Δρεπανοκυτταρική νόσος: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν να την εκδηλώσουν

Date:

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι μία κληρονομική ασθένεια που προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς, με πιο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη επώδυνων κρίσεων.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι μία σπάνια ασθένεια. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 1.000 άτομα. Ωστόσο οι φορείς των ελαττωματικών γονιδίων που οδηγούν στην ανάπτυξή της είναι πολύ περισσότεροι. Υπολογίζεται ότι το 2% του γενικού πληθυσμού έχει το λεγόμενο στίγμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, ο όρος «δρεπανοκυτταρική νόσος» δεν αφορά μία μεμονωμένη ασθένεια. Συμπεριλαμβάνει την δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία έχει διάφορους τύπους, και την μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η παρουσία μιας παθολογικής αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη αυτή είναι η S (συμβολίζεται Hgb S) και η ύπαρξή της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Φυσιολογικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) του αίματος περιέχουν αιμοσφαιρίνη Α (Hgb A). Ο κύριος ρόλος της είναι να μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής νόσου, όμως, ένα σημαντικό ποσοστό της αιμοσφαιρίνης είναι παθολογική, δηλαδή Hgb S.

Η παθολογική αιμοσφαιρίνη S έχει συνέπειες στα ερυθροκύτταρα που την περιέχουν. Ειδικότερα, όταν αυτά βρεθούν σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου (υποξυγοναιμία) παραμορφώνονται, γίνονται δύσκαμπτα και εύθραυστα και αποκτούν σχήμα δρεπανιού.

Καθώς τα παραμορφωμένα αιμοσφαίρια διέρχονται από τα μικρότερα αγγεία, «κολλάνε» και παρεμποδίζουν τη κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, η περιοχή αυτή αποφράσσεται, δημιουργούνται τα ονομαζόμενα έμφρακτα και ο ασθενής εκδηλώνει πόνο. Αυτή είναι γνωστή ως κρίση δρεπάνωσης.

Επειδή, εξ άλλου, τα δρεπανοκύτταρα είναι εύθραυστα, καταστρέφονται καθώς διέρχονται από τον σπλήνα. Η συνέπεια είναι επιδείνωση της υπάρχουσας αναιμίας (αιμολυτική αναιμία).

Πως κληρονομείται

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι κληρονομική ασθένεια. Όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S, τα παιδιά τους έχουν:

  • 25% πιθανότητες να πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (ομοζυγώτες)
  • 50% πιθανότητες να είναι φορείς (στίγμα) της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας (ετεροζυγώτες)
  • 25% πιθανότητες να γεννηθούν υγιή

Όταν ο ένας γονέας είναι φορέας της HgS και ο άλλος είναι φορέας της θαλασσαιμίας, τότε το 25% των παιδιών θα πάσχουν από μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (διπλή ετεροζυγωτία). Η θαλασσαιμία είναι η συχνότερη κληρονομική αναιμία στη χώρα μας (η γνωστή μας μεσογειακή αναιμία).

Επώδυνες κρίσεις

Η δρεπανοκυτταρική νόσος μπορεί να έχει διάφορες εκδηλώσεις, ανάλογα με τα γονίδια που έχει κληρονομήσει ένας ασθενής. Η σημαντικότερη εκδήλωσή της, όμως, είναι όπως προαναφέρθηκε οι επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις.

Οι κρίσεις οφείλονται στις αποφράξεις αγγείων από τα έμφρακτα που δημιουργούν τα δρεπανοκύτταρα. Χαρακτηρίζονται από έντονο (έως ανυπόφορο) πόνο και πυρετό. Μπορεί να είναι παρατεταμένες. Είναι πιο συχνές στα οστά, στα χέρια, τα πόδια και τον θώρακα. Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από οίδημα στις αρθρώσεις.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος μπορεί επίσης να προκαλέσει απλαστική κρίση που είναι οξεία επιδείνωση της αναιμίας. Η απλαστική κρίση προκαλείται όταν ο μυελός των οστών σταματήσει για λίγες μέρες να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρουσιάζει ο ασθενής επικίνδυνη αναιμία. Οι απλαστικές κρίσεις συνήθως αναπτύσσονται μετά από λοίμωξη από τον λεγόμενο παρβοϊό Β19. Χρειάζονται αρκετές ημέρες για να υποχωρήσουν.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος μπορεί ακόμα να προκαλέσει αιμολυτικές κρίσεις και οξύ θωρακικό σύνδρομο. Στις αιμολυτικές κρίσεις παρατηρείται οξεία, επιταχυνόμενη μείωση στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Στο οξύ θωρακικό σύνδρομο οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στον θώρακα, πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα, μειωμένα επίπεδα οξυγόνου (υποξαιμία) κ.λπ.

