Πηγές vegan πρωτεΐνης Μέρος Α’

Date:

Τι είναι η ολικά φυτοφαγική (vegan) διατροφή;

Είναι γεγονός πως υπάρχει ραγδαία αύξηση ανθρώπων που επιλέγουν να ακολουθήσουν τον vegan ή vegetarian τρόπο διατροφής.

Η αποφυγή των ζωικών προϊόντων γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη και αυτό αντανακλάται και στην αγορά. Είναι ευκολότερο από ποτέ για τον καταναλωτή να βρίσκει ποικιλία εναλλακτικών επιλογών.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να επιλέξει κάποιος να γίνει vegan.

Μερικοί από αυτούς είναι η ενίσχυση της υγείας, η ευημερία των ζώων, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή ακόμα και η θρησκεία. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είσαι vegan για να διαλέγεις φυτικά προϊόντα ως πηγή πρωτεΐνης.

Αν όμως ενδιαφέρεσαι να μειώσεις την κατανάλωση ζωϊκών και επεξεργασμένων προϊόντων χωρίς να στερήσεις τον οργανισμό σου από την πολύτιμη πρωτεΐνη, μάθε πως αυτό είναι εφικτό.

Πρωτεΐνη και ολική φυτοφαγία

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση του μυϊκού ιστού, την δημιουργία ενζύμων και αντισωμάτων, καθώς και για το αίσθημα του κορεσμού.

Στην φύση συναντώνται 22 αμινοξέα εκ των οποίων τα 9 θεωρούνται απαραίτητα επειδή το σώμα μας τα λαμβάνει αποκλειστικά μέσω της τροφής.

Τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα επομένως εύλογα  έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε στο μυαλό μας την πρωτεΐνη με ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Οι φυτικές τροφές συνήθως υστερούν σε κάποια αμινοξέα με αποτέλεσμα να θεωρούνται πηγές πρωτεΐνης χαμηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί πως αν κάποιο τρόφιμο που υστερεί σε συγκεκριμένα αμινοξέα συνδυαστεί με κάποιο άλλο που τα περιέχει, τότε μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και να δημιουργήσουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων.

Ίσως ο πιο διάσημος τέτοιος συνδυασμός είναι το φακόρυζο.

Γενικά, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή λαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως μια καλά οργανωμένη vegan διατροφή δεν στερείται σε τίποτα σε σχέση με την παμφαγική.

Οι σημαντικότερες πηγές vegan πρωτεΐνης

Προϊόντα σόγιας

Η σόγια είναι ίσως η πιο διάσημη φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Αποτελεί χαρακτηριστική εξαίρεση στον κανόνα καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθιστώντας την ως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Τόφου
(tofu)

Το τόφου είναι προϊόν επεξεργασίας από το γάλα της σόγιας και παρασκευάζεται παρόμοια με το τυρί. Από μόνο δεν έχει ιδιαίτερη γεύση όμως έχει την ιδιότητα να απορροφά τις γεύσεις των υλικών που επιλέγουμε να το συνοδεύουν.

Μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο κρέατος με το κατάλληλο μαρινάρισμα αλλά μπορεί και να προστεθεί σε σαλάτες ή ακόμα και σε γλυκά. Αποδίδει γύρω στα 8γρ πρωτεΐνης/100γρ.

Τέμπε
(tempeh)

Το τέμπε είναι προϊόν ζύμωσης της σόγιας και έχει χαρακτηριστική γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και ελάχιστα λιπαρά.

Καθώς παρασκευάζεται από ολόκληρα φασόλια σόγιας και όχι από το γάλα της, αποτελεί επίσης αξιόλογη πηγή φυτικών ινών.

Φασόλια ενταμάμε (edamame)

Τα φασόλια σόγιας ενταμάμε καταναλώνονται μετά από βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό. Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή ανάμεικτα στην σαλάτα.

Τα ενταμάμε εκτός από πλούσια πηγή πρωτεϊνών είναι πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Παρέχουν ~11γρ πρωτεΐνης/100γρ.

