Καρκίνος του πνεύμονα: Αίτια, συμπτώματα, στάδια και θεραπείες

Date:

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αναδειχθεί ως ο πιο δολοφονικός καρκίνος παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα αρχικά του στάδια και οι θεραπείες στα μεταγενέστερα στάδια έχουν κακή πρόγνωση: Εκείνοι με καρκίνο του πνεύμονα μη μικροκυτταρικού σταδίου IV (ο πιο κοινός τύπος) έχουν εκτιμώμενο ποσοστό επιβίωσης 1% στα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Ο άλλος τύπος καρκίνου του πνεύμονα (μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα) είναι ακόμη πιο επιθετικός.

Καρκίνος του πνεύμονα: Αίτια

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθεί να διερευνάται. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην πρόκληση καρκινικών κυττάρων. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη γενετική προδιάθεση.

Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα;

Ναι. Η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα σε άνδρες και γυναίκες οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα. Το 1876, εφευρέθηκε ένα μηχάνημα για την κατασκευή τυλιγμένων τσιγάρων και έτσι παρείχε φθηνά προϊόντα καπνού σε όλους σχεδόν. Εκείνη την εποχή, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν σχετικά σπάνιος. Το κάπνισμα αυξήθηκε δραματικά, όπως και οι καρκίνοι των πνευμόνων μετά από αυτήν την καινοτομία. Επί του παρόντος, περίπου το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται με το κάπνισμα. Το αέριο ραδόνιο, η ρύπανση, οι τοξίνες και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο υπόλοιπο 10%.

Τα τσιγάρα και ο καπνός τσιγάρου περιέχουν πάνω από 70 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο (καρκινογόνες ουσίες). Μερικά από τα καρκινογόνα που βρίσκονται στον καπνό των τσιγάρων περιλαμβάνουν:

 • Μόλυβδος (ένα πολύ δηλητηριώδες μέταλλο)
 • Αρσενικό (ένα εντομοκτόνο)
 • Κάδμιο (ένα στοιχείο μπαταρίας)
 • Ισοπρένιο (χρησιμοποιείται για την παρασκευή συνθετικού καουτσούκ)
 • Βενζόλιο (ένα πρόσθετο βενζίνης)

Ο καπνός πούρων είναι ιδιαίτερα βαρύς για τις ειδικές για τον καπνό νιτροζαμίνες (TSNAs), οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα καρκινικές.

Καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα

Δυστυχώς, οι καρκίνοι του πνεύμονα συχνά δεν έχουν ούτε ειδικά, ούτε μη ειδικά πρώιμα συμπτώματα. Περίπου το 25% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα και χωρίς συμπτώματα διαγιγνώσκονται μετά από ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που μπορεί να ανιχνευθούν είναι:

 • Βήχας (χρόνιος, επαναλαμβανόμενος)
 • Κούραση
 • Απώλεια βάρους
 • Δύσπνοια ή συριγμός
 • Βήχας με φλέγμα που περιέχει αίμα
 • Πόνος στο στήθος

Καρκίνος του πνεύμονα: Στάδια από 0 έως 4

Αφού προσδιοριστεί ο τύπος του καρκίνου του πνεύμονα, στη συνέχεια ορίζεται το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Το στάδιο δείχνει πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στο σώμα (για παράδειγμα, στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένα όργανα, όπως ο εγκέφαλος). Τα στάδια για μη μικροκυτταρικούς καρκίνους του πνεύμονα διαφέρουν από τους καρκίνους των μικροκυτταρικών τύπων.

Στάδια μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

 • Περιορισμένο στάδιο: Σε αυτή τη μορφή, ο καρκίνος των πνευμόνων μικρών κυττάρων περιορίζεται στην μία πλευρά του στήθους, συνήθως στους πνεύμονες και τους λεμφαδένες. Περίπου ένα στα τρία άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων έχουν περιορισμένο στάδιο καρκίνου κατά την πρώτη διάγνωση.
 • Εκτεταμένο στάδιο: Αυτό αναφέρεται σε καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων που έχει εξαπλωθεί σε έναν πνεύμονα, ή εξαπλωθεί και στους δύο πνεύμονες, ή και στους λεμφαδένες στην άλλη πλευρά του θώρακα ή και σε άλλα μέρη του σώματος. Περίπου δύο στα τρία άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων έχουν εκτεταμένο καρκίνο σταδίου κατά την πρώτη διάγνωση.

