Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Date:

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
  • Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Ασθενής ροή των ούρων.
  • Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
  • Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
  • Δυσκολία στύσης.
  • Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.
  • Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα. Μία μόλυνση, ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

  • Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.
  • Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

-: http://www.medicinenet.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Γλιστρούσαν τα παπούτσια μου» – Η αποκάλυψη της Μαρίνας Σάττι για τη δεύτερη πρόβα στη Eurovision

Για τα θέματα που αντιμετώπισε στη δεύτερη πρόβα της Eurovision μίλησε η Μαρίνα Σάττι. Όπως αποκάλυψε τα παπούτσια της γλιστρούσαν. Σε βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ, η Μαρίνα Σάττι είπε χαρακτηριστικά: «Στη δεύτερη πρόβα κάποια πράγματα πήγανε πάρα πολύ καλά με την κάμερα, εντάξει τώρα δεν έχει νόημα πια να το κρύβω, το ξέρετε όλοι

Eurovision 2024: Η ιστορία της διοργανώτριας Σουηδίας στον διαγωνισμό – Από τους Abba στη Loreen

Eurovision 2024: Η Loreen πέρυσι κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του διαγωνισμού και πήρε στις αποσκευές της το εισιτήριο για να διεξαχθεί φέτος η μεγάλη βραδιά στην πατρίδα της, τη Σουηδία.  Φέτος, είναι η τρίτη φορά που το Μάλμο θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό μετά το 1992 και το 2013. Επίσης, η Σουηδία είχε φιλοξενήσει τη

Τζέλλα Φίνου: Ποια ήταν η σπουδαία γυναίκα που κρύβεται πίσω από τη Finos Films;

Ποια είναι η Τζέλλα Φίνου, η γυναίκα που στάθηκε για χρόνια στο πλευρό του «Πατέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου», Φιλοποίμενα Φίνου;

Μαρία Μπακοδήμου: “Όλο αυτό είναι και τοξικό και ανούσιο, δεν έχει περιεχόμενο”

"Όταν σου την πέφτουν στο δρόμο με κάμερα, εσύ έρχεσαι σε δύσκολη θέση και αυτό πάει καλά, μετά το κάνουν όλοι" εξηγεί η Μαρία Μπακοδήμου.

Tv Queen: Αναβάλλεται το δεύτερο live με την Ιωάννα Μαλέσκου

"Το μόνο βέβαιo είναι ότι εμείς θα τα λέμε κάθε Κυριακή εδώ, ζωντανά, στο OPEN" είχε πει η παρουσιάστρια του Tv Queen αλλά άλλαξαν τα πλάνα.

Στην Κέρκυρα η Άντζελα Γκερέκου για το Πάσχα: Το βάψιμο των αβγών και το απέραντο γαλάζιο

Για άλλη μια χρονιά η Αντζελα Γκερέκου βρίσκεται στην Κέρκυρα μαζί με την κόρη της Μαρία για τις γιορτές του Πάσχα. Η Αντζελα Γκερέκου δεν κρύβει την λατρεία της για τον τόπο καταγωγής της και από τη στιγμή που έχουν σταματήσει τα γυρίσματα της σειράς Η Γη της Ελιάς δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί

Μαγειρίτσα κοκκινιστή: Μια άλλη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μεγάλο Σάββατο και σε (σχεδόν) όλα τα σπίτια, έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για το αρνί, το κοκορέτσι και φυσικά τη μαγειρίτσα. Μαγειρίτσα: σούπα με χορταρικά, σκυκωταριά, εντεράκια και αυγολέμονο. Αρέσει σε όλους; Όχι. Γι’ αυτό, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πέρα από τη συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα ή τη μαγειρίτσα vegan με μανιτάρια, έχει ακόμη μια:

15 αποτελεσματικά προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Εάν δουλεύετε από το σπίτι, δεν έχετε χρόνο για άσκηση σε κάποιο γυμναστήριο ή απλά προτιμάτε τις προπονήσεις στον χώρο σας, υπάρχουν πλέον χιλιάδες παραλλαγές στο διαδίκτυο για όλα τα επίπεδα, τα ενδιαφέροντα και τη διάρκεια. Ακολουθούν 15 από τους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης στο σπίτι, όπως τους επέλεξε το Lintmit. 1. Αερόβια (cardio) άσκηση

Δανάη Λιβιεράτου: Έτσι διέψευσε τις φήμες χωρισμού με τον κούκλο Pablo Miller

Η Δανάη Λιβιεράτου και ο Pablo Miller ζουν έναν πολύ τρυφερό έρωτα όμως οι φήμες τους ήθελαν να έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Πάσχα 2024: Δείτε τη Μελίνα Νικολαΐδη, ετοιμάζει πάβλοβα για το Πασχαλινό τραπέζι!

Δεν λένε ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει; Σίγουρα αυτό συμβαίνει για τη Μελίνα Νικολαΐδη, κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι

«Όταν γύρω μας συμβαίνουν τόσο τραγικά γεγονότα, η διαφήμιση της τυχόν δικής σου ευτυχίας και ευδαιμονίας δεν έχει θέση», λέει η παρουσιάστρια ειδήσεων του Mega