Θυρεοειδής: Oι καρκινικοί μικροί όγκοι δεν είναι πάντοτε αθώοι

Date:

Θέμα επανεξέτασης της αντιμετώπισης για μια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που λέγεται θηλώδες μικροκαρκίνωμα, εγείρει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας νέας μεγάλης έρευνας.

Οι καρκινικοί μικροί όγκοι που συχνά εντοπίζονται στον θυρεοειδή αλλά θεωρούνται αβλαβείς επειδή εξελίσσονται με πάρα πολύ αργό ρυθμό, δεν είναι πάντοτε τόσο «αθώοι» όσο φαίνονται. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στο περίπου 20% των περιπτώσεων υποκρύπτουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα πιο επιθετικής νόσου και γι’ αυτό πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα ειδικά τεστ που να προβλέπουν ποιοι μικροί όγκοι του θυρεοειδούς θα εξελιχθούν και ποιοι όχι. Το γεγονός αυτό θέτει θέμα επανεξέτασης της αντιμετώπισης των μικρών κακοηθών όγκων που αναπτύσσει ο θυρεοειδής αδένας.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Η ανάπτυξη καρκίνου σε αυτόν είναι αρκετά συνηθισμένη. Κάθε χρόνο τον αναπτύσσουν σχεδόν 300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το περίπου 1% των ετήσιων κρουσμάτων καρκίνου.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Λινός, καθηγητής Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Υγεία, οι περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν εξαιρετική πρόγνωση και πολύ υψηλά ποσοστά ιάσεως.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 85% των ασθενών πάσχουν από μία μορφή καρκίνου που ονομάζεται θηλώδες καρκίνωμα. Το καρκίνωμα αυτό θεωρείται ως μία πολύ βραδέως εξελισσόμενη νόσος.

Το θηλώδες μικροκαρκίνωμα

Από τους ασθενείς αυτούς, το 30% έχουν όγκους διαμέτρου 1 εκατοστού και κάτω. Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από το επονομαζόμενο θηλώδες μικροκαρκίνωμα.

«Η ασυμπτωματική και νωθρή φύση του μικροκαρκινώματος αυτού έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, αλλά και από την υψηλή συχνότητα εντοπισμού του σε αυτοψίες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από άλλη αιτία», λέει ο κ. Λινός. «Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη της νόσου δεν γίνεται αντιληπτή εν ζωή, διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Η, δε, εξέλιξή της είναι τόσο αργή, ώστε συχνά δεν διαγιγνώσκεται καν. Απλώς εντοπίζεται μετά τον θάνατο του ασθενούς από κάποια άλλη αιτία».

Οι μικροί όγκοι του θυρεοειδούς (δηλαδή το θηλώδες μικροκαρκίνωμα) μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και σε παιδιά. Ωστόσο είναι πιο συνηθισμένοι στις ηλικίες 30-50 ετών, ιδίως στις γυναίκες. Γι’ αυτό τον λόγο, «είναι φρόνιμο να ελέγχεται προληπτικά ο θυρεοειδής στο ετήσιο τσεκ-απ», τονίζει ο καθηγητής.

Η διάγνωση

Οι κακοήθεις μικροί όγκοι του θυρεοειδούς συνήθως δεν είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού στον λαιμό του ασθενούς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είναι πολύ αδύνατος. Συνήθως γίνονται αντιληπτοί κατά την ψηλάφηση από έναν έμπειρο ιατρό. Μερικές φορές, μάλιστα, αποτελούν τυχαίο εύρημα της εξέτασης στον λαιμό για άλλο λόγο.

Όταν ο γιατρός ψηλαφίσει έναν μικρό όγκο, ζητά αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να προσδιοριστεί το μέγεθός του. Κατόπιν διενεργεί βιοψία για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για κακοήθεια, λέει ο κ. Λινός.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης τόσο μικρών όγκων. Αυτό αποδίδεται έως ένα βαθμό:

  • Στην προθυμία μας να κάνουν προληπτικές εξετάσεις
  • Στα προηγμένα τεχνολογικά απεικονιστικά συστήματα που εντοπίζουν πολύ μικρούς όγκους

Άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες είναι η «επιδημία» της παχυσαρκίας που ευνοεί την εμφάνιση των όγκων, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πως αντιμετωπίζονται οι μικροί όγκοι

Όπως προαναφέρθηκε, οι κακοήθεις μικροί όγκοι του θυρεοειδούς ανιχνεύονται σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οδήγησε στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Όταν το ογκίδιο είναι μικρότερο του 1 εκατοστού, η Αμερικανικής Ακαδημία Θυρεοειδούς (American Thyroid Association) συνιστά μεν να αφαιρείται ο θυρεοειδής, αλλά δεν αποκλείει την ενεργητική παρακολούθηση. Αυτή συνίσταται στην εντατική παρακολούθηση του ασθενούς, με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, και αφαίρεση του αδένα μόνο αν υπάρξει αλλαγή στον όγκο.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, όμως, συνηγορούν υπέρ της εξ αρχής χειρουργικής αντιμετώπισης, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί τρόπος να εντοπίζονται οι μικροί όγκοι υψηλού κινδύνου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Surgeons, βασίσθηκε στο ιστορικό 30.180 ασθενών. Όλοι τους είχαν κάνει θεραπεία για θηλώδες μικροκαρκίνωμα θυρεοειδούς, μεταξύ 2010 και 2014.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 5.628 από αυτούς (ποσοστό 18,7%) εμφάνιζαν χαρακτηριστικά προχωρημένης νόσου. Κάποιοι από αυτούς, λ.χ., είχαν τοπική εξάπλωση του όγκου τους, άλλοι θετικούς λεμφαδένες και άλλοι απομακρυσμένες μεταστάσεις.

«Παρότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν είναι επιθετική, οι ασθενείς που έχουν έστω και μικρούς όγκους είναι προτιμότερο να λαμβάνουν χειρουργική θεραπεία. Αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης πλήρους ιστολογικής εξέτασης», τονίζει ο κ. Λινός. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν αυτά τα χαρακτηριστικά με προεγχειρητική εξέταση».

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις χειρουργικές τεχνικές με τις οποίες αφαιρούνται οι καρκινικοί μικροί όγκοι του θυρεοειδούς. Ο κ. Λινός, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων, έχει καθιερώσει διεθνώς την μέθοδο MINET.

Η μέθοδος αυτή είναι η ελάχιστα επεμβατική, μη-ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (minimally invasive non-endoscopic thyroidectomy), με την οποία αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας μέσω μικρών τομών. Η μέθοδος ΜΙΝΕΤ παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή.

«Πρόκειται για μια τεχνική που μειώνει στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και εξασφαλίζει ταχεία ανάρρωση και σχεδόν αόρατη τομή μετεγχειρητικά», λέει ο καθηγητής. «Κυρίως, όμως, είναι ασφαλής, προσφέρει ριζικότερη θυρεοειδεκτομή και καλύτερα αποτελέσματα, κυρίως στη διατήρηση της ακεραιότητας των νεύρων και του άνω παραθυρεοειδή αδένα».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λόπεζ–Άφλεκ: Η κοινή εμφάνιση μετά τις φήμες χωρισμού που θα μπορούσε να βάλει τέλος στα σενάρια

Σαν βόμβα έσκασε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο η φήμη ότι ο γάμος της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Άφλεκ περνάει κρίση. Ο φωτογραφικός φακός συνάντησε το ζευγάρι πριν από μερικές ώρες σε κοινή έξοδο. Οι δυο τους εντοπίστηκε από τους φωτογράφους την Κυριακή 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας που έκαναν με το αυτοκίνητο.

Η Λένα Μαντά έγινε γιαγιά για δεύτερη φορά και μας έδειξε την πρώτη φωτό του εγγονού της

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Λένα Μάντα, καθώς έγινε γιαγιά για δεύτερη φορά.

