Καρκίνος του πνεύμονα: Αίτια, συμπτώματα, στάδια και θεραπείες

Date:

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αναδειχθεί ως ο πιο δολοφονικός καρκίνος παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα αρχικά του στάδια και οι θεραπείες στα μεταγενέστερα στάδια έχουν κακή πρόγνωση: Εκείνοι με καρκίνο του πνεύμονα μη μικροκυτταρικού σταδίου IV (ο πιο κοινός τύπος) έχουν εκτιμώμενο ποσοστό επιβίωσης 1% στα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Ο άλλος τύπος καρκίνου του πνεύμονα (μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα) είναι ακόμη πιο επιθετικός.

Καρκίνος του πνεύμονα: Αίτια

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθεί να διερευνάται. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην πρόκληση καρκινικών κυττάρων. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη γενετική προδιάθεση.

Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα;

Ναι. Η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα σε άνδρες και γυναίκες οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα. Το 1876, εφευρέθηκε ένα μηχάνημα για την κατασκευή τυλιγμένων τσιγάρων και έτσι παρείχε φθηνά προϊόντα καπνού σε όλους σχεδόν. Εκείνη την εποχή, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν σχετικά σπάνιος. Το κάπνισμα αυξήθηκε δραματικά, όπως και οι καρκίνοι των πνευμόνων μετά από αυτήν την καινοτομία. Επί του παρόντος, περίπου το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται με το κάπνισμα. Το αέριο ραδόνιο, η ρύπανση, οι τοξίνες και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο υπόλοιπο 10%.

Τα τσιγάρα και ο καπνός τσιγάρου περιέχουν πάνω από 70 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο (καρκινογόνες ουσίες). Μερικά από τα καρκινογόνα που βρίσκονται στον καπνό των τσιγάρων περιλαμβάνουν:

  • Μόλυβδος (ένα πολύ δηλητηριώδες μέταλλο)
  • Αρσενικό (ένα εντομοκτόνο)
  • Κάδμιο (ένα στοιχείο μπαταρίας)
  • Ισοπρένιο (χρησιμοποιείται για την παρασκευή συνθετικού καουτσούκ)
  • Βενζόλιο (ένα πρόσθετο βενζίνης)

Ο καπνός πούρων είναι ιδιαίτερα βαρύς για τις ειδικές για τον καπνό νιτροζαμίνες (TSNAs), οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα καρκινικές.

Καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα

Δυστυχώς, οι καρκίνοι του πνεύμονα συχνά δεν έχουν ούτε ειδικά, ούτε μη ειδικά πρώιμα συμπτώματα. Περίπου το 25% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα και χωρίς συμπτώματα διαγιγνώσκονται μετά από ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που μπορεί να ανιχνευθούν είναι:

  • Βήχας (χρόνιος, επαναλαμβανόμενος)
  • Κούραση
  • Απώλεια βάρους
  • Δύσπνοια ή συριγμός
  • Βήχας με φλέγμα που περιέχει αίμα
  • Πόνος στο στήθος

Καρκίνος του πνεύμονα: Στάδια από 0 έως 4

Αφού προσδιοριστεί ο τύπος του καρκίνου του πνεύμονα, στη συνέχεια ορίζεται το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Το στάδιο δείχνει πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στο σώμα (για παράδειγμα, στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένα όργανα, όπως ο εγκέφαλος). Τα στάδια για μη μικροκυτταρικούς καρκίνους του πνεύμονα διαφέρουν από τους καρκίνους των μικροκυτταρικών τύπων.

