Παθογόνα στο στόμα προκαλούν καρκίνο έδειξε μεγάλη έρευνα!

Date:

Κάποια παθογόνα που βρίσκονται σε ιστούς οι οποίοι περιβάλλουν τα δόντια συμβάλλουν σε έναν εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens από την δρ. Yvonne Kapila του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και συνεργάτες της.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος του στόματος που προκαλείται από τα παθογόνα στο στόμα, μπορεί να περιοριστεί από μια βακτηριοκίνη, ένα αντιμικροβιακό και προβιοτικό πεπτίδιο που παράγεται από βακτήρια.

Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων κεφαλής και λαιμού (HNSCC) είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως. Το καρκίνωμα των στοματικών πλακωδών κυττάρων (OSCC), ένα υποσύνολο του HNSCC, αντιπροσωπεύει το 90% όλων των κακοηθειών του στόματος και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης (μόλις 5 ετών) που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από ιό ανθρώπινου θηλώματος, από μόνα τους δεν αρκούν για να εξηγήσουν την επίπτωση και την επιθετική φύση του OSCC. Άλλοι παράγοντες όπως τα στοματικά παθογόνα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όγκων, την εξέλιξη και τη μετάσταση του OSCC, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί καλά.

Η δρ. Kapila και οι συνεργάτες της εξέτασαν εάν το καρκίνωμα των στοματικών πλακωδών κυττάρων προωθείται από περιοδοντικά παθογόνα (δηλαδή εκείνα που επηρεάζουν τις δομές που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις τύποι περιοδοντικών παθογόνων (Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola και Fusobacterium nucleatum) αύξησαν τη μετάσταση των κυττάρων OSCC, την εισβολή και τον σχηματισμό όγκων σε ποντίκια. Αυτά τα αποτελέσματα γίνονται με όχημα τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο οδών σηματοδότησης: την ιντεγκρίνη / FAK και την TLR / MyDD88.

Οι διεργασίες των παθογόνων παρεμποδίστηκαν με θεραπεία με νισίνη, μια βακτηριοκίνη και ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η μελέτη προσφέρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι μια βακτηριοκίνη αναστέλλει τον σχηματισμό καρκίνου του στόματος που προκαλείται από περιοδοντικά παθογόνα.

Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η νισίνη θα μπορούσε να έχει ευρύ θεραπευτικό δυναμικό ως αντιμικροβιακός και αντικαρκινικός παράγοντας και ως αναστολέας του σχηματισμού καρκίνου που προκαλείται από παθογόνα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: “Δεδομένου ότι ένα πεπτίδιο προβιοτικής βακτηριοκίνης, η νισίνη, περιορίζει αυτήν την καρκινογένεση που προκαλείται από τα παθογόνα στο στόμα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προωθήσουν γενικότερα τη θεραπεία για καρκίνο του στόματος και να καθιερώσουν ένα νέο πρότυπο για τη θεραπεία του καρκίνου που να εστιάζεται σε θεραπείες που με αντιμικροβιακά”.

-: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του στόματος: Τα σημάδια που θέλουν προσοχή – Μην τα παραβλέψετε!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο: Το νέο τρυφερό καρέ – ύμνος στην «αγάπη»

Στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα της πρόσωπα περνάει η Ελένη Μενεγάκη λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η παρουσιάστρια έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media καθώς μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5) η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο

Σταμάτης Φασουλής: Λύγισε on air για την Άννα Παναγιωτοπούλου–«Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Σταμάτης Φασουλής το μεσημέρι της Δευτέρας (6/5)

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει GALA Ντάνη Γιαννακοπούλου Εγκυμοσύνη Φωτογραφίες Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει Δείτε την ανάρτηση 06.05.2024, 13:26 Λίγες ημέρες πριν υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η Ντάνη Γιαννακοπούλου έκανε μια νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο Παντζόπουλος: Ποζάρουν αγκαλιά και “ρίχνουν” το Instagram

Η παρουσιάστρια περνά στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Είτε πρόκειται για backstage από την εκπομπή της, είτε δικές της προσωπικές φωτογραφίες από

Συγκινεί η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τον γιο της: “Θεέ μου, σε παρακαλώ να τον έχεις πάντα γερό”

Η ιδιαίτερη φωτογραφία της ηθοποιού από την ημέρα της γέννησης του μονάκριβου γιου της.

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει με τον Ματέο Πανταζόπουλο, αναρτά τη λέξη «Αγάπη» και ρίχνει το Instagram

Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5), και ενώ απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στα πλατό, η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία κοινή της

Μέγκαν Φοξ: Νέα αλλαγή στα μαλλιά της – Με καστανό καρέ αυτή τη φορά

Η ηθοποιός άφησε πίσω τη γαλάζια απόχρωση που είχε υιοθετήσει τελευταία

Eurovision 2024: Ο Α’ Ημιτελικός απευθείας από την ΕΡΤ1

Η Κύπρος με τη Silia Kapsis διεκδικούν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό. Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α’ Ημιτελικού.

Σταμάτης Φασουλής: Φορτισμένος στον αέρα για την Άννα Παναγιωτοπούλου – “Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα”

"Είναι λίγο άγριο όταν το συνειδητοποιείς. Δεν υπάρχει έλλειψη από τη στιγμή που ζει μέσα σου", ανέφερε συγκινημένος ο Σταμάτης Φασουλής.

Φορτισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο συνάντησε ο Σταμάτης Φασουλής το απόγευμα της Δευτέρας (6/5). Τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη υποδέχθηκε το δίδυμο της ΕΡΤ στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4», μιλώντας μεταξύ άλλων για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που «έφυγε» από τη ζωή το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. «Με την Άννα γνωριστήκαμε στη Δραματική Σχολή. Από