Η Σερ θα γιορτάσει τα 78α γενέθλιά της ουρλιάζοντας με ένα μαξιλάρι στο κεφάλι

Η Σερ σύντομα κλείνει τα 78 και αποκάλυψε ότι θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, βάζοντας ένα μαξιλάρι στο κεφάλι και ουρλιάζοντας στο κρεβάτι της, αφού δεν μπορεί να πιστέψει ότι μεγαλώνει. Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Bob Mackie: Naked Illusion» στο Λος Άντζελες και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, αποκάλυψε τα εορταστικά

Παγιδευμένοι: Ο Δημήτρης νιώθει για πρώτη φορά αδύναμος

Παγιδευμένοι, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:30 στον ΑΝΤ1.

Συγκινεί ο Γιαννάκης του ΠΑΟΚ: «Θέλω να πάρει ο Ολυμπιακός το Conference κι ο Παναθηναϊκός τη Euroleague»

Ενδιαφεροντα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΠΑΟΚ Συγκινεί ο Γιαννάκης του ΠΑΟΚ: «Θέλω να πάρει ο Ολυμπιακός το Conference κι ο Παναθηναϊκός τη Euroleague» Ο μικρός φίλος του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης, έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων και γιόρτασε με την ψυχή του την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον «Δικέφαλο του Βορρά» Τζωρτζίνα Φράγκου 20.05.2024 | 21:17 Ο μικρός

Τι είναι ο παρβοϊός, πως γίνεται η διάγνωση – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό Β19 σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα στη χώρα μας, νήπιο 3,5 ετών κατέληξε μετά από λοίμωξη

«Ο ύπνος είναι ο νέος καφές για τον οργανισμό», λέει ο μεγιστάνας που πήρε αίμα του γιου του για να νικήσει τη γήρανση

Ο μεγιστάνας Bryan Johnson που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό γιατί χρησιμοποίησε αίμα του γιου του για να νικήσει τη γήρανση, χαρακτήρισε τον ύπνο ως τον νέο καφέ που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. «Νομίζω ότι ο ύπνος είναι ο νέος καφές για τον οργανισμό», είπε στη Wall Street Journal και σημείωσε ότι

Ο Κέβιν Κόστνερ καταχειροκρτήθηκε επί 10 λεπτά στις Κάννες – «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ νιώθω ευλογημένος»

Συγκινημένος ήταν ο Κέβιν Κόστνερ μετά την αποθέωσή του στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, όπου οι καλεσμένοι τον τίμησαν με ένα 10λεπτο χειροκρότημα. Ο Κέβιν Κόστνερ βρέθηκε χτες Κυριακή (19.05.2024) στο Φεστιβάλ στις Κάννες, όπου προβλήθηκε, σε παγκόσμια πρεμιέρα αλλά εκτός συναγωνισμού, η νέα ταινία του «Horizon: An American Saga», στην οποία ο ίδιος είναι

Η Μαρί Σαντάλ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον Παύλο μέσω μίας φωτογραφίας με τα παιδιά τους

Με μία τρυφερή ανάρτηση ευχήθηκε η Μαρί Σαντάλ για τα γενέθλια του συζύγου της Παύλου ο οποίος έγινε σήμερα (20.05.2024) 57 ετών. Ένα δημόσιο «χρόνια πολλά» είπε η Μαρί Σαντάλ στον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Φυσικά, η ανάρτησή της συνοδευόταν με μία οικογενειακή φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο Παύλος με τη σύζυγό του και

Μπέττυ Μαγγίρα: Παρενέβη στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά για να ξεκαθαρίσει για την αμοιβή της στη Eurovision

Μέσα στην αμοιβή μας ήταν όλο το πακέτο, δεν μας ξεχώρισαν ότι αυτά θα πάρετε για τον τελικό και αυτά για τη μετάδοση της Eurovision, ξεκαθάρισε

Κέιτι Πέρι: Εμφανίστηκε στον τελικό του American Idol με φόρεμα που είχε πάνω του τα πρόσωπα 168 διαγωνιζόμενων

Η τραγουδίστρια και κριτής εμφανίστηκε στον τελικό με ένα φόρεμα, που αποτίει φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στο σόου