Κορωνοϊός: Σωτήρια τα στεροειδή για τους βαριά ασθενείς – Νέες οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.

Date:

Νέες οδηγίες για τη θεραπεία των βαρέως πασχόντων εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σειρά μελετών απέδειξαν ότι ορισμένα κορτικοστεροειδή είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες. Οι ασθενείς με ήπια λοίμωξη είναι απίθανο να βοηθηθούν.

Επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ότι ορισμένα στεροειδή (ή κορτικοστεροειδή) φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τους πιο βαριά από τους ασθενείς.

Σε μία σειρά τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, διαπιστώθηκε ότι τα στεροειδή μειώνουν κατά το ένα τρίτο τους θανάτους των ασθενών με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.  Τα στοιχεία είναι τόσο ισχυρά, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών του για την αντιμετώπιση της βαριάς νόσου Covid-19.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Στεροειδές φάρμακο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από σοβαρή νόσο Covid-19

Κορωνοϊός: Αναθεώρηση των οδηγιών για τη θεραπεία ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έως τώρα, το μοναδικό άλλο φάρμακο που είχε δείξει να βοηθεί τους βαρέως πάσχοντες ήταν η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) αλλά το όφελός της ήταν μέτριο.

Τα στεροειδή είναι μία ομάδα απλών, φθηνών και παμπάλαιων φαρμάκων. Όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν διπλή δράση όταν ο κορωνοϊός προκαλέσει βαριά νόσο:

  • Καταστέλλουν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών. Είναι γνωστό και ως «καταιγίδα των κυτταροκινών». Πρόκειται για την μαζική, φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό. Ουσιαστικά, το σώμα υπερπαράγει ισχυρές φλεγμονώδεις ουσίες (λέγονται κυτταροκίνες), με συνέπεια να καταρρέουν τα ζωτικά όργανα.
  • Καταπολεμούν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Η ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται διασωλήνωση πολλοί ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με βαριά πνευμονία ή άλλες νόσους και μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Ήδη από το 1967 οι γιατροί είχαν παρατηρήσει ότι «τα κορτικοστεροειδή έχουν αξία στη θεραπεία των ασθενών» με ARDS, σύμφωνα με σχόλιο που συνοδεύει τις νέες μελέτες.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι τρεις νέες κλινικές μελέτες και η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) επτά προγενέστερων έδειξαν ότι ορισμένα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Τα εν λόγω στεροειδή είναι η δεξαμεθαζόνη, η υδροκορτιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη.

Τα ισχυρότερα δεδομένα παρατηρήθηκαν με την δεξαμεθαζόνη. Συσχετίσθηκε με μείωση κατά 36% των θανάτων. Η υδροκορτιζόνη φάνηκε να μειώνει τους θανάτους κατά 31%. Τέλος, μικρή μελέτη με την μεθυλπρεδνιζολόνη κατέδειξε μείωση των θανάτων κατά 9%.

Την μετανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 1.703 ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε 12 χώρες. Το συνολικό συμπέρασμα ήταν πως με τα κορτικοστεροειδή που προαναφέρθηκαν, μειώνεται η θνησιμότητα κατά 30% κατά μέσον όρο. Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι ή όχι.

Νέες οδηγίες και προειδοποιήσεις

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά διότι προέρχονται από διαφορετικά νοσηλευτικά ιδρύματα και γεωγραφικές περιοχές. Γι’ αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφ’ όσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη, τα στεροειδή πρέπει να προστίθενται στην αγωγή των ασθενών.

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στις αναθεωρημένες οδηγίες για τη θεραπεία της βαριάς λοίμωξης Covid-19 που εξέδωσε, συνιστά τη χρήση αυτών των κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως δεν πρέπει να χορηγούνται ούτε να λαμβάνονται τα στεροειδή αδιακρίτως. Όπως εξηγεί, οι ασθενείς χωρίς βαριά λοίμωξη είναι απίθανο να ωφεληθούν. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή ντελίριο, ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί επίσης να τους αφήσουν ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις. Αν, εξ άλλου, αρχίσουν όλοι να τα λαμβάνουν προληπτικά ή άνευ ιατρικής ένδειξης, θα απειληθούν τα παγκόσμια αποθέματα. Σε τέτοια περίπτωση, θα κινδυνεύσουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται.

Παρ’ όλα αυτά, τα νέα ευρήματα «είναι γερό κτύπημα εναντίον του νέου κορωνοϊού», δήλωσε παραστατικά στους New York Times ο ερευνητής Dr. Derek C. Angus, που συμμετείχε στην μετανάλυση του Π.Ο.Υ. Ωστόσο δεν σημαίνουν πως βρέθηκε το φάρμακο για τον κορωνοϊό, επομένως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Ηλιάδης: Πέθανε ο δεύτερος σύζυγος της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Έφυγε από τη ζωή ο δεύτερος σύζυγος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργος Ηλιάδης. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Δήμαρχος

Μπέττυ Μαγγίρα: “Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση, αντιλαμβάνεστε τον λόγο”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση, αντιλαμβάνεστε τον λόγο» Δευτέρα, 24.6.2024, 13:14 Zappit@ZAPPIT_ Η αντίδραση της Μπέττυς Μαγγίρα on camera. Τη Μπέττυ Μαγγίρα συνάντησαν οι δημοσιογράφοι και ρωτήθηκε για την επικείμενη ολοκλήρωση της εκπομπής της τον ΑΝΤ1 το Σαβ/κο. Η παρουσιάστρια είπε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση, αφού ακόμα η εκπομπή