Στάδια μη μικροκυτταρικού πνεύμονα

 • Κρυφό στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται σε εξέταση κυτταρολογίας πτυέλων ή σε άλλη εξέταση, αν και δεν μπορεί να εντοπιστεί η θέση κάποιου όγκου.
 • Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ): Σε αυτό το στάδιο καρκίνου του πνεύμονα, τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα των κυττάρων που “ντύνουν” τις διόδους αέρα και δεν έχουν εισχωρήσει βαθύτερα στους πνεύμονες ή δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα από τις διόδους αέρα.
 • Στάδιο Ι: Ένας μικρός όγκος καρκίνου του πνεύμονα (κάτω των 3 εκατοστών) ανακαλύπτεται, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στις γύρω πνευμονικές μεμβράνες, στους λεμφαδένες ή στους κύριους βρογχικούς κλάδους των πνευμόνων.
 • Στάδιο II: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σταδίου II. Ο ένας είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στους πνεύμονες. Υπάρχουν δύο υποσύνολα εδώ:
 1. Στάδιο IIA: Εάν ο όγκος κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 εκατοστών, ο καρκίνος του πνεύμονα ορίζεται ως σταδίου ΙΙΑ.
 2. Στάδιο IIB: Εάν ο όγκος του καρκίνου του πνεύμονα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 εκατοστών, κατηγοριοποιείται ως στάδιο ΙΙΒ.
 • Στάδιο III: Όπως και στο στάδιο ΙΙ του καρκίνου του πνεύμονα, το στάδιο III έχει διάφορους ορισμούς. Ένας είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται τόσο στους πνεύμονες όσο και στους λεμφαδένες στην μέση του θώρακα. Ο καρκίνος του πνεύμονα σταδίου III χωρίζεται σε δύο υποσύνολα:
 1. Στάδιο IIIA: Αυτό καθορίζει έναν καρκίνο του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί στην ίδια πλευρά του στήθους από όπου ξεκίνησε.
 2. Στάδιο ΙΙΙΒ: Αυτό ορίζει έναν καρκίνο του πνεύμονα στον οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί είτε στην αντίθετη πλευρά του θώρακα είτε πάνω από την κλείδα
 • Στάδιο IV: Αυτό είναι το πιο προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά έχουν συμβεί δύο από αυτά τα τρία πράγματα:
 1. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον αντίθετο πνεύμονα από όπου ξεκίνησε.
 2. Καρκινικά κύτταρα ανακαλύφθηκαν στο υγρό που περιβάλλει τον πνεύμονα.
 3. Καρκινικά κύτταρα έχουν ανακαλυφθεί στο υγρό που περιβάλλει την καρδιά.

Καρκίνος του πνεύμονα: Θεραπεία για πρώιμο στάδιο

Το πρώιμο στάδιο (στάδιο 0 ή ακόμη και κάποιο στάδιο Ι) η θεραπεία καρκίνου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση. Μέρος ή ολόκληρο τμήμα του πνεύμονα που περιέχει τον καρκίνο μπορεί να αφαιρεθεί. Σε ορισμένα άτομα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται ακόμη σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τα δύο για να σκοτώσουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που δεν αφαιρέθηκαν από την χειρουργική επέμβαση. Επειδή οι καρκίνοι των μικροκυτταρικών πνευμόνων σχεδόν ποτέ δεν διαγιγνώσκονται νωρίς, η χειρουργική επέμβαση (και άλλες θεραπείες) μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά σπάνια (έως ποτέ) οδηγεί σε θεραπεία.

Καρκίνος του πνεύμονα: Θεραπεία για προχωρημένο στάδιο

Οι περισσότεροι μικροκυτταρικοί και μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι του πνεύμονα αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία. Μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο, αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τις συστάσεις των γιατρών.

Στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δοκιμάζονται νέες θεραπευτικές θεραπείες. Για παράδειγμα, ορισμένες θεραπείες που ονομάζονται στοχευμένες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν ή να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα στοχεύοντας τα νέα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζονται για να επιτρέψουν στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Άλλες θεραπείες στοχεύουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα παρεμβαίνοντας στα χημικά σήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

-: https://www.medicinenet.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπρι Λάρσον: Χρειάστηκε έναν χρόνο για να επανέλθει από τον σκοτεινό ρόλο της στο Room

Η Μπρι Λάρσον χρειάστηκε έναν χρόνο για να αναρρώσει από την ερμηνεία της στο οσκαρικό «Room». Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Hollywood Reporter», η 34χρονη συζήτησε για το πόσο δυσκολεύτηκε να αφήσει τους έντονους και συναισθηματικά απαιτητικούς ρόλους της, λέγοντας ότι «το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα δεν ήταν να δεσμευτώ στους χαρακτήρες, αλλά

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Ο Ντουέιν Τζόνσον επιστρέφει στον ρόλο του Μάουι

Ματίνα Νικολάου: Όταν ήρθε το διαζύγιο με τον άνδρα μου, πέρασα πάρα πολύ δύσκολα

“Όλα τα έφτιαχνα μέσα στο μυαλό μου, έκανα σενάρια που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα” δηλώνει η Ματίνα Νικολάου. Για το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγο της και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εκείνο το διάστημα μίλησε από καρδιάς η Ματίνα Νικολάου, το πρωινό της Τετάρτης, όταν και παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Super

