Τι να προσέχετε όταν ετοιμάζετε το γάλα του μωρού σε μπιμπερό

Date:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βόρεια Αφρική νοσηλεύονται κάθε χρόνο για γαστρεντερίτιδα περίπου πέντε φορές περισσότερα βρέφη που τρέφονται με έτοιμο γάλα απ’ ό,τι βρέφη που θηλάζουν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαφρότητα την οποία επιδεικνύουν κάποιοι αναφορικά με την προετοιμασία του μπιμπερό. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαπίστωση μία και βασική: Η σίτιση με μπιμπερό αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων αν δεν είμαστε προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής. Μικρόβια υπάρχουν παντού. Τα έχουμε όλοι επάνω μας, στα χέρια μας και στα ρούχα μας. Τα αναπνέουμε, τα τρώμε και τα αποβάλλουμε. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Πολύ λίγα είναι αυτά που θα μας κάνουν να αρρωστήσουμε, εκτός εάν δεχθούμε τόσο μεγάλη ποσότητα μαζεμένη, που θα καταβληθεί η άμυνα του οργανισμού μας. Το βρέφος όμως, ειδικά εάν δεν θηλάζει, δεν έχει ισχυρή άμυνα ενάντια στα συνήθη μικρόβια. Πρέπει να περάσει καιρός για να αναπτύξει ανοσία. Αν το σπίτι καθαρίζεται τακτικά, θα τα βγάλει πέρα με τα μικρόβια που παίρνει από τα χέρια ή τα παιχνίδια. Στο φαγητό όμως αλλάζουν τα πράγματα. Το γάλα, ιδίως όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αποτελεί ιδεώδες έδαφος ανάπτυξης μικροοργανισμών. Ενώ λοιπόν το μωρό μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά με μερικά μικρόβια που είναι στα χέρια του, ένα μπιμπερό που έχει μείνει σε ένα ζεστό δωμάτιο θα το φέρει σε επαφή με έναν τεράστιο και ίσως συντριπτικό αριθμό μικροβίων…

Πώς να αποφύγετε την παρουσία μικροβίων στο γάλα του μωρού

  1. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία πριν αγοράσετε το βρεφικό γάλα και πριν ανοίξετε αυτό που έχετε στο ντουλάπι.
  2. Αποφεύγετε τα χτυπημένα ή κατεστραμμένα μεταλλικά κουτιά.
  3. Κλείνετε καλά τις συσκευασίες γάλατος σε σκόνη.
  4. Διατηρείτε τα ανοιγμένα μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά γάλατος σε υγρή μορφή στο ψυγείο, καλά κλεισμένα.
  5. Πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε το γάλα ή τα σκεύη παρασκευής.
  6. Πλένετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, ή σε πλυντήριο πιάτων, όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για τη μέτρηση, την παρασκευή, και τη συντήρηση του γάλατος και για να ταΐσετε το μωρό: κουτάλια και δοχεία ανάμειξης, καθώς και μπιμπερό, θηλές και προστατευτικά καπάκια. Γενικά συνιστάται να αποστειρώνονται στη συνέχεια, αφού πλυθούν, τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηριδίων

  1. Κρυώνετε γρήγορα το γάλα, κατά προτίμηση βάζοντάς το στο ψυγείο όσο είναι ακόμη ζεστό.
  2. Διατηρείτε στο ψυγείο το μπιμπερό που ετοιμάσατε μέχρι να το ζητήσει το μωρό.
  3. Μην βάζετε το μπιμπερό να ζεσταθεί πριν ξυπνήσει το μωρό και μην το διατηρείτε ζεστό για περισσότερο από μερικά λεπτά αν αποκοιμηθεί το μωρό ενώ τρώει.
  4. Μην βάζετε ποτέ ζεστό γάλα σε θερμός ή σε ηλεκτρικό θερμαντήρα μπιμπερό. Διατηρείτε το νερό ζεστό και βάζετε το γάλα κρύο να ζεσταθεί.
  5. Πετάτε πάντα το γάλα που αφήνει το μωρό! Μην κρατάτε το μισό μπιμπερό για την επόμενη φορά και μη ρίχνετε το μη αποστειρωμένο πλέον περίσσευμα στο δοχείο με το αποστειρωμένο παρασκεύασμα που έχετε στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Μητρικό γάλα: Το στοιχείο που το καθιστά αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό

Το μητρικό γάλα θωρακίζει την υγεία του βρέφους

Το επικίνδυνο λάθος στον ύπνο του μωρού που κάνουν πολλοί γονείς

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Αλεξανδρής: Στα πολύ μεγάλα ντέρμπι ποδοσφαίρου δεν πήγαινα να δω τον αδελφό μου

Υπήρχε μία ένταση και πριν και μετά τον αγώνα που δεν ήθελα να είμαι κοντά, συμπλήρωσε ο ηθοποιός και αδελφός του Ηλία Πουρσανίδη

Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά

Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά Αυτή την περίοδο είμαι μόνος μου, ανέφερε ο τραγουδιστής Ο Θοδωρής Μαραντίνης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την προσωπική του ζωή και το ενδεχόμενο να παντρευτεί για δεύτερη φορά. Ο τραγουδιστής ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Γεια σου» το μεσημέρι του

Γαλήνη Τσεβά: H Σόφη του Ντόλτσε βίτα βάφτισε το 2ο εγγόνι της – Η σημερινή εμφάνιση & η ηλικία

Η Γαλήνη Τσεβά συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το ρόλο της στη σειρά του Mega «Ντόλτσε Βίτα». Η ηθοποιός που υποδυόταν τη Σόφη, τη γραμματέα της Χριστίνας Μαρκάτου έμεινε στην ιστορία με τις ατάκες της. Η ίδια έγινε γραμματέας για την θρυλική σειρά σε ηλικία μόλις 28 ετών ενώ σήμερα παραμένει εντυπωσιακή στα 57 της χρόνια.

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Λύγισε με την ερώτηση του Τάσου Ιορδανίδη – «Έχω μια βέρα, αλλά…»

Στην εκπομπή «Μπαμπά-δες» στην ΕΡΤ με τον Τάσο Ιορδανίδη βρέθηκε καλεσμένη η Αντιγόνη Κουλουκάκου το μεσημέρι του Σαββάτου 18/5.

Κατερίνα Λέχου: H ηθοποιός εξήγησε τον λόγο που δεν έκανε παιδιά

Κατερίνα Λέχου: H ηθοποιός εξήγησε τον λόγο που δεν έκανε παιδιά Δεν ξέρω αν η παρουσία ενός παιδιού θα άλλαζε τη σχέση μου με τον σύζυγό μου, είπε σε άλλο σημείο η ηθοποιός Η Κατερίνα Λέχου μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για την παιδεία στη σημερινή εποχή και τον λόγο που δεν έκανε παιδιά. Η ηθοποιός

“Έσπασε” η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την πιο δύσκολη απώλεια της: “Είναι ο πραγματικός λόγος που δεν παντρεύομαι”

«Έσπασε» η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την πιο δύσκολη απώλεια της: «Είναι ο πραγματικός λόγος που δεν παντρεύομαι» Σάββατο, 18.5.2024, 18:55 Zappit@ZAPPIT_ "Θες να βάλω τα κλάματα! Φοράω μια βέρα αλλά δεν έχω παντρευτεί ποτέ" εξήγησε η Αντιγόνη Κουλουκάκου στον Τάσο Ιορδανίδη. Την καλή του φίλη και συμπρωταγωνίστρια στην «Γη της ελιάς» του MEGA, Αντιγόνη Κουλουκάκου συνάντησε

Τάσος Νούσιας: “Όλο αυτό είναι στρεσαριστικό, η πρώτη αντίδραση ήταν να μην το κάνω στη Μάγισσα”

"Κάθε φορά που καλούμαστε να διαχειριστούμε βίαιες σκηνές, μας απασχολεί πολύ γιατί έχει βία, σώμα, ήχο" ομολογεί ο Τάσος Νούσιας.

«Ο μοναχός που έβρισε τον Λάκη Γαβαλά έχει ποινικό μητρώο» – «Αυτοί είναι απατεώνες» ξεσπά ο σχεδιαστής

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς στην κάμερα του «Γειά σου» το Σάββατο 18 Μαΐου. Ο σχεδιαστής μόδας περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό, ισχυρίστηκε ότι οι μοναχοί που τον προσέβαλαν δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στους ιερατικούς κύκλους, αλλά είναι «απατεώνες». και κάλεσε την Εκκλησία να προχωρήσει στη λύση του ζητήματος και να καταδικάσει

Έμμα Στόουν στις Κάννες: Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου και όχι το αντίστροφο

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου και όχι το αντίστροφο, δήλωσε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ηθοποιός Έμμα Στόουν στις Κάννες. Η Έμμα Στόουν και ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζονται εδώ και πολύ καιρό με την διάσημη ηθοποιό να κερδίζει ένα Όσκαρ για την ταινία “Poor Thinks”. “Είναι η μούσα μου”, δήλωσε χαμογελώντας κατά τη διάρκεια

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Φοράω μια βέρα, αλλά δεν έχω παντρευτεί ποτέ

«Δεν ήθελα ανέκαθεν να γίνω μανούλα, όχι» ομολογεί η Αντιγόνη Κουλουκάκου. Για την απόφαση να γίνει για πρώτη φορά μανούλα αλλά και για τον λόγο που δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε γάμο μίλησε, μέσα σε όλα, η Αντιγόνη Κουλουκάκου όταν συνάντησε ο Τάσος Ιορδανίδης στην εκπομπή “Μπαμπα-δες” της ΕΡΤ το απόγευμα του Σαββάτου (18.05.2024). 

«Ίσως γι’ αυτό δεν έκανα παιδιά»: H Κατερίνα Λέχου για την οικογένεια και τη σχέση της με τον σύζυγό της

Για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά και τη σχέση της με τον σύζυγό της μίλησε η Κατερίνα Λέχου στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» «Ίσως γι’ αυτό δεν έκανα παιδιά. Ένιωθα ανασφαλής σε σχέση με μένα, τι θα τους εμφυσήσω και θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο έργο από όλα το να είσαι γονιός.