Πηγές προβιοτικών

Date:

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, και είναι παρόμοια με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, και εγκαθίστανται στο έντερο. Εκεί, ενισχύουν τη δράση της εντερικής μικροχλωρίδας μας, και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια, χαμηλώνουν το pH του εντέρου και ζυμώνουν την τροφή, παράγοντας ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 διαφορετικά ειδή μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα. Τα είδη που συναντώνται συχνότερα, και φαίνεται να έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας είναι οι Saccharomyces, οι Lactobacillus και τα Bifobacterium.

Προβιοτικά θα βρείτε στα τρόφιμα ζυμωμένα από μικροοργανισμούς. Οι κυριότερες πηγές στη διατροφή μας είναι:

Γιαούρτι: είναι το πιο γνωστό και ευρέως καταναλώσιμο τρόφιμο με προβιοτικά, λόγω της απαλής γεύσης και μυρωδιάς του. Η ύπαρξη πέτσας στο γιαούρτι, υποδηλώνει ότι έχει ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Κεφιρ: Πρόκειται για ζυμωμένο γάλα, το οποίο μοιάζει με ρευστό γιαούρτι. Έχει μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών σε σχέση με το γιαούρτι και μπορεί είτε να αγοραστεί, είτε να παρασκευαστεί από τον καθένα στο σπίτι, προσθέτοντας στο γάλα, ζωντανά βακτήρια.

Πίκλες: Οι πίκλες, οι οποίες προέρχονται από αγγούρι, είτε από άλλα λαχανικά, όπως καρότο και πιπεριά, αποτελούν μια vegan επιλογή πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνες. Ωστόσο, επειδή έχουν αρκετό αλάτι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Sauerkraut ή ξινολάχανο: Πρόκειται για ζυμωμένο λάχανο, πλούσιο σε Λακτοβάκιλλους, το οποίο παραδοσιακά παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και καταναλώνεται ως συνοδευτικό στα λουκάνικα ή στα hot dog.

Συμπληρώματα: Παρόλο που δεν είναι τρόφιμα, αποτελούν πηγή προβιοτικών, και μάλιστα καλή, αφού δίνουν τη δυνατότητα επιλογής να επιλέξουμε το είδος των μικροοργανισμών που θα καταναλώσουμε, καθώς και την ποσότητα τους.

Παρά τα παραπάνω, δεν περιέχουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα προβιοτικά. Εάν το προϊόν βρίσκεται εκτός ψυγείου, έχει ψηθεί, ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία, υπάρχει πιθανότητα να μην περιέχει πλέον ευεργετικά μικρόβια. Προκειμένου λοιπόν να το διαπιστώσετε, αρκεί να διαβάσετε την ετικέτα τροφίμων και να βρείτε αναγραφή «περιέχει ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια».

Τέλος, παρόλο που τα προβιοτικά έχουν οφέλη για την υγεία μας, δεν υπάρχει ακόμα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη προβιοτικών. Έτσι, η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι να προσθέτετε όσο το δυνατόν περισσότερες ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή διατροφή σας.

Πηγές προβιοτικών | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κόνι Μεταξά – Μάριος Καπότσης: Με τους γονείς του πολίστα θα περάσουν το Πάσχα

Μαζί τις ημέρες του Πάσχα ετοιμάζονται να περάσουν η Κόνι Μεταξά και ο Μάριος Καπότσης.

Γιώργος Κατσαρός: «Με πείραξε πολύ που ο Θεός πήρε τη γυναίκα μου τόσο νέα κοντά του»

Για την απώλεια της συζύγου του, τις δύσκολες στιγμές που βίωσε με το «φευγιό» της αλλά και για τη γνωριμία τους, μίλησε ο Γιώργος Κατσαρός. Υπήρξαν στιγμές που η μουσική γιάτρεψε κάποιες πληγές σας; Πάρα πολλές στιγμές στη ζωή μου συνέβη αυτό. Eurovision 1974-Γιώργος Κατσαρός στο gossip-tv: Η Μαρινέλλα τραγούδησε με παντελόνι για πρώτη φορά

Συγκινεί η Μαρία Μενούνος: “Πώς μπορεί να πέθανε η μαμά μου πριν από 3 χρόνια;”

Το ευαίσθητο μήνυμα της παρουσιάστριας στο Instagram.

Ιωάννα Παλιοσπύρου για την επίθεση με βιτριόλι: “Δεν έχω κρατήσει θυμό για τη συγκεκριμένη γυναίκα”

Ιωάννα Παλιοσπύρου για την επίθεση με βιτριόλι: «Δεν έχω κρατήσει θυμό για τη συγκεκριμένη γυναίκα» "Δεν έχω δέρμα, αγγεία, φλέβες. Δεν μπορώ να ιδρώσω, δεν έχω ελαστικότητα, δεν μπορώ να στρίψω τον λαιμό μου". Για την αδιανόητη επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι μίλησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο «Στούντιο 4″ της Μεγάλης Πέμπτης (2/5). Η 38χρονη