«Το μήλο» είναι το καινούριο τραγούδι με τον Πέτρο Γαϊτάνο: «Αυτή μου η ερμηνεία θα καρποφορήσει μόνον καλά πράγματα»

Το καινούργιο τραγούδι που κυκλοφόρησε ο Πέτρος Γαϊτάνος με τον τίτλο «Το μήλο (Όϊ λουλέ)», είναι μια διασκευή πάνω σε ένα παραδοσιακό αλβανικό τραγούδι, την οποία έκανε ο Αλβανός μουσικός Dasho Kurti. Ο Πέτρος Γαϊτάνος κάλεσε τον Dasho Kurti, όπως και σημαντικούς σολίστες της παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής και ηχογράφησαν το τραγούδι δίνοντάς του

Τα πιο ωραία sundress H&M για το καλοκαίρι!

Δεν υπάρχει πιο άνετο ρούχο το καλοκαίρι από τα sundress H&M ! Εξάλλου, οφείλει το outfit σου να είναι δροσερό αλλά και να παραμένει στιλάτο. Φέτος, οι τάσεις στα καλοκαιρινά φορέματα περιέχουν πολλά χρώματα, μοτίβα και κάθε λογής κοψίματα. Και έτσι ταιριάζουν σε κάθε ηλικία και σωματότυπο! Παρακάτω έχουμε βρει να σου προτείνουμε τα καλύτερα

Σίσσυ Χρηστίδου: Η τεράστια ανθοδέσμη που έλαβε & οι ευχές των επώνυμων φίλων της για τη γιορτή της

Σήμερα (29/5) είναι της Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας, όνομα με το οποίο βαπτίστηκε η Σίσσυ Χρηστίδου και οι ευχές από φίλους... έπεσαν βροχή!

Καλομοίρα: «Έχω περάσει από όλα τα νούμερα παντελονιών, από XS μέχρι XXL. Είχα φτάσει μέχρι 90 κιλά»

Για τις εποχές που δεν ήταν και στο ιδανικό βάρος μίλησε, μεταξύ άλλων η Καλομοίρα η οποία παραδέχτηκε ότι είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 90 κιλά!  Η όμορφη τραγουδίστρια μιλώντας στο Happy Day για τη ζωή της, δεν έκρυψε ότι το Fame Story απ' όπου βγήκε νικήτρια τη βοήθησε πολύ στην καριέρα της. Συγκεκριμένα

Λάκης Γαβαλάς σε Μπι στο My Style Rocks: Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου

Λάκης Γαβαλάς σε Μπι στο My Style Rocks: Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου Ο κριτής εντυπωσιάστηκε με το στυλ της παίκτριας Στο σημερινό επεισόδιο του «My Style Rocks», που είχε ως θέμα την extravaganza, η Μπι εντυπωσίασε με το look της τον Λάκη Γαβαλά. «Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου. Τι πράγμα

Μάικ Τάισον: Μίλησε για πρώτη φορά για την περιπέτεια υγείας που πέρασε κατά τη διάρκεια πτήσης

Ο παλαίμαχος μποξέρ ένιωσε ναυτία και ζαλάδα λόγω έξαρσης του έλκους, 30 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου

Δημήτρης Πανόπουλος: Είναι δύσκολο να συνδυαστούν το ευρωκοινοβούλιο με την εκπομπή του Σαββατοκύριακου

“Θα πρέπει να το ζυγίσω εάν θα συνεχίσω να είμαι με τη Ναταλία Γερμανού” τονίζει ο Δημήτρης Πανόπουλος. Για την απόφαση να δοκιμαστεί στον στίβο της ευρωβουλής αλλά και το τηλεοπτικό του μέλλον πλάι στη Ναταλία Γερμανού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Πανόπουλος όταν βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά το μεσημέρι της Τετάρτης στον

Πόσο κακό είναι τελικά να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

Αν κάνετε μπάνιο και λούσετε τα μαλλιάς σας το βράδυ, πολλές φορές έχετε μπει στον πειρασμό να μην τα στεγνώσετε και να κοιμηθείτε με βρεγμένα μαλλιά. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι δεν κάνει να πηγαίνουμε το βράδυ για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά. Πόσο ισχύει όμως αυτό; Από μικροί, κυρίως οι γονείς μας, μας προέτρεπαν να

Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ συναντώνται μετά από 17 χρόνια στη νέα κωμωδία «Wolfs»

Το τρέιλερ της κωμωδίας «Wolfs» με πρωταγωνιστές τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ κυκλοφόρησε σήμερα (29.05.2024). Οι 2 ηθοποιοί συναντιούνται ξανά μετά από 17 χρόνια  και την ταινία «Ocean’s 13». H ταινία ακολουθεί τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως επαγγελματία «διορθωτή» που προσλαμβάνεται για να καλύψει ένα έγκλημα υψηλού προφίλ. Όταν όμως εμφανίζεται ένας δεύτερος «διορθωτής», ο