Τα μανιτάρια είναι δώρο της φύσης. Μια επιδέξια νοικοκυρά μπορεί να δημιουργήσει φίνες γεύσεις και μαγευτικά αρώματα μαγειρεύοντας τα.
Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτοί οι «μικροί νάνοι του δάσους» συνδυάζονται αρμονικά με διάφορα υλικά. Κι αυτό δεν αποτελεί σημερινή ανακάλυψη, ούτε έκφραση μόδας, μοντερνισμού και πρωτοτυπίας.
Λαχανικά, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες, κρεατικά, όλα δέχονται τα μανιτάρια ευχάριστα, είτε σαν κύριο συστατικό, είτε σαν σάλτσα.
Σε όλες τις μορφές του: φρέσκο του δάσους, καλλιεργήσιμο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή και κατεψυγμένο.
Πάμε, λοιπόν, να βάλουμε το μανιτάρι στη ζωή μας. Ελάτε να γεμίσουμε το καλάθι μας με φρέσκα προϊόντα και ας σταθούμε μπροστά στην κουζίνα επιστρατεύοντας τη φαντασία μας.
Υλικά
- Μανιτάρια του βουνού (ζαρκαδίσια ολόκληρα, πόρτο μπέλο του εμπορίου)
- Αβγό
- Αλεύρι
- Φρυγανιά τριμμένη
- Λάδι για τηγάνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και με τα δάχτυλά μας τα πιέζουμε ελαφρά για να ανοίξει λίγο η καμπύλη πλευρά τους.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, ύστερα από το αβγό και, τέλος, από την τριμμένη φρυγανιά.
Βάζουμε το λάδι να κάψει λίγο και τηγανίζουμε τα μανιτάρια, για να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά, αφού τα πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τα συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας και φρέσκια σαλάτα.
Μικρό μυστικό
Όταν έχουμε μαζέψει πολλά ζαρκαδίσια μανιτάρια, τα βάζουμε στην κατάψυξη, το καθένα χωριστά, σε σακούλες ψυγείου και τα μαγειρεύουμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.
Προσοχή
Αν και το σνίτσελ γίνεται με μανιτάρια δεν παύει να έχει αυγό και να υπάρχει τηγάνισμα.
Όσοι έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους ή με υπερλιπιδαιμίες γενικότερα θα πρέπει να προσέχουν.
Συνταγή από το βιβλίο της κας Δήμητρας Βέργου-Ευαγγελοπούλου, «Μανιταρομαγειρέματα…του δάσους τα παινέματα».
- Μανιτάρια σνίτσελ - Diatrofi.gr | -.