Το να ξυπνήσετε με έναν πιασμένο αυχένα είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς και είναι σίγουρα πολύ ενοχλητικό.
Ο έντονος πόνος και το μειωμένο εύρος κίνησης υποχρεώνει κάποιους να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να φέρουν εις πέρας τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της ημέρας.
Παρακάτω θα δείτε πιθανές αιτίες που καταπονείται ο αυχένας σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και λύσεις για γρήγορη ανακούφιση.
Πώς προκαλείται ο πιασμένος αυχένας κατά τον ύπνο
- Άβολη θέση ύπνου. Αν κοιμηθείτε με το κεφάλι ή τον λαιμό σας σε άβολη γωνία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι μύες στον αυχένα και την ωμοπλάτη θα τεθούν υπό μακρά πίεση.
- Ξαφνική κίνηση. Ίσως καθώς αλλάζετε πλευρό ή αν πεταχτείτε απότομα από κάποιο όνειρο, να κάνετε ξαφνικές κινήσεις που τραυματίζουν τον αυχένα.
- Υφιστάμενος τραυματισμός. Μερικοί τραυματισμοί που συμβαίνουν στον… ξύπνιο σας, μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες προτού αναπτυχθεί πόνος και δυσκαμψία ενώ κοιμάστε.
Συνήθως, ο πιασμένος αυχένας οφείλεται σε κάποιο μυϊκό τράβηγμα, μυϊκή καταπόνηση ή διάστρεμμα του συνδέσμου. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, όπως οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική νόσος κάποιου δίσκου ψηλά στην σπονδυλική στήλη.
Πιασμένος αυχένας: Τι άμεσες θεραπείες υπάρχουν
Θεραπεία με πάγο ή θερμότητα
Η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος (πρήξιμο) στην περιοχή. Οι εφαρμογές πάγου τείνουν να είναι καλύτερες για 10 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Η θερμική θεραπεία, όπως ένα ζεστό ντους ή η χρήση θερμαντικού εμπλάστρου, βοηθά στη χαλάρωση των μυών, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.
Απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή
Εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι τόσο έντονα που περιορίζουν σημαντικά την κίνηση, συνιστάται η λήψη παυσίπονων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή με δραστικές ουσίες όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη.
Απαλό τέντωμα ή αυτο-μασάζ
Αφού βρείτε κάποια αρχική ανακούφιση από τον πόνο, περαιτέρω χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο τέντωμα ή / και μασάζ. Ορισμένες εκτάσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πλήρως λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας του αυχένα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της ευελιξίας χωρίς να προκαλείται περισσότερος πόνος.
Αξιολόγηση πόνου και τροποποίηση δραστηριότητας
Αφού ξυπνήσετε για λίγη ώρα και εφαρμόσετε αυτές τις θεραπείες στον αυχένα, μπορείτε να αξιολογήσετε εάν ο πόνος και η δυσκαμψία βελτιώθηκαν. Εάν η δυσκαμψία του αυχένα εξακολουθεί να εμποδίζει σημαντικές κινήσεις προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις ή εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονο ή αίσθημα καύσου, συνιστάται να αποφεύγετε τυχόν επίπονες δραστηριότητες για την ημέρα και να περιορίζετε τις κινήσεις που αυξάνουν τον πόνο. Το περπάτημα και η μετακίνηση εξακολουθούν να ενθαρρύνονται, διότι με πλήρη ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να επιδεινωθεί ο πιασμένος αυχένας για περισσότερο.
Μερικές φορές ο πιασμένος αυχένας μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται λίγο μετά την εφαρμογή των θεραπειών, αλλά άλλες φορές μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες πριν επιτευχθεί αισθητή ανακούφιση από τον πόνο. Ένας έντονα πιασμένος αυχένας υποχωρεί συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα.
-: https://www.spine-health.com
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]