Το οξύ θωρακικό σύνδρομο αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου και τη δεύτερη συχνότερη αιτία νοσηλείας των ενηλίκων με δρεπανοκυτταρική νόσο.

Λοιμώξεις και εγκεφαλικά

Άλλες εκδηλώσεις της δρεπανοκυτταρικής νόσου είναι οι λοιμώξεις (αποτελούν κύρια αιτία θανάτου στα μικρά παιδιά και τα βρέφη) και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης οι επονομαζόμενες κρίσεις σπληνικού εγκλωβισμού. Αυτές παρατηρούνται όταν συσσωρεύονται παθολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια στον σπλήνα. Οι κρίσεις αυτές είναι πολύ επικίνδυνες και χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση. Μετά από μερικές τέτοιου είδους κρίσεις, ο σπλήνας χάνει τη λειτουργικότητά του (λειτουργική ασπληνία).

Εξαιτίας των βλαβών στον σπλήνα οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Γι’ αυτό τον λόγο ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τον νέο κορωνοϊό.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν νεφρολογικές επιπλοκές, δερματολογικές βλάβες, καθώς και πριαπισμό (επώδυνη, παρατεταμένη στύση).

Διάγνωση και πρόγνωση

Η δρεπανοκυτταρική νόσος μπορεί εύκολα να διαγνωστεί  με μια απλή εξέταση που αποκαλείται ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Η εξέταση αποκαλύπτει την παρουσία της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S.

Η ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης συνιστάται πλέον σε όλα τα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ώστε να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν πρόβλημα. Η ίδια εξέταση ανιχνεύει και την θαλασσαιμία (ή μεσογειακή αναιμία).

Αναλόγως με την περίπτωση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. δοκιμασία δρεπάνωσης, μοριακός έλεγχος, έλεγχος επιπέδων φερριτίνης ορού κ.λπ.)

Τα καλά νέα είναι πως χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση των θεραπειών, η δρεπανοκυτταρική νόσος έχει πλέον καλή πρόγνωση. Έτσι, ενώ τη δεκαετία του ’90 η μέση επιβίωση των ασθενών ήταν κάτω από 50 έτη, σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς ξεπερνούν τα 60 ή ακόμα και τα 70 έτη.

Διαβάστε ακόμα

Δρεπανοκυτταρική νόσος: «Πολλές φορές θύμωσα με την πάθησή μου»

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη θεραπεία της

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαστροκώστα-Δέλλας: Η 16χρονη καλλονή κόρη τους άναψε «φωτιές» στην πρώτη της single εμφάνιση!

Η Γωγώ Μαστροκώστα και ο Τραϊανός Δέλλας έχουν μία πανέμορφη κόρη, τη Βικτώρια, η οποία έβαλε "φωτιά" σε πρόσφατη εμφάνισή της.  Την πρώτη της solo δημόσια εμφάνιση έκανε η Βικτώρια Δέλλα, η εντυπωσιακή κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα και του Τραϊανού Δέλλα. Γωγώ Μαστροκώστα: Η πρώτη της εμφάνιση μετά την περιπέτεια υγείας Μάλιστα, η νεαρή καλλονή βρέθηκε στην επίδειξη μόδας της

Τόρι Σπέλινγκ: Μίλησε για τον διάσημο σταρ που την πλήγωσε όσο κανένας άλλος όσο ήταν ζευγάρι!

Μία αποκάλυψη που άφησε άφωνους πολλούς, ειδικά όσους ήταν φανατικοί θαυμαστές της σειράς Beverly Hills 90210 έκανε η Τόρι Σπέλινγκ.

Σταμάτης Γονίδης για τους γονείς του: “Δεν μπορώ να σου πω παραπάνω, ο νοών νοείτο”

Σταμάτης Γονίδης για τους γονείς του: «Δεν μπορώ να σου πω παραπάνω, ο νοών νοείτο» "Πρώτο όνομα θα γίνεις όταν το θέλει ο επιχειρηματίας. Δεν είμαι άνθρωπος της νύχτας". Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Στούντιο 4» έδωσε ο Σταμάτης Γονίδης. Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής μίλησε στη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα το απόγευμα της Δευτέρας (6/5), κάνοντας

Survivor: Ποια θα είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας;

Survivor, Κυριακή με Πέμπτη στις 21:00 στον ΣΚΑΪ. Ο χθεσινός τραυματισμός της Αναστασίας Τσέρου και η ανακοίνωση από τον Γιώργο Λιανό πως η Survivor δεν είναι σε θέση να συνεχίσει αναστάτωσε τις δύο ομάδες. Η ήττα των Μπλε στο πρώτο αγώνισμα ασυλίας οδήγησε και στην πρώτη υποψηφιότητα με τη Σταυρούλα να ζητάει από τους συμπαίκτες

Αγνώριστος ο Νικ Νόλτε – Δείτε πώς είναι στα 83 του ο άλλοτε γοητευτικός ηθοποιός του Hollywood

Αν και οι δημόσιες εμφανίσεις του Νικ Νόλτε είναι πλέον σπάνιες, ο φωτογραφικός φακός κατάφερε να τον απαθανατίσει σε έξοδό του! Πώς είναι σήμερα;

Σπάνια έξοδος για τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν στα 90 της – Πώς είναι σήμερα η θρυλική ηθοποιός του Hollywood;

Η Σίρλεϊ Μακ Λέιν έκλεισε τα 90 της και ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε σε μία σπάνια έξοδό της!

Survivor 2024: Ζορίζουν τα πράγματα για την Ασημίνα, αποχαιρέτησε η Αναστασία – Δείτε βίντεο

Η 18η εβδομάδα του Survivor 2024 ξεκίνησε με τους Μπλε να χάνουν την πρώτη ασυλία και το πασχαλινό τραπέζι και να βγάζουν στον τάκο την Σταυρούλα Χρυσαειδή και να ρεφάρουν στην 2η ασυλία με τους Κόκκινους να ρίχνουν απέναντι στην κορυφαία παίκτρια των αντιπάλων την Ασημίνα Χατζηανδρέου. Επίσης στο συμβούλιο του νησιού το βράδυ της

Friends: 20 χρόνια από το φινάλε της σειράς – Η υψηλή τηλεθέαση και η χάρη που είχε ζητήσει ο Μάθιου Πέρι

Σαν σήμερα έριξε αυλαία μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών

Βίκυ Παπαδοπούλου: “Ο κόσμος πανηγύριζε κι εγώ είχα μόλις χάσει τον πατέρα μου”

"Παλαιότερα ήμασταν πιο αθώοι. Κάθε χρόνο τα άγχη αυξάνονται. Νομίζω ότι στη ζωή μας πλέον έχει υπεισέλθει ο φόβος σε κάθε επίπεδο", δηλώνει η Βίκυ Παπαδοπούλου.

My Style Rocks: Η εξομολόγηση της Ζέτας για το πρόβλημα υγείας – “Θέλω να στείλω ένα μήνυμα”

"Το λέω επειδή έχω ακούσει δύο συμπαίκτριές μου να σχολιάζουν ότι αναστενάζω. Δεν το κάνω επίτηδες", περιγράφει η παίκτρια του My Style Rocks.

Δώρα Αρχοντάκη: “Πελάτης στη Λαμία μου άνοιγε κάθε Σάββατο βράδυ 50 κιβώτια σαμπάνιες”

"Αν δεν ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ίσως και να μη γινόμουν ποτέ τραγουδίστρια. Η αλήθεια είναι αυτή. Μου έδωσε μια δουλειά στα χέρια", παραδέχεται η Δώρα Αρχοντάκη.

Eurovision 2024: Πρώτη Dress Rehearsal για Ελένη Φουρέιρα και Silia Kapsis – Το ατύχημα της Ουκρανής τραγουδίστριας

Δευτέρα, 6.5.2024, 22:25 Ιωάννης Καρακασίδης@ Η Ουκρανή τραγουδίστρια Alyona, περπατώντας στη σκηνή, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος. Στη σκηνή της φετινής Eurovision για την πρώτη και τη δεύτερη Dress Rehearsal τους ανέβηκαν πριν λίγες ώρες η Ελένη Φουρέιρα και η Silia Kapsis. Η γενική πρόβα των ρούχων για τις χώρες του Α’ Ημιτελικού ήταν προγραμματισμένη