Ορέστης Τζιόβας: Έκανα coming out, γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στην κοινωνία για τη διαφορετικότητα

Πρέπει να γίνει έκρηξη για να «ξεκαταπιεστεί» κάποιος, πρόσθεσε

Δανάη Μπάρκα: Μικρή στο Κουκλέσι Ιωαννίνων, ντυνόμουν βοσκοπούλα στην γιορτή του τσοπάνη

Αν το γκουγκλάρετε, υπάρχει κι έχω και φωτογραφία, πρόσθεσε

Ελένη Μενεγάκη: Οι διακοπές στην Άνδρο για του Αγίου Πνεύματος και η εντυπωσιακή selfie – «Άλλη μια μέρα στον Παράδεισο»

Συνεχίζει τις διακοπές της στην Άνδρο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (22-24.06.2024) η Ελένη Μενεγάκη. Στο ησυχαστήριό της στην Άνδρο βρίσκεται η γνωστή παρουσιάστρια για να περάσει λίγες στιγμές χαλάρωσης πριν επιστρέψει στα επαγγελματικά της καθήκοντα πίσω στην Αθήνα. Η Ελένη Μενεγάκη φρόντισε να ενημερώσει τους followers της για το που περνάει το τριήμερό

Η Μαρίνα Σάττι στις 9 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους

Η Μαρίνα Σάττι ταξιδεύει και αυτό το καλοκαίρι και στις 9 Ιουλίου θα βρεθεί στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.  Pop, mainstream και ethnic, σαγηνευτική, αισθησιακή αλλά και τρυφερή, κυρίαρχη και λαμπερή, η Μαρίνα Σάττι, εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα στον 68ο διαγωνισμό της Eurovision με το ΖARI της ξεσηκώνοντας το κοινό εντός και εκτός της χώρας

Πέθανε ο δεύτερος σύζυγος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργος Ηλιάδης

Πέθανε ο δεύτερος σύζυγος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργος Ηλιάδης. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο δήμαρχος Λευκωσίας και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης με μια ανάρτηση του στο Facebook. Ο δήμαρχος Λευκωσίας ήταν γαμπρός του Γιώργου Ηλιάδη. Καλό παράδεισο αγαπημένε μου πεθερέ.Posted by Constantinos Yiorkadjis on Monday, June 24, 2024 Ο Γιώργος Ηλιάδης, επιχειρηματίας και δημοσιογράφος, υπήρξε

Η Μιμή Ντενίση εύχεται στην κόρη της για τα γενέθλιά της – «Είμαι ευγνώμων που απέκτησα ένα τόσο καλό παιδί»

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, η Μιμή Ντενίση εύχεται στην κόρη της, Μαριτίνα για τα γενέθλιά της. «Χρόνια πολλά στη Μαριτίνα μου!! Στον θησαυρό και τη χαρά της ζωής μου», γράφει στην ανάρτηση που συνοδεύει με μια φωτογραφία της κόρης της. «Έχω ζήσει μεγάλες επιτυχίες και έντονες στιγμές ευτυχίας και είμαι ευγνώμων

Λαζόπουλος για Κουτσελίνη και υπόθεση Λύτρα: Αν δεν είχες χάμπουργκερ όταν σπούδαζες, σου δημιουργούσε «παρένθετη παραίσθηση του υποχονδρίου»

«Όταν χρειάστηκε να πάω να σπουδάσω, δεν είχα χάμπουργκερ, δεν είχα τσίζμπεργκερ να φάω», έλεγε πρόσφατα η Ζήνα Κουτσελίνη, μετά τη δήλωσή της για τον Απόστολο Λύτρα που προκάλεσε αντιδράσεις. Η δήλωσή της ότι «η καριέρα του Λύτρα πλήττεται μετά από αυτό το περιστατικό» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με την ίδια να προσπαθεί στη συνέχεια να

Γιώργος Θεοφάνους: Δεν μιλάμε με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, δεν ξέρω αν θα ξαναέγραφα δίσκο για εκείνη

Ο γνωστός συνθέτης, Γιώργος Θεοφάνους, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του Alpha, όπου αναφέρθηκε και στη σχέση του με τη Νατάσα Θεοδωρίδου. «Δεν μιλάμε με τη Νατάσα, αλλά ρε παιδί μου έχει πει τόσο ωραία τραγούδια κι ούτε μπορώ να φανταστώ εκείνα τα τραγούδια με τη φωνή κάποιου άλλου», είπε. «Μην είμαστε άδικοι. Μου

Μαρία Γεωργιάδου: Είχαμε πάρει έγκριση από την ΕΡΤ, αλλά για κάποιο λόγο ακυρώθηκε

«Έχει τύχει να γράφω 18 συνεχόμενες ώρες ένα σενάριο. Ήταν ο Ήλιος και μετά η Άγρια Γη», είπε η Μαρία Γεωργιάδου. Η Μαρία Γεωργιάδου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη. Η ηθοποιός και σεναριογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, για το νέο σίριαλ που ετοιμάζει.   «Εργάζομαι πάνω σε ένα σενάριο. Δεν θα

Η άβαφη Ελένη Μενεγάκη και η σέλφι από την Άνδρο – «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο»

Αποτρίχωση στο μπικίνι: Ποια είναι η ιδανική για εσάς; Νεκρός από επίθεση καρχαρία ο θρύλος του σέρφινγκ, Tαμάγιο Πέρι – Είχε παίξει στην ταινία «Οι πειρατές της Καραϊβικής» Η άβαφη Ελένη Μενεγάκη και η σέλφι από την Άνδρο – «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» Το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας υιοθέτησε το Συμβούλιο