Στάδια μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

  • Περιορισμένο στάδιο: Σε αυτή τη μορφή, ο καρκίνος των πνευμόνων μικρών κυττάρων περιορίζεται στην μία πλευρά του στήθους, συνήθως στους πνεύμονες και τους λεμφαδένες. Περίπου ένα στα τρία άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων έχουν περιορισμένο στάδιο καρκίνου κατά την πρώτη διάγνωση.
  • Εκτεταμένο στάδιο: Αυτό αναφέρεται σε καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων που έχει εξαπλωθεί σε έναν πνεύμονα, ή εξαπλωθεί και στους δύο πνεύμονες, ή και στους λεμφαδένες στην άλλη πλευρά του θώρακα ή και σε άλλα μέρη του σώματος. Περίπου δύο στα τρία άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων έχουν εκτεταμένο καρκίνο σταδίου κατά την πρώτη διάγνωση.

Στάδια μη μικροκυτταρικού πνεύμονα

  • Κρυφό στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται σε εξέταση κυτταρολογίας πτυέλων ή σε άλλη εξέταση, αν και δεν μπορεί να εντοπιστεί η θέση κάποιου όγκου.
  • Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ): Σε αυτό το στάδιο καρκίνου του πνεύμονα, τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα των κυττάρων που “ντύνουν” τις διόδους αέρα και δεν έχουν εισχωρήσει βαθύτερα στους πνεύμονες ή δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα από τις διόδους αέρα.
  • Στάδιο Ι: Ένας μικρός όγκος καρκίνου του πνεύμονα (κάτω των 3 εκατοστών) ανακαλύπτεται, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στις γύρω πνευμονικές μεμβράνες, στους λεμφαδένες ή στους κύριους βρογχικούς κλάδους των πνευμόνων.
  • Στάδιο II: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σταδίου II. Ο ένας είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στους πνεύμονες. Υπάρχουν δύο υποσύνολα εδώ:
  1. Στάδιο IIA: Εάν ο όγκος κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 εκατοστών, ο καρκίνος του πνεύμονα ορίζεται ως σταδίου ΙΙΑ.
  2. Στάδιο IIB: Εάν ο όγκος του καρκίνου του πνεύμονα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 εκατοστών, κατηγοριοποιείται ως στάδιο ΙΙΒ.
  • Στάδιο III: Όπως και στο στάδιο ΙΙ του καρκίνου του πνεύμονα, το στάδιο III έχει διάφορους ορισμούς. Ένας είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται τόσο στους πνεύμονες όσο και στους λεμφαδένες στην μέση του θώρακα. Ο καρκίνος του πνεύμονα σταδίου III χωρίζεται σε δύο υποσύνολα:
  1. Στάδιο IIIA: Αυτό καθορίζει έναν καρκίνο του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί στην ίδια πλευρά του στήθους από όπου ξεκίνησε.
  2. Στάδιο ΙΙΙΒ: Αυτό ορίζει έναν καρκίνο του πνεύμονα στον οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί είτε στην αντίθετη πλευρά του θώρακα είτε πάνω από την κλείδα
  • Στάδιο IV: Αυτό είναι το πιο προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά έχουν συμβεί δύο από αυτά τα τρία πράγματα:
  1. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον αντίθετο πνεύμονα από όπου ξεκίνησε.
  2. Καρκινικά κύτταρα ανακαλύφθηκαν στο υγρό που περιβάλλει τον πνεύμονα.
  3. Καρκινικά κύτταρα έχουν ανακαλυφθεί στο υγρό που περιβάλλει την καρδιά.

Καρκίνος του πνεύμονα: Θεραπεία για πρώιμο στάδιο

Το πρώιμο στάδιο (στάδιο 0 ή ακόμη και κάποιο στάδιο Ι) η θεραπεία καρκίνου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση. Μέρος ή ολόκληρο τμήμα του πνεύμονα που περιέχει τον καρκίνο μπορεί να αφαιρεθεί. Σε ορισμένα άτομα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται ακόμη σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τα δύο για να σκοτώσουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που δεν αφαιρέθηκαν από την χειρουργική επέμβαση. Επειδή οι καρκίνοι των μικροκυτταρικών πνευμόνων σχεδόν ποτέ δεν διαγιγνώσκονται νωρίς, η χειρουργική επέμβαση (και άλλες θεραπείες) μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά σπάνια (έως ποτέ) οδηγεί σε θεραπεία.

