Κολπίτιδα: Πώς να αποφύγετε τις μολύνσεις

Date:

Ο ήλιος, η θάλασσα, η υγρασία και η χαλαρή διάθεση των γυναικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν την εμφάνιση μολύνσεων και κυρίως αυτών της ευαίσθητης περιοχής. Η συνηθέστερη από αυτές είναι η κολπίτιδα.

Η εμφάνιση μιας κολπίτιδας, ωστόσο, μπορεί όχι μόνο να σας ταλαιπωρήσει, αλλά και να καταστρέψει εντελώς τις διακοπές σας. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή!

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Τζώνης, αναλύει τους παράγοντες κινδύνου, ενώ εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί η γυναίκα να αποφύγει αυτόν τον «καλοκαιρινό εφιάλτη».

«Λόγω της ανατομίας του γεννητικού συστήματός τους, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις κολπίτιδες και γι’ αυτό αυτές αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που θα τις οδηγήσει στον γυναικολόγο τους. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με τον ελεύθερο τρόπο ζωής, την υγρασία, τη ζέστη και το μπάνιο στη θάλασσα, αυξάνονται σημαντικά οι παράγοντες κινδύνου εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση κάποιας μορφής κολπίτιδας», αναφέρει ο ειδικός.

Δείτε τι είναι οι κολπίτιδες, ποια είναι τα συνηθέστερα είδη και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τζώνη.

Τι είναι η κολπίτιδα

Με τον ιατρικό όρο «κολπίτιδα» εννοούμε μια φλεγμονή (λοίμωξη) που εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και συγκεκριμένα στον κόλπο.

Το κατώτερο γεννητικό σύστημα αποικίζεται από μία μεγάλη ποικιλία μικροβίων τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και του αιδοίου. Το φυσιολογικό αυτό μικροβιολογικό οικοσύστημα επηρεάζεται και ρυθμίζεται από πολλούς και σύνθετους μηχανισμούς οι οποίοι το διατηρούν σε μία ισορροπία. Οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των ήδη υπαρχόντων πληθυσμών της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ή εισβολή από ξένους μικροοργανισμούς, μύκητες και βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση κολπίτιδας.

Η «επίθεση» των παράσιτων στον γυναικείο κόλπο σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν θα προκαλέσει συμπτώματα, ενώ σε κάποιες άλλες ενδέχεται να προκαλέσει φαγούρα, τσούξιμο και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.

Οι κολπίτιδες διακρίνονται σε μυκητιασικές, βακτηριακές, στις κολπίτιδες που προκαλούνται μέσω της σεξουαλικής πράξης από διάφορους μικροοργανισμούς, από τριχομονάδες και χλαμύδια και στην ατροφική αιδιοκολπίτιδα η οποία παρουσιάζεται κυρίως στην εμμηνόπαυση.

Μυκητιασική κολπίτιδα

Είναι το συνηθέστερο είδος κολπίτιδας στις γυναίκες. Συνήθως προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans, ο οποίος αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αλλά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Εκδηλώνεται κυρίως με έντονο κνησμό (φαγούρα), καύσο και εκκρίματα λευκού χρώματος χωρίς οσμή, ενώ στο 30% των περιπτώσεων μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα.

Βακτηριακή μη ειδική κολπίτιδα

Αυτό το είδος της κολπίτιδας προκαλείται κυρίως από την αλόγιστη ανάπτυξη διάφορων μικροοργανισμών που αποικίζουν ήδη τον γυναικείο κόλπο (π.χ.Gardnerella vaginalis, enterococcus sp, streptococcus sp κτλ.) αλλά φυσιολογικά ανευρίσκονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, ενώ αρκετά συχνά δεν έχει συμπτώματα. Χαρακτηρίζεται από γκριζόλευκες εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή (οσμή ιχθύος), ενώ αρκετά συχνά συνοδεύεται από ερεθισμό και τσούξιμο.

Τριχομοναδική κολπίτιδα

Οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο πρωτόζωο και προκαλείται συνήθως μετά από απρόσεκτες σεξουαλικές επαφές ή κακή υγιεινή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Στο 20% των γυναικών δεν προκαλεί συμπτώματα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα εμφανίσει κιτρινοπράσινες εκκρίσεις, κνησμό και καύσο του αιδοίου, συχνοουρία, δυσουρία, πόνο στην επαφή και ερυθρότητα στα μικρά χείλη και την είσοδο του γυναικείου κόλπου. Κατά την γυναικολογική εξέταση είναι χαρακτηριστική η εικόνα του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι οιδηματώδης με μικρά κόκκινα στίγματα προσομοιάζοντας εικόνα φράουλας.

