Εγκεφαλικό: Πανεπιστημιακό online εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο να πάθεις εγκεφαλικό

Date:

Οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο των ασθενών για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση το αν έχουν και πόσο προχωρημένο είναι το μεταβολικό τους σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο περικλείει μια ομάδα επιμέρους παθήσεων (υπέρταση, χοληστερίνη και κοιλιακό λίπος) και, σύμφωνα με νέα μελέτη, αποτελεί αρκετά ακριβή παράγοντα πρόβλεψης του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σε αναλογία με τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου ακόμη και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες (και ένα online εργαλείο αξιολόγησης που αναπτύχθηκε από το University of Virginia Health System (UVA) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα) για να εντοπίσουν εκείνους τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και να τους βοηθήσουν να τον μειώσουν.

“Είχαμε προηγουμένως δείξει ότι η σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου συνδέεται με μελλοντική στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο δρ. Mark DeBoer του UVA. “Αυτή η μελέτη έδειξε περαιτέρω συνδέσεις με μελλοντικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια”.

Μεταβολικό σύνδρομο και κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο δρ. DeBoer ανέπτυξε το online εργαλείο βαθμολόγησης, έναν ηλεκτρονικό τρόπο υπολογισμού για την εκτίμηση της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου, μαζί με τον δρ. Matthew J. Gurka, του Τμήματος Υγείας και Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Εγκεφαλικό: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν online εργαλείο πρόβλεψης κινδύνου

Βαθμολογία Ζ στο online εργαλείο: Τι σημαίνει το σκορ μου

Η βαθμολογία Ζ σας σας λέει πόσο σοβαρό είναι το μεταβολικό σας σύνδρομο σε σύγκριση με άλλα άτομα στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

  1. Εάν η βαθμολογία σας είναι κάτω από το μηδέν, έχετε χαμηλό βαθμό μεταβολικού συνδρόμου από τον μέσο ενήλικο των ΗΠΑ
  2. Εάν η βαθμολογία σας είναι πολύ κοντά στο μηδέν, τότε έχετε μέσο βαθμό μεταβολικού συνδρόμου
  3. Εάν έχετε βαθμολογία άνω του 0 τότε έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική νόσο
  4. Ιδιαίτερα, οι βαθμολογίες άνω του 1 (δηλαδή υψηλότερες από το 84,1% των ενηλίκων στις ΗΠΑ) ή άνω του 2 (υψηλότερες από το 97,7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ) δείχνουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Μπορεί η βαθμολογία μου να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;

Ναι, τα καλά νέα είναι ότι μια σημαντική παράμετρος του μεταβολικού συνδρόμου είναι ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να μειώσει τη βαθμολογία σας για μεταβολικό σύνδρομο.

Πώς δημιουργήθγηκε το online εργαλείο

Για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβολικού συνδρόμου, οι DeBoer και Gurka εξέτασαν περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες σε προηγούμενες μελέτες και τα αποτελέσματα του εγκεφαλικού τους. Μεταξύ αυτής της ομάδας, υπήρχαν 709 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια για μια μέση περίοδο 18,6 ετών που αξιολογήθηκαν στις μελέτες.

  • Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται από θρόμβους αίματος ή φραγμένες αρτηρίες.

  • Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την ρήξη αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο τους για να υπολογίσουν την “βαθμολογία Ζ“, μετρώντας τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου του κάθε συμμετέχοντα στην μελέτη. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι η υποομάδα με την υψηλότερη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν οι λευκές γυναίκες. Σε αυτήν την ομάδα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων συντελεστών στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εθνικότητα και το φύλο δεν φαίνεται να κάνουν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά και προειδοποιούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος που παρατηρείται στις λευκές γυναίκες μπορεί να είναι τυχαίο αποτέλεσμα. “Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιοσημείωτα ώστε να απαιτούν περαιτέρω μελέτη για τις διαφορές σε εθνικότητα και φύλο”, αναφέρουν στην σχετική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke.

Η συνολική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σαφής.

Και αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο. Τέτοιες είναι:

  • απώλεια βάρους
  • περισσότερη άσκηση
  • υγιεινή διατροφή

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και των επιβλαβών συνεπειών του.

Ο δρ. DeBoer ελπίζει ότι το online εργαλείο που ανέπτυξε αυτός και ο δρ. Gurka θα βοηθήσει τους γιατρούς να καθοδηγήσουν τους ασθενείς καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους.

Πηγές: https://www.sciencedaily.com, https://metscalc.org

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η

Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε

Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε Η ηθοποιός παρακολούθησε την παράστασή του στο Δελφινάριο - Δείτε το insta story της Η Ζωζώ Σαπουντζάκη βρέθηκε στο Δελφινάριο για να παρακολουθήσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή. Η διάσημη ηθοποιός φωτογραφήθηκε μάλιστα, μαζί του μετά το τέλος της

Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις

Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις Το μοντέλο έκανε μια σειρά από αναρτήσεις στο Instagram για τον πατέρα της  Η Έλενα Κρίστενσεν έκανε μια ανάρτηση για τον ένα χρόνο