Να κάνω κετογονική διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ μεγάλη αναφορά  για την κετογονική διατροφή. Θεωρείται από πολλούς ως θαυματουργή δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους.

Ας αναλύσουμε τι είναι η κετογονική διατροφή και για να μπορέσουμε
να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα  μειονεκτήματα της.

Τι είναι η κετογονική διατροφή;

Η κετογονική διατροφή είναι μια μορφή δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Χαρακτηρίζεται από μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η έλλειψη υδατανθράκων αλλάζει τον μεταβολισμό και οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «κέτωση».

Ενεργειακές απαιτήσεις κετογονικής διατροφής

Υδατάνθρακες : 10%

Πρωτεΐνες : 30%

Λίπος : 60%

Τι ακριβώς είναι η κέτωση;

Κανονικά, το σώμα παίρνει ενέργεια από τους υδατάνθρακες που καταναλώνει με την τροφή.

Επομένως, εξαρτάται από την παροχή υδατανθράκων. Εάν αυτοί οι υδατάνθρακες λείπουν ως κύρια πηγή ενέργειας, το σώμα πρέπει να βρει ενέργεια  με άλλους τρόπους.

Στο ήπαρ, τα λίπη μετατρέπονται σε λεγόμενα σώματα κετόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται αντί για υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας για να διατηρούν την απόδοση του εγκεφάλου.

Αυτή η κατάσταση παραγωγής ενέργειας ονομάζεται «κέτωση» και είναι η αρχή στην οποία βασίζεται η κετογονική διατροφή.

Το σώμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει αυτή την αλλαγή διαδικασίας.

Ποιά είναι τα οφέλη μιας κετογονικής διατροφής;

Μια κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 75% και η αυξημένη καύση λίπους είχε θετική επίδραση στο βάρος του ασθενούς.

Σε μελέτη, 7 από τους 21 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούσαν να μην πάρουν καμία φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη τύπου 2.

Η κετογονική δίαιτα συνιστάται από καιρό σε παιδιά με επιληψία ή άτομα που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ .

Μειονεκτήματα κετογονικής δίαιτας

Τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κετογονικής  διατροφής:

  • Κόπωση
  • Αυξημένο αίσθημα πείνας
  • Προβλήματα ύπνου
  • Πονοκέφάλοι
  • Ναυτία
  • Πεπτικά προβλήματα.

Επειδή η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση του λίπους στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Η παραγωγή ουρικού οξέος αυξάνεται με μια κετογονική δίαιτα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο νόσου της ουρικής αρθρίτιδας.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και να ελέγχετε το ουρικό οξύ.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν ανεπαρκείς μελέτες σχετικά με την κετογονική δίαιτα.

Όπως πίσω από οποιαδήποτε δίαιτα, η παγίδα yo-yo κρύβεται μόλις τελειώσει η δίαιτα.

Η κετογονική δίαιτα είναι πολύ αυστηρή. Είναι εξαιρετικά χαμηλή η πρόσληψη των βιταμινών και εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν έχετε νεφρική πάθηση ή
διαβήτη, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις ακραίες ποσότητες λίπους και πρωτεϊνών.

Συνοπτικά, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να το κάνετε με έναν πιο υγιεινό και πιο ισορροπημένο τρόπο και να συμβουλευτείτε έναν Διατροφολόγο.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα (πιθανώς για ιατρικούς λόγους), θα πρέπει να το κάνετε μόνο υπό ιατρική και Διαιτολογική  παρακολούθηση.

Να κάνω κετογονική διατροφή; | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Diddy: Προσπαθεί να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές εις βάρος του

Ο Diddy θέλει να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές σε μια από τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης εις βάρος του, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να μηνυθεί βάσει νόμων που δεν υπήρχαν καν κατά τη στιγμή του φερόμενου περιστατικού. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, τα οποία απέκτησε το TMZ οι δικηγόροι του Diddy ανταπαντούν στους ισχυρισμούς της

Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70

Ενδιαφεροντα ΣΥΝΤΑΞΗ Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70 Πότε βγαίνει ένας ασφαλισμένος σε σύνταξη – Πόσα χρόνια εργασίας απαιτούνται Newsroom 28.04.2024 | 14:56 Η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προβλέπει σημαντική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, συντάξεις πείνας και εργασία για τουλάχιστον 1 στους 4 μελλοντικούς συνταξιούχους, ακριβώς

Ιωάννα Τούνη: Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;

Ιωάννα Τούνη: Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media; Τζάμπα τα φίλτρα, πρόσθεσε η instagrammer Η Ιωάννα Τούνη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους μια απορία που έχει σχετικά με την εμφάνισή της και πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε νέο story της, η Instagrammer ρώτησε τους ακολούθους της πώς φαίνεται από

Aθηνά Οικονομάκου: Αφαίρεσε από τα social media ότι είναι σύζυγος του Φίλιππου Μιχόπουλου

Aθηνά Οικονομάκου: Αφαίρεσε από τα social media ότι είναι σύζυγος του Φίλιππου Μιχόπουλου Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά την κοινή ανακοίνωση του χωρισμού της Δύο ημέρες μετά την είδηση ότι η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος παίρνουν διαζύγιο, η ηθοποιός φαίνεται ότι προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση που αποδεικνύει το οριστικό τέλος του ζευγαριού.

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Είναι απόλυτα υποστηρικτικοί και περήφανοι ο ένας για τον άλλον, ανέφερε μια πηγή Την υποστήριξή του στη νέα ταινία της Ζεντάγια έδειξε ο Τομ Χόλαντ. Εν μέσω της πρεμιέρας του «Challengers», μια

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή Είμαστε έτοιμοι, είναι όλα έτοιμα, δήλωσε η Μαρίνα Σάττι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ελληνική αποστολή της Eurovision αναχώρησε την Κυριακή 28 Απριλίου για το Μάλμε της Σουηδίας. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον φετινό μουσικό διαγωνισμό, Μαρίνα Σάττι, απαθανατίστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μαζί

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πώς επηρεάζει γονιμότητα και εγκυμοσύνη [έρευνα]

Τι δείχνει η πρώτη έρευνα για τη σχέση γονιμότητας-ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο πληθυσμό Οι γυναίκες θα πρέπει να κόψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εάν ευελπιστούν να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα. Στην πρώτη έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ προοπτικών γονιμότητας και ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο