Κορωνοϊός-Θεραπεία: Ελληνική ανακάλυψη ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς

Date:

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού. Ελπίδες για θεραπεία των ασθενών με σοβαρή νόσο.

Τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία, ανακάλυψαν επιστήμονες στη χώρα μας.

Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης. Επιστήμονες της Ομάδας ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους πρώτους ασθενείς με μέτρια πνευμονία ή σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια στη χώρα μας.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος και συντονιστής της Ομάδας είναι ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Δ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν.

Την ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαμαρέλλος, η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε για πρώτη φορά τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού. «Η κατάρρευση αυτή ανοίγει τον δρόμο στην βαριά πνευμονία», είπε. «Κατ’ αυτήν, ο ασθενής νιώθει σοβαρή δύσπνοια και χρειάζεται διασωλήνωση για να κρατηθεί στη ζωή».

Κρίσιμα μόρια

Η ανάλυση οδήγησε στον εντοπισμό δύο συγκεκριμένων μορίων που κυκλοφορούν στο αίμα των ασθενών. Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, το «μπλοκάρισμα» αυτών των μορίων με μονοκλωνικά αντισώματα δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία των ασθενών. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα (βιολογικοί παράγοντες) που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Ο κ. Γιαμαρέλλος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την έρευνά τους στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Οι επιστήμονες κατήρτησαν ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας, βασισμένο στα ευρήματά της.

Στο πρωτόκολλο έχει προταθεί να συμπεριληφθεί και μία υπάρχουσα εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία.

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας μας.

Με πληροφορίες από newsit.gr

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των