Κορωνοϊός: Μελέτη του ΕΚΠΑ -Τα αντισώματα μειώνονται 2 μήνες μετά τη λοίμωξη

Date:

Στη μελέτη εξετάστηκαν τα αντισώματα 259 πιθανών δοτών πλάσματος. Τα αντισώματά τους φάνηκε να μειώνονται γρήγορα μετά το 2ο μήνα από την διάγνωση της νόσου.

Τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μειώνονται γρήγορα μέσα στους πρώτους μήνες από τη διάγνωση, αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Επιπλέον, δεν αναπτύσσουν όλοι όσοι μολύνονται αντισώματα. Όσοι παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς είναι πιθανότερο να μην τα αναπτύξουν, σε σύγκριση με όσους νοσούν ήπια ή εισάγονται στα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη με 259 πιθανούς δότες πλάσματος για ασθενείς με Covid-19. Όλοι τους έδωσαν δείγματα:

 • Τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων τους και
 • Έπειτα από δύο αρνητικά αποτελέσματα στην εξέταση PCR με την οποία ανιχνεύεται ο νέος κορωνοϊός

Η μελέτη έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε συνοπτική μορφή στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση παγκοσμίως (New England Journal of Medicine). Κύριοι συγγραφείς είναι οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο διευθυντής  των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μεντής. Η ανίχνευση των αντισωμάτων έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Πόσοι είχαν αντισώματα

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

 • Οι 20 (το 7,7%) ήσαν ασυμπτωματικοί
 • Οι 156 (το 60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία
 • Οι 83 (το 32%) χρειάσθηκαν νοσηλεία

Ο χρόνος που μεσολάβησε από την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων (ή της πρώτης θετικής PCR) μέχρι τη μέτρηση των αντισωμάτων ήταν 62 ημέρες, κατά μέσον όρο. Κυμαινόταν από 14 έως 104 ημέρες.

Αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν στους 229 (ποσοστό 88%). Οι ασυμπτωματικοί είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων (τίτλοι αντισωμάτων) απ’ όλους.

Ωστόσο τα επίπεδα αυτά μειώθηκαν ραγδαία τις επόμενες ημέρες. Οι γιατροί έλαβαν πλάσμα από τους πρώτους 74 απ’ όσους είχαν αντισώματα, 8-19 ημέρες μετά την πρώτη μέτρηση. Στη δεύτερη μέτρηση τα αντισώματα ήταν σημαντικά μειωμένα. Στους περισσότερους από αυτούς η μείωση έφτανε το 10-15%.

Και στο εξωτερικό

Η προοδευτική μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει καταγραφεί σε αντίστοιχες διεθνείς μελέτες. Υπάρχει, όμως, διχογνωμία ως προς τη διάρκειά τους. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται ένα μήνα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και άλλες έξι μήνες αργότερα. Κοινός παρανομαστής όλων των μελετών, όμως, είναι πως όταν υποχωρήσει η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, τα αντισώματα αργά ή γρήγορα θα μειωθούν, τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δωρεά πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το πλάσμα να περιέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αντισωμάτων», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Η σημασία για την ανοσία

Οι Έλληνες επιστήμονες του ΕΚΠΑ και του Παστέρ δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημασία των νέων ευρημάτων για την ανοσία όσων ξεπερνούν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Και αυτό διότι η μελέτη τους δεν εξέτασε τα υπόλοιπα αμυντικά «όπλα» του οργανισμού:

 • Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού
 • Τα βοηθητικά Β-λεμφοκύτταρα που «θυμούνται» την προηγούμενη επαφή με τον ιό και μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων αντισωμάτων
 • Τα Τ-λεμφοκύτταρα που ασκούν απ’ ευθείας τοξική δράση στον κορωνοϊό

Η συλλογή πλάσματος πλουσίου σε αντισώματα γίνεται στο πλαίσιο μελέτης για τη θεραπεία νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19. Η μελέτη αυτή είναι ενεργός στην χώρα μας. Τα νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και  συμμετέχοντες ερευνητές είναι τα εξής:

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)
 • Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)
 • Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» – Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική (Π. Πουλάκου, Κ. Συρίγος)
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος,Χ.Ματσούκα, Μ.Α. Δημόπουλος)
 • Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)
 • Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής)
 • Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός! Έτσι πανηγύρισαν οι διάσημοι φίλαθλοι τον θρίαμβο

Final Four Euroleague: Το 7ο αστέρι στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός AKTOR επικρατώντας 80-95 της Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου. Μυθικό, απίθανο, μοναδικό, απλά Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Βερολίνο και έγραψε ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα πιο μάγκικο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακόμα και από αυτό της Μπολόνια. Ο Εργκίν Αταμάν έγραψε ιστορία, ο

Κώστας Καραφώτης – Κάτια Μάνου: Το πρώτο ταγκό του ζευγαριού στη δεξίωση του γάμου

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Καλοκαίρι 2024: Tα 5 μαγιό που είναι απόλυτη τάση

Το καλοκαίρι είναι κοντά μας και ήδη ίσως αρκετές από εσάς να έχετε κάνει τις πρώτες σας επισκέψεις στην παραλία! Είτε τις έχετε κάνει είτε όχι καλό είναι να γνωρίζετε την φετινή μόδα στα μαγιό. Για αυτό έψαξα και βρήκα για εσένα τα πιο μοδάτα μαγιό για εντυπωσιακές εμφανίσεις στην παραλία. Εσύ που ενδιαφέρεσαι να

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το

Εξερράγη η Ναταλί Κάκκαβα και υπέβαλε την παραίτηση της: “Δεν μου το επιτρέπουν η ηθική και ο αξιακός μου κώδικας”

"Από την πρώτη στιγμή δεχόμουν και δυστυχώς ανεχόμουν απαράδεκτες συμπεριφορές" καταγγέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, η Ναταλί Κάκκαβα.

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και “λιώνει” αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της Κυριακή, 26.5.2024, 21:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ήρθες κι άνθισε η καρδιά μου! Τα καταφέραμε, αγοράκι μου" εξομολογείται γλυκά η Βασιλική Τρουφάκου. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το

Η Ναταλί Κάκκαβα υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αντιδημάρχου Σαρωνικού

Πιο ενοχλημένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ναταλί Κάκκαβα, τα τελευταία 24ωρα, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από την ανάρτηση που επέλεξε να κάνει το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα, η γοητευτική παρουσιάστρια υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση αντιδημάρχου που κρατούσε ως τώρα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα

Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου»

Showbiz Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου» Gossip-tv Team 26-05-2024 22:07 Το πρώτο της παιδί έφερε στον κόσμο η Βασιλική Τρουφάκου πριν από μερικές ώρες. Η ηθοποιός γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Αμούτζας και Μπρεάζου στον Ισθμό της Κορίνθου – Καρέ καρέ η στιγμή της πτώσης από τη γέφυρα

Ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου λατρεύουν τα extreme sports και όπως είδαμε μέσα από τα social media έκαναν για άλλη μια φορά bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο ηθοποιός και η τραγουδίστρια που βρίσκονται στο J2US λατρεύουν τα σπορ αλλά και να γυμνάζονται μαζί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει