Ένα Burger με Άρωμα Κυκλάδων!

Date:

Μία από τις αγαπημένες καθημερινές ασχολίες στο νησί είναι να κατεβαίνω στο μποστάνι το πρωί με ένα ταψάκι ή ένα καλαθάκι και να μαζεύω ότι χρειάζεται για το καθημερινό τραπέζι.

Η βόλτα ξεκινά από το αμπέλι, συνεχίζει στις συκιές και τις φραγκοσυκιές και καταλήγει στο άνυδρο μποστάνι και στα ντοματίνια! Όλο και κάποια γλιστρίδα θα υπάρχει κάπου εκεί τριγύρω, αλλά αυτή είναι για άλλη συνταγή.

Το σημερινό φαγητό είναι εμπνευσμένο από τη Γιαγιά μου και εκείνα τα απίστευτα αφράτα σουτζουκάκια, σε μέγεθος μπιφτεκιού. Τα έκανε στον φούρνο με πατάτες και μπόλικο ελαιόλαδο & ρίγανη. Αυτή η γεύση είναι αξεπέραστη!

Αυτό το άρωμα της ρίγανης είναι καταγεγραμμένο στον εγκέφαλό μου ως το άρωμα των Κυκλάδων που αγαπώ!

Ο κιμάς είναι ανάμεικτος μοσχαρίσιος και χοιρινός. Επέλεξα έναν εντελώς άπαχο μοσχαρίσιο για την κρεάτινη γεύση του και το λιπαρό μέρος του κιμά από χοιρινό για τη γεμάτη γεύση του.

Τα μπαχαρικά & τα μυρωδικά κατά βούληση με προσοχή στο καπνιστό στοιχείο που θα επιλέξετε για να μην σκεπάσει τα υπόλοιπα. Θέλει ίσα ίσα να στρογγυλέψει τις όποιες δυσάρεστες οσμές κρέατος μπορεί να υπάρχουν.

Το ιδανικό φρούτο για τη συνταγή είναι το σύκο. Παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν είχα διαθέσιμα οπότε προτίμησα τα πεντανόστιμα κεράσια που βρήκα στη λαϊκή. Αλλά κάθε γλυκόξινο ώριμο φρούτο κάνει για να δώσει μία γλυκόξινη κατεύθυνση στη γεύση.

Τέλος, το παντζάρι ιδανικά είναι να γίνει πίκλα. Κομμένo λεπτές  φέτες σαν chips για να δώσει τραγανότητα & οξύτητα στο σύνολο. Η μαγιονέζα επιλέχθηκε να είναι gluten-free για δύο λόγους, διότι έχει μία πιο απαλή γεύση & επίγευση και διότι είναι μία υγιεινή επιλογή! Σήμερα χρησιμοποίησα βραστά παντζάρια με ελαιόλαδο και λίγο κρέμα μπαλσάμικο.

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 στρογγυλά ψωμάκια
  • 350 γρ μοσχαρίσιο κιμά από άπαχο μέρος
  • 350 γρ χοιρινό κιμά από σπάλα ή πανσέτα
  • Αλάτι, πιπέρι, αρκετή ρίγανη, φασκόμηλο, Φρέσκος ή αποξηραμένος δυόσμος,  μαραθόσπορος, πάπρικά γλυκιά & κρεμμυδι σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα ή υγρός καπνός
  • 6 κεράσια μεγάλα και γλυκά ψιλοκομμένα και ελαφρώς λιωμένα ή 2 μεγάλα και γλυκά σύκα
  • 2 κολοκύθια ( 1 ζουλιέν & και σε λεπτές φέτες)
  • 2 χοντρές φέτες από ένα μεγάλο παντζάρι ή μερικές από ένα μικρό
  • Gluten-free Μαγιονέζα
  • Κρέμα Μπαλσάμικο με Εσπεριδοειδή.
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλμύρα, κολοκυθάκι, παντζάρι βρασμένο για γαρνιτούρα.

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το φρούτο μαζί με 50ml ελαιόλαδο ζυμώνουμε λίγο και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να αγκαλιαστούν οι γεύσεις μεταξύ τους για 30-60 λεπτά.

Πλάθουμε 2 μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με σχάρα στο grill για 20-25 λεπτά στους 200οC ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 60οC στο κέντρο τους για μέτριο έως καλό ψήσιμο.

Αφού γίνουν τα μπιφτέκια και όσο ξεκουράζονται, κόβουμε τα κολοκυθάκια με ένα μαντολίνο ή στην κατάλληλη μεριά του τρίφτη μας με προσοχή στα δάκτυλά μας.

Παίρνουμε τα ψωμάκια και τα περνάμε για 2 λεπτά ανά πλευρά από ένα αντικολλητικό τηγάνι, δίχως λιπαρή ουσία για να φρυγανιστούν. Στρώνουμε λίγη μαγιονέζα και στα δύο.