Κολπίτιδα από χλαμύδια

Τα χλαμύδια (Chlamydia Trachomatis) αποτελούν το πιο συχνό αίτιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενης φλεγμονής. Χαρακτηριστικό της χλαμυδιακής φλεγμονής είναι ότι σπάνια δίνει συμπτώματα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει σημαντικά τη διάγνωση. Εκεί, ωστόσο, κρύβεται και ο κίνδυνος, καθώς τα χλαμύδια προσβάλλουν τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα και εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως π.χ. δημιουργία συμφύσεων, υδροσάλπιγγες και κατ’ επέκταση υπογονιμότητα, αυτόματη έκτρωση, πρόωρο τοκετό ή λοίμωξη του νεογνού.

Ατροφική αιδοιοκολπίτιδα

Η μορφή αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πολύ σπανιότερα στην παιδική ηλικία, λόγω έλλειψης οιστρογόνων που φυσιολογικά χαρακτηρίζει τις ομάδες αυτές των γυναικών. Χαρακτηρίζεται κυρίως από αίσθημα ερεθισμού ή καύσου και πόνο στην επαφή.

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στους παρακάτω παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιοι είναι αυτοί:

 • το βρεγμένο μαγιό για πολύ ώρα στο σώμα
 • τα συνθετικά και τα στενά ρούχα και εσώρουχα
 • οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και η συχνή εναλλαγή συντρόφων
 • οι μεταβολές του pH του γυναικείου κόλπου που μπορεί να οφείλονται σε λανθασμένες συνήθειες προσωπικής υγιεινής όπως οι συχνές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά
 • τα σπερματοκτόνα σπρέι ή αλοιφές
 • κολπικά ταμπόν, αντισυλληπτικά διαφράγματα ή άλλα ξένα σώματα στον κόλπο
 • η αλλαγή του pH του γυναικείου κόλπου πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
 • η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, στεροειδών ή ζάχαρης

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε κολπίτιδα

Οι κολπίτιδες προλαμβάνονται, εάν φροντίσετε να κρατήσετε μακριά από την ευαίσθητη περιοχή σας τη ζέστη και την υγρασία και όλους τους άλλους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηρίων.

Συγκεκριμένα:

 • προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα
 • αποφύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και ρούχα
 • να φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα και αφού προηγουμένως κάνετε ντους

  προσέξτε την καθαριότητα της πετσέτας σας
 • μη κάθεστε σε κοινόχρηστες ξαπλώστρες χωρίς πετσέτα
 • προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες
 • αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, καθώς τα σάκχαρα τρέφουν τους μύκητες και τα μικρόβια
 • αποφύγετέ τις συχνές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά
 • καταναλώστε άφθονα γιαούρτια
 • μη καταναλώνετε αλόγιστα αλκοόλ
 • χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι κολπίτιδες

Εάν παρ’ όλα αυτά δεν αποφύγατε την μόλυνση θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει σε κάποιες περιπτώσεις κολπικές αλοιφές, υπόθετα ή χάπια. Συνίσταται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αγωγή να λαμβάνει και ο σύντροφός σας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επαναλοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας και ακολουθείστε κατά γράμμα τις υποδείξεις και τη θεραπευτική παρέμβαση που αυτός θα σας συστήσει.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τομ Μπρέιντι: Τα παιδιά του του έφτιαξαν ένα βίντεο για την καριέρα του στο NFL – Μην σου μπαίνουν ιδέες να γυρίσεις, του λένε

Tα παιδιά του Τομ Μπρέιντι του έστειλαν ένα μήνυμα στήριξης, με αφορμή την εισαγωγή του στο New England Patriots Hall of Fame την Τετάρτη. Τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει ο παίκτης του NFL με τη Ζιζέλ Μπούντχεν έφτιαξαν ένα βίντεο για τον πατέρα τους, προκειμένου να τον συγχαρούν για τα επιτεύγματά του από το

Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της

Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της Δούκισσα Νομικού: Η αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της Με ένα βίντεο στο Instagram έδειξε στους διαδικτυακούς της φίλους το νέο της λουκ Σχετικά Άρθρα Thema Insights Σταθερή πορεία για ένα πιο βιώσιμο και «πράσινο» μέλλον Η ELPEDISON, ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Άφλεκ «δύο ξένοι» στην αποφοίτηση του γιου του ηθοποιού – Έφτασαν χώρια, δεν μίλησαν καν

H Tζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια λύση στην κρίση του γάμου τους και όπως όλα δείχνουν το διαζύγιο δεν θα αργήσει να έρθει. Εν μέσω των φημών ότι πρόκειται να χωρίσουν, οι δύο σταρ του Χόλιγουντ εμφανίστηκαν στην αποφοίτηση του 12χρονου γιου του Μπεν Άφλεκ, όμως κράτησαν αποστάσεις

Διαβήτης τύπου 1: Πάνω από 22.000 ηλικιωμένοι ασθενείς στην Ελλάδα

Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν με τη νόσο στον κόσμο και στην Ελλάδα. Πόσο μειώθηκαν οι πρόωροι θάνατοι. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται σήμερα καλύτερα από ποτέ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η επιβίωση των ασθενών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση. Όπως αποκαλύπτει, ο αριθμός των πασχόντων σε όλο τον κόσμο που έχουν πλέον υπερβεί τα

Άννα Πρέλεβιτς: Όταν μιλάω για τον άντρα μου, συγκινούμαι

«Ο άντρας μου είναι ο καλύτερός μου φίλος, είναι ο άνθρωπός μου και δεν έχω κανένα μυστικό από εκείνον», είπε η Άννα Πρέλεβιτς. Στην εκπομπή Happy Day μίλησε η Άννα Πρελέβιτς. Το γνωστό μοντέλο και επιχειρηματίας απάντησε, μεταξύ άλλων, για τον σύζυγό της Νικήτα Νομικό, αλλά και για τις παπαρατσικές φωτογραφίες που την τράβηξαν με

Η Μαρία Αντωνά στη θάλασσα με τον Γιώργο Λιάγκα και ο Άρης Σοϊλέδης στη Μύκονο με τη σύντροφό του – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η Μαρία Αντωνά απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τη συνάντησαν χθες βράδυ σε κοσμική εκδήλωση. Η ραδιοφωνική παραγωγός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον Γιώργο Λιάγκα και τόνισε ότι θέλει να κρατά χαμηλό προφίλ όσον αφορά τα προσωπικά της. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Με ρωτάτε συνέχεια για αυτό. Επειδή όλο το

Η Kylie Minogue για διακοπές στη Μύκονο: Απόλαυσε τοπικές λιχουδιές σε ταβέρνα

Από την συναυλία των Coldplay και τις διακοπές της στην Αθήνα η Kylie Minogue συνεχίζει να απολαμβάνει τις ελληνικές ομορφιές ταξιδεύοντας στη Μύκονο. Η Kylie Minogue «συνελήφθη» να γεύεται τις ελληνικές νοστιμιές σε τοπική ταβέρνα στην περιοχή της Αγίας Άννας στην Μύκονο σύμφωνα με το Mykonos Live  Tv. Η τραγουδίστρια συνοδευόταν από τον ατζέντη της

Άγγελος Λάτσιος: Οι νέες φώτο από το Όναρ είναι το κάτι άλλο- Το μήνυμα στη μαμά του, Ελένη Μενεγάκη

O Άγγελος Λάτσιος βρίσκεται στα Άχλα της Άνδρου και δημοσιεύει ονειρικές φωτογραφίες στο instagram του!

Βίκυ Κάβουρα: Θα εντυπωσιαστείς! Έτσι είναι το κορμί της δύο βδομάδες μετά τη γέννα!

Η Βίκυ Κάβουρα μας έδειξε πως είναι το κορμί της δύο βδομάδες μετά τη γέννα και απλά πάθαμε πλάκα!

Celine Dion: “Έπαιρνα 90 mg Valium, θα μπορούσα να ξαπλώσω και να σταματήσω να ανασαίνω”

Η Celine Dion μίλησε για τη σπάνια πάθηση από την οποία πάσχει και είναι το Σύνδρομο του Δύσκαπτου Ανθρώπου. Η πασίγνωστη τ

Κώστας Κωστόπουλος – Σε σοκ η Σοφία Αλεξανιάν όταν μαθαίνει on air την αθώωση του: “Πω, πω, πω”

"Το περίμενα εγώ, αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη! Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ" επισημαίνει η Σοφία Αλεξανιάν.

Τάσος Ξιαρχό: Στα 9 μου είχα επαφές με αγοράκια που σήμερα μπορεί να είναι παντρεμένοι με παιδιά

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο Τάσος Ξιαρχό και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, για τον βιασμό του στα 6 του χρόνια από ένα άτομο 17 ετών και τον κακοποιητικό πατέρα του. Ο ίδιος πιστεύει πως η βία που ασκούσε ο πατέρας στην μητέρα και την αδερφή του προερχόταν από την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα του πατέρα του καθώς η δική του