Ημικρανία: Ένας στους δύο ασθενείς ζει με το άγχος της επόμενης κρίσης

Date:

Νέα ελληνική μελέτη αποκαλύπτει πως βιώνουν την ημικρανία οι ασθενείς στη χώρα μας. Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα και ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα. Πόσο επηρεάζει την ψυχική διάθεση και την ευεξία τους.

Πολλά προβλήματα προκαλεί η ημικρανία στη ζωή των πασχόντων, καθώς όχι μόνο τους βυθίζει τακτικά στον πόνο, αλλά τους δημιουργεί άγχος για το πότε θα εκδηλωθεί η επόμενη κρίση και πόσο δυνατή θα είναι.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα ελληνική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.105 πάσχοντες από ημικρανία απ’ όλη την χώρα. Την έρευνα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει πως βιώνουν την ημικρανία οι πάσχοντες από αυτήν και πόσο σωστά την αντιμετωπίζουν.

Όπως έδειξε η έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων (το 84,88%) θεωρούν το στρες και ανάλογα συναισθήματα (ψυχική πίεση, στεναχώρια) ως κύριο πυροδοτικό μηχανισμό της ημικρανίας.

Ωστόσο, το σχεδόν 56% των ασθενών με ημικρανία νιώθουν άγχος για την επόμενη κρίση. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί νιώθουν γενικώς αγχωμένοι, αβοήθητοι ή και απογοητευμένοι από τη ζωή τους με την ημικρανία.

Αυτό οφείλεται στις ίδιες τις εκδηλώσεις της ημικρανίας και τον αντίκτυπό τους. Το 66% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως υποφέρουν τόσο πολύ εξαιτίας της, ώστε νιώθουν ότι χάνουν τη ζωή τους πονώντας. Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι ο ένας στους τέσσερις προσπαθούν να αποκρύψουν την ημικρανία τους από τους άλλους.

Τα συμπτώματα

Κάθε φορά που εκδηλώνουν μια κρίση, όμως, βιώνουν πολλά και διαφορετικά εξαντλητικά συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Δυνατός έως αφόρητος πόνος στο κεφάλι (σχεδόν 90% των ασθενών)
 • Ευαισθησία στο φως (75%)
 • Ζάλη, ναυτία και έμετο (71%)
 • Πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια (71%)
 • Ευαισθησία στους ήχους (68%)
 • Πόνος στον αυχένα (53%)
 • Αδυναμία συγκέντρωσης (45%)
 • Διαταραχές στην ψυχική διάθεση, εκνευρισμός (44%)
 • Γενική αδυναμία (41%)

Επιπτώσεις σε οικογένεια, εργασία

Τα συμπτώματα αυτά συχνά έχουν ως συνέπεια να αδυνατούν οι ασθενείς να ανταποκριθούν στις οικογενειακές υποχρεώσεις τους ή ακόμα και να εργαστούν.

Μόλις ο ένας στους τέσσερις δεν έχει επιπτώσεις στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Από τους υπόλοιπους:

 • Το 37% χάνουν 1-2 ημέρες τον μήνα από τις οικογενειακές υποχρεώσεις του
 • Το 25% 3-6 ημέρες τον μήνα
 • Το 8% χάνουν 7-10 ημέρες μηνιαίως
 • Το σχεδόν 6% χάνουν πάνω από 10 ημέρες τον μήνα

Αντίστοιχα, η ημικρανία έχει ως συνέπεια να μειώνουν πολλοί ασθενείς (πάνω από το 10%) τις ώρες εργασίας τους. Άλλοι αλλάζουν αντικείμενο εργασίας (πάνω από το 5% των πασχόντων), ενώ αρκετοί αναγκάζονται να απουσιάσουν κάποιες μέρες του μήνα. Ειδικότερα, από την εργασία τους απουσιάζουν:

 • 1-2 ημέρες τον μήνα το 35% των πασχόντων
 • 3-5 ημέρες μηνιαίως το 10%
 • Πάνω από 5 ημέρες τον μήνα το 6%

Ταυτοχρόνως, όμως, το 94% των ασθενών δηλώνουν πως έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία τους τουλάχιστον επί 1-2 ημέρες κάθε μήνα.

