέρες είναι κλειστό, ενώ στο σταθερό δεν απαντά», είπε στην εφημερίδα «Espresso» και τον Νίκο Νικόλιζα ένας γείτονας της Δέσποινας Στυλιανοπούλου.

Μαρία Αντωνά: Η πρώτη αντίδραση μετά το χακάρισμα του προφίλ της – Δεν είμαι σε φάση να…

H κάμερα του Πρωινού Σουσού τσάκωσε τη Μαρία Αντωνά κατά την επιστροφή της από το ταξίδι της στο Ντουμπάι για τις ημέρες του Πάσχα και ρωτήθηκε για το χακάρισμα στο Instagram όπου τα έχωνε κάποιος μέσω του προφίλ της στον πρώην της, Άρη Σοϊλέδη. «Αρούλη μου όπως έστρωσες κοιμήσου! Απορώ πως ήμουν μαζί σου τόσα

Κρυσταλλία: Ανακοίνωσε τον χωρισμό της από τον Δημήτρη Πλατανιά- Θέλω να ζω μια αληθινή & υγιή σχέση

Η Κρυσταλλία μίλησε στο Breakfast@star και μεταξύ άλλων αποκάλυψε τον χωρισμό της από τον Δημήτρη Πλατανιά .

Zaf: Υπάρχουν φορές που κοπέλες το παρατραβάνε στο θέμα προσωπικού χώρου και αγγίγματος

Ο Zaf μίλησε για τη ζωή και την καριέρα του σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» την Τετάρτη 8 Μαΐου. Αρχικά, μίλησε για το νέο τραγούδι του: «Το τραγούδι "Χρόνος" είναι το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ που ετοιμάζω φέτος, το έγραψα με βάση το τι ακριβώς νιώθω αυτήν την περίοδο. Ο στίχος