Κορωνοϊός: Σωτήρια τα στεροειδή για τους βαριά ασθενείς – Νέες οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.

Date:

Νέες οδηγίες για τη θεραπεία των βαρέως πασχόντων εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σειρά μελετών απέδειξαν ότι ορισμένα κορτικοστεροειδή είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες. Οι ασθενείς με ήπια λοίμωξη είναι απίθανο να βοηθηθούν.

Επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ότι ορισμένα στεροειδή (ή κορτικοστεροειδή) φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τους πιο βαριά από τους ασθενείς.

Σε μία σειρά τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, διαπιστώθηκε ότι τα στεροειδή μειώνουν κατά το ένα τρίτο τους θανάτους των ασθενών με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.  Τα στοιχεία είναι τόσο ισχυρά, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών του για την αντιμετώπιση της βαριάς νόσου Covid-19.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Στεροειδές φάρμακο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από σοβαρή νόσο Covid-19

Κορωνοϊός: Αναθεώρηση των οδηγιών για τη θεραπεία ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έως τώρα, το μοναδικό άλλο φάρμακο που είχε δείξει να βοηθεί τους βαρέως πάσχοντες ήταν η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) αλλά το όφελός της ήταν μέτριο.

Τα στεροειδή είναι μία ομάδα απλών, φθηνών και παμπάλαιων φαρμάκων. Όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν διπλή δράση όταν ο κορωνοϊός προκαλέσει βαριά νόσο:

  • Καταστέλλουν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών. Είναι γνωστό και ως «καταιγίδα των κυτταροκινών». Πρόκειται για την μαζική, φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό. Ουσιαστικά, το σώμα υπερπαράγει ισχυρές φλεγμονώδεις ουσίες (λέγονται κυτταροκίνες), με συνέπεια να καταρρέουν τα ζωτικά όργανα.
  • Καταπολεμούν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Η ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται διασωλήνωση πολλοί ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με βαριά πνευμονία ή άλλες νόσους και μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Ήδη από το 1967 οι γιατροί είχαν παρατηρήσει ότι «τα κορτικοστεροειδή έχουν αξία στη θεραπεία των ασθενών» με ARDS, σύμφωνα με σχόλιο που συνοδεύει τις νέες μελέτες.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι τρεις νέες κλινικές μελέτες και η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) επτά προγενέστερων έδειξαν ότι ορισμένα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Τα εν λόγω στεροειδή είναι η δεξαμεθαζόνη, η υδροκορτιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη.

Τα ισχυρότερα δεδομένα παρατηρήθηκαν με την δεξαμεθαζόνη. Συσχετίσθηκε με μείωση κατά 36% των θανάτων. Η υδροκορτιζόνη φάνηκε να μειώνει τους θανάτους κατά 31%. Τέλος, μικρή μελέτη με την μεθυλπρεδνιζολόνη κατέδειξε μείωση των θανάτων κατά 9%.

Την μετανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 1.703 ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε 12 χώρες. Το συνολικό συμπέρασμα ήταν πως με τα κορτικοστεροειδή που προαναφέρθηκαν, μειώνεται η θνησιμότητα κατά 30% κατά μέσον όρο. Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι ή όχι.

Νέες οδηγίες και προειδοποιήσεις

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά διότι προέρχονται από διαφορετικά νοσηλευτικά ιδρύματα και γεωγραφικές περιοχές. Γι’ αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφ’ όσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη, τα στεροειδή πρέπει να προστίθενται στην αγωγή των ασθενών.

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στις αναθεωρημένες οδηγίες για τη θεραπεία της βαριάς λοίμωξης Covid-19 που εξέδωσε, συνιστά τη χρήση αυτών των κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως δεν πρέπει να χορηγούνται ούτε να λαμβάνονται τα στεροειδή αδιακρίτως. Όπως εξηγεί, οι ασθενείς χωρίς βαριά λοίμωξη είναι απίθανο να ωφεληθούν. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή ντελίριο, ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί επίσης να τους αφήσουν ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις. Αν, εξ άλλου, αρχίσουν όλοι να τα λαμβάνουν προληπτικά ή άνευ ιατρικής ένδειξης, θα απειληθούν τα παγκόσμια αποθέματα. Σε τέτοια περίπτωση, θα κινδυνεύσουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται.

Παρ’ όλα αυτά, τα νέα ευρήματα «είναι γερό κτύπημα εναντίον του νέου κορωνοϊού», δήλωσε παραστατικά στους New York Times ο ερευνητής Dr. Derek C. Angus, που συμμετείχε στην μετανάλυση του Π.Ο.Υ. Ωστόσο δεν σημαίνουν πως βρέθηκε το φάρμακο για τον κορωνοϊό, επομένως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και