Στο κάτω ψωμάκι, τοποθετούμε το κολοκύθι και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το παντζάρι μαζί με το Μπαλσάμικο και βάζουμε το επάνω ψωμάκι και τα πιάνουμε όλα μαζί με μία ξύλινο καλαμάκι!

Συνοδεύουμε με σαλάτα αλμύρα, παντζάρι, ωμό κολοκύθι.

Καλή Επιτυχία!

- Ένα Burger με Άρωμα Κυκλάδων! - Diatrofi.gr | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου»

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου» Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου» Είμαι πεντάρφανος και είμαι μόνος μου, πρόσθεσε ο ηθοποιός

Γιάννης Βογιατζής για Δαλιανίδη: «Έβαλε τις φωνές στη Μάρθα Καραγιάννη, έπεσε στην αγκαλιά μου κι έκλαιγε»

Ο Γιάννης Βογιατζής παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Δύο στις 10» και τον Ιορδάνη Παπακυριακού. Ο γνωστός και σπουδαίος...

Πάρις Καρβουνόπουλος: Έπαθε εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος και μεταφέρεται από την Πάρο στην Αθήνα

Πάρις Καρβουνόπουλος: Έπαθε εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος και μεταφέρεται από την Πάρο στην Αθήνα Στο νησί μεταβαίνει αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η αεροδιακομιδή. Σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του έχει ο δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, ο οποίος έπαθε, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, ο Πάρις Καρβουνόπουλος όπως εκτιμούν οι γιατροί υπέστη αγγειακό

Θα ψήσετε στα κάρβουνα; Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας – Οι πρώτες βοήθειες για ατυχήματα

Οι πιθανοί κίνδυνοι από καπνό, σπίθες, μισοψημένο κρέας και πρακτικές συμβουλές προστασίας. Το ψήσιμο σε ανοικτή φλόγα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τα μάτια και να απειλήσει ακόμα και την όραση. Καπνός, στάχτη, ακόμα και μικρές σπίθες μπορεί εύκολα να μπουν στα μάτια σας στη διάρκειά του, ειδικά εάν έχει και λίγο αέρα. Επιπλέον, όταν καίγονται

Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Ποια είναι η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά;

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του. Πότε θα ανέβει το ζευγάρι τα σκαλιά της εκκλησίας;  Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και η σύντροφός του ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους, το οποίο είναι ο γάμος. Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία του επιθυμία! NDPPHOTO www.ndpphoto.gr Σύμφωνα με την αναγγελία που εξέδωσε ο 54χρονος

Ο Χατζηγιάννης εύχεται «καλή Ανάσταση» με τον πιο ξεχωριστό τρόπο… τραγουδώντας Γιώργο Νταλάρα!

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ευχήθηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο "καλή Ανάσταση" στους followers του!

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του – Η αναγγελία του γάμου του

Τα σκαλιά της εκκλησίας αναμένεται να ανέβει σύντομα ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση του.

Μαίρη Βυτινάρος: Μαγνήτισε όλα τα βλέμματα στη νυχτερινή της βόλτα στα Ματογιάννια

Στην Μύκονο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το εντυπωσιακό μοντέλο Μαίρη Βυτινάρος. Η κάμερα του Mykonos Live TV την “τσάκωσε” να κάνει...

27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς – Το μήνυμα αγάπης της τραγουδίστριας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 2 λ. πριν Νέο παράθυρο Διώχνει Τερίμ και φέρνει τον δικό του… Μεντιλίμπαρ ο Αλαφούζος από την Ισπανία ΑΘΛΗΤΙΚΑ 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Ολυμπιακός: Τι δήλωσε ο Έμερι για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη LIFESTYLE 16 λ. πριν Νέο παράθυρο 27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης

Μαγειρίτσα

ΥΛΙΚΑ • 1 αρνίσιο κεφαλάκι• 1 αρνίσια συκωταριά• Αρνίσια εντεράκια (καθαρισμένα)• 150 γρ. ρύζι γλασέ• 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 50 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο• Αλάτι και πιπέρι• 5 αυγά• 80-100 γρ. χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε το κεφαλάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα με 3 1/2 λίτρα κρύο νερό. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει

Καρπασίτικα κουλούρια με αναρή

Υλικά 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι 2 ξύλα κανέλα 6 γαρύφαλλα 1/4 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι 1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα 1 κουταλάκι τσαγιού γλυκάνισο 50 γρ. βούτυρο 11 γρ ξηρή μαγιά 350 γρ. γάλα 300 γρ αναρή φρέσκια και ανάλατη 100 γρ. ζάχαρη 100 γρ. σησάμι 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε το