Μία από τις αγαπημένες καθημερινές ασχολίες στο νησί είναι να κατεβαίνω στο μποστάνι το πρωί με ένα ταψάκι ή ένα καλαθάκι και να μαζεύω ότι χρειάζεται για το καθημερινό τραπέζι.
Η βόλτα ξεκινά από το αμπέλι, συνεχίζει στις συκιές και τις φραγκοσυκιές και καταλήγει στο άνυδρο μποστάνι και στα ντοματίνια! Όλο και κάποια γλιστρίδα θα υπάρχει κάπου εκεί τριγύρω, αλλά αυτή είναι για άλλη συνταγή.
Το σημερινό φαγητό είναι εμπνευσμένο από τη Γιαγιά μου και εκείνα τα απίστευτα αφράτα σουτζουκάκια, σε μέγεθος μπιφτεκιού. Τα έκανε στον φούρνο με πατάτες και μπόλικο ελαιόλαδο & ρίγανη. Αυτή η γεύση είναι αξεπέραστη!
Αυτό το άρωμα της ρίγανης είναι καταγεγραμμένο στον εγκέφαλό μου ως το άρωμα των Κυκλάδων που αγαπώ!
Ο κιμάς είναι ανάμεικτος μοσχαρίσιος και χοιρινός. Επέλεξα έναν εντελώς άπαχο μοσχαρίσιο για την κρεάτινη γεύση του και το λιπαρό μέρος του κιμά από χοιρινό για τη γεμάτη γεύση του.
Τα μπαχαρικά & τα μυρωδικά κατά βούληση με προσοχή στο καπνιστό στοιχείο που θα επιλέξετε για να μην σκεπάσει τα υπόλοιπα. Θέλει ίσα ίσα να στρογγυλέψει τις όποιες δυσάρεστες οσμές κρέατος μπορεί να υπάρχουν.
Το ιδανικό φρούτο για τη συνταγή είναι το σύκο. Παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν είχα διαθέσιμα οπότε προτίμησα τα πεντανόστιμα κεράσια που βρήκα στη λαϊκή. Αλλά κάθε γλυκόξινο ώριμο φρούτο κάνει για να δώσει μία γλυκόξινη κατεύθυνση στη γεύση.
Τέλος, το παντζάρι ιδανικά είναι να γίνει πίκλα. Κομμένo λεπτές φέτες σαν chips για να δώσει τραγανότητα & οξύτητα στο σύνολο. Η μαγιονέζα επιλέχθηκε να είναι gluten-free για δύο λόγους, διότι έχει μία πιο απαλή γεύση & επίγευση και διότι είναι μία υγιεινή επιλογή! Σήμερα χρησιμοποίησα βραστά παντζάρια με ελαιόλαδο και λίγο κρέμα μπαλσάμικο.
Υλικά για 2 άτομα
- 2 στρογγυλά ψωμάκια
- 350 γρ μοσχαρίσιο κιμά από άπαχο μέρος
- 350 γρ χοιρινό κιμά από σπάλα ή πανσέτα
- Αλάτι, πιπέρι, αρκετή ρίγανη, φασκόμηλο, Φρέσκος ή αποξηραμένος δυόσμος, μαραθόσπορος, πάπρικά γλυκιά & κρεμμυδι σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα ή υγρός καπνός
- 6 κεράσια μεγάλα και γλυκά ψιλοκομμένα και ελαφρώς λιωμένα ή 2 μεγάλα και γλυκά σύκα
- 2 κολοκύθια ( 1 ζουλιέν & και σε λεπτές φέτες)
- 2 χοντρές φέτες από ένα μεγάλο παντζάρι ή μερικές από ένα μικρό
- Gluten-free Μαγιονέζα
- Κρέμα Μπαλσάμικο με Εσπεριδοειδή.
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλμύρα, κολοκυθάκι, παντζάρι βρασμένο για γαρνιτούρα.
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το φρούτο μαζί με 50ml ελαιόλαδο ζυμώνουμε λίγο και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να αγκαλιαστούν οι γεύσεις μεταξύ τους για 30-60 λεπτά.
Πλάθουμε 2 μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με σχάρα στο grill για 20-25 λεπτά στους 200οC ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 60οC στο κέντρο τους για μέτριο έως καλό ψήσιμο.
Αφού γίνουν τα μπιφτέκια και όσο ξεκουράζονται, κόβουμε τα κολοκυθάκια με ένα μαντολίνο ή στην κατάλληλη μεριά του τρίφτη μας με προσοχή στα δάκτυλά μας.
Παίρνουμε τα ψωμάκια και τα περνάμε για 2 λεπτά ανά πλευρά από ένα αντικολλητικό τηγάνι, δίχως λιπαρή ουσία για να φρυγανιστούν. Στρώνουμε λίγη μαγιονέζα και στα δύο.
Στο κάτω ψωμάκι, τοποθετούμε το κολοκύθι και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το παντζάρι μαζί με το Μπαλσάμικο και βάζουμε το επάνω ψωμάκι και τα πιάνουμε όλα μαζί με μία ξύλινο καλαμάκι!
Συνοδεύουμε με σαλάτα αλμύρα, παντζάρι, ωμό κολοκύθι.
Καλή Επιτυχία!
- Ένα Burger με Άρωμα Κυκλάδων! - Diatrofi.gr | -.