Καρκίνος του πνεύμονα: Θεραπεία για προχωρημένο στάδιο

Οι περισσότεροι μικροκυτταρικοί και μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι του πνεύμονα αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία. Μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο, αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τις συστάσεις των γιατρών.

Στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δοκιμάζονται νέες θεραπευτικές θεραπείες. Για παράδειγμα, ορισμένες θεραπείες που ονομάζονται στοχευμένες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν ή να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα στοχεύοντας τα νέα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζονται για να επιτρέψουν στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Άλλες θεραπείες στοχεύουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα παρεμβαίνοντας στα χημικά σήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

-: https://www.medicinenet.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη – «Σε ευχαριστώ από καρδιάς»

Θανάσης Ευθυμιάδης - Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε τη θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη σπουδαία κυρία του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε το 1995 στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Ντόλτσε Βίτα μαζί

Βέφα Αλεξιάδου για Μενεγάκη: «Δεν έχουμε επικοινωνία… Με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή…»

Η Βέφα Αλεξιάδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις σχέσεις της σήμερα με την Ελένη Μενεγάκη που όπως παραδέχεται, είναι ανύπαρκτες.  Η γνωστή τηλεμαγείρισσα δεν έκρυψε και την πικρία που της έχει μείνει από την παρουσιάστρια αποκαλύπτοντας και τον λόγο... Βέφα Αλεξιάδου: Είναι δυνατόν να μην πονάω που πέθαναν οι κόρες μου; Μεγάλο λάθος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της – «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες»

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης, έγραψε στην ανάρτησή της Η Μαρία Καβογιάννη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, λίγο αφότου έγινε

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη – Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα τηλεοπτικά ζευγάρια - Η φωτογραφία τους 29 χρόνια πριν Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Με μια φωτογραφία

Το MEGA αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου με ένα συγκινητικό βίντεο

Η δημοφιλής ηθοποιός "έφυγε" το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε νωρίτερα σήμερα (4/5) η Άννα Παναγιωτοπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το θέμα αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα με μεγάλη διακριτικότητα. Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε πρώτος ο στενός της φίλος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα Πόσα έπαιρνε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο Ντόλτσε Βίτα; Η Άννα Παναγιωτοπούλου, που σήμερα έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια, υπήρξε κάποτε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες της τηλεόρασης. Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2019 στο Πρωινό και τη Μαίρη Αρώνη

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι»

Ενδιαφεροντα ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι» Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 04.05.2024 | 15:35 Από την ώρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός. Το γιατί δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Μεγάλωσα σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το

Άννα Παναγιωτοπούλου – Συντετριμμένος ο Θανάσης Ευθυμιάδης: «Καλό της ταξίδι»

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό και θεατρικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης...

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ήταν ιδιαίτερος...

Κλιματική αλλαγή: Τι επιπτώσεις έχει στο αναπνευστικό σύστημα

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για τις νέες κλιματικές συνθήκες της ζωής μας.   Δυσβάσταχτη είναι η κλιματική αλλαγή για το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο υποφέρει από  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, τις διακυμάνσεις της υγρασίας και την αλλόκοτη κυκλοφορία των αλλεργιογόνων στον αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι έως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη Μαντάμ Σου Σου στο Ντόλτσε Βίτα και από την Ελβετία στο σανίδι

Το ελληνικό θέατρο και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.  Τη δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφοντας: «Έφυγε η Άννα» και ακριβώς από κάτω έβαλε μία ηλεκτρονική διεύθυνση

Γαρμπή-Σχοινάς: Το τρυφερό φιλί & το μήνυμα για την επέτειό τους: «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που…»

Σήμερα, ο Διονύσης Σχοινάς και η Καίτη Γαρμπή γιορτάζουν την ευτυχία τους, η οποία κρατάει εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.