Φακή

Υπάρχουν διάφορα είδη φακής τα οποία ξεχωρίζουν εύκολα από την ποικιλία των χρωμάτων τους: καφέ, κόκκινες, μαύρες.

Όλες παρέχουν αξιόλογη ποσότητα πρωτεΐνης και επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φακές συμβάλουν τόσο στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου όσο και στην ανάπτυξη των ευεργετικών μικροβίων του εντέρου.  Είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη και οικονομική επιλογή φυτικής πρωτεΐνης.

Οι φακές μπορούν να καταναλωθούν σε μορφή σούπας αλλά και σε σαλάτα. Στα 100γρ οι φακές περιέχουν ~9γρ πρωτεϊνών.

Αρακάς

Όταν ακούς τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτική πρωτεΐνη πολύ συχνά εννοείται αυτήν του αρακά. Όταν καταναλώνεται ως συμπλήρωμα, η πρωτεΐνη του αρακά παρουσιάζει εύκολη πέψη και φαίνεται να ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Ο αρακάς είναι πλούσιος στα αμινοξέα: μεθειονίνη, αργινίνη και φαλίνη. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Α και C καθώς και πολυφαινόλες. Αποδίδει περίπου ~6γρ πρωτεΐνης/100γρ.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι αγαπημένη τροφή των μεσογειακών λαών ήδη από τα αρχαία χρόνια. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο τα καθιστά εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Τα ρεβίθια αποδίδουν 7γρ πρωτεΐνης/100γρ. Καταναλώνονται ζεστά σε σούπα αλλά και κρύα σε σαλάτα.

Ένας εναλλακτικός και γευστικός τρόπος κατανάλωσης των ρεβιθιών είναι σε μορφή χούμους.

Έπεται
συνέχεια..!

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα δούμε και άλλες πηγές, εκτός των οσπρίων, που μπορούν να παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας!

Πηγές vegan πρωτεΐνης Μέρος Α’ | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπαγγέτι χωρίς γλουτένη με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ 1 συσκευασία (500γρ.) σπαγγέτι χωρίς γλουτένη No6 ΗΛΙΟΣ¼ φλ. ελαιόλαδο2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες1 συσκευασία (500γρ.) θαλασσινά με λαχανικά1 συσκευασία (425γρ.) γαρίδες αποφλοιωμένες και προβρασμένες με ουρά 16/20½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί4 κουταλιές πέστο βασιλικού3 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο2 κουταλάκια αλάτι½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βγάζετε τα θαλασσινά και τις γαρίδες από

Σούπα λουβάνα

Υλικά 1 φλ. (230 γρ.) λουβάνα (σπαστή φάβα)12 φλ. (3 λίτρα) νερό1/2 φλ. (110 γρ.) ρύζι γλασέ1/3 φλ. (80 ml) ελαιόλαδο (και επιπλέον 3 κουταλιές για το ψωμί)½ φλ. (75 γρ.) ξηρό κρεμμύδι1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο1/3 φλ. (90 ml) xυμό λεμονιού½ φλ. (130 ml) xυμό κιτρόμηλο1 κουταλάκι αλάτι1 πρέζα μαύρο πιπέρι2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο

Φάνης Λαμπρόπουλος: Έδωσε ρεσιτάλ εναντίον όσων πάνε στα νησιά το Πάσχα – «Αφού είσαι από το Διαβολίτσι»

Κατεβείτε κάτω ρε να σουβλίσετε σαν άνθρωποι, θέλουν τουρισμό και οι άλλες περιοχές, λέει στο χιουμοριστικό του βίντεο

Eurovision: Έπεσε η Ελλάδα στα στοιχήματα – Ξανά πρώτος ο Κροάτης

Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» έχουν μεγάλη απήχηση στα social media αλλά τα στοιχήματα θέλουν την ελληνική αποστολή να βρίσκεται οριακά στην τελική δεκάδα της Eurovision. Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι με την ομάδα της και παρά τα θετικά σχόλια που γράφτηκαν στο Twitter, η σελίδα Eurovision