Πόσα είδη σούπας υπάρχουν;

Date:

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει την κατανάλωση σούπας με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης συνηθίζουν να καταναλώνουν τις σούπες σαν πρωινό ή απογευματινό σνακ. Στην Ελλάδα καταναλώνονται ως πρώτο πιάτο ή ως βραδινό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ποια είναι όμως τα είδη της σούπας;

Οι σούπες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Διαυγείς ή αλλιώς το ζωμό (bouillon)

Προέρχονται από το βράσιμο κατώτερης ποιότητας κρεάτων, πουλερικών, κυνηγιών ή ψαριών.

Οι σούπες αυτές περιέχουν συνήθως δημητριακά, λαχανικά, ζυμαρικά, κομμάτια κρέας, ψαριού ή κοτόπουλου.

Πυκνόρρευστες

Κατηγοριοποιούνται  με βάση τον παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

  1. Βελουτέ: Γίνονται από ζωμό πουλερικών κρεάτων ή ψαρικών και γαρνιτούρα λαχανικών ή κρεάτων. Η τελική πύκνωση των βελουτέ συμπληρώνεται με αλεύρι ή corn flour
  2. Πουρές (purées): Παρασκευάζονται και συμπυκνώνονται κυρίως από λαχανικά και όσπρια, τα οποία πολτοποιούνται και ως υγρό χρησιμοποιείται ο ζωμός του φαγητού
  3. Μπίσκ (bisques): Έχουν ως συστατικό τα οστρακόδερμα (γαρίδα ή αστακό) και των ζωμό ψαριών. Η πύκνωση των μπίσκ επιτυγχάνεται με την προσθήκη αμυλούχου υλικού (ρύζι ή αλεύρι). Δύο γνωστές σούπες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι η μπίσκ γαρίδας ή αστακού
  4. Μπεσαμέλ (cream soups): Περιέχουν αλεύρι ή κορν φλάουρ και γάλα. Επίσης, μπορεί να περιέχουν και φρέσκια κρέμα
  5. Αυγά και βούτυρο (veloutés)
Εθνικές

Είναι σούπες που αναγνωρίζονται από την χωρά προέλευσης τους. Η ρωσική borscht, η ισπανική gazpacho, η γαλλική Pot-au-Feu.

Στην Ελλάδα, οι κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με βάση τα λαχανικά, ο τραχανάς καθώς και τα όσπρια αποτελούν τις πιο πολυσύχναστες σούπες στο καθημερινό τραπέζι.

Διατροφική αξία σούπας ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει

Στην Ελλάδα οι σούπες
καταναλώνονται κατά κόρων κυρίως τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ημέρες. Ποια
είναι όμως η διατροφική τους αξία; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα υλικά που θα
προστεθούν.

Ζυμαρικά

Είναι εύπεπτα και εντάσσονται εύκολα στην σούπα. Βρίσκονται στην βάση της Διατροφικής Πυραμίδας, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία τους στη διατροφή.

Παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Κρέας

Αυξάνει την πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σούπας.

Λαχανικά

Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης διατροφής για μικρούς και μεγάλους.

Παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες. Έτσι, μια λαχανόσουπα ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πρέπει να επιλέγουμε εποχιακά λαχανικά για να λάβουμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους. Το φθινόπωρο λοιπόν μπορούμε να καταναλώσουμε: 

  • παντζάρια
  • πράσα
  • κολοκύθες
  • λάχανο
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σπανάκι
  • αγκινάρες
  • κουνουπίδι
  • μπρόκολο
  • γλυκοπατάτες
Όσπρια

Βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας είναι τα όσπρια σε σούπα (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα, σόγια).

Αν συνδυαστούν με ρύζι ή γαλακτοκομικό μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα. Είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών και αποτελούν κατάλληλο πιάτο για τη νηστεία ή τη χορτοφαγία. 

Ψάρια-Θαλασσινά

- ω-3 λιπαρών οξέων και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης του ψαριού.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.

Ποια είναι τα οφέλη της σούπας για τον
οργανισμό μας;

  •  Παρέχουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά συστατικά εφόσον περιέχουν λαχανικά
  • Μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και από ανθρώπους με προβλήματα μάσησης, κατάποσης και πλήθος άλλων ασθενειών
  • Συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό
  • Είναι εύκολες στην παρασκευή τους  ακόμα και για αρχάριους σεφ
  • Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες, ως πρωινό, σνακ ή  ως κύριο γεύμα ακόμα και ελαφρύ βραδινό
  • Μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα αν περιέχει περιέχει πολλές ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει από την ομάδα των δημητριακών (πατάτα, ρύζι, ψωμί), λαχανικά, κρέας ή ψάρι ή πουλερικά, όσπρια, τυρί ή γάλα και λίπος.

Πόσα είδη σούπας υπάρχουν; | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπαγγέτι χωρίς γλουτένη με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ 1 συσκευασία (500γρ.) σπαγγέτι χωρίς γλουτένη No6 ΗΛΙΟΣ¼ φλ. ελαιόλαδο2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες1 συσκευασία (500γρ.) θαλασσινά με λαχανικά1 συσκευασία (425γρ.) γαρίδες αποφλοιωμένες και προβρασμένες με ουρά 16/20½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί4 κουταλιές πέστο βασιλικού3 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο2 κουταλάκια αλάτι½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βγάζετε τα θαλασσινά και τις γαρίδες από

Σούπα λουβάνα

Υλικά 1 φλ. (230 γρ.) λουβάνα (σπαστή φάβα)12 φλ. (3 λίτρα) νερό1/2 φλ. (110 γρ.) ρύζι γλασέ1/3 φλ. (80 ml) ελαιόλαδο (και επιπλέον 3 κουταλιές για το ψωμί)½ φλ. (75 γρ.) ξηρό κρεμμύδι1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο1/3 φλ. (90 ml) xυμό λεμονιού½ φλ. (130 ml) xυμό κιτρόμηλο1 κουταλάκι αλάτι1 πρέζα μαύρο πιπέρι2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο

Φάνης Λαμπρόπουλος: Έδωσε ρεσιτάλ εναντίον όσων πάνε στα νησιά το Πάσχα – «Αφού είσαι από το Διαβολίτσι»

Κατεβείτε κάτω ρε να σουβλίσετε σαν άνθρωποι, θέλουν τουρισμό και οι άλλες περιοχές, λέει στο χιουμοριστικό του βίντεο

Eurovision: Έπεσε η Ελλάδα στα στοιχήματα – Ξανά πρώτος ο Κροάτης

Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» έχουν μεγάλη απήχηση στα social media αλλά τα στοιχήματα θέλουν την ελληνική αποστολή να βρίσκεται οριακά στην τελική δεκάδα της Eurovision. Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι με την ομάδα της και παρά τα θετικά σχόλια που γράφτηκαν στο Twitter, η σελίδα Eurovision