Μολονότι όμως οι εργαζόμενοι ασθενείς υποφέρουν εξαιτίας της ημικρανίας τους, διστάζουν να μιλήσουν ανοικτά γι’ αυτήν στον χώρο εργασίας τους. Διστάζουν επίσης να ανοιχτούν και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι:

 • Ο φόβος ότι θα υποβαθμιστεί το εργασιακό προφίλ τους
 • Η πεποίθηση ότι οι συνάδελφοί τους δεν θα τους καταλάβουν

Και όλ’ αυτά τη στιγμή που σε ποσοστό σχεδόν 88% οι ασθενείς δηλώνουν πως περιορίζουν και τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους λόγω της ημικρανίας.

Δεν είναι σύμπτωμα

Η ημικρανία είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου) και συνοδών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτήν ένας στους επτά ενήλικες. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις (στο περίπου 5%) πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Πολλοί νομίζουν ότι η ημικρανία είναι απλώς ένας πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί χρόνια νευρολογική νόσο. Η νόσος αυτή σχετίζεται με δυνατό, επαναλαμβανόμενο πονοκέφαλο. Η συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων από αυτήν είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 71% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι υποφέρουν από ημικρανία επί περισσότερο από 10 χρόνια. Επιπλέον, το σχεδόν 51% έχουν πάει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων τουλάχιστον μία φορά, εξαιτίας κάποιας ανυπόφορα δυνατής κρίσης.

Ωστόσο, μόλις το 39% απευθύνονται σε ετήσια βάση στον θεράποντα ιατρό τους για να λάβουν εξειδικευμένη βοήθεια. Και ένα 25% δεν έχουν καν διαγνωστεί με ημικρανία, επειδή δεν έχουν απευθυνθεί για τα συμπτώματά τους σε ένα γιατρό.

Η θεραπεία

Σχεδόν μοιραία λοιπόν πολλοί ασθενείς (ο ένας στους τρεις) δεν υποβάλλονται σε εξειδικευμένη θεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί προσπαθούν να βοηθηθούν με κοινά παυσίπονα, άλλα φάρμακα που τους συνιστούν διάφοροι γνωστοί, με ακατάλληλα φάρμακα ή δοκιμάζοντας ακόμα και συμπληρωματικές (εναλλακτικές) θεραπείες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους νευρολόγους και επιστημονικούς συμβούλους του Συλλόγου κ.κ. Μανώλη Δερμιτζάκη και Μιχάλη Βικελή, υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές για την ημικρανία. Άλλες από αυτές χορηγούνται προληπτικά και άλλες κατασταλτικά. Η προληπτική χορήγηση έχει ως στόχο τη μείωση της συχνότητας και της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Η κατασταλτική χορήγηση έχει ως στόχο την καταπράυνση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Οι προληπτικές θεραπείες χορηγούνται συνήθως για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έχουν ένδειξη όταν οι ημικρανίες εμφανίζονται αρκετές μέρες το μήνα. Στις θεραπευτικές επιλογές έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη εξειδικευμένη θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας. Χορηγούνται μία φορά τον μήνα, είναι πολύ αποτελεσματικά, ενώ έχουν ήπιες παρενέργειες.

Επομένως, είναι σημαντικό να ζητούν οι ασθενείς με ημικρανία βοήθεια σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο ή εξειδικευμένο γιατρό για να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία, λένε οι ειδικοί.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τομ Μπρέιντι: Τα παιδιά του του έφτιαξαν ένα βίντεο για την καριέρα του στο NFL – Μην σου μπαίνουν ιδέες να γυρίσεις, του λένε

Tα παιδιά του Τομ Μπρέιντι του έστειλαν ένα μήνυμα στήριξης, με αφορμή την εισαγωγή του στο New England Patriots Hall of Fame την Τετάρτη. Τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει ο παίκτης του NFL με τη Ζιζέλ Μπούντχεν έφτιαξαν ένα βίντεο για τον πατέρα τους, προκειμένου να τον συγχαρούν για τα επιτεύγματά του από το

Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της

Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της Με ένα βίντεο στο Instagram έδειξε στους διαδικτυακούς της φίλους το νέο της λουκ Σχετικά Άρθρα Thema Insights Σταθερή πορεία για ένα πιο βιώσιμο και «πράσινο» μέλλον Η ELPEDISON, ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Άφλεκ «δύο ξένοι» στην αποφοίτηση του γιου του ηθοποιού – Έφτασαν χώρια, δεν μίλησαν καν

H Tζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια λύση στην κρίση του γάμου τους και όπως όλα δείχνουν το διαζύγιο δεν θα αργήσει να έρθει. Εν μέσω των φημών ότι πρόκειται να χωρίσουν, οι δύο σταρ του Χόλιγουντ εμφανίστηκαν στην αποφοίτηση του 12χρονου γιου του Μπεν Άφλεκ, όμως κράτησαν αποστάσεις

Διαβήτης τύπου 1: Πάνω από 22.000 ηλικιωμένοι ασθενείς στην Ελλάδα

Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν με τη νόσο στον κόσμο και στην Ελλάδα. Πόσο μειώθηκαν οι πρόωροι θάνατοι. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται σήμερα καλύτερα από ποτέ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η επιβίωση των ασθενών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση. Όπως αποκαλύπτει, ο αριθμός των πασχόντων σε όλο τον κόσμο που έχουν πλέον υπερβεί τα

Άννα Πρέλεβιτς: Όταν μιλάω για τον άντρα μου, συγκινούμαι

«Ο άντρας μου είναι ο καλύτερός μου φίλος, είναι ο άνθρωπός μου και δεν έχω κανένα μυστικό από εκείνον», είπε η Άννα Πρέλεβιτς. Στην εκπομπή Happy Day μίλησε η Άννα Πρελέβιτς. Το γνωστό μοντέλο και επιχειρηματίας απάντησε, μεταξύ άλλων, για τον σύζυγό της Νικήτα Νομικό, αλλά και για τις παπαρατσικές φωτογραφίες που την τράβηξαν με

Η Μαρία Αντωνά στη θάλασσα με τον Γιώργο Λιάγκα και ο Άρης Σοϊλέδης στη Μύκονο με τη σύντροφό του – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η Μαρία Αντωνά απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τη συνάντησαν χθες βράδυ σε κοσμική εκδήλωση. Η ραδιοφωνική παραγωγός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον Γιώργο Λιάγκα και τόνισε ότι θέλει να κρατά χαμηλό προφίλ όσον αφορά τα προσωπικά της. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Με ρωτάτε συνέχεια για αυτό. Επειδή όλο το

Η Kylie Minogue για διακοπές στη Μύκονο: Απόλαυσε τοπικές λιχουδιές σε ταβέρνα

Από την συναυλία των Coldplay και τις διακοπές της στην Αθήνα η Kylie Minogue συνεχίζει να απολαμβάνει τις ελληνικές ομορφιές ταξιδεύοντας στη Μύκονο. Η Kylie Minogue «συνελήφθη» να γεύεται τις ελληνικές νοστιμιές σε τοπική ταβέρνα στην περιοχή της Αγίας Άννας στην Μύκονο σύμφωνα με το Mykonos Live  Tv. Η τραγουδίστρια συνοδευόταν από τον ατζέντη της

Άγγελος Λάτσιος: Οι νέες φώτο από το Όναρ είναι το κάτι άλλο- Το μήνυμα στη μαμά του, Ελένη Μενεγάκη

O Άγγελος Λάτσιος βρίσκεται στα Άχλα της Άνδρου και δημοσιεύει ονειρικές φωτογραφίες στο instagram του!

Βίκυ Κάβουρα: Θα εντυπωσιαστείς! Έτσι είναι το κορμί της δύο βδομάδες μετά τη γέννα!

Η Βίκυ Κάβουρα μας έδειξε πως είναι το κορμί της δύο βδομάδες μετά τη γέννα και απλά πάθαμε πλάκα!

Celine Dion: “Έπαιρνα 90 mg Valium, θα μπορούσα να ξαπλώσω και να σταματήσω να ανασαίνω”

Η Celine Dion μίλησε για τη σπάνια πάθηση από την οποία πάσχει και είναι το Σύνδρομο του Δύσκαπτου Ανθρώπου. Η πασίγνωστη τ

Κώστας Κωστόπουλος – Σε σοκ η Σοφία Αλεξανιάν όταν μαθαίνει on air την αθώωση του: “Πω, πω, πω”

"Το περίμενα εγώ, αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη! Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ" επισημαίνει η Σοφία Αλεξανιάν.

Τάσος Ξιαρχό: Στα 9 μου είχα επαφές με αγοράκια που σήμερα μπορεί να είναι παντρεμένοι με παιδιά

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο Τάσος Ξιαρχό και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, για τον βιασμό του στα 6 του χρόνια από ένα άτομο 17 ετών και τον κακοποιητικό πατέρα του. Ο ίδιος πιστεύει πως η βία που ασκούσε ο πατέρας στην μητέρα και την αδερφή του προερχόταν από την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα του πατέρα